Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Research Of The Production Process Of Cereal-Based Snacks For Soldiers(2016) Bobel (Zinchenko), Inna; Terletska, VitaCrunches with high food and biological values enriched rice and pea flakes have been scientifically underpinned and developed on the basis of theoretical and experimental studies at first. This paper is dedicated to the investigation of frying influence We tested the impact of frying on the on the changes of chemical composition of crunches (carbohydrates, mineral and protein substances contents , etc.) The obtained scientific results can be useful and applied in technologies of food products on the basis of grain raw materials, including for soldiers.На основі теоретичних і експериментальних досліджень вперше науково обґрунтовано та розроблено кранчі підвищеної харчової та біологічної цінності, збагачені рисовими та гороховими пластівцями. Ми дослідили вплив обсмажування на зміни хімічного складу кранчів (вміст вуглеводів, мінеральних та білкових речовин, тощо).Отримані результати досліджень можуть бути корисними та впроваджені при розробленні харчових продуктів на основі зернової сировини, в тому числі для військовослужбовців.Документ Research of the convenience of pumpkin powder usage in instant food for military forces(2016) Bobel (Zinchenko), Inna; Shmatko, DarynaHaving conducted the current scientific analysis, we’ve made a conclusion that the use of pumpkin powder is appropriate while developing food concentrates for lunch of instant food for military forces. Pumpkin powder has a unique chemical composition and is useful for the human body, it is a source of biologically active substances. It also improves the work of kidneys and liver, cleanses the body of toxins, bad cholesterol. Провівши науковий аналіз, ми зробили висновок, що використання гарбузового порошку є доцільним при розробленні харчоконцентратів обідніх страв миттєвого приготування для харчування військовослужбовців. Гарбузовий порошок має унікальний хімічний склад та корисний для організму людини, є джерелом цінних біологічно активних речовин. Покращує роботу нирок та печінки, очищує організм від токсинів, холестерину та шлаків.Документ Feasibility of using dry extracts of tea in the food industry(2015) Rubanka, Kateryna; Terletska, Vita; Bobel (Zinchenko), Inna; Falendysh, NataliaThe article is devoted for the use of extracts as a source o f biologically active substances in food products balanced on vitamins and minerals. Quantitative changes o f the content o f water-soluble vitamins and minerals o f green and black tea in the production o f dry tea extracts have been ascertained.Документ Investigation of changes in protein composition of rye grain and oat grain during germination as the raw materials for baby food production(2014) Maksimenko, A.; Bobel (Zinchenko), Inna; Terletska, VitaIn order to develop a balanced chemical composition of dry baby food product with the addition of malt we studied the chemical composition of raw components (rye and oat grain) and their changes during processing. Experiments were carried out with grains and fresh malt. As a result, studies have found that when grain is germinating the protein content of the grain is changing: the protein content of rye is reduced by 3% of dry matter, and in oats grain - 4.2% of dry matter. Mass fraction of amino nitrogen decreased slightly (by 2,8-3,2% of dry matter). Для того щоб розробити збалансований хімічний склад сухого продукту дитячого харчування з додаванням солоду ми вивчали хімічний склад сировинних компонентів (зерна жита і вівса) та їх змін в процесі оброблення. Експерименти проводили із зерном та свіжим солодом. Результати дослідження показали, що при пророщуванні вміст білка в зерні змінюється: вміст білка жита знижується на 3% СР, а в зерні вівса — 4,2% СР. Масова частка амінного азоту незначно знизилася (на 2,8-3,2% СР).Документ Features of drying process of artificially cultivated mushrooms(2013) Bobel (Zinchenko), Inna; Terletska, VitaThis paper describes the analysis of drying and taste additives influence on the changes of chemical composition and quality parameters of Pleurotus Ostreatus and Agaricus bisporus mushrooms and their ready-to-cook mushroom foods. We tested and scientifically motivated the impact of drying on the protein substances changes and carbohydrates changes (contents of glycogen, dextrines, reducing substances, cellulose) of ready-to-cook mushroom foods.Документ Impact of hydrothermal treatment on chemical composition and quality parameters of mushroom products(2013) Bobel (Zinchenko), Inna; Terletska, VitaThe optimum mode of hydrothermal treatment of Pleurotus Ostreatus and Agaricus bisporus mushrooms has been determined. The impact of hydrothermal treatment on the changes of the activity of polyphenol oxidase, protein substances and carbohydrates losses of ready-to-cook mushroom foods were tested. It has been discovered that with the introduction of salt and citric acid in the solution the amount of protein losses has decreased in Pleurotus Ostreatus by 5.0-29.5 %, Agaricus bisporus – 5.7-19.0 %.