Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 35
  • Ескіз
    Документ
    Żywność bio dla najmłdoszych
    (2024) Tsabekа, Artem; Levkivska (Muzika), Tetiana
    Żywność organiczna produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Surowce muszą spełniać specjalne wymagania i przepisy dotyczące uprawy żywności organicznej. Nie oznacza to jednak, że takie odżywianie jest odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci. Produkty organiczne dla dzieci mają bardziej rygorystyczne wymagania dotyczące zawartości pestycydów, azotanów i soli metali ciężkich.
  • Ескіз
    Документ
    Wymagania dotyczące oznakowania produktów spożywczych dla dzieci w krajach Unii Europejskiej
    (2024) Tsabekа, Artem; Levkivska (Muzika), Tetiana
    Labeling of products for babies and toddlers should meet the requirements set forth in Regulation (EU) 1169/2011. Manufacturers must ensure compliance with the requirements of Regulation (EU) 2016/127 on the composition of products, the microbiological criteria specified in Regulation (EU) 2073/2005 and the requirements establishing maximum levels of certain contaminants in foodstuffs, in accordance with Regulation (EU) 1881 /2006 and maximum levels of pesticides, according to Regulation (EU) 396/2005. Należy oznakować produkty dla niemowląt i małych dzieci spełniają wymagania określone w Rozporządzeniu (UE) nr 1169/2011. Producenci muszą zapewnić zgodność z wymogami Rozporządzenia (UE) 2016/127 w sprawie składu produktów, kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w Rozporządzeniu (UE) 2073/2005 oraz wymaganiami ustalającymi maksymalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 1881/2006 i maksymalne poziomy pestycydów zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 396/2005.
  • Ескіз
    Документ
    Використання реторт-упаковки для дитячого харчування
    (2024) Жерибор, Ольга Сергіївна; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна
    Наведені особливості та переваги реторт-упаковки порівняно зі скляною та жерстяною тарою. Зазначено виробників продукції дитячого харчування, які використовують реторт-пакети
  • Ескіз
    Документ
    Біологічна цінність м’ясо-рослинних консервів, призначених для харчування дітей
    (2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Метою роботи є обґрунтування вибору сировини та розроблення рецептури нового харчового продукту функціонального призначення для дітей, а саме м’ясо-рослинних консервів, збагачених β-каротином завдяки додаванню пасти з моркви. Як основу запропоновано використовувати м’ясо кролів, яке має оптимальне співвідношення незамінних амінокислот та вирізняється особливо високим вмістом сірковмісних амінокислот. Жири містять багато ненасичених жирних кислот, що підвищує біологічну ефективність та зумовлює дієтичні властивості консервів. До їх складу пропонується вводити білково-жирову емульсію, яка складається з концентрату сироваткових білків та оливкової олії. Результати розрахунків показників харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні тенденції в технології сирів
    (2022) Павлюк, Ірина Вікторівна; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У світі інтенсивно проводяться дослідження, направлені на розроблення способів і технологій більш ефективного використання вторинних природних ресурсів харчової промисловості (в тому числі молочної). Поєднання молочного продукту з рослинною сировиною забезпечить можливість взаємного збагачення інгредієнтів, що входять до складу продуктів, дозволить створювати продукти збалансованого складу цільового призначення, підвищити поживну та біологічну цінність, а також розширити асортимент молочних продуктів. Перспективним є використання альтернативного молока. Така сировина характеризується низькою калорійністю, відсутністю лактози, молочних білків та холестерину. Найбільш поширеними видами альтернативного молока для виробництва сирів є соєве, вівсяне, мигдальне, рисове та кокосове молоко.
  • Ескіз
    Документ
    Сьогодення і перспективи виробництва якісних молочних продуктів
    (2022) Півторацька, Ангеліна Анатоліївна; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    Варто зазначити, що молоко та молочні продукти мають стати одним із векторів гарантій продовольчої безпеки України та світу, а отже, громади і держави мають збільшити закупівлі вітчизняної молочної продукції. А модернізація виробничих потужностей, виробництва інноваційних молочних продуктів, комплексна переробка сировини та глобальний перехід на високі міжнародні молочні стандарти допоможе українським виробникам швидше інтегруватися на міжнародних ринках.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення функціональних десертних продуктів з впровадженням вторинних сировинних ресурсів
    (2022) Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Миколів, Іван Михайлович
    Важливим аспектом використання вторинних сировинних ресурсів, зокрема молочної сироватки та знежиреного молока, є здатність підвищити біологічну цінність продукту та знизити його собівартість. З огляду на це, виникає необхідність покращення структури харчування населення за рахунок розширення асортименту кисломолочних продуктів без додавання цукру та з використанням фруктово-овочевої сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання альтернативного молока в технології молочних продуктів
    (2022) Жерибор, Ольга Сергіївна; Панасюк, Каріна Сергіївна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна
    Запровадження ресурсозберігаючих технологій і виготовлення якісної та безпечної продукції з високими поживними властивостями, що сприяє забезпечення населення різних соціальних груп та умов проживання повноцінними, збалансованими полікомпонентними харчовими продуктами є актуальним напрямком досліджень. Останніми тенденціями є створення функціональних молочних продуктів з впровадженням вторинних ресурсів. По-перше, оригінальні рецептури молочних продуктів з альтернативного молока використовуються досить рідко. По-друге, використання в якості сировини альтернативного молока є актуальним у зв'язку з нинішніми дефіцитом молока у всьому світі.
  • Ескіз
    Документ
    Переваги використання сироватки молочної та її компонентів у виробництві продуктів для харчування дітей
    (2022) Басс, Оксана Олександрівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна
    Сироватка молочна має численні харчові переваги та застосування в технологіях молочних, молоковмісних та інших харчових продуктів, в тому числі призначених для харчування дітей. Однак, потенційні переваги цього продукту для здоров'я очевидні та здебільшого вивчені для дорослих споживачів. Таким чином, необхідні детальні дослідження, у тому числі і клінічні, що підтверджують позитивний вплив властивостей сироваткових білків для здоров’я дітей.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначення
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Ірина Олександрівна
    Були визначені показники харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років, загачених пюре моркви та білково-жировою емульсією. Розрахунки показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. М’ясо-рослинна консерва для дитячого харчування належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при її споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму у більшості нутрієнтів будуть забезпечені у межах 10…50%. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем. Indicators of nutritional and biological value of model recipes of canned meat and vegetables for children aged 4-6 years, filled with carrot puree and protein-fat emulsion were determined. Calculations showed that the biological value of the product, in particular, the content of vitamins and minerals, increases with the increase in the mass fraction of the fortifiers. Canned meat and vegetables for baby food belongs to the category of functional food products, since when consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body in most nutrients will be provided within 10...50%. The consumption of functional canned meat will have a positive effect on the child's development, will ensure the prevention of food-related diseases, and will increase the general resistance and stability of the child's body and its individual organs and systems.