Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання барвників, іммобілізованих на іонообмінниках для твердофазного спектрофотометричного визначення мікроелементного складу харчових продуктів
    (2013) Костенко, Єлизавета Євгеніївна
    На основі результатів систематичного дослідження взаємодії іонів металів і органічних кислот з сульфофталеїновими, триарилметановими, родаміновими, поліметиновими та азобарвниками, іммобілізованими на полімерних іонообмінниках АВ-17х8 та КУ-2х8, обрано найбільш перспективні гетерофазні реагенти для концентрування і твердофазного спектрофотометричного визначення мікрокількостей іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ті (IV) на рівні 0,1-0,5 ГДК і нижче. Based on a systematic study of the interaction of metal ions and organic acids with sulfoftaleyinovymy, tryarylmetanovymy, rodaminovymy, polymethine and azo dyes, immobilized on polymeric ion exchanger AV-17h8 and KU-2h8, selected the most promising heterophase reagents for concentration and solid phase spectrophotometric determination of trace ions Cu (II ), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) at 0.1-0.5 MPC and below.
  • Ескіз
    Документ
    Протекторні властивості харчових продуктів щодо іонів токсичних металів
    (2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна
    У відповідності до закону збереження гомеостазу організм людини сам себе захищає від дії ксенобіотиків до певної межі. Великий внесок у підтримання та підвищення захисних можливостей організму роблять харчові продукти, зв'язуючи токсиканти у сполуки, що зменшують токсичну дію отруйних речовин. Тому для оцінки якості харчових продуктів доцільно використовувати такий показник харчової цінності як здатність основних компонентів та харчових добавок зв'язувати токсичні метали (Pb (II), Cd (II), Hg (II)) та виводити їх після перетравлювання їжі з організму людини. In accordance with the law of conservation of homeostasis human body itself protected from exposure to xenobiotics to a certain limit. Great contribution to the maintenance and increase the protective capacity of the organism make foods linking toxicants in compounds that reduce the toxic effects of toxic substances. Therefore, assessing the quality of food is appropriate to use a figure nutritional value as the ability of major components and food additives bind toxic metals (Pb (II), Cd (II), Hg (II)) and remove them after digestion of the human body.
  • Ескіз
    Документ
    Гібридні методи аналізу в контролі якості харчових продуктів
    (2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна
    Нові вимоги до аналітичного контролю якості та безпечності харчових продуктів зумовлені специфікою, що склалась на сучасному вітчизняному продовольчому ринку. Значна частка ринку забезпечується невеликими виробниками; споживачу пропонується велике різноманіття назв та торгових марок одного і того ж харчового продукту. Споживач у своєму виборі все частіше керується міркуваннями екологічності та харчової повноцінності продуктів. New requirements for analytical quality control and food safety products due to the specifics that emerged in the modern domestic food market. A significant share of the market provided by small manufacturers; consumers are offered a wide variety of names and trade marks the same food. Consumers in their choice of more and more guided by considerations of environmental and food products usefulness.
  • Ескіз
    Документ
    Схема визначення мікроелементного складу харчових продуктів
    (2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення мікроелементного складу харчових продуктів із застосуванням сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-178. The scheme of interface spectrophotometric definition of microelement composition in the food-stuffs with application of sulfophtalein dyes immobilized on the surface of anionite AB-178 was proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Використання метал-індикаторного методу для оцінки протекторних властивостей основних компонентів харчових продуктів
    (2009) Боднар, А. В.; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта Альбертівна
    Досліджено комплексоутворення плюмбуму (II) з казеїном, лактозою та амінокислотами харчових продуктів. Встановлено склад утворюваних сполук. Стійкість комплексів оцінена за допомогою концентрації вільних іонів металу, що знаходяться в рівновазі з комплексоутворюючими сполуками та константами рівноваги реакції комплексоутворення. It was investigated the complex formation of Lead (II) with a casein, lactose and amino acids of food products. There was determined composition of such complex formations.The stability of complexes was appraised by the concentration of free metal ions, which are in an equilibrium with complex formative connections and constants of equilibrium reaction of complex formation.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення деяких мікроелементів у молоці та молочних продуктах методом твердофазної спектрофотометрії
    (1997) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Шиліна, Галина Володимирівна; Бутенко, Олена Миколаївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17 у молочних продуктах. Використовувані методи визначення іонного металу характеризуються задовільною правильністю та результатом повторюваності; висока чутливість і відбір; за швидкістю вони перевищують відомі аналогічні та стандартні методи за умови використання ультразвуку для підготовки тестів та скорочень визначення рівноваги в різнихфазних системах. Для схеми характерна простота експерименту, екологічна безпека не потребує складного дорожнього обладнання, для обслуговування якого необхідні висококваліфіковані кадри та стаціонарна лабораторія. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in the milk products with use immobilized on anionite AB-17 in dairy products. The used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory.
  • Ескіз
    Документ
    Використання основних барвників, іммобілізованих на катіоніті КУ-2-8, в аналізі харчових продуктів
    (2010) Костенко, Єлизавета Євгеніївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів металів та органічних речовин з використанням основних барвників, іммобілізованих на катіонообміннику КУ-2-8 у харчових продуктах. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination metal ions and organic materials in the food-stuffs with use immobilized on kationite KY-2-8 dye staffs. The Used methodses of the determination are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання похідних хромотропової кислоти та сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніоніті АВ-17-8, в аналізі харчових продуктів
    (2010) Костенко, Єлизавета Євгеніївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17-8 у харчових продуктах. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in the food-stuffs with use immobilized on anionite AB-17-8 dye staffs. The Used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory.
  • Ескіз
    Документ
    Твердофазне спектрофотометричне визначення важких металів у м‘ясних та молочних продуктах
    (2007) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Бутенко, Олена Миколаївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17-8 у мясних та молочних продуктах. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in the meat and milk products with use immobilized on anionite AB-17-8 dye staffs. The Used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory.
  • Ескіз
    Документ
    Твердофазне спектрофотометричне визначення іонів металів у варених ковбасах
    (2012) Костенко, Єлизавета Євгеніївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17-8 у зразках ковбасних виробів. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in sample of the boiled sausages with use immobilized on anionite AB-17-8 dye staffs: acid chromiumdarkblue, SPADNS, xilenolov orange, pirokhatekhin violet, hromazurol S. The Used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory. On result of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) is installed that all sample of the boiled sausages are an ecological safety.