Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 43
  • Ескіз
    Документ
    Інновації у використані штучного холоду при виробництві заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів підвищеної біологічної цінності
    (2023) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    Інновації в технологіях заморожування плодово-ягідної сировини набувають важливого значення, вони ґрунтуються на використанні широкого спектру кріопротекторів органічної та мінеральної природи, на вивченні і впровадженні способів заморожування ягід з ніжною та щільною покривною тканиною, розробленні раціональних методів дефростації заморожених напівфабрикатів з мінімальними втратами клітинного соку, створенні системи управління безпекою виробництва заморожених плодів і ягід на етапах життєвого циклу на основі принципів НАССР.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний спосіб заморожування плодово-ягідних напівфабрикатів з використанням кріопротекторів
    (2023) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна
    Заморожені плодово-ягідні напівфабрикати вже давно завоювали популярність серед споживачів завдяки збереженню смакових якостей свіжо сировини і тривалому терміну зберігання. Процес заморожування є більш ефективним завдяки використанню кріопротекторів, які дозволяють зберегти якість та смак, а головне біологічну цінність продукту, запобігаючи утворенню кристалів льоду, що можуть пошкодити структуру та текстуру напівфабрикатів.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення рецептури оздоровчого напою «Соннам»
    (2022) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    Безалкогольний напій є оптимальною формою харчового продукту, який варто використовувати для збагачення організму людини біологічно активними речовинами, необхідними всім верствам населення. Додавання в напій навіть невеликої кількості соків і екстрактів надає продукту приємний смак і аромат, характерний ягід або фруктів і збагачує раціон комплексом вітамінів, мікро- і макроелементів, поліфенолів, органічних кислот./Soft drink is the optimal form of food that should be used to enrich the human body with biologically active substances needed by all segments of the population. Adding to the drink even a small amount of juices and extracts gives the product a pleasant taste and aroma characteristic of berries or fruits and enriches the diet with a complex of vitamins, micro- and macronutrients, polyphenols, organic acids.
  • Ескіз
    Документ
    Безпека харчових продуктів в умовах COVID-19
    (2021) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Горлата, Наталія
    Наразі харчовій промисловості необхідно терміново вжити заходів для захисту працівників від зараження COVID-19, запобігання впливу або передачі вірусу, а також покращення гігієни та санітарії харчових продуктів. Малоймовірно, що люди можуть заразитися COVID-19 через їжу або харчові упаковки, адже COVID-19 – це респіраторне захворювання, основним способом передачі якого є контакт з людиною, а також прямий контакт з краплями, що утворюються в дихальних шляхах інфікованої людини при кашлі або чханні. На сьогоднішній день немає доказів того, що віруси, що викликають респіраторні захворювання, передаються через їжу або упаковку. Коронавіруси не можуть розмножуватися в їжі. / The food industry now needs to take urgent action to protect workers from COVID-19 contamination, to prevent exposure to or transmission of the virus, and to improve food hygiene and sanitation. It is unlikely that people can become infected with COVID-19 through food or food packaging, as COVID-19 is a respiratory disease whose main mode of transmission is contact with humans and direct contact with droplets formed in the respiratory tract of an infected person when coughing or sneezing. To date, there is no evidence that viruses that cause respiratory diseases are transmitted through food or packaging. Coronaviruses cannot reproduce in food.
  • Ескіз
    Документ
    Здорове харчування в період пандемії COVID-19
    (2021-11-17) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна
    Пандемія COVID-19 спричинила серйозні зміни у повсякденному житті людей у всьому світі. Але навіть у ці важкі часи ми можемо вести здоровий спосіб життя. Правильне харчування дуже важливо як до, під час та після хвороби. Організму важко боротися з хворобами, йому потрібна додаткова енергія та поживні речовини, особливо коли хвороба супроводжується високою температурою. Ось чому здорове харчування так важливо під час пандемії COVID-19. Звичайно, жоден продукт або дієтична добавка не може захистити від COVID-19, але здорове харчування відіграє важливу роль у підтримці сильної імунної системи./ The COVID-19 pandemic has caused major changes in the daily lives of people around the world. But even in these difficult times, we can lead a healthy lifestyle. Proper nutrition is very important both before, during and after illness. It is difficult for the body to fight disease, it needs extra energy and nutrients, especially when the disease is accompanied by high fever. That's why healthy eating is so important during the COVID-19 pandemic. Of course, no product or dietary supplement can protect against COVID-19, but a healthy diet plays an important role in maintaining a strong immune system.
  • Ескіз
    Документ
    Біологічно активні речовини плодово-ягідних культур та їх роль в життєдіяльності організму людини
    (2021-09-15) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    За сучасними уявленнями науки про здорове харчування рослинна сировина набуває все більшого значення у профілактиці та лікуванні ряду захворювань. Значну харчову і дієтичну дію мають овочі, плоди та ягоди, виготовлені на їхній основі продукти, особливо з додаванням нетрадиційних джерел БАР. З метою зміцнення імунної системи організму й попередження онкозахворювань рекомендується вводити до раціону впродовж року вітаміновмісні плоди та ягоди. /According to modern ideas of the science of healthy eating, plant raw materials are becoming increasingly important in the prevention and treatment of a number of diseases. Vegetables, fruits and berries, products made on their basis, have a significant nutritional and dietary effect, especially with the addition of non-traditional sources of BAS. In order to strengthen the body's immune system and prevent cancer, it is recommended to introduce vitamin-containing fruits and berries into the diet throughout the year.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективні способи заморожування плодово-ягідної сировини
    (2021-11-09) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    За даними статистики, експертних оцінок понад 50% врожаю плодів та ягід не доходить до столу вітчизняного споживача внаслідок транспортних втрат, недосконалих технологій перероблення, відсутності належних умов зберігання та достатньої кількості надійного високоефективного обладнання. Найбільш перспективним шляхом подолання усіх зазначених проблем є швидке заморожування сировини, низькотемпературне зберігання отриманих напівфабрикатів та досконалі способи дефростації. / According to statistics, expert estimates, more than 50% of the fruit and berry harvest does not reach the table of domestic consumers due to transport losses, imperfect processing technologies, lack of proper storage conditions and sufficient reliable high-performance equipment. The most promising ways to overcome all these problems are rapid freezing of raw materials, low-temperature storage of semi-finished products and advanced methods of defrosting.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення ізотонічного напою «Непал», збагаченого соком малини та гімалайською сіллю
    (2021-11-17) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна
    В наш час є актуальним займатися спортом, тому зростає і попит на спортивні напої, яким властивий сильний тонізуючий ефект. Вони компенсують дефіцит води й солі, втрату поживних речовин, сприяють відновленню сил після фізичних навантажень, стимулюють роботу мозку і загальний фізичний стан. Актуальним стало включення в рецептуру спортивних напоїв таких біологічно активних добавок, як антиоксиданти й адаптогени: рослинні продукти з високим вмістом α-токоферолу. Збагачені біологічно активними речовинами напої характеризуються привабливими органолептичними властивостями, а також є низькокалорійними. Харчову цінність напоям надають цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза та ін.), а біологічну - вітаміни, мінеральні речовини, мікроелементи, органічні кислоти, білки, ефірні олії, що стимулюють процеси засвоювання їжі, позитивно впливають на діяльність нервової системи, підвищують захисні сили організму. / Nowadays it is important to go in for sports, so the demand for sports drinks, which have a strong tonic effect, is growing. They compensate for the lack of water and salt, loss of nutrients, help restore strength after exercise, stimulate brain function and general physical condition. The inclusion of such biologically active additives as antioxidants and adaptogens in the recipe of sports drinks has become relevant: plant products with a high content of α-tocopherol. Beverages enriched with biologically active substances are characterized by attractive organoleptic properties and are also low in calories. The nutritional value of drinks is provided by sugars (glucose, fructose, sucrose, etc.), and biological - vitamins, minerals, trace elements, organic acids, proteins, essential oils that stimulate digestion, have a positive effect on the nervous system, increase defenses organism.
  • Ескіз
    Документ
    Використання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів при виробництві оздоровчих продуктів
    (2021-11-17) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Давиденко, Валерія Григорівна
    У сфері використання плодово-ягідної сировини в Україні намітилася яскраво виражена тенденція отримання з неї порошків, паст, екстрактів, сиропів, напівфабрикатів з високим ступенем готовності, фітобальзамів, а також продуктів з тривалим терміном зберігання. Ефективним є виробництво із заморожених плодів і ягід сиропів напівгарячим способом для максимального збереження БАР. Такі сиропи можна виготовляти впродовж року, отримуючи продукцію насиченого кольору, кисло-солодкого смаку з ароматом, властивим використовуваній сировині. /In the field of use of fruit and berry raw materials in Ukraine there is a clear trend of obtaining powders, pastes, extracts, syrups, semi-finished products with a high degree of readiness, phytobalms, as well as products with long shelf life. It is effective to produce syrups from frozen fruits and berries in a semi-hot way for maximum preservation of BAS. Such syrups can be made during the year, obtaining products of rich color, sweet and sour taste with aroma inherent in the raw materials used.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу низьких температур на компонентний склад плодів та ягід при заморожуванні
    (2021-01-09) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна
    Рослинна сировина, а також продукти її перероблення, відіграють важливу роль у харчуванні людини, оскільки вони є не тільки джерелом цінних поживних речовин, а й біологічно активних: вітамінів, мінеральних речовин тощо. Попри те, що окремі види рослин значною мірою відрізняються між собою кількісним та якісним хімічним складом, всі вони характеризуються великою кількістю води й незначним вмістом сухих речовин, що й визначає їхню поведінку при зберіганні та переробленні. Аналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням. / Plant raw materials, as well as products of its processing, play an important role in human nutrition, as they are not only a source of valuable nutrients, but also biologically active: vitamins, minerals and more. Despite the fact that some species of plants differ greatly in quantitative and qualitative chemical composition, they are all characterized by large amounts of water and low dry matter content, which determines their behavior during storage and processing. Analysis of different ways of preserving raw fruits and vegetables in terms of maximum preservation of vitamin content shows that the most effective is canning by freezing.