Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
24 результатів
Результати пошуку
Документ Сиркова маса з антиоксидантними та синбіотичними властивостями(2024) Задесенська, Ілона Валеріївна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаДля створення сирковї маси оздоровчої дії запропоновано ввести до її складу закваску пробіотичних мікроорганізмів, а також збагатити продукт пребіотиками – сиропом лактулози та харчовими волокнами ягід смородини. Консистенція продукту буде забезпечена додаванням агар-агару. Обрані види сировини будуть не лише підвищувати вміст харчових волокон у сирковому десерті, а й збагачувати його вітамінами, мінеральними речовинами та антиоксидантами, забезпечувати привабливі сенсорні показники. Включення збагаченої сиркової маси до раціону харчування може бути корисним для підтримки здоров'я шлунково-кишкового тракту, зміцнення імунної системи та поліпшення загального стану організмуДокумент Оцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистої(2024) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБуло встановлено, що загальний вміст поліненасичених жирних кислот групи w-6 у олії розторопші плямистої дорівнює 52,4%, мононенасичених жирних кислот, переважно олеїнової – 23,6%, а насичених жирних кислот – 18,4%. Такий жирнокислотний склад не є збалансованим. Зокрема, співвідношення між мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,45 при нормі 1:2. Співвідношення між насиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,35 при нормі 1:3. Цінні поліненасичені жирні кислоти групи w-3 в олії розторопші плямистої практично відсутніДокумент Характеристика біологічної цінності екстракту кропиви як компоненту смузі(2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Лико, Мирослава БогданівнаБуло проведено оцінювання біологічної цінності білку екстракту кропиви. Встановлено, що білок належить до повноцінного, оскільки містить всі незамінні амінокислоти. Лише дві з них є лімітованими, тобто мають амінокислотний скор, який менший за 100%. Такими амінокислотами є метіонін+цистин (перша лімітована амінокислота з мінімальним амінокислотним скором 80,9%), а також триптофан. Коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння в організмі, становить 74%, що є досить високим значенням для білку рослинного походження. Масова частка незамінних амінокислот, які використовуються в організмі не раціонально, складає 12,6%. Оптимальним є співвідношення між метіоніном та триптофаном, яке становить 1:3,1 при нормативному значенні 1:3.Проведені дослідження підтвердили високу біологічну цінність білку екстракту кропиви та доцільність його використання у складі смузі оздоровчої діїДокумент Розроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначення(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Ірина ОлександрівнаБули визначені показники харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років, загачених пюре моркви та білково-жировою емульсією. Розрахунки показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. М’ясо-рослинна консерва для дитячого харчування належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при її споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму у більшості нутрієнтів будуть забезпечені у межах 10…50%. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем. Indicators of nutritional and biological value of model recipes of canned meat and vegetables for children aged 4-6 years, filled with carrot puree and protein-fat emulsion were determined. Calculations showed that the biological value of the product, in particular, the content of vitamins and minerals, increases with the increase in the mass fraction of the fortifiers. Canned meat and vegetables for baby food belongs to the category of functional food products, since when consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body in most nutrients will be provided within 10...50%. The consumption of functional canned meat will have a positive effect on the child's development, will ensure the prevention of food-related diseases, and will increase the general resistance and stability of the child's body and its individual organs and systems.Документ Біологічна цінність зеленого смузі з хлорелою(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Куделко, Альона ОлександрівнаУ роботі встановлено оптимальну рецептуру зеленого смузі з хлорелою, який має високі показники біологічної цінності білку. Скор першої лімітованої незамінної амінокислоти зростає на 30%, коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння, підвищується на 23% і досягає 82%. Масова частка амінокислот, які використовуються нераціонально, у продукті стає меншою на 17,3%. Регулярне споживання функціонального смузі з хлорелою сприятиме зміцненню імунітету; виведенню токсинів та важких металів; компенсації наслідків стресу; покращенню пам'яті; подовженню молодості організму людини. The work established the optimal recipe for a green smoothie with chlorella, which has high indicators of the biological value of protein. The score of the first limited essential amino acid increases by 30%, the utilitarian coefficient of the protein, i.e. the level of its assimilation, increases by 23% and reaches 82%. The mass share of irrationally used amino acids in the product becomes smaller by 17.3%. Regular consumption of a functional smoothie with chlorella will help strengthen immunity; removal of toxins and heavy metals; compensation for the effects of stress; improving memory; prolonging the youth of the human body.Документ Соковмісний напій для функціонального харчування(2023) Боатрі, Катерина Дмитрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаКомпозиція з вишневого соку та екстрактів зеленого чаю і стевії створить гармонію смаків та ароматів, а також наситить соковмісний напій нутрієнтами, які забезпечать загальнозміцнюючу та антиоксидантну дію напою. The composition of cherry juice and extracts of green tea and stevia will create a harmony of flavors and aromas, as well as saturate the juice-based drink with nutrients that will provide general strengthening and antioxidant effect of the drink.Документ Сировина для дитячих м’ясних консервів(2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБуло проведено моделювання рецептур дитячих м’ясо-рослинних консервів на основі кроликів, які будуть відрізнятися масовими частками внесення пюре моркви та білково-жирової емульсії. Для кожного варіанту рецептури визначили біохімічний склад консерви, а також інтегральний скор нутрієнтів. У рецептурі не доцільно передбачати високий вміст білково-жирової емульсії, яка переважно забезпечує продукт жировими компонентами, її масова частка має становити 10%. Додавання пюре моркви значно покращує вітамінну цінність продукту, тому кількість пюре моркви у складі м’ясо-рослинної консерви буде становити 12%. За такої рецептури м’ясо-рослинні консерви для дитячого харчування належать до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при їх споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму будуть забезпечені у межах 10…50% для багатьох харчових речовин. The recipes of children's meat-vegetable preserves based on rabbits were modeled, which will differ in the mass fractions of carrot puree and protein-fat emulsion. For each version of the recipe, the biochemical composition of the canned food was determined, as well as the integral rate of nutrients. It is not advisable to provide a high content of protein-fat emulsion in the recipe, which mainly provides the product with fat components, its mass fraction should be 10%. The addition of carrot puree significantly improves the vitamin value of the product, so the amount of carrot puree in the composition of canned meat and vegetables will be 12%. With such a recipe, canned meat and vegetables for baby food belong to the category of functional food products, since when they are consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body will be provided within 10...50% for many food substances.Документ Конструювання багатокомпонентних харчових продуктів заданої біологічної цінності з використанням інформаційних технологій(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаУ вік інформаційних технологій необхідний новий підхід до конструювання харчових продуктів заданої якості та модифікованого хімічного складу, що задовольняють фізіологічні потреби людини у повному обсязі, а також підвищують нутрієнтну щільність її раціону. На базі чинних нормативних документів та відповідно до вимог щодо інгредієнтного та фізико-хімічного складу продуктів, сучасні програми дозволяють розрахувати рецептури з урахуванням великої кількості оціночних факторів. Знання і можливості, які закладені у комп'ютерні програми розрахунку нутрієнтної адекватності складу полікомпонентних харчових продуктів, дозволяють зробити працю технолога більш ефективною, а також знизити витрати часу на розробку нових видів продуктів. In the age of information technologies, a new approach to the design of food products of a given quality and modified chemical composition is needed, which satisfy the physiological needs of a person in full, and also increase the nutrient density of his diet. On the basis of current regulatory documents and in accordance with the requirements for the ingredient and physico-chemical composition of products, modern programs allow you to calculate recipes taking into account a large number of evaluation factors. The knowledge and capabilities embedded in computer programs for calculating the nutritional adequacy of the composition of multi-component food products make it possible to make the technologist's work more effective, as well as to reduce time spent on developing new types of products.Документ Обґрунтування вибору борошна з пророщених зерен пшениці, конопляних висівок та керобу для виробництва кексів оздоровчого призначення(2022) Вінярська, Владислава Валеріївна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаУ даній роботі для збагачення кексів есенціальними нутрієнтами запропоновано використовувати борошно з пророщених зерен пшениці, порошок керобу та висівки з насіння коноплі. У борошні з пророщеної пшениці значно більшим є вміст незамінних амінокислот, цукрів, водорозчинних вітамінів та токоферолу, що обумовлює перспективність його застосування при виробництві кексів оздоровчого призначення. Для виробництва кексів обрано конопляні висівки, які на 65% складаються з клітковини, в них наявні жири, білки, вітаміни, мінеральні та біологічно активні речовини, а значний вміст феруму, цинку, мангану виділяє цю сировину серед висівок інших білково-олійних культур. Кероб застосовують як замінник какао і шоколаду, а також в якості загусника та стабілізатора. Він є цінним джерелом харчових волокон, цукрів, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В та РР, а також речовин антиоксидантної дії. In this work, it is proposed to use flour from sprouted wheat grains, carob powder and bran from hemp seeds to enrich cakes with essential nutrients. The content of essential amino acids, sugars, water-soluble vitamins and tocopherol is significantly higher in sprouted wheat flour, which determines the prospects of its use in the production of healthy cakes. Hemp bran, which consists of 65% fiber, contains fats, proteins, vitamins, minerals and biologically active substances, and a significant content of iron, zinc, and manganese distinguishes this raw material from the bran of other protein-oil crops. Carob is used as a substitute for cocoa and chocolate, as well as as a thickener and stabilizer. It is a valuable source of dietary fibers, sugars, potassium, calcium, magnesium, vitamins of group B and PP, as well as substances of antioxidant action.Документ Сирковий десерт функціональної дії, призначений для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту(2022) Стеценко, Наталія ОлександрівнаВстановлено, що при виробництві сиркового десерту оздоровчого призначення доцільно використовувати сир, отриманий кислотним способом. Визначено, що зростання масової частки внесених пюре моркви та помело позитивно відображається на консистенції збагачених сиркових виробів. Це пов’язано з тим, що високий вміст харчових волокон у збагачувачах стабілізує структуру і консистенцію готового продукту. На основі проведених досліджень розроблено спосіб виробництва збагаченого десерту. Оцінка органолептичних та фізико-хімічних властивостей комбінованого сиркового виробу підтвердила його високу якість і конкурентні переваги у порівнянні з традиційними продуктами. It has been established that in the production of curd dessert for health purposes, it is advisable to use cheese obtained by the acid method. It was determined that the increase in the mass fraction of added carrot puree and pomelo has a positive effect on the consistency of enriched cheese products. This is due to the fact that the high content of dietary fibers in the fortifiers stabilizes the structure and consistency of the finished product. On the basis of the conducted research, a method of production of enriched dessert was developed. The evaluation of the organoleptic and physicochemical properties of the combined curd product confirmed its high quality and competitive advantages compared to traditional products.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »