Колективні монографії, розділи з колективних монографій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12021

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 229
  • Ескіз
    Документ
    Соціально-економічний розвиток регіонів в умовах ринкових трансформацій
    (2020) Буркинський, Б. В.; Лайко, О. І.; Галиця, Ігор Олександрович; Радулов, Д. Д.; Талпа, В. П.
    Теоретико-концептуальні засади дослідження соціально- економічного розвитку регіонів в сучасних умовах постійних транс- формаційних зрушень та реформ визначаються за допомогою інсти- туціональної рамки, в основу якої покладено норми відповідних за- конів або директив, що створюють базис для розвитку локальних, регіональних та субрегіональних економічних систем
  • Ескіз
    Документ
    Кейс до розділу 15. Соціальний стартап М. Юнуса у сфері мікрокредитування бізнесу
    (2023) Галиця, Ігор Олександрович; Косарева, Тетяна Вікторівна; Сотник, І. М.
    Глобалізація економічних, екологічних, соціальних проблем сучас- ного суспільства, а також широке розповсюдження інформаційних тех- нологій на всій земній кулі зробило світ більш тісним і дало поштовх для створення стартапів нового типу – соціального бізнесу. Останній спря- мований на вирішення актуальних суспільних проблем, зокрема, на боротьбу з бідністю та голодом, зниження забруднення довкілля та переробку відходів, надання доступних медичних послуг для малозабе- зпечених верств населення тощо.
  • Ескіз
    Документ
    Біоактивні пептиди молозива як складові компоненти потенційного поліфункціонального парафармацевтика
    (2020) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Моцар, Анна В.; Волошина, Ірина Миколаївна
    У роботі досліджено функціональну активність фагоцитарних клітин на моделі фагоцитів під впливом препарату на основі білкових фрагментів молозива корів. Крім цього, описані антибактеріальні властивості білкових фрагментів молозива корів. Встановлено мінімальні інгібувальні концентрації препарату на основі білкових фрагментів молозива. Також у роботі досліджено антипроліферативну здатність білкових фрагментів молозива та підтверджено їх безпосередній протипухлинний ефект.
  • Ескіз
    Документ
    Risks of toxic environmental pollution from military operations
    (2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, Oleg
    The article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.
  • Ескіз
    Документ
    Application of the swift method for risk assessment in the production of cottage cheese
    (2023) Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Lytovchenko, Oleksandr
    The quality and safety of food products in the modern world is the main component of sustainable development of food industry enterprises. The enterprises have implemented a system of preventive measures that prevents the occurrence of risks, assesses them, controls hazards in raw materials, technological processes and finished products, which significantly reduces the risks of threats to human life and health. An overall risk assessment enables decision makers and relevant parties to better understand the risks that may affect the achievement of objectives and the adequacy and effectiveness of the controls in place. This provides a basis for making decisions about the most appropriate approach to handling the risks that may arise in the manufacture of food products. Risk analysis involves consideration of the cause and sources of risk, their consequences and the likelihood of these consequences. The paper considers the methodology of «what if?» risk assessment in the production of cottage cheese. The advantages and disadvantages of this method, the process of identifying, assessing and preventing risks are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Astabilizing system for butter pastes based on the dry concentrates of milk protein
    (2018) Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Yatsenko, Olga; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Bandura (Kuzmyk), Uliana
    The composition of the stabilizing system for butter pastes based on dry concentrates of milk and whey proteins has been substantiated; that would help reduce the deficiency of protein in the diet of modern human and would make it possible to further improve the balance of the composition of the butter paste. Considering their functional-technological characteristics, conditions for gelation and synergy, the polysaccharides carrageenan and guar gum were introduced to the composition of the stabilizing system.
  • Ескіз
    Документ
    The bank’s investment system
    (2020) Gutkevych, Svitlana; Plynokos, D. D.
    The financial system emerges with the emergence of the state and develops with it improving its legal norms. Financial stability is important to ensure the efficient operation of the state’s financial system. From an economic point of view, the financial system represents a set of different spheres of financial relations related to the formation and use of centralized and decentralized funds of monetary resources; from an institutional point of view, it is the totality of the country’s financial institutions.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність: галузевий підхід
    (2020) Гуткевич, Світлана Олександрівна
    В монографії узагальнено матеріали наукових досліджень з ефективності економічної діяльності суб’єктів господарювання на макро- та мікрорівнях в різних напрямах і галузях. На основі галузевого підходу визначені основні питання синергетичного ефекту, підвищення ефективності таких напрямів та галузей економіки, як інвестування, енергоефективність, стандартизація, сільське господарство, харчова промисловість, видавничо-поліграфічна та туристична галузі.
  • Ескіз
    Документ
    Вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об'єктів критичної інфраструктури
    (2023) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна
    У роботі розглянуто зміни у чинному законодавстві України від 2022 року: до частини першої статті 20 Кодексу цивільного захисту України, статті 11 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки»; вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об’єктів критичної інфраструктури з урахуванням специфіки виробництва. Встановлено, що однією з важливих ланок діяльності харчового підприємства, як об’єкта критичної інфраструктури, є аналіз та оцінка ризику виникнення аварій та аварійних ситуацій.
  • Ескіз
    Документ
    Energy independence problem solving by biomass technologies
    (2021) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, Oleksandr
    In the first third of the 21st century, the world economy has faced significant challenges in the energy sector, and biomass as an energy resource can make a significant contribution to the production of heat, electricity and biofuels. Modern leading energy companies have experience in research, development and implementation of all bioenergy technologies (including direct combustion, co-incineration, anaerobic digestion, energy production from waste), as well as experience in bioeconomics. Organizations operating in the waste sector play a key role in the transition to a circular economy. They manage a significant part of the materials’ flows and produce resources which can be re-injected into the economy, either as materials or as energy. The sector also provides an essential environmental service for our society, both from a citizens’ point of view and from the perspective of the industrial, agriculture, and service sectors. It frees every household and organization of their waste, and it reduces related risks. The main motivation for the introduction of heat generating capacity on biomass is independence from imported energy, which ensures the energy independence of the state as an important component of its political and economic independence.