Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 78
  • Ескіз
    Документ
    Biosynthesis of silver nanoparticles by Saccharomyces cerevisiae M437
    (2021) Kharchenko, Yevgen; Skrotska, Oksana; Laziuka, Yuliya; Marchenko (Potapenko), Valeria
    Silver nanoparticles (AgNPs) are widely used in medicine and pharmaceuticals as biosensors, diagnostic agents, targeted drug delivery agents with controlled release, as antimicrobial, and anticancer agents. AgNPs are mainly produced by chemical synthesis. The disadvantages of this method: the use of toxic substances (ethylene glycol, hydrazine, and sodium borohydride), low yield of nanoparticles, expensive isolation, and purification. Therefore, it is important to find a safe and effective synthesis method, for example using green synthesis. Biosynthesis can provide a high yield of particles stabilized by natural substances that have high biocompatibility. Biological synthesis can take place both intracellular and extracellular. Cell extracts can also be used for biosynthesis. In this study, the purpose was to synthesize silver nanoparticles using metabolites contained in the supernatant of Saccharomyces cerevisiae M437.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення технологічних властивостей компонентів горіхової пасти
    (2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна
    Важливою складовою ринку продуктів функціонального та вегетаріанського призначення є продукти, до складу яких входить ферментована рослинна сировина. Одними з ексклюзивних і доступних для населення товарів широкого масового споживання є продукти на горіховій основі. An important component of the market for functional and vegetarian products are products that include fermented vegetable raw materials. One of the exclusive and available to the public consumer goods are nut-based products.
  • Ескіз
    Документ
    Виробництво кормових сумішей з використанням нетрадиційної сировини
    (2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Ганзенко, Валентина Василівна
    У реалізації продуктивного потенціалу сільськогосподарських тварин, а також птиці, вирішальне значення належить кормам. Відомо, що їх частка у виробництві тваринницької продукції становить близько 60 %. Окремі господарства недостатньо приділяють уваги розвитку кормовиробництва, вироблення якісних кормів і раціонального їх використання, що негативно впливає на продуктивність тварин і економічні показники виробництва. Основою кормовиробництва є система виробництва, заготівлі та зберігання кормів, яка забезпечує безперебійне постачання тварин якісними та безпечними кормами, створення страхових їх запасів. Лляний екстракт на основі води отримували шляхом обробки в пульсаційному диспергаторі за рахунок впливу процесу кавітації на продукт. Процес проводили під час добування насіння льону при температурі 30 ° С протягом 30 хв. Лляної екстракт на основі води вводили в зернову суміш в кількості 10, 15 і 20 %. Екструдування проводили зі зволоженою до 18% (на загальну масу) зерновою сумішшю без відлежування. Аналіз отриманих даних показує, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінового комплексу значно покращується кормова цінність екструдату. Поживні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому зменшується на 12 % в порівнянні з вихідною сумішшю і становить 56,41-58,94%. Введення в зернову суміш льняного екстракту на основі води, дозволяє значно підвищити її кормову цінність завдяки високому вмісту жиру і білка.
  • Ескіз
    Документ
    Спиртова барда як цінна сировини для виробництва комбікормів
    (2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Левіщенко, Марина Миколаївна
    Після-спиртова барда є побічним продуктом спиртового виробництва. Для спиртового виробництва барда є проблемою, тому що це відходи, котрі потрібно утилізувати. Якщо ж розглянути після-спиртову барду як сировину для виробництва кормових сумішей та комбікормів – то вона є вагомою складовою, як з точки зору кормової цінності, так, і з точки зору економічної ефективності. Post-alcoholic bard is a by-product of alcohol production. For alcohol production bard is a problem because it is a waste that need to be disposed of. If we consider the post-alcohol bard as a raw material for the production of feed mixtures and compound feeds - it is important component, both in terms of fodder value and in terms of economic efficiency.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження показників насіння нуту для виробництва функціональних продуктів
    (2021) Діденко, Марина Вікторівна; Тракало, Тетяна Олександрівна
    В їжу в основному використовують білонасіннєві сорти нуту. Теплова обробка відбувається значно довше, ніж для сочевиці та гороху. Із нуту виготовляється нутове борошно, яке використовується в індійській кухні. Нут має світло-коричневий колір, смак та запах відповідають здоровому зерну. Не заражене та не пошкоджене шкідниками хлібних запасів. Масова частка вологи становила – 9,7 %. Масова частка золи даного зразка – 0,48 %. За результатами аналізу сировини показники відповідають вимогам, що вказані в ДСТУ 6019:2008 «Нут. Технічні умови», тому дане насіння нуту може надалі використовуватись для виробництва функціональних продуктів. Наведено оздоровчі та фізіологічні особливості продуктів з нуту. White-seeded varieties of chickpeas are mainly used in food. Heat treatment takes much longer than for lentils and peas. From chickpeas made chickpea flour, which is used in Indian cuisine. Chickpeas have light brown color, taste and smell correspond to healthy grain. Not infected and not damaged by pests of grain stocks. The mass fraction of moisture was - 9.7%. The mass fraction of ash of this sample is 0.48%. According to the results of the analysis of raw materials indicators meet the requirements specified in DSTU 6019: 2008 "Nut. Technical conditions ", so this chickpea seeds can be further used for production functional products. The health and physiological features of the products are given of chickpeas.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження мікробіологічних показників якості цукерок на основі насіння нуту
    (2021) Сущенко, Ярослава Володимирівна; Тракало, Тетяна Олександрівна
    Харчування є досить активним способом впливу на живий організм. Ось чому розширення асортименту харчових продуктів та покращення їх якості є досить актуальною проблемою. Підвищення якості передбачає покращення споживних та органолептичних властивостей, біологічної цінності продуктів, що в свою чергу потребує збагачення їх легкозасвоюваними вуглеводами та жирами, повноцінними білками, мінеральними речовинами та комплексом фізіологічно активних та незамінних речовин, до яких відносяться не тільки амінокислоти та вітаміни, а також ненасичені жирні кислоти та мікроелементи. Результати дослідження мікробіологічних показників цукерок на основі насіння нуту дають змогу стверджувати, що за кількістю мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, пліснявих грибів та дріжджів дослідні зразки розроблених цукерок є безпечними для вживання. Не містять бактерії групи кишкових паличок та патогенних мікроорганізмів бактерій роду Salmonella. Nutrition is a very active way to affect the living organism. Here why expanding the range of food and improving their quality is enough an urgent problem. Improving quality involves improving consumer and organoleptic properties, biological value of products, which in turn needs to be enriched with easily digestible carbohydrates and fats, complete proteins, minerals and a complex of physiologically active and essential substances, which include not only amino acids and vitamins, but also unsaturated fatty acids and trace elements.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження сухої кукурудзяної після спиртової барди
    (2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Левіщенко, Марина Миколаївна
    Післяспиртова барда є побічним продуктом спиртового виробництва. Для спиртового виробництва барда є проблемою, тому що це відходи, котрі потрібно утилізувати. Якщо ж розглянути після-спиртову барду як сировину для виробництва кормових сумішей та комбікормів – то вона є вагомою складовою, як з точки зору кормової цінності, так, і з точки зору економічної ефективності. Post-alcoholic bard is a by-product of alcohol production. For Bard's alcohol production is a problem because it is a waste that is needed utilize. If we consider the post-alcohol bard as a raw material for production feed mixtures and compound feeds - it is an important component, both in terms of fodder value, yes, and in terms of economic efficiency.
  • Ескіз
    Документ
    Спиртова барда як цінна сировини для виробництва комбікормів
    (2021) Левіщенко, Марина Миколаївна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна
    В процесі досліджень у після спиртовій барді було визначено вміст сирого протеїну – 30,1 %. Вміст амінокислот не відповідає ідеальному білку за шкалою ФАО/ВООЗ, проте суха після спиртова барда може бути використана як сировина для комбікормів. In the course of research in the post-alcoholic bard was determined content crude protein - 30.1%. The content of amino acids does not correspond to the ideal protein on a scale FAO / WHO, however dry after alcohol bard can be used as raw material for compound feeds.
  • Ескіз
    Документ
    Исследования показателей качества экструдированой зерновой смеси с добавлением льняного экстракта
    (2015) Шаповаленко, Олег Иванович; Янюк, Татьяна Ивановна; Тракало, Татьяна Александровна
    В статье приведены результаты исследования химического состава кормовых смесей до и после экструдирования. Анализ данных представленных в работе показывает, что введение льняного экстракта приводит к изменению состояния биополимеров: крахмала, белков, жиров и значительно улучшает кормовую ценность кормовых смесей.The article presents the results of the study of the chemical composition of the fodder mixtures before and after extrusion. Analysis of the data presented in the work shows that the introduction of the flax extract leads to a change in condition Biopolymers: starch, proteins, fats and greatly improves the fodder value. fodder mixes.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив навантаження на ефективність лущення ячменю
    (2018) Чорний, Валентин Миколайович; Харченко, Євген Іванович
    В роботі вказано, що індекс лущення ячменю залежить від навантаження на лущильну машину. Встановлено, що крупніші зерна ячменю лущаться з меншими значеннями індекса лущення ніж дрібні. За однакової вологості зерна його крупності та обертанні робочого органу лущильної машини, процес лущення відбувається переважно однаково, хоча і присутні деякі відмінності, а саме при збільшенні тривалості лущення індекс лущення зростає непропорційно коефіцієнту завантаження робочої камери лущильної машини. Нахил кривої відносно осі абсцис дещо збільшується. The paper indicated that the index dehulling barley depends on the load on the dehulling machine. It has been established that larger grain of barley is dehulled off with smaller values of the dehull index than small ones. At equal humidity of the grain of its size and rotation of the working body of the dehulling machine, the dehulling process occurs essentially the same, although some differences are present, namely, when the dehulling time increases, the dehulling index grows disproportionately with the loading coefficient of the working chamber of the dehulling machine.