Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Українська мова під час війни: аспекти розвитку(2023) Приблуда, Людмила МихайлівнаІсторія лінгвоциду української мови тривала понад чотири сторіччя. Через різні циркуляри, укази, закони відбувалося її знищення як основної ознаки українського етносу. Однак вона вистояла і з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стала символом спротиву, зброї, лінією оборони. Українська мова стала не тільки засобом для комунікації, а й потужним маркером ідентичності нас як українців, засобом запеклої боротьби за незалежність та перемогу над російськими загарбниками.Документ Удосконалення мовленнєвої компетенції студентів НУХТ на заняттях із української мови (за професійним спрямуванням)(2015) Приблуда, Людмила МихайлівнаКоли українська мова функціонуватиме як мова повноправного державного народу, задовольнятиме всі потреби суспільного життя - її визнають і поважатимуть і «свої», і «чужі», тоді зникнуть непорозуміння, зникне напруження, бо все стане на свої природні місця. When the Ukrainian language as a language full function of the state of the people, will satisfy all the needs of social life - and it is recognized and respected "his" and "wrong", then disappear misunderstanding, tension disappears, because everything will fall into its natural place.Документ Лексика на позначення харчових продуктів в українській мові XIV - XVII ст.(2014) Приблуда, Людмила МихайлівнаНазви харчових продуктів, страв та напоїв здавна були предметом історико-етнографічних та лінгвістичних досліджень. Перші етнографічні розвідки сягають середини XIX ст. Проте в них описано лише окремі страви та напої. Тільки в другій половині XX ст. етнографічні дослідження з цієї галузі почали набувати системного характеру (праці Л. Артюх). Names of food, food and drinks have long been the subject of historical and ethnographic and linguistic research. The first ethnographic exploration reaches the middle of the XIX century. However, they describe only a few dishes and drinks. Only in the second half of XX century. ethnographic research in this field began to take systematic character (labor Artyukh L.).