Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Зернові напої – складова оздоровчого харчового раціону(2024) Кравчик, Анастасія Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаДля виробництва чаю використовують такі зернові культури як: кукурудза, рис, ячмінь, гречка, сорго. Зернові чаї мають сечогінні властивості; високий вміст фенольних сполук, обумовлює їх антиоксидантний вплив.Зернові напої є смачним джерелом цінних нутрієнтів – білків, полісахаридів, вітамінів та вітаміноподібних речовин, фенольних сполук, макро- та мікроелементів. Зернові напої є корисним доповненням до оздоровчого раціонуДокумент Вплив гідротермічного оброблення зерна тритикале на комплекс вітамінів групи В(2023) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаДосліджено вплив режиму гідротермічного оброблення – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год на зміну вітамінного комплексу у зерні тритикале.. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст вітамінів групи В у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази. Біологічно активоване зерно тритикале доцільно використовувати для виготовлення оздоровчих, функціональних та лікувально-профілактичних продуктівДокумент Зернова сировина – природне джерело харчових волокон(2023) Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаНами проведено дослідження, щодо вмісту важливих компонентів комплексу харчові волокна – клітковини та пектинових речовин – у зерні найпоширеніших на Україні культур: пшениці, ячменю, тритикале, вівса, кукурудзи, проса. Вміст клітковини у зазначених нативних зернових культурах складає від 2 до 9 %. Вміст пектинових речовин становить від 0,8 до 2,5 %, залежно від культури. Також досліджено загальний вміст клітковини та пектинових речовин у безалкалоїдному люпині, бобах нуту та овочевих бобах. ВАідмічено, що найвищим вмістом харчових волокон відрізняється безалкалоїдний люпинДокумент Особливості вибору зерносушарок(2023) Ліпінський, ОлександрПри виборі зерносушильного обладнання, ключовим є питання коректного розуміння задач, які будуть вирішуватись: орієнтовну кількість зерна, що буде надходити протягом однієї доби; культури, котрі будуть надходити на доробку; середні вологості культур в регіоні встановлення обладнання, за попередні 5 років; паливо, яке буде використовуватись; місце розташування обладнання. Стартовою точкою вибору, є кількість зерна, що надходитиме на доробку. Якщо кількість зерна незначна, до 100-300 тон, хорошим рішенням будуть мобільні порційні зерносушарки. Їх сильними сторонами є мобільність, відсутність необхідності проведення будівельних робіт. До слабких сторін можна віднести підвищене травмування зерна, за рахунок його постійного механічного перенесення (шнеки, норії), втрата ефективного часу, що витрачається на завантаження – розвантаження сушарки. Якщо ж кількість зерна значна, єдиним правильним рішенням є вибір сушарки проточного типу. Культури, що надходять на доробку. Ключовим є питання, чи в циклі роботи підприємства присутні олійні культури чи ні. Це пов’язано з їхньою підвищеною пожежонебезпечністю. В разі, якщо буде необхідність в їх доробці – обладнання повинне бути або без системи рекуперації, або мати можливість її відключення. Система рекуперації дає можливість економити до 25% палива, тож оптимальним рішенням є сушарки з нею та можливістю її відключення.Документ Спиртова барда як цінна сировини для виробництва комбікормів(2021) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Левіщенко, Марина МиколаївнаПісля-спиртова барда є побічним продуктом спиртового виробництва. Для спиртового виробництва барда є проблемою, тому що це відходи, котрі потрібно утилізувати. Якщо ж розглянути після-спиртову барду як сировину для виробництва кормових сумішей та комбікормів – то вона є вагомою складовою, як з точки зору кормової цінності, так, і з точки зору економічної ефективності. Post-alcoholic bard is a by-product of alcohol production. For alcohol production bard is a problem because it is a waste that need to be disposed of. If we consider the post-alcohol bard as a raw material for the production of feed mixtures and compound feeds - it is important component, both in terms of fodder value and in terms of economic efficiency.Документ Дослідження показників насіння нуту для виробництва функціональних продуктів(2021) Діденко, Марина Вікторівна; Тракало, Тетяна ОлександрівнаВ їжу в основному використовують білонасіннєві сорти нуту. Теплова обробка відбувається значно довше, ніж для сочевиці та гороху. Із нуту виготовляється нутове борошно, яке використовується в індійській кухні. Нут має світло-коричневий колір, смак та запах відповідають здоровому зерну. Не заражене та не пошкоджене шкідниками хлібних запасів. Масова частка вологи становила – 9,7 %. Масова частка золи даного зразка – 0,48 %. За результатами аналізу сировини показники відповідають вимогам, що вказані в ДСТУ 6019:2008 «Нут. Технічні умови», тому дане насіння нуту може надалі використовуватись для виробництва функціональних продуктів. Наведено оздоровчі та фізіологічні особливості продуктів з нуту. White-seeded varieties of chickpeas are mainly used in food. Heat treatment takes much longer than for lentils and peas. From chickpeas made chickpea flour, which is used in Indian cuisine. Chickpeas have light brown color, taste and smell correspond to healthy grain. Not infected and not damaged by pests of grain stocks. The mass fraction of moisture was - 9.7%. The mass fraction of ash of this sample is 0.48%. According to the results of the analysis of raw materials indicators meet the requirements specified in DSTU 6019: 2008 "Nut. Technical conditions ", so this chickpea seeds can be further used for production functional products. The health and physiological features of the products are given of chickpeas.Документ Дослідження мікробіологічних показників якості цукерок на основі насіння нуту(2021) Сущенко, Ярослава Володимирівна; Тракало, Тетяна ОлександрівнаХарчування є досить активним способом впливу на живий організм. Ось чому розширення асортименту харчових продуктів та покращення їх якості є досить актуальною проблемою. Підвищення якості передбачає покращення споживних та органолептичних властивостей, біологічної цінності продуктів, що в свою чергу потребує збагачення їх легкозасвоюваними вуглеводами та жирами, повноцінними білками, мінеральними речовинами та комплексом фізіологічно активних та незамінних речовин, до яких відносяться не тільки амінокислоти та вітаміни, а також ненасичені жирні кислоти та мікроелементи. Результати дослідження мікробіологічних показників цукерок на основі насіння нуту дають змогу стверджувати, що за кількістю мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, пліснявих грибів та дріжджів дослідні зразки розроблених цукерок є безпечними для вживання. Не містять бактерії групи кишкових паличок та патогенних мікроорганізмів бактерій роду Salmonella. Nutrition is a very active way to affect the living organism. Here why expanding the range of food and improving their quality is enough an urgent problem. Improving quality involves improving consumer and organoleptic properties, biological value of products, which in turn needs to be enriched with easily digestible carbohydrates and fats, complete proteins, minerals and a complex of physiologically active and essential substances, which include not only amino acids and vitamins, but also unsaturated fatty acids and trace elements.Документ Спиртова барда як цінна сировини для виробництва комбікормів(2021) Левіщенко, Марина Миколаївна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна ІванівнаВ процесі досліджень у після спиртовій барді було визначено вміст сирого протеїну – 30,1 %. Вміст амінокислот не відповідає ідеальному білку за шкалою ФАО/ВООЗ, проте суха після спиртова барда може бути використана як сировина для комбікормів. In the course of research in the post-alcoholic bard was determined content crude protein - 30.1%. The content of amino acids does not correspond to the ideal protein on a scale FAO / WHO, however dry after alcohol bard can be used as raw material for compound feeds.Документ Спосіб перероблення зерна пшениці та тритикале(2020) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Романовська, Тетяна ІванівнаНами розроблено спосіб перероблення зерна пшениці та тритикале на пластівці чи крупу. Запропоновано режим холодного кондиціювання за температури 12…16 ºС у три цикли, загальною тривалістю 25…30 год., що сприяє біологічному активуванню зерна. Встановлено, що у процесі зазначеної підготовки збільшується вміст вітамінів у зерні: тіаміну, рибофлавіну, аскорбінової кислоти, нікотинової кислоти, вітаміну Е тощо. Встановлено, що мікробіологічна обсеміненість біологічно активованого зерна не перевищує показники допустимих значень мікробіологічної обсеміненості; зберігання зразків протягом 6 місяців суттєво не погіршує їх якості, ці зернові продукти є безпечними з точки зору мікробіологічної чистоти. We have developed a method of processing grain of wheat and triticale into flakes or cereals. The mode of cold conditioning at a temperature of 12… 16 ºС in three cycles, with a total duration of 25… 30 hours, which promotes biological activation of grain, is proposed. It was found out that in the process of the cold conditioning of grain the content of vitamins increases: the quantity of thiamine, riboflavin and ascorbic acid - 2…2,5 times, nicotinic acid - 1,5 times; vitamin E – 3…5 times. As a result of the conducted research it was established that the microbiological seedability metabolism of biologically activated grain of wheat andt riticale does not exceed the values of permissible values of microbiological seedability; storage of samples during 6 months does not significantly impair their quality, therefore the developed product is safe for use in a food ration from the point of view of microbiological purity.Документ Зернові пластівці функціонального призначення(2020) Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаНами розроблено спосіб отримання пластівців функціонального призначення. Запропоновано ряд рецептур сумішей пластівців з біологічно активованого зерна пшениці, тритикале та голозерного вівса. Досліджено вплив кількості складників суміші пластівців на якісні показники готового продукту. Визначено основні фізико-технологічні показники зернових пластівців. Досліджено співвідношення основних енергогенних речовин у пластівцях на основі біоактивованого зерна. We have developed a method of obtaining functional flakes. A number of formulations of mixtures of cereals from biologically activated wheat grain, triticale and naked oats are offered. The influence of the number of components of the mixture of flakes on the quality of the finished product is investigated. The main physical and technological indicators of grain flakes are determined. The ratio of the main energetic substances in cereals on the basis of bioactivated grain is investigated.