Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 17
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of the drying agent flow, trajectory, product span distance in the drying chamber of the A1-ARCH complex, as well as drying time
    (2019) Tufekchi, Valentyn; Okopna, Yana
    The milk serum contains up to 50% of dry milk substances, which is 36% of its energy value, therefore the issue of its use in food for non-waste milk processing became especially relevant. One of the most effective ways to reduce serum losses and maximize the use of all its components is to organize its processing into long-stored concentrates - dry and condensed.
  • Ескіз
    Документ
    The active consumer at the centre of the energy system
    (2020) Zinkevych, Petro; Okopna, Yana
    Introducing. In terms of the transformation of electric power industry all over the world, the consumer of the energy market is forced to become an “active consumer” (AC) who has the technical capabilities to optimize his energy consumption by either “producing” or “purchasing” electricity in the market. Materials and methods. To start with the concept of the AC in the energy system is based on the energy consumption management mechanisms, which are divided into long-term and short-term actions (Scenario Forecast for the Development of the Electric Power Sector for the Period up to 2030). The Demand-side management (DSM), as an example of a static response mechanism, is currently a developed area. The program of action is aimed at stimulating energy-efficient consumption. The dynamic response mechanism is characterized by the consumers’ reaction and includes planned or contracted actions, which contribute to the stability of the energy system and its balancing or are required in case of network failures. The main problem is consumer retention, as well as ensuring their motivation and ability to participate in the program. Results. As a result of the electrical energy market develops on the basis of protecting all participants’ interests, which is feasible provided that energy companies interact with AC by offering them load rate tariffs for electricity, capacity utilization and grid connection.
  • Ескіз
    Документ
    Voraussetzungen für die Verwendung Getreidemehl in der Brottechnologie
    (2019) Hetman, Inna; Mykhonik, Larysa; Okopna, Yana
    Da die meisten Verbraucher soziale Sorten von Backwaren bevorzugen, haben diese Gruppen selbst Vorrang, um die antioxidativen, schützenden und anderen Eigenschaften zu verbessern, die moderne diätetische Anforderungen erfordern. Zu diesem Zweck, in unserem Land und im Ausland untersuchen wir die Möglichkeiten, Brot mit dem Zusatz von Mehl oder Getreide aus Nicht-Bäckerei Getreide - Gerste, Reis, Hafer, Buchweizen, Hirse, Mais zu kochen.Оскільки більшість споживачів віддають перевагу соціальним різновидам випічки, самі ці групи мають пріоритет в посиленні антиоксидантних, захисних властивостей, яких вимагають сучасні харчові вимоги. В нашій країні та за кордоном вивчаються можливості використання хліба з борошна або зерна нехлібопекарних видів - ячменю, рису, вівса, гречки, пшона, кукурудзи.
  • Ескіз
    Документ
    The relevance of sunflower cake using in flour-confectionery technology
    (2019) Niemirich, Oleksandra; Mikhailenko, Vladlena; Berezhna, Tatyana; Okopna, Yana
  • Ескіз
    Документ
    Nitrat, Nitrit, Nitrosamine
    (2016) Benderska (Dushchak), Olga; Okopna, Yana
    Die Qualitätssicherung der Lebensmittel wird durch die europäische Gesetzgebung gewährleistet. Durch die Festlegung von Höchstgrenzen sollen mögliche gesundheitliche Risiken durch die in Lebensmitteln ge-fundenen Umweltstoffe, Rückstände von Pflanzen-schutzmitteln und andere unerwünschte Substanzen frühzeitig erkannt und durch gezielte Maßnahmen verhindert werden. Das Lebensmittelrecht dient darüber hinaus auch dem Schutz der Bevölkerung vor Täuschung und Irreführung Забезпечення якості продуктів харчування гарантоване європейськими Законодавством. Встановлюючи максимальні межі цілеспрямованими заходами можна запобігти ризикам для здоров'я від речовин навколишнього середовища, що містяться в продуктах харчування, залишках засобів захисту рослин та інших небажаних речовин.
  • Ескіз
    Документ
    Using wild plant material in pastries
    (2013) Myroshnyk, Yuliya; Havrysh, Andrey; Dotsenko, Viktor; Okopna, Yana
    Стаття присвячена проблемі розширення асортименту борошняних кондитерських виробів, підвищення їх біологічної і харчової цінності на основі використання нетрадиційної рослинної сировини. Авторами підкреслюється роль і значення широкого спектру функціональних властивостей фруктових і ягідних порошків на прикладі плодів яблук, чорниці, обліпихи, чорної смородини, горобини, які підвищують харчову цінність і поліпшують фізико – хімічні й органолептичні характеристики виробів.
  • Ескіз
    Документ
    Applications of Lanolin
    (2018) Yarmolitska, Olena; Oseiko, Мykola; Okopna, Yana
    Lanolin also called wool wax or wool grease is a yellow waxy substance secreted by the sebaceous glands of wool-bearing animals. Lanolin and its many derivatives are extracted from wool scouring liquor and converted to a valueadded product that are generally used extensively in both the personal care (e.g. in high value cosmetics, facial cosmetics, lip products, etc.) and health care sectors. Lanolin is used commercially in many industrial products ranging from rust-proof coatings to lubricants.
  • Ескіз
    Документ
    Starke als Zutat fur Speiseeis
    (2015) Pavlenko, Oksana; Polishchuk, Galyna; Okopna, Yana
    Die organoleptischen und physikalisch-chemischen Speiseeis Qualitätsparameter mit teilweisem Zuckerersatz und teilweisem Ersatz vom trockenen fettfreien Milchrückstand durch Stärkesirup der Verzuckerung des unterschiedlichen Grades wurden untersucht. Folgende Speiseeisproben wurden hergestellt: Kontrollproben (nach traditionellen Rezepten); aromatisches Speiseeis mit teilweisem und vollständigem Zuckerersatz durch Stärkesirup; Frucht-Beereneis mit teilweisem und vollständigem Zuckerersatz durch Stärkesirup; Milcheis mit teilweisem und vollständigem Zuckerersatz und/oder trockenen fettfreien Milchrückstand zur Stärkesirup; Sahneeis mit teilweisem und vollständigen Zuckerersatz und/oder trockenen fettfreien Milchrückstand durch Stärkesirup; Plombier mit teilweisem und vollständigen Zuckerersatz und/oder trockenen fettfreien Milchrückstand durch Stärkesirup.
  • Ескіз
    Документ
    Polyolenverwendung in der Speiseeisherstellung
    (2015) Bass, Oksana; Polishchuk, Galyna; Okopna, Yana
    Зважаючи на досить високу солодкість молочного морозива, яке зазвичай містить до 15,0-15,5 % цукру, було досліджено можливість часткової або його повної заміни на ізомальт та вивчено органолептичні та фізико-хімічні показники готового продукту. Актуальним є наукове обґрунтування сучасної технології морозива із замінниками цукрів, зокрема поліолами, що дозволить створити морозиво з низьким глікемічним індексом, і одночасно з підвищеною біологічною цінністю. Несмотря на довольно высокую сладость молочного мороженого, которое обычно содержит до 15,0-15,5% сахара, было исследовано возможность частичной или его полной замены на изомальт и изучены органолептические и физико-химические показатели готового продукта. Актуальным является научное обоснование современной технологии мороженого с заменителями сахаров, в частности полиолы, что позволит создать мороженое с низким гликемическим индексом, и одновременно с повышенной биологической ценностью. Aufgrund der relativ hohen Süße von Milcheis, das in der Regel bis zu 15,0-15,5% Zucker enthält, wurde die Möglichkeit einer teilweisen oder vollständigen Ersatz für Isomalt erforscht und organoleptische und physikalischen und chemischen Eigenschaften des Endproduktes wurden untersucht. Also, die Notwendigkeit der Kalorienarmenspeiseeisherstellung mit verbesserter Struktur und Konsistenz bei niedrigen Temperaturen ist offensichtlich.
  • Ескіз
    Документ
    Use of reflection spectra in the near infrared region for oil and fat analysis of products
    (2015) Hutsalo, Inna; Litvynchuk (Vorontsova), Svitlana; Okopna, Yana
    Schroth indispensable as high protein additives in the production of fodder for large cattle, pigs, birds, because it contains natural proteins, fiber, vitamins E and C, potassium, phosphorus and other minerals. NIR analyzer makes it possible to automatically calculate the first and second derivative reflectance spectra. Comparison charts showed that more extremes there is depending on the graph of the second derivative of reflection coefficient, that is, through this analysis can be experimentally determine the effect of vibration spectra of other chemical bonds to the formation of the main analytical strips for further quantitative spectral analysis.