Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 130
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні тенденції використання мінеральних вод для створення напоїв оздоровчого призначення
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    Корисність і лікувальні властивості мінеральних вод обумовлюються вмістом у них солей, що знаходяться в іонізованому стані, газовим складом, підвищеним вмістом біологічно активних речовин (бром, йод, залізо, миш'як, органічні речовини). Самими значущими вимогами для основи напою можна вважати рівень мінералізації, основний іонний склад, вміст специфічних компонентів, у тому числі мікроелементів. Розширення асортименту безалкогольних напоїв оздоровчого призначення із застосуванням природних мінеральних вод дозволить покращити мікронутрієнтний харчовий статус населення країни.
  • Ескіз
    Документ
    Використання натуральних джерел антиоксидантів при виробництві квасу
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гладишева, Олександра Олександрівна
    Використання нетрадиційної сировини, а саме сиропу обліпихи та дигідрокверцетину при виробництві квасу, дозволяє забезпечити антиоксидантний ефект за рахунок вмісту вітамінів-антиоксидантів та флавоноїдів. При цьому спостерігаються оригінальні приємні органолептичні властивості готового напою, а показники його якості відповідають вимогам нормативної документації.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз харчової та біологічної цінності здобного пісочного печива, збагаченого олією обліпихи та порошком глоду
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гедзюк, Вікторія Олександрівна
    Використання обраних джерел функціональних інгредієнтів практично не змінило харчову та енергетичну цінність здобного пісочного печива, але суттєво поліпшило його біологічну цінність. Харчовий продукт став функціональним за вмістом таких нутрієнтів, як харчові волокна, вітаміни А, Е, В2, В9 та β-каротин. Завдяки використанню олії обліпихи продукт набув виражених антиоксидантних властивостей, а завдяки внесенню порошку глоду став джерелом харчових волокон.
  • Ескіз
    Документ
    Характеристика сировини, призначеної для виробництва дієтичної добавки антиоксидантної дії
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Уромова, Катерина Євгенівна
    Широке використання дієтичних добавок має стати ефективною формою корегування харчового раціону конкретної людини, а також засобом первинної та вторинної профілактики багатьох хронічних неінфекційних захворювань. Наразі особливий інтерес представляють рослинні дієтичні добавки, що вводяться у рецептури харчових продуктів загального, функціонального і спеціалізованого призначення. Використання порошку горобини, зародків пшениці, пшеничних висівок та насіння амаранту дозволяє забезпечити антиоксидантні властивості збагаченого продукту.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості процесу подрібнення насіння льону при створенні снеків оздоровчого призначення
    (НУХТ, 2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Шумчук, Андрій Миколайович
    Розроблення технологій комплексного перероблення та повного використання компонентів насіння льону - це актуальний сучасний напрям створення харчових продуктів нового покоління із заданим хімічним складом та властивостями. Була запропонована технологія отримання фракції оболонок з високим вмістом лігнанів і борошна на основі перероблення насіння льону олійного.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегія Всесвітньої організації охорони здоров’я у галузі харчування та її реалізація у державній політиці України
    (Science initiative “Universum”, 2019) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Проведено аналіз сучасних напрямів стратегічної політики Всесвітньої організації охорони здоров’я у галузі харчування. Показано, що уряди відіграють головну роль у формуванні здорового продовольчого середовища. Визначені заходи, за допомогою яких держава може стимулювати споживчий попит на харчові продукти оздоровчого призначення.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз стану харчування школярів та шляхи його удосконалення
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Ірина Олександрівна
    Результати досліджень показали, що у фактичному раціоні харчування школярів спостерігається нестача тих харчових речовин, які необхідні їм для кращої адаптації в умовах сучасної школи та успішного навчання при постійному підвищенні розумового навантаження. Очевидним є той факт, що для усунення дефіциту виявлених харчових речовин слід використовувати у раціоні харчування школярів збагачені харчові продукти з високою харчовою і біологічною цінністю. Це сприятиме збереженню і зміцненню здоров'я, профілактиці захворювань, обумовлених неповноцінним і незбалансованим харчуванням. that in the actual diet of schoolchildren there is a shortage of those nutrients that they need for better adaptation in the conditions of a modern school and successful learning with a constant increase in mental stress. It is obvious that in order to eliminate the deficiency of identified nutrients, enriched foods with high nutritional and biological value should be used in the diet of schoolchildren. This will contribute to the preservation and strengthening of health, the prevention of diseases caused by malnutrition and unbalanced nutrition.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування вибору сировини при створенні ковбасних виробів для геродієтичного харчування
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Дмитро Олександрович
    Проведений аналіз дозволив встановити, що при створенні ковбасних виробів для харчування людей літнього віку доцільно використовувати телятину як харчове середовище для збагачення корисними нутрієнтами. Збагачувачами можуть бути борошно нуту, яке покращує амінокислотний профіль готових виробів, підвищує їх функціонально-технологічні властивості; гідролізат колагену, який поліпшує стан і діяльність хрящових, кісткових клітин, а також пектини, які забезпечують сорбційний та пребіотичний ефекти, позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. The analysis made it possible to establish that when creating sausages for the nutrition of the elderly, it is advisable to use veal as a food base for enrichment with useful nutrients. Enrichment agents can be chickpea flour, which improves the amino acid profile of finished products, increases their functional and technological properties; collagen hydrolyzate, which improves the condition and activity of cartilage, bone cells, as well as pectins, which provide sorption and prebiotic effects, have a positive effect on the functioning of the gastrointestinal tract.
  • Ескіз
    Документ
    Використання методу регресійного аналізу для математичного моделювання процесу пророщування насіння льону
    (2019) Краєвська, Світлана Петрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    З побудованої математичної моделі випливає, що максимальна енергія проростання становить 99,64% і досягається при температурі 27,5°С та вологості 95%. У виробничих умовах можна проводити процес пророщування насіння льону за температур від 20 до 30 °С, якщо вологість навколишнього середовища 95%. При зменшенні вологості до 70% діапазон температур може становити 23-30 °С, при цьому значення енергії проростання становить від 90 до 100%. From the constructed mathematical model it follows that the maximum germination energy is 99.64% and is achieved at a temperature of 27.5 ° C and a humidity of 95%. In production conditions, it is possible to carry out the process of germination of flax seeds at temperatures from 20 to 30 ° C, if the ambient humidity is 95%. With a decrease in humidity of up to 70%, the temperature range can be 23-30 ° С, while the value of germination energy is from 90 to 100%.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування доцільності використання ягід бузини чорної для виробництва натурального барвника
    (2019) Коберник, Інна Віталіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Одним з продуктів перероблення ягід бузини є сік, який не знайшов широко використання у харчовій промисловості у зв’язку зі специфічними органолептичними властивостями. З такого соку шляхом вакуум-концентрування можна отримати харчовий барвник, колір якого можна регулювати, задаючи певні значення рН середовища. Встановлено, що вихід соку з ягід бузини становить 65%, вміст сухих речовин – 9,2%. При концентруванні соку їх вміст зростає до 40±2,5%. One of the products of elderberry processing is juice, which has not been widely used in the food industry due to specific organoleptic properties. From such juice, by vacuum concentration, it is possible to obtain a food coloring, the color of which can be adjusted by setting certain pH values. It was found that the juice yield from elderberry is 65%, the solids content is 9.2%. When juice is concentrated, their content increases to 40 ± 2.5%.