Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи біогазу в світі
    (2021) Усенко, Станіслав Артурович; Шаповалов, Євгеній Борисович; Тарасенко, Роман Анатолійович; Салюк, Анатолій Іванович
    Довготривале використання викопних видів палива і вплив парникових газів на навколишнє середовище поклали початок дослідженням із виробництва альтернативних видів палива із біоресурсів. Біогаз – легкозаймистий комплекс газів, що утворюється під час ферментації органічних речовин, таких як відходи тваринництва, побутові відходи та промислові стоки.Long-term use of fossil fuels and the impact of greenhouse gases on the environment have initiated research into the production of alternative fuels from bioresources. Biogas is a flammable complex of gases formed during the fermentation of organic substances, such as livestock waste, household waste and industrial effluents.
  • Ескіз
    Документ
    Тепловитрати в біогазових установках при різних температурних режимах анаеробного бродіння
    (2010) Косовець, Євгенія Василівна; Серьогін, Олександр Олександрович; Люлька, Дмитро Миколайович
    В зв'язку зі зменшенням запасів нафти та газу,значна увага приділяється використанню відновлювальних джерел енергії. Анаеробне перероблення органіки з метою отримання біогазу відбувається при заданих температурних режимах: кріофільному, мезофільному та термофільному. Для оптимізації анаеробних процесів в біогазових установках необхідно розробити математичну модель теплового балансу та визначити кількісні параметри його складових. На сьогодні актуальними є подальші наукові дослідження тепловитрат в біогазових установках при різних температурних режимах її роботи та температурі зовнішнього середовища.Due to the decline in oil and gas reserves, considerable attention is paid to the use of renewable energy sources. Anaerobic processing of organics for biogas production occurs at specified temperature conditions: cryophilic, mesophilic and thermophilic. In order to optimize anaerobic processes in biogas plants, it is necessary to develop a mathematical model of thermal balance and to determine the quantitative parameters of its components. At present, further scientific studies of heat consumption in biogas plants at different temperature regimes of its operation and ambient temperature are relevant.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексная биотехнология переработки сточных вод животноводства
    (1991) Никитин, Геннадий Алексеевич; Воронцов, Александр Александрович; Левитина, Наталия Владимировна; Максименко, Елена Васильевна
    Предлагаемая технология очистки концентрированных стоков животноводства перспективна в экологическом и экономическом отношениях. Она включает следующие стадии: термофильное анаэробное сбраживание в качестве ступени предочистки, аэробную ферментации в качестве основной ступени очистки, биологическую фильтрацию для доочистки. The proposed wastewater treatment technology of concentrated livestock promising environmentally and economically. It includes the following steps: thermophilic anaerobic digestion as a pretreatment stage, aerobic fermentation stage as a primary purification filter for biological purification.
  • Ескіз
    Документ
    Проблемы и пути решения очистки высококонцентрированных сточных вод мясокомбинатов
    (1989) Никитин, Геннадий Алексеевич; Салюк, Анатолий Иванович
    Приводится пример анаэробного брожение который лучше современного метода аэрации. Нами установлено, что сточные воды мясного производства легко поддаются метановому брожению, причём степень брожения органических веществ достигает 85-90% и выше. Проведенные нами исследования показывают, что только комплексное решение вопроса очистки с одновременной утилизацией образующихся при этом продуктов позволяет решить экологические проблемы в мясоперерабатывающей отрасли. The example anaerobic fermentation which is better than a modern method of aeration is given. By us it is established that sewage of meat production easily gives in to metane fermentation, and extent of fermentation of organic substances reaches 85-90% and above. The researches conducted by us show that only the complex solution of a question of cleaning allows to solve environmental problems with simultaneous utilization of the products which were formed thus in meat-processing branch.