Книги

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7568

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Оборотное водоснабжение сахарных заводов
    (1989) Сорокин, Анатолий Иванович
    Описаны характерные для сахарных заводов системы производственного водоснабжения с оборотным использованием воды, а также смешанные системы. Изложены методы измерения расхода воды в самотечных коллекторах и трубопроводах, в напорных трубопроводах. Sugar factories typical of industrial water supply systems with recycled water, as well as mixed systems, are described. Methods for measuring water flow in gravity collectors and pipelines, in pressure pipelines are described.
  • Ескіз
    Документ
    Інструкція з нормування витрат електричної енергії на виробництво холоду
    (1998) Баранов, Володимир Іванович
    Інструкція з нормування витрат електричної енергії на виробництво холоду укладена у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.1997 р. № 786 "Про порядок нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві" та "Основних методичних положень з нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві" (Затверджено наказом Держкоменергозбереження від 14 жовтня 1997 року № 93). В інструкції подані склад і методика визначення технічно і економічно обґрунтованих норм витрат електричної енергії на 1 Гкал штучного холоду, що виробляється на підприємствах молочної промисловості, а також наведено приклад розрахунку норм та довідкові дані. Інструкція призначена для практичного використання підприємствами молочної промисловості України, незалежно від форм їх власності, і плануючими організаціями при нормуванні та впровадженні режимів економії електричної енергії. The instruction for the rationing of electric energy consumption to production of cold has been prepared in accordance with a decree of Cabinet of Ministers of Ukraine №786 dated 15.07.97 “Regarding to the order for rationing of specific consumption of fuel and energy resources in public production” and according to “The main methodological approaches for rationing of specific consumption of fuel and energy resources in public production” (approved by the order of State agency on energy efficiency and energy saving of Ukraine №93 dated 14.10.1997). The instruction provides the structure and the methodology to determine expenditure rates of electricity per 1 gigacalorie of the cold in dairy industry based on economic and financial grounds. The instruction also contains respective examples of calculations of expenditure rates and the reference information. The instruction is dedicated for practical use on enterprises (with any type of ownership) of dairy industry of Ukraine and by planning organizations or divisions in the process of rationing and implementation of energy saving modes.
  • Ескіз
    Документ
    Московсько-литовська війна 1500-1503 рр. за українські землі
    (1998) Казаков, Олександр Олексійович
    Книга присвячена ключовому моменту у боротьбі між Російською державою та Великим князівством Литовським за давньоруські землі - війні 1500-1503 pp. На основі різноманітних опублікованих матеріалів та архівних джерел висвітлюються питання військово-політичної боротьби, міжнародних відносин у Східній Європі на межі XV-XVI ст. Автор розглядає такі актуальні і в наш час проблеми, пов'язані з правом населення самому вирішува¬ти власну долю співвідношенням добровільності та насильства в ході форму¬вання Російської держави, місцем міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів у процесі державотворення. The book is dedicated to a key moment in the struggle between the Russian government and the Grand Duchy of Lithuania on ancient earth - war 1500-1503 pp. Based on various published materials and archival sources, specific issues of military - political struggle International Relations in Eastern Europe on the brink of XV-XVI centuries. The author discusses such important and nowadays the problems associated with the right people to decide their own destiny ratio voluntary and violence during the formation of the state, place of ethnic and religious conflicts in the state.
  • Ескіз
    Документ
    Маловідомі сторінки московсько-литовської боротьби за давньоруські землі на межі 70-80-х років XV ст.
    (1997) Казаков, Олександр Олексійович; Мордвінцев, В. М.
    У книзі на підставі вивчення різноманітних джерел, як російських, так і іноземних, розглядаються маловідомі сторінки військово-дипломатичної боротьби між Московською державою та Великим князівством Литовським за давньоруські землі на межі 70-80-х років XV ст. The book is a study of a variety of sources, both Russian and foreign, are considered obscure pages of military-diplomatic struggle between Muscovy and the Grand Duchy of Lithuania on ancient land on the turn of the 70's and 80's XV.
  • Ескіз
    Документ
    Формирование рыночного механизма хозяйствования в пищевой промышленности
    (1992) Борщевский, П. П.; Скиценко, Н. М.; Страшинская, Лариса Владимировна
    В брошуре раскрываются сущность, содержание, функции, состав и структура рыночного механизма хозяйствования и особенности его формирования в пищевой промышленности агропромышленного комплекса. Значительное внимание уделяется освещению основных положений новых законодательных актов Украины, касающихся формирования рыночного механизма. Рассматриваются организационные структуры управления пищевой промышленностью Украины в переходный период к рынку, их задачи и функции, определены этапы, основные направления и пути формирования рыночных структур хозяйства. In tract essence, the content, functions, composition and structure of the market mechanism and economic features of its development in the food industry of agriculture. Considerable attention is paid to the coverage of the main provisions of the new legislative acts of Ukraine concerning the formation of the market mechanism. We consider the organizational structures of the food industry in Ukraine during the transition period to the market, their tasks and functions defined stages, the basic direction and method of formation of market economy structures.
  • Ескіз
    Документ
    Погрузочно-разгрузочное и транспортное оборудование в перерабатывающей промышлености
    (1990) Соколенко, Анатолий Иванович; Сторижко, Иосиф Иванович; Яресько, Владимир Петрович; Валиуллин, Геннадий Раифович; Юхно, Михаил Иванович
    В справочнике помещены сведения о современном погрузочно- разгрузочном и транспортном оборудование транспортно- технологических системах перерабатывающих предприятий, основанных на пакет-поддонной и индустриальной технологиях товародвижения: авто- и электропогрузчиках, электротележках, кранах-штабелерах, цепных, ленточных, шнековых, вибрационных и шаговых конвейерах, манипуляторах, устройствах для укладывания готовой продукции в транспортную тару, делителях потоков изделий, перегрузочных устройствах и устройствах для формирования массивов изделий, транспортной тары. Приведены примеры применения указанного оборудования в транспортно- технологических системах. In the reference book data about modern loading and unloading and transport the equipment transport technological system of the processing enterprises founded on a package- subbottom and industrial technologies of merchandising are placed: cars and electric lift trucks, electrocars, cranes pilers, chain, tape, the shnekovykh, vibration and step conveyors, manipulators, devices for laying of finished goods in transport containers, dividers of streams of products, reloading devices and devices for formation of mzleliya, transport container. Examples of use of thespecified equipment in transport and Technological systems are given.
  • Ескіз
    Документ
    Совершенствование технологии макаронного производства
    (1991) Берзина, Наталия Ивановна; Юрчак, Вера Гавриловна; Макаренкова, А. А.; Евенко, Юрий Николаевич
    В книге обобщается передовой опыт совершенствования технологии макаронных изделий, решения актуальных для промышленности задач. Книга рассчитана на инженерно-технических работников пищевой промышленности. In this book authors generalize forward experience of improvement a technology of macaroni products, solution actual issues for an industry. This book intend for engineering staff of food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Питание для всех
    (1986) Кочерга, Александр Иванович; Ковтуненко, Людмила Яковлевна; Кочерга (Егорова), Валентина Ивановна; Квитницкий, Михаил Евсеевич
    Главная тема книги — культура питания. В популярной форме излагаются основы рационального питания, организованного с учетом физиологических потребностей человека, пищевой ценности продуктов, количества и качества пищи в зависимости от пола, возраста, рода занятий и т. д. Main theme of the book is the culture of food. The basis of a rational nutrition organized with the physiological needs, nutritional, quality and quantity of food, depending on gender, age, occupation sets out in a popular form.