Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Improving nutritional quality and antiradical activity of buckwheat by germination
    (2022) Yasinska, Iryna; Ivanova, Victoria
    Germination is an effective biotechnological process for improving nutritional quality of grains and seeds. The aim of our study was to determine the influence of germination on antioxidant activity and chemical composition in buckwheat (Fagopyrum esculentum) grains of Ukrainian varieties.
  • Документ
    The influence of Sinapis alba germinated seeds on nutrition value of functional foods
    (2019) Yasinska, Iryna; Ivanova, Victoria
    Aromatic plants are traditionally used for preparing foods to give it gorgeous flavors. The aim of this study was to determine the chemical composition and antioxidant activity of germinated seeds of white mustard (Sinapis alba) grown in Ukraine, their nutrition values and possibility of their usage in manufacturing of functional foods. The white mustard germinated seeds can be used as sources of valuable components for the manufacture of functional foods for prevention of oxidation-associated processes. Пряно-ароматичні рослини традиційно використовують для приготування їжі з метою надання стравам особливого смаку та аромату. Метою цього дослідження було визначення хімічного складу та антиоксидантної активності пророщеного насіння білої гірчиці (Sinapis alba), вирощеного в Україні, дослідження його харчової цінності та можливості використання у виробництві функціональних харчових продуктів. Визначено, що пророщене насіння гірчиці білої є перспективним для використання у якості джерела цінних компонентів антиоксидантної дії для виготовлення продуктів функціонального спрямування.
  • Ескіз
    Документ
    Using of germinated seeds and grains in the technology of functional biscuits
    (2018) Yasinska, Iryna; Ivanova, Victoria
    Studies have shown that the use of supplements from germinated seeds allows not only increasing the nutritional value of traditional products, but also to gives them new flavoring shades. In high-fat foods recipes, the use of such supplements is an effective method for preventing fat oxidation due to the high content of antioxidants.
  • Ескіз
    Документ
    Free radical scavenging activity, phenolic and ascorbic acid content of juice drinks with phytoextracts
    (2013) Ivanova, Victoria; Yasinska, Iryna; Chizhuk, Olena
    The interest in the preventive properties of dietary chemicals has increased in recent years. Our goal was to develop new kinds of juice drinks with phytoextracts that can potent antioxidant activity.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of antioxidant properties of extracts from selected medicinal plants
    (2013) Yasinska, Iryna; Ivanova, Victoria
    The aim of the work was investigation of antioxidant compounds content in extracts from plant materials, evaluation of their antiradical activity to determine the possibility of their using in different brunches of food industry as а functional ingredients or dietary supplements. Метою роботи було вивчення вмісту антиоксидантів в екстрактах з рослинної сировини, оцінка їх антирадикальної активності, визначення можливості використання їх в різних галузях харчової промисловості у якості функціональних інгредієнтів або харчових добавок.