Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Використання попереднього бланшування сировини в процесі екстрагування(2017) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас ГригоровичМетою дослідницької роботи було порівняння ефективності вилучення цільових компонентів під час екстрагування рослинної сировини із передбаченням парової обробки матеріалу перед його переробкою. Відомо, що вплив гострої пари несе структурно-механічні зміни колоїдних капілярно-пористих тіл, які можуть вдало використовуватися для інтенсифікації процесів масоперенесення. Для проведення експериментів взято цвіт кінського каштану, як фармацевтично цінна сировина для виробництва і використання екстрактів з неї. В роботі наведена коротка характеристика сировини. В якості екстрагентів обрано два різнополярні розчинники для повнішого аналізу проходження процесу. Параметри пропарювання та екстрагування фіксовані, щоб отримати точну можливість порівняння ефективності застосування парообробки. Для визначення ефективності попередньої обробки, результати експериментів порівнювалися із значеннями отриманими від контрольних зразків. Бланшування проводилось в лабораторному пропарнику, екстрагування здійснювалося з внесенням низькочастотних коливань за допомогою вібростенда, використання яких відоме своєю високою ефективністю. Показник, який визначав кількісну характеристику проходження процесу була масова частка сухих речовин в екстракті, що визначався рефрактометричним методом. Отримано результати експериментів, які підтверджують доцільність проведення попереднього бланшування сировини перед екстрагуванням, яке значною мірою пришвидшує процес. За цими результатами побудовані графіки залежностей з кривими експоненціального типу. Розглянуто теоретичне обґрунтування підвищення масопередачі завдяки попередній підготовці матеріалу. Визначено, що вилучення водорозчинних сполук із цвіту кінського каштану менше аніж вихід речовин, які розчинялися спиртом за тих самих умов. Отримані результати можуть бути використані для інтенсифікації масообмінних процесів, зміни апаратурно-технологічного оформлення виробництва екстрактів, подальших глибших наукових досліджень застосування попередньої обробки сировини.Документ Інтенсифікація процесу екстрагування при виробництві гірких настоянок(2015) Рибачок, Альбіна Вікторівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаРозглянуто вплив температури та механічного перемішування на швидкість проходження процесу екстрагування пряно-ароматичної сировини. Встановлено вплив гідромодуля, виду екстрагенту та сировини на процес вилучення вітаміну С і фенольних речовин з пряно-ароматичної сировини. The influence of temperature and mechanical mixing in the extraction process speed of aromatic raw materials were considered. The influence of hydrological, type of extractant and extraction of raw materials to process vitamin C and phenolic compounds with aromatic raw materials were established.Документ Експериментальне визначення рівноважних концентрацій екстрактивних речовин в системі екстрагент — зернова рослинна сировина(2015) Васильєва, Анна Андріївна; Верба, Наталія Іванівна; Золотухіна, Марія Дмитрівна; Жадько, Марина Іванівна; Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Бодров, Віктор СеменовичЗа допомогою апроксимації отримано загальне рівняння для визначення рівноважного вмісту екстрактивних речовин в екстракті в залежності від вмісту екстрактивних речовин у зерновій рослинній сировині, що пов’язує рівноважний вміст екстрактивних речовин в екстракті та вміст екстрактивних речовин у зерновій рослинній сировині. Апроксимовані залежності введені до математичних моделей процесу екстрагування у віброекстракторах безперервної дії.Документ Дослідження процесу екстрагування цвіту робінії псевдоакації(2016) Чорний, Валентин Миколайович; Лапіна, Надія Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Ляшко, Галина Василівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаВ роботі досліджено процес екстрагування Робінії з метою виділення ефірних олій. Визначені фактори, які впливають на процес та зясовано їхню дію. Провівши запланований трифакторний трьохрівневий експеримент змогли отримати залежності та побудувати рівняння регресії другого порядку. In this work, the process of extraction of Robinia has been investigated in order to extract essential oils. The factors that influence the process are identified and their effect is determined. After conducting the planned three-factor three-level experiment, dependences were obtained and a second-order regression equation was created.Документ Підбір оптимальних режимів виробництва гірких настоянок за допомогою програми STATISTICA 6.1.Ru(2016) Рибачок, Альбіна Вікторівна; Попова, Наталія ВікторівнаВ основі технології виробництва гірких настоянок лежить процес екстрагування пряно-ароматичної сировини. Метою досліджень є підбір оптимальних режимів екстрагування в технології виробництва гірких настоянок, який би забезпечив максимальне вилучення біологічно активних речовин, короткі терміни виробництва та зменшив витрати спирту. The technology of production of bitter liqueurs is the process of extracting aromatic materials. The purpose of research is the selection of optimal extraction modes in technology of bitter liqueurs, which provides maximum extraction of biologically active substances, short term production and reduced consumption of alcohol.Документ Розроблення нового виду негазованого напою на основі екстрактів лікарської сировини(2016) Степанчук, Марина Сергіївна; Попова, Наталія ВікторівнаВиробництво концентратів для безалкогольних напоїв є актуальним на даний час. Manufacturing concentrates for soft drinks is relevant at this time.Документ Дослідження і розрахунок процесу екстрагування вівсяного солоду(2014) Деркач, Анна Олегівна; Липка, Христина Іванівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаПроведені дослідження нададуть можливість отримати дані для попереднього розрахунку режимних та конструктивних характеристик процесу екстрагування, а також для розроблення нових видів харчових продуктів з використанням екстрактів і концентратів солоду зернової сировини як високоцінної харчової добавки. Our studies provide an opportunity to obtain data for the previous calculation of operating and design characteristics of the extraction process and to the development of new kinds of foods using malt extracts and concentrates grain raw material as valuable dietary supplement.Документ Розроблення віброекстрактора періодичної дії з гнучкими мембранами(2014) Вініченко, Артем; Мисюра, Тарас Григорович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Попова, Наталія ВікторівнаВивчення існуючих методів екстрагування та його апаратурного оформлення показало їх низьку ефективність при переробці рослинної сировини з високим ступенем подрібнення. Тому для оптимального ведення процесу екстрагування доцільно застосовувати нетрадиційні методи. Study of existing methods of extraction and its hardware design showed their low efficiency in the processing of vegetable raw materials with a high degree of grinding. Therefore, for optimal extraction of process advisable to use alternative methods.