Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 27
  • Ескіз
    Документ
    Роль економіко-математичних методів та моделей в підприємницькій діяльності в умовах сучасного ринку
    (2022) Труш, Юлія Леонідівна
    Економіко-математичні методи і моделі – це комплекс наукових напрямів у дослідженні економічних процесів методами математики і кібернетики. Найважливішим у використанні математики в економіці є математичне моделювання економічного явища, ситуації або процесу для вивчення певного аспекту в його розвитку. Підприємницька активність у переважній більшості випадків супроводжується створенням суб'єктів підприємництва, і в свою чергу, їх діяльність потребує практичного використання економічних та математичних знань, з використанням методів й моделей, в ході їх функціонування, що є актуальним в сучасних умовах господарювання. Нині в Україні формування фундаментальних засад розвитку підприємств є актуальним завданням. У цьому аспекті виникає необхідність використання концептуальних аспектів та інстрементарію, які органічно поєднують застосування математичних методів і моделей для вирішення економічних проблем, з метою отримання кількісних оцінок у процесі прийняття управлінських рішень. Використання математичних методів у сфері управління підприємством (зокрема, в економічній сфері) — це найважливіший напрям вдосконалення систем управління підприємством.
  • Ескіз
    Документ
    Напрямки зростання прибутку підприємства
    (2022) Труш, Юлія Леонідівна; Гецько, Вікторія Павлівна
    Малий та середній бізнес є багатогранним соціально-економічним явищем. Кожен з тих, хто бере в ньому участь, має можливість знайти свою нішу у цьому секторі економіки, а зовнішні учасники - отримати позитивні результати: держава - збільшення ВВП, зростання кількості робочих місць у реальній економіці та зменшення соціальної напруги; місцева влада - податки та зайнятість; економічні партнери - гнучких та динамічних співучасників з низькими накладними витратами. Роль сектору малого та середнього підприємництва значно зростає, оскільки в останній для малого та середнього підприємництва апріорії закладено роль одного з ідеологічних чинників стратегічного розвитку України, водночас визначаючи, яку саме модель устрою обрано цим суспільством.
  • Ескіз
    Документ
    Поняття і характеристики креативної економіки в сфері харчового виробництва
    (2021) Труш, Юлія Леонідівна
    Питання присвячені креативній економіці в сфері підприємництва харчових виробництв орієнтовані для вивчення нових напрямів досліджень і практичної діяльності в області творчих інновацій і економічної активності економічних суб’єктів харчової індустрії, пов’язані із системою специфічних соціально-економічних відносин між економікою і творчим підходом до її розвитку та удосконалення, що призводить до становлення нового креативного сектору сучасної економіки, в основі якого лежить інтенсивне використання творчих та інтелектуальних ресурсів в харчовому виробництві.
  • Ескіз
    Документ
    Поняття і основні складові цифрової економіки як сучасної концепції креативної економіки
    (2021) Труш, Юлія Леонідівна
    Під цифровою економікою розуміють виробництво, продажі і постачання продуктів через компʼютерні мережі, а розрахунки за операціями проводять за допомогою електронних грошей (цифрові технології). Цифрові технології необхідні для зростання ефективності української промисловості, а в деяких секторах вони стають основою продуктових і виробничих стратегій. Їх перетворююча сила змінює традиційні моделі бізнесу, виробничі ланцюги та обумовлює появу нових продуктів і інновацій. Отже, діджиталізація для України носить позитивний соціальної характер, адже зосереджена на поліпшенні якості інфраструктури соціального забезпечення, соціальних послуг, організації прозорості та адресності соціальної допомоги й скороченні витрат.
  • Ескіз
    Документ
    Напрямки зменшення дебіторської заборгованості підприємства
    (2021) Труш, Юлія Леонідівна; Морозюк, Надія Миколаївна
    Поява дебіторської заборгованості є нормальним явищем, що свідчить про здійснення господарської діяльності підприємством. Ефективне управління дебіторською заборгованістю є важливим напрямком діяльності підприємства, оскільки дебіторська заборгованість значною мірою вливає на фінансовий стан підприємства та може спровокувати фінансові труднощі, що особливо помітно в умовах інфляції. Суми, у вигляді дебіторської заборгованості, продовжують рахуватись в складі оборотних активів, хоча фактично підприємство вже не може ними розпоряджатись. При цьому найбільш небезпечною для підприємства є сумнівна дебіторська заборгованість, що з часом може перетворитись в безнадійний борг. Сума відшкодування такого боргу входить до складу інших операційних витрат, що забирає частину прибутку підприємства, як наслідок підприємство може стати «технічним» банкрутом. The appearance of receivables is a normal phenomenon, indicating the implementation of economic activity by the enterprise. Effective management of receivables is an important area of the enterprise, as receivables significantly affect the financial condition of the enterprise and can provoke financial difficulties, which is especially noticeable in the face of inflation. Amounts in the form of receivables continue to be included in current assets, although in fact the company can no longer dispose of them. At the same time, the most dangerous for the company is doubtful receivables, which over time can turn into bad debts. The amount of reimbursement of such debt is part of other operating expenses, which takes part of the company's profits, as a result of which the company may become "technically" bankrupt.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування підготовчого етапу розробки плану НАССР в системі безпечності та якості харчової продукції на підприємствах харчової промисловості
    (2021) Труш, Юлія Леонідівна
    НАССР є єдиною системою забезпечення безпечності харчової продукції, що довела свою ефективність і прийнята міжнародними всесвітніми організаціями. Її використання дозволяє перейти від випробувань кінцевого продукту до розробки запобіжних методів забезпечення безпечності харчової продукції. Дослідження питання підготовчого етапу розробки плану НАССР в системі безпечності та якості харчової продукції, з позиції проблематики аналізу форми здійснення опису продукції, дослідження функцій робочої групи в підготовчому етапі розробки плану НАССР, визначення питань, які потрібно врахувати під час розробки продукту – це питання, які є актуальними в економічній науці. HACCP is the only food safety system that has proven its effectiveness and is accepted by international world organizations. Its use allows to move from testing the final product to the development of precautionary methods to ensure food safety. Research of the preparatory stage of HACCP plan development in the food safety and quality system, from the point of view of analysis of the form of product description, study of the functions of the working group in the preparatory stage of HACCP plan development, determination of issues to be considered during product development. are relevant in economics.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг в системі безпечності та якості харчових продуктів (НАССР)
    (2020) Труш, Юлія Леонідівна
    Контроль виконання вимог системи НАССР у деяких країнах є обов’язком влади. Виконавчі органи світових країн нині визнають сертифікацію, проведену відповідною організацією, як документальне підтвердження виконання підприємством вимог НАССР, що підтверджено статистичними даними підприємств тих країн, які впровадили систему НАССР, в тому числі і України. Сертифікація НАССР потрібна підприємствам харчової промисловості, що експортують харчову продукцію у країни, де така сертифікація є обов’язковою.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг в системі безпечності та якості харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості
    (2020) Труш, Юлія Леонідівна
    Моніторинг — це заплановані вимірювання чи спостереження КТК відносно її граничних значень. Процедури моніторингу мають бути здатними до виявлення втрати контролю в КТК. Важливо повністю зазначити, коли і ким здійснюватиметься моніторинг. Не виграшним є момент, за яким процедури моніторингу вказують про перевищення будь-якого з граничних значень, що свідчить про втрату контролю в КТК, а нестача контролю вважається відхиленням, що призводить до виробництва шкідливого чи небезпечного продукту. В системі моніторингу чинне місце належить підготовці персоналу для забезпечення системи моніторингу в системі НАССР, роль якого полягає в чітко визначеній відповідальності працівників за процес моніторингу, підготовці до реалізації процедур моніторингу в КТК, за які вони несуть відповідальність. Фахівці мають бути спеціально підготовлені, повністю розуміти цілі й важливість процесу моніторингу, знати процедури, яких потрібно дотримуватися, володіти вільним доступом до них, бути неупередженим під час процесу і точно звітувати про результати моніторингу в системі НАССР. Monitoring is the planned measurement or observation of a CTC relative to its limit values. Monitoring procedures should be capable of detecting loss of control in the CTC. It is important to indicate fully when and by whom the monitoring will be carried out. It is not a win-win moment for monitoring procedures to indicate that any of the limit values is exceeded, indicating a loss of control in the CTC, and a lack of control is considered a deviation leading to the production of a harmful or dangerous product. In the monitoring system, the applicable place is the training of personnel to ensure the monitoring system in the HACCP system, whose role is to clearly define the responsibility of employees for the monitoring process, preparation for the implementation of monitoring procedures in the CTC, for which they are responsible. Specialists should be specially trained, fully understand the goals and importance of the monitoring process, know the procedures to be followed, have free access to them, be impartial during the process and accurately report monitoring results in the HACCP system.
  • Ескіз
    Документ
    Підготовка кадрів в системі HACCP (аналіз небезпечних чинників і критичні контрольні точки): теоретичний та прикладний аспект
    (2019) Труш, Юлія Леонідівна
    Харчова промисловість України й державні органи в сфері управління якістю та контролю продуктів харчування, проявляють та постійно підтримують істотний інтерес до впровадження на підприємствах системи HACCP – аналіз небезпечних чинників і критичні точки контролю. Загальне розуміння термів та підходів в системі НАССР веде до гармонізації підходу стосовно безпечності харчових продуктів між країнами в усьому світі та підвищує ефективність співпраці з ними, що значною мірою є позитивним моментом в сфері зовнішньоекономічної діяльності, а саме експортних операціях, що в цілому підвищує довіру закордонних партнерів. Майже всі країни світу, в умовах розвитку економічних конкурентних відносин, інтегрували чи перебувають у процесі інтегрування (країни з низьким економічним потенціалом) системи HACCP до своїх дієвих механізмів та регламентів.
  • Ескіз
    Документ
    Практичні аспекти удосконaлення контролю якостi продукцiї нa пiдприємствaх хлiбопекaрської гaлузi
    (2019) Труш, Юлія Леонідівна
    Одним iз фундaментaльних елементiв пiдтримки функцiонувaння системи менеджменту якостi нa пiдприємствaх хлiбопекaрської гaлузi тa способом покрaщення процесiв упрaвлiння виступaють комплекс зaходiв з метою уникнення виробництвa неякiсної продукцiї. Комплекс зaходiв з метою уникнення виробництвa неякiсної продукцiї передбачає зaстосувaння стaтистичного методу контролю зa aльтернaтивною ознaкою в системi упрaвлiння якiстю продукцiїдля усунення мiр aбо мiнiмiзaцiї випaдкiв виникнення брaку тa дефектiв хлiбобулочної продукцiї. One of the fundamental elements of maintaining the functioning of the quality management system in the enterprises of the bakery business and the way of promotion of the processes of management is the complex of sources with the aim of avoiding the production of non-dairy products. A collection of sources to avoid the production of non-quality products involves the use of a static control method with an alimentary source in the system for controlling the quality of the product in order to eliminate the extent of the minimization of the outbreaks of the broom and defects in the bakery product.