Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Resource- and energy-saving methods of joint processing of by-products and intermediates in alcohol production
    (2022) Buliy, Yuri; Kuts, Anatoly; Forsyuk, Andriy
    Introduction. The aim of the work was to study and substantiate the effectiveness of energy-saving methods for the joint processing of alcohol-containing fractions in a cyclic action column, to increase the degree of alcohol purification from volatile impurities. Materials and methods. The studys was carried out in a typical impurity concentration column and a experimental cyclic action column. The liquid flow rate was monitored using constant differential pressure flowmeters, the concentration of ethyl alcohol and volatile impurities was determined by areometric and chromatographic methods, the degree of impurity emission and the multiplicity of their concentrating were determined by the calculation method. Results and discussion. The use of the methods proposed by the authors makes it possible to carry out joint processing of by-products and intermediate products of alcohol production (head and fusel fractions) in a cyclic action rectification column equipped with scaly plates with a variable free cross-section, to obtain high-quality rectified alcohol, to increase its yield by 3.8-4.0% from one tonne of notional starch or by 10.8% compared to the known method and to reduce specific vapor consumption by 40% (from 20 to 12 kg/dal of anhydrous alcohol introduced to the feed plate). Extending the contact time of steam and liquid on the column plates to 40 sec allows for complete emission of esters, increasing the degree of aldehyde recovery by 25% and the higher alcohols of fusel oil and methanol by 40%. The proposed technical solutions and selected technological modes make it possible to increase the efficiency of separation of the alcohol-containing mixture in the decanter, increase the multiplicity of concentrating of aldehydes and esters by 26%, higher fusel oil alcohols by 40%, methanol by 37%, reduce the loss of ethyl alcohol with the impurity concentrate, the amount of alcohol-containing waste, the metal consumption of technological equipment and the cost of rectified alcohol. Conclusion. The proposed methods allow the maximum purification of ethyl alcohol from head and intermediate impurities in a cyclic action rectification column, to obtain high-quality rectified alcohol, to reduce energy consumption and loss of alcohol with waste. Вступ. Метою роботи було дослідження і обґрунтування ефективності енергозберігаючих способів сумісної переробки спиртовмісних фракцій в колоні циклічної дії, підвищення ступеню очистки спирту від летких домішок. Maтеріали та методи. Дослідження проводили в типовій розгінній колоні і колоні циклічної дії. Витрати рідини контролювали за допомогою витратомірів постійного перепаду тиску, концентрацію етилового спирту і летких домішок визначали ареометричним і хроматографічним методами, ступінь вилучення домішок і кратність їх концентрування – розрахунковим методом. Результати та обговорення. Використання запропонованих авторами способів дозволяє здійснювати сумісну переробку побічних продуктів і напівпродуктів спиртового виробництва (головної та сивушних фракцій) в розгінній колоні циклічної дії, оснащеної лускоподібними тарілками із змінним вільним перерізом, отримати високоякісний ректифікований спирт, збільшити його вихід на 3,8-4,0 % із однієї тони умовного крохмалю або на 10,8 % в порівнянні з відомим способом і зменшити питому витрату пари на 40 % (від 20 до 12 кг/дал безводного спирту, введеного на тарілку живлення). Подовження часу контакту пари і рідини на тарілках колони до 40 с дозволяє в повній мірі видаляти естери, збільшити ступінь вилучення альдегідів на 25 %, а вищих спиртів сивушного масла і метанолу на 40 %. Запропоновані технічні рішення і обрані технологічні режими дають можливість підвищити ефективність розділення спиртовмісної суміші в декантаторі, збільшити кратність концентрування альдегідів та естерів на 26 %, вищих спиртів сивушного масла на 40 %, метанолу на 37 %, зменшити втрати етилового спирту з концентратом домішок, кількість спиртовмісних відходів, металоємність технологічного обладнання і собівартість ректифікованого спирту. Висновки. Запропоновані способи дозволяють максимально очищати етиловий спирт від головних і проміжних домішок в колоні циклічної дії, отримати високоякісний спирт, зменшити енерговитрати і втрати спирту з відходами.
  • Ескіз
    Документ
    Prospects and modern vision of the discipline «Food and sanitary toxicology»
    (2020) Kuzmin, Oleg; Kuts, Anatoly
    The prospects and modern vision of the discipline «Food and sanitary toxicology» are evaluated. That allows applicants to develop a risk-oriented mindset, in which the issues of safety, preservation of health and work capacity are considered as the most important priorities in a person's life and activities; principles and methods of preventive nutrition for various categories of the population that come into contact with harmful substances in the course of their activities, or live in environmentally unfavorable conditions. Оцінено перспективи та сучасне бачення дисципліни «Харчова та санітарна токсикологія». Що дозволяє здобувачам розвинути ризико-орієнтоване мислення, при якому питання безпечності, збереження здоров’я та працездатності розглядаються як найважливіші пріоритети в житті та діяльності людини; принципів і методів профілактичного харчування для різних категорій населення, які контактують зі шкідливими речовинами в процесі їх діяльності, або проживають в екологічно несприятливих умовах.
  • Ескіз
    Документ
    Optimizing nitrogen and mineral composition of the highly concentrated mash of raw starch
    (2016) Kuts, Anatoly; Mudrak, Tatiana; Kovalchuk, Svitlana
    For yeast cultivation race used the yeast Saccharomyces cerevisiae DO-11 corn mash with a concentration of 20 and 26% solids, amino nitrogen concentration was adjusted by making the wort amino acids glycine and urea.The use of zinc ions and magnesium in step yeast generation possible to obtain seeding yeast with increased physiological of up to 500m/cm³ and shorten the duration yeast generation to 12 hours. It is proved that the addition of metal nanoparticles in ionic form and should be carried out cyclically at a ratio of 2-3 cycles of metal, and as much without metals.Thus, based on the studies identified the optimal concentration of nitrogen and mineral nutrition by culturing yeast to obtain a large number of physiologically active yeast for fermentation of wort of high concentrations. Для культивування дріжджів використовували расу дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО-11, сусло із кукурудзи концентрацією 20 і 26 % СР, концентрацію амінного азоту коригували шляхом внесення в сусло амінокислоти гліцин та карбаміду. Використання іонів цинку і магнію на стадії дріжджегенерування дозволило отримати засівні дріжджі з підвищеною фізіологічною в кількості до 500 млн/см3 та скоротити тривалість дріжджегенерування до 12 годин. Доведено, що додавання металів у нано- та іонній формі потрібно проводити циклічно у співвідношенні 2-3 цикли з металами, та стільки ж без металів. Таким чином, на основі проведених досліджень визначені оптимальні концентрації азотного та мінерального живлення при культивуванні дріжджів з отриманням великої кількості фізіологічно активних дріжджів для зброджування сусла високих концентрацій.
  • Ескіз
    Документ
    Innovative technology of alcohol drinks
    (2016) Oliynyk, Svitlana; Kuts, Anatoly; Tarasiuk, Lesia
    Інноваційна технологія алкогольних напоїв включає в себе раціональні блоки універсальної технологічної схеми, які забезпечують якість і стабільність контрольованих параметрів. Визначено критичні контрольні точки технології: співвідношення води і етанолу, органолептичні, фізико-хімічні показники та температуру води, етанолу і водно-спиртової суміші на стадії підготовки і під час очищення активним вугіллям і мінералами в стані фізичної і хімічної рівноваги, стабільності напоїв в пляшках. The innovative technology of alcohol drinks based includes the rational blocks of universal flowsheet, which provide the quality and stability of drinks by the controlled parameters. The critical control points of the technology: the affinity of water and ethanol, the organoleptic, physico-chemical parameters and temperature of water, ethanol and water-alcohol mixture under preparation and during its treatment by activated carbon and minerals and in a state of physical and chemical equilibrium, stability of drinks in bottles, were determined.
  • Ескіз
    Документ
    Distillation of alcoholic distillate in controlled cycles mode
    (2016) Buliy, Yuri; Shiyan, Peter; Kuts, Anatoly
    Authors have proposed an innovative technology of alcoholic distillate distillation. The construction of distillation column allows to manage the cycles delay and the liquid overflowing by predetermined algorithm. The design of scaly plates is offered. It allows to increase the intensity of the mass transfer process of volatile liquid and steam components. The expediency of using an innovative technology in production environment is proved. Experimental column with a diameter of 650 mm was equipped with 30 scaly plates with distance of 400 mm and movable valves mounted on rods connected with the cylinders DNT 63-50-PPV-A FESTO. Rods was set in motion in accordance with the controller program. Were used applied contact devices with coaxial arrangement of the arched type scales, with the help of which the principle of gas-liquid jets collision was realized. Founded, that using of the proposed technology allows to optimize the process of alcohol distillation of alcoholic distillate by reducing the specific consumption of heating steam by 35 % compared to a typical distillation columns and the increasing of ethanol concentration in the distillate by 28...30 % with the normative losses of alcohol with stillage. If you increase the interval delay of the mash on the plates of the column more than 12 sec. the specific consumption of heating steam and the alcohol concentration in the distillate is rising insignificantly. This causes the decreasing of column liquid throughput. Proposed design of the contact devices allows to exclude the unidirectionality of the fluid flow, the possibility of stagnant zones formation on the steps of the phase contact, the sticking of alcoholic distillate suspended particles on the surface of the plates and allows to increase the intensity of the mass transfer process of liquid and steam volatile components and extend the lifetime of distillation column without its service stop.
  • Ескіз
    Документ
    From experience of using mechatronics subsystems in rectification technology
    (2016) Buliy, Yuri; Shiyan, Peter; Kuts, Anatoly
    Authors suggest the energy saving technology of the rectification with controllable cycles of delay and overflowing of liquid without interrupting of steam and liquid flows supply in the column due to additionally installed valves on the moving rods along the entire height of the column connected with the driving mechanisms, the action of which is carried out according to the predetermined algorithm.Using of mechatronics subsystems allows to implement full (single) or separated (fractional) liquid overflowing on the plates of the distillation column under conditions of cyclic mode. Technical solution allows to extend the interval of liquid and steam contact.
  • Ескіз
    Документ
    Advantages of ethanol production from starch-containing raw materials using poliheksamethylene-guanidine (PHMG) salts
    (2013) Bondar, Nikolai; Shiyan, Peter; Kuts, Anatoly
    The expediency of using salts polyhexamethyleneguanidine (PHMG) as antyseptuyuchoho drug "Polidez" in the production of alcohol from starch raw materials. In a production environment studied its impact on the microbiological and biochemical processes, quality intermediates and alcohol and confirmed the efficiency of the drug "Polidez" kontaminuyuchoyi to inhibit the development of microflora.
  • Ескіз
    Документ
    Rectification of bioethanol in guided cycles mode
    (2013) Ivanov, Sergey; Shiyan, Peter; Buliy, Yuri; Kuts, Anatoly
  • Ескіз
    Документ
    A concentration of organic compounds of alcoholic distillate under bioethanol production
    (2013) Ivanov, Sergey; Shiyan, Peter; Buliy, Yuri; Kuts, Anatoly