Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Engineering approach to optimization of pneumatic transportation processes in the food industry
    (2024) Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Zaporozhets, Oleksandr
    The study is aimed at developing and improving mechatronic systems for pneumatic transportation of bulk food products. The relevance of this topic is due to the ever-increasing requirements for the efficiency and accuracy of such systems in modern production processes. Existing models of pneumatic conveying often do not take into account the complex physical processes that occur during the movement of particles in a compressed air stream, such as particle migration, hydrodynamic and electrical interactions. This leads to inaccuracies in calculations and, as a result, to a decrease in the efficiency and reliability of systems. To solve this problem, we developed an experimental mechatronic module that allows us to study the process of pneumatic transportation in detail.
  • Ескіз
    Документ
    Introduction of industrial control valves at the defecosaturation station
    (2023) Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Maslo, Nikolai
    The use of automatic industrial control valves makes it possible to maintain the technological process of the defecosaturation station in a preset mode. With the help of a tracking actuator, the valves support the automatic control loop. Тhe ratio diffusion juice - lime milk with correction on milk density; ratio diffusion juice - return of juice of I (II) saturation or suspension of juice of I (II) saturation; temperature of juices; pH of predefecated, defecated, first and second saturation juice; process of blowing from sand of pre-defecator, defecator, saturates; pressure and flow rate of saturation gas. The liquid level control device, based on the received mismatch of the control action and the signal from the liquid level sensor, forms the action coming to the input of the pneumatic actuator control device. In the work the technology of regulating valve selection based on static characteristic analysis of the regulating object is offered, where it is shown that for valve size selection by equations of flow and throughput characteristics, the valve operation is considered separately from the regulating system operation. Experimentally investigated the behavior of the object with a regulating organ to determine the valve size. However, there are many cases when direct access to the actuator is difficult or the process requires manual control of the actuator. We have developed electropneumatic tracking actuators with remote control system to solve such problems. It can control one or several actuators in the form of a cylinder with a sensor. This solution offers the highest degree of protection for the control elements and allows the air preparation system, manual override module and indication means to be located in the cabinet as required. Використання автоматичних промислових регулюючих клапанів дозволяє підтримувати технологічний процес станції дефекосатурації в заданому режимі. За допомогою слідкуючого приводу клапани підтримують контур автоматичного регулювання. Співвідношення дифузійний сік - вапняне молоко з корекцією по густині молока; співвідношення дифузійний сік - повернення соку І (ІІ) сатурації або суспензія соку І (ІІ) сатурації; температура соків; рН предефекату, дефекату, соку першої та другої сатурації; процес продувки від піску предефекатора, дефекатора, сатуратів; тиск і витрата сатураційного газу. Пристрій контролю рівня рідини, на основі отриманої неузгодженості керуючої дії та сигналу від рівня рідини формує вплив, що надходить на вхід пристрою керування пневмоприводом. В роботі запропоновано технологію вибору регулюючого клапана на основі аналізу статичної характеристики об'єкта регулювання, де показано, що при виборі типорозміру клапана за рівняннями витратних і пропускних характеристик робота клапана розглядається окремо від роботи системи регулювання. Експериментально досліджено поведінку об'єкта з регулюючим органом при визначенні прохідного перерізу клапана. Однак існує багато випадків, коли прямий доступ до виконавчого механізму утруднений або технологічний процес вимагає ручного керування виконавчим механізмом. Для вирішення таких проблем ми розробили електропневматичні слідкуючі приводи з системою дистанційного керування. Вона може керувати одним або декількома виконавчими механізмами у вигляді циліндра з датчиком. Таке рішення забезпечує найвищий ступінь захисту елементів керування і дозволяє розмістити в шафі систему підготовки повітря, модуль ручного керування та засоби індикації відповідно до вимог.
  • Ескіз
    Документ
    Development and research of a pneumatic actuator for shut-off valves for food processing equipment
    (2023) Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Gavva, Oleksandr M.; Yemelianov, Dmytro
    The use of the latest process control and management systems is a topical area of development in the food industry. Replacing labour-intensive process circuits of pipeline valves with programmable positioning devices using a 4-20 mA control signal makes it possible to reduce energy and process losses in food production. Використання новітніх систем контролю та управління технологічними процесами є актуальним напрямком розвитку харчової промисловості. Заміна трудомістких технологічних контурів трубопровідної арматури на програмовані пристрої позиціонування з керуючим сигналом 4-20 мА дозволяє зменшити енергетичні та технологічні втрати при виробництві харчових продуктів.
  • Ескіз
    Документ
    The extracting of saccharose from the beet cossettes of different types
    (2016) Lulka, Alexander; Mironchuk, Valeriy; Liulka, Dmytro
    Досліджено процес екстрагування сахарози з бурякової стружки різних поперечних перерізів. Від профілю стружки залежать її якість, механічні характеристики, втрати сахарози в жомі, якість екстракту та енергетичні витрати.
  • Ескіз
    Документ
    A new form of beet cossettes – the way to get and benefits
    (2013) Lulka, Alexander; Mironchuk, Valeriy; Adamenko, Andriy
    The capacity and stability of beet sugar plant’s functioning depends mostly on the work of diffuse device which is sensible to the beet cossettes’ quality. We get cossettes from beet slicers reducing suger beets by diffuser knives. That’s why knives’ form, type and derived cossettes play an important role in sugur production.
  • Ескіз
    Документ
    Baromembrane methods for separation of disillery stillage
    (2017) Zmievskiy, Yuriy; Dzyazko, Yulia; Kornienko, Ludmila; Zakharov, Volodymyr; Ustinov, Olexandr; Mironchuk, Valeriy
    The paper considers the processing of grain distillery stillage by ultrafiltration and reverse osmosis. The results of experimental studies using the membrane UPM-10 and KS-M (RM NanoTech, Russia) at different pressures and temperatures are presented. An hardware-technological scheme for the processing of grain distillery stillage with the successive application of ultrafiltration and reverse osmosis is proposed.У роботі розглянуто питання переробки зернової барди ультрафильтрацією та зворотним осмосом. Наведено результати експериментальних досліджень з використанням мембрани УПМ-10 і КС-М (РМ Нанотех, Росія) при різних тисках і темпетарурах. Запропоновано апаратурно-технологічну схему переробки барди з послідовним застосуванням ультрафільтрації та зворотного осмосу.
  • Ескіз
    Документ
    Determination of nanofiltrated membrane mass transfer resistance after separation of whey
    (2013) Zmievskiy, Yuriy; Kirichuk, Ivanna; Mironchuk, Valeriy
    This paper presents the results of experimental studies to determine the mass transfer resistance of the new nanofiltrated membrane OPMN-P (JSC STC "Vladipor", Russia), and its mass transfer resistance after whey separation at the pressure of 2.5 MPa. It is found out that the value of mass transfer resistance formed by the interaction of solutes with the membrane is 5 times bigger than the resistance of the new membrane.
  • Ескіз
    Документ
    Separation of whey by membrane distillation
    (2011) Zmievskiy, Yuriy; Mironchuk, Valeriy; Kucheruk, Dmitri
    Recently, the studies of membrane distillation process have been ever increasing. This is due to the following benefits: the ability to concentrate the target components to the limit of their solubility at low temperatures, lack of positive pressures and vacuum (except for vacuum membrane distillation) in working chambers, simplicity of construction plants, developed mass transfer area, etc. The aim of present paper was: the identifying of specific performance of membranes dependences on the content of dry matter. В последнее время увеличилось количество исследований процесса мембранной дистилляции. Это обусловлено следующими преимуществами: способность к концентрации целевых компонентов до предела их растворимости при низких температурах, отсутствие избыточного давления и вакуума (за исключением вакуумной мембранной дистилляции) в рабочих камерах, простота конструкции установки, большая площадь массообмена и т.д. Целью настоящей работы было: определение удельной производительности мембран от содержания сухих веществ. Останнім часом збільшилася кількість досліджень процесу мембранної дистиляції. Це обумовлено наступними перевагами: здатність до концентрації цільових компонентів до межі їхньої розчинності при низьких температурах, відсутність надлишкового тиску і вакууму (за винятком вакуумної мембранної дистиляції) в робочих камерах, простота конструкції установки, велика площа масообміну і т.д. Метою цієї роботи було: визначення питомої продуктивності мембран від вмісту сухих речовин.