Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
100 результатів
Результати пошуку
Документ Зв’язок харчування та стану здоров’я населення(2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаМетою цієї роботи є узагальнення та систематизація сучасних даних щодо органічного, багатогранного і безпосереднього зв’язку харчування та стану здоров’я людини. У роботі здійснено аналіз літературних джерел вітчизняних та зарубіжних учених, сформульовано власні умовиводи на основі розробок у галузі оздоровчого харчування. The main purpose of this work is to generalize and systematize the up-to-date information about organic, multiverse and direct relationships between nutrition and human health. The authors accomplished the analysis of literary sources by national and foreign scientists and therefore formulated their own conclusions based on the achievements in the field of nutrition for well-being.Документ Оптимізація процесу кріопротекції плодів та ягід перед заморожуванням(2019-01-19) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВикористання математичної моделі дозволяє розв'язати практичні задачі: знайти оптимальні параметри технологічного процесу, щоб досягти виробництво продукту найвищої якості. В нашому випадку підібрати оптимальну тривалість оброблення, створити комбінований кріопротектор, який забезпечить максимальне збереження вітаміну С при заморожуванні, а також прогноз зміни вмісту вітаміну С від зовнішніх чинників -зміни концентрації кріопротектор а та тривалості оброблення ягід. The mapping of a mathematical model allows us to associate practical problems: to find optimal process parameters to achieve product production of the highest quality- In our case, select the optimal processing time, create a combined cryoprotector that will maximize the preservation of Vitamin С at freezing, as well as the prediction of changes in vitamin С from external factors - changes the concentration of cryoprotectant and the duration of processing of berries.Документ Сучасні тенденції використання мінеральних вод для створення напоїв оздоровчого призначення(2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаКорисність і лікувальні властивості мінеральних вод обумовлюються вмістом у них солей, що знаходяться в іонізованому стані, газовим складом, підвищеним вмістом біологічно активних речовин (бром, йод, залізо, миш'як, органічні речовини). Самими значущими вимогами для основи напою можна вважати рівень мінералізації, основний іонний склад, вміст специфічних компонентів, у тому числі мікроелементів. Розширення асортименту безалкогольних напоїв оздоровчого призначення із застосуванням природних мінеральних вод дозволить покращити мікронутрієнтний харчовий статус населення країни.Документ Оцінка безпеки швидкозаморожених плодово-ягідних напівфабрикатів на основі принципів системи НАССР(2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Роман Юрійович; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаНагальною проблемою, особливо актуальною останнім часом, є цілорічне забезпечення населення України високовітамінною продукцією. Цього можна досягти переробленням сезонної сировини, в тому числі, плодово-ягідної (культивованої і дикорослої), на заморожені напівфабрикати. Розширення споживчого ринку цієї продукції із врахуванням того, що вона призначена для усіх верств населення, вимагає дотримання відповідних засад управління її безпекою та якістю на всіх етапах виробництва. Оперативні знання з передбачення можливості виникнення небезпечних чинників на етапах виробництва заморожених напівфабрикатів дозволили розробити корегувальні дії для створення належних умов отримання безпечної продукції відповідно до принципів НАССР. The revevant problem of today's science is the provision of Ukrainian population with high-vitamin foodstuffs. This can be achieved by procession of seasonal raw materials, including fruit and berry (either cultivated or wild), into frozen half products. The market of this production can be widened regarding its destination for all of the population strata; therefore, it requires keeping the proper rules of maganemegt of its safety and quality throughout all the technological process. The operational theory of avoiding the possibilities of apparition of the dangerous effects in half products allowed us to elaborate the correctional affairs to create the proper conditions for obtaining the safe foodstuffs by the principles of НАССР.Документ Визначення біологічної безпечності м’ясо-рослинних кулінарних виробів(2019) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВизначено біологічну безпеку м’ясо-рослинних кулінарних виробів, збагачених напівфабрикатами із зеленої маси рослин. Результати дослідження показали, що вироби не виявляють токсичної дії на тест- організми і, як наслідок, є безпечними для людини. Determined biological safety of meat and vegetable food products enriched semi-finished products of green plant mass. The results of the study showed that the products are not detected toxic effects on test organisms and, consequently, are safe for humans.Документ Удосконалення низькотемпературних технологій перероблення плодово-ягідних культур(2018) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаВдосконалення існуючих низькотемпературних технологій перероблення плодово-ягідної сировини, зокрема за рахунок поєднання впливу холоду з іншими фізичними та технологічними чинниками, є актуальною проблемою, вирішенню якої присвячено дану роботу. Особливо складним об’єктом з точки зору здійснення процесу заморожування є ягідні культури. Саме для цієї групи плодово-ягідної сировини є характерні найбільші втрати соку після дефростації і, як наслідок, зниження біологічної цінності продукції та її органолептичних показників. Improvement of existing low-temperature technologies for the processing of fruit and berry raw materials, in particular due to the combination of the influence of cold and other physical and technological factors, is an actual problem, the solution of which is devoted to this work. Particularly complex object in terms of the implementation of the freezing process are berry crops. It is for this group of fruit and berry raw materials that are characterized by the largest loss of juice after defrosting and, consequently, a decrease in the biological value of products and its organoleptic characteristics.Документ Дослідження фазового переходу вода - лід при заморожуванні ягід ожини(2019) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗв’язана вода захищає клітини рослин від руйнівних впливів переохолодження. При заморожуванні досліджуваних зразків кристалізація вільної води в них починається при значному переохолодженні. Connected water protects plant cells from the destructive effects of overcooling. When freezing the samples under study, crystallization of free water in them begins with significant overcooling.Документ Оптимальні умови заморожування ягід з ніжною текстурою для отримання напівфабрикатів високої якості(2019) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаНіжна текстура ягід суниці і подібних видів зумовлена будовою самих ягід. Другою особливістю структури ягід суниць є наявність у них потовщеного квітколожа. Попередні дослідження показали, що очищена перед заморожуванням від квітколожа ягода після дефростації має значно нижчі якісні та органолептичні показники, ніж неочищена. Тому ми вирішили заморожувати ягоди суниці з квітколожем для кращого збереження харчових нутрієнтів.Gentle texture of strawberries and similar species is due to the structure of the berries itself. The second feature of the structure of strawberry berries is the presence of a thickened corolla. Previous studies have shown that the berry has been purified before freezing from cornflower after defrosting has significantly lower qualitative and organoleptic characteristics than untreated. Therefore, we decided to freeze strawberries with a flower pot for better preservation of nutritional nutrition.Документ Дегустаційна оцінка та втрати клітинного соку заморожених плодів вишень при тривалому зберіганні і дефростації(2018) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВишні, заморожені з використанням кріопротекторів, протягом усіх 6 місяців зберігання мають приємний смак, аромат, природне забарвлення і свіжий вигляд; заморожені без кріопротекторів ягоди менш стійкі; при тривалому зберіганні, а також при нерівномірній температурі повітря в камерах вони під впливом оксидазних ферментів і кисню повітря починають швидко змінювати забарвлення, набирають бурого кольору, втрачаюсь смак і аромат. Cherries, frozen with cryoprotectants, have a pleasant taste, aroma, natural color and fresh look for all 6 months of storage; frozen without cryoprotectants berries are less stable; with prolonged storage, as well as at an uneven air temperature in the chambers, they are influenced by oxidase enzymes and oxygen in the air to rapidly change the color, gaining brown color, losing taste and aroma.Документ Використання принципів харчової комбінаторики для створення заморожених плодово-ягідних сумішей(2018) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаДля отримати замороженого напівфабрикату із плодово-ягідних культур для цілорічного постачання населення України високовітамінною продукцією потрібно поставити мету розроблення напівфабрикату; потрібно проаналізувати напівфабрикат за сукупністю параметрів, що визначають його ефективність; встановити переваги біологічної активності та поліфункціональності напівфабрикату; виявити можливі недоліки напівфабрикату; спрогнозувати варіанти вдосконалення напівфабрикату; розробити технологію напівфабрикату, запатентувати спосіб отримання напівфабрикату, розробити рекламу та оцінити масштаби задоволення потреб населення у новому продукті та його конкурентоспроможність.To get frozen semi-finished fruit and berry crops for the year-round supply of Ukrainian population with high-quality products, one must set the goal of developing semi-finished products; it is necessary to analyze the semi-finished product in a set of parameters that determine its efficiency; to establish advantages of biological activity and multifunctionality of semi-finished products; to identify possible shortcomings of the semi-finished product; predict options for improving the half-finished product; to develop semifinished technology, to patent the way of obtaining a semi-finished product, to develop advertising and to assess the extent of satisfying the needs of the population in the new product and its competitiveness.