Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
37 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Утилізація стічних вод, що містять нафтопродукти(2021) Семенова, Олена Іванівна; Ясінська, Валерія Олександрівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Онофрієнко, Анатолій ІвановичНа кожному харчовому підприємстві в результаті миття обладнання, автомобільних цистерн, надходження технічних мастил у воду утворюються стоки, що містять нафтопродукти. Через специфічність забруднювачів ці стічні води необхідно очищати локально. Їх не можна змішувати з виробничими та побутовими стоками. Ефективним та екологічно безпечним способом очищення таких стічних вод є переробка їх в аеробних умовах під впливом організмів активного мулу.Документ Очищення судових стічних вод(2021) Семенова, Олена Іванівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна; Ясінська, Валерія ОлександрівнаЦіллю роботи є розробка методів інтенсифікації біохімічного очищення суднових нафтовмісних стічних вод з використанням факторів стимуляції біохімічного процесу та елементів конструктивного оформлення очисної установки. Наукова новизна отриманих результатів полягає у розробці інтенсифікаційної технології біохімічного очищення вуглеводвмісних сполук, яка включає конструктивні і технологічні рішення: апаратурне оформлення з використанням газорідкого потоку, стимулювання життєдіяльності активного мулу дріжджовими автолізаторами, електричним струмом і застосування високих доз активного мулу.Документ Екологічно безпечне виробництво молоковмісної продукції дитячого харчування(2021) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія ОлександрівнаНа підприємствах із виробництва молочного дитячого харчування утворюються стоки, які доцільно очищати біологічними способами. Для їх інтенсифікації використовують носії, на яких закріплюють організми активного мулу. Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що використання іммобілізованої мікрофлори є доцільним та ефективним – прикріплена мікрофлора очисної споруди виявляла набагато більшу біохімічну активність, ніж вільно плаваючі пластівці активного мулу в рідкому середовищі; в стандартних умовах (без застосування нерозчинного носія) процес повного очищення завершувався за 48 год, ефективність очищення становила приблизно 95 – 97 %; при малій концентрації адсорбенту (1 г/дм3) швидкість очищення прискорюється на 25 %, тобто аеробна ферментація скорочувалась до 36 год; велика концентрація жовтого сапоніту (4 г/дм3) призводила до повного очищення стоків за 24 год.Документ Вирішення екологічних проблем заводу дитячого харчування шляхом конструктивного оформлення станції очищення стоків(2021) Семенова, Олена Іванівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Бублієнко, Наталія ОлександрівнаНа заводах із виробництва дитячого харчування утворюються стічні води з такими показниками: хімічне споживання кисню (ХСК) до 1700 мг О2/дм3, біохімічне споживання кисню (БСК) до 1275 мг О2/дм3, вміст загального азоту до 80 мг/дм3. Діапазон змін рН середовища — близько 5, температура – до 35 °С. Вміст лактози в стоках коливається в межах 0,04 – 0,25 %; жиру: 0,01 – 0,15 %. Запропоновано створення компактної вертикальної установки для очищення стічних вод, що поєднує аеротенк і вторинний відстійник. Це значно зменшує необхідну площу для розташування споруд очищення на території підприємства, але в той же час забезпечує виконання вимог до процесу біологічного очищення.Документ Очищення стічних вод виноробних підприємств(2020) Козаченко, Юлія Дмитрівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаВстановлено доцільність використання анаеробно-аеробної технології очищення стічних вод виноробних підприємств, що дозволить не лише частково вирішити проблему забруднення гідросфери, а й забезпечити більш раціональне використання природних ресурсів та введення на підприємствах виноробної галузі маловідходних технологій. The expediency of using anaerobic-aerobic wastewater treatment technology of wineries has been established, which will not only partially solve the problem of hydrosphere pollution, but also ensure more rational use of natural resources and the introduction of low-waste technologies in the wine industry.Документ Sewage treatment of wineries(2020) Mostova, Valeriya; Bublienko, Natalia; Semenova, OlenaThe characteristics of winemaking sewage are given. The basic methods of their purification are characterized: mechanical, physical and chemical. The advantages of using anaerobic-aerobic technologies are given, which will allow to increase the efficiency of the process by using biogas as an alternative type of fuel.Документ Біологічне очищення стічних вод м’ясопереробної галузі(2019) Ясінська, Валерія Олександрівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія ОлександрівнаНаведена характеристика стічних вод м’ясопереробної галузі. Показано, що ці стоки належать до концентрованих. Запропоноване анаеробно-аеробне очищення стічних вод. Дана характеристика мікроорганізмів, які беруть участь в очищенні. Показана можливість отримання біогазу як альтернативного джерела енергії. The characteristics of the wastewater of the meat processing industry are given. It is shown that these drains are concentrated. Anaerobic-aerobic wastewater treatment is proposed. This is a characteristic of the microorganisms involved in the purification. The possibility of obtaining biogas as an alternative energy source is shown.Документ Шляхи очищення стічних вод маслосирзаводів(2019) Володченкова, Наталія Валеріївна; Накемпій, Олена КостянтинівнаСтічні води молочних заводів є потужним джерелом забрудненн довкілля, їх поділя-ють на чотири види: виробничі, теплообмінні, господарсько-побутові та зливові. Наведено характеристику стічних вод підприємств молочної промисловості. У зв’язку з високою концентрацією забруднень та різним їх складом стічні води мас-лосирзаводів повинні проходить механічну, біологічну та інші види очищення в залежно-сті від місто збору. Біологічний метод очищення стічних вод вважається найбільш ефективним. Після повної біологічної очистки стічних вод кількість патогенних бактерій в стічних водах зменшується до 95-98 %. За допомогою запропонованої схеми можна значно зменшити забруднення стічних води маслосирзаводів та приблизити їх до норми скидання стічних промислових вод у загальну міську каналізацію.Документ Вплив стічних вод цукрових виробництв на екологічну безпеку(2019) Михалевич, Артур Петрович; Скуйбіда, Валерія Віталіївна; Шульга (Замура), Світлана АнатоліївнаПромислові стічні води цукрових підприємств є найбільш потужними джерелами забруднення природних вод. Промислові стічні води характеризуються як великими об’ємами утворення, так і непостійністю хімічного складу. Крім того, промислові стічні води можуть утворюватись несистематично, що ускладнює проблему їх утилізації. Industrial waste water from sugar factories is the most powerful sources of natural water pollution. Industrial wastewater is characterized by both large volumes of formation and the volatility of the chemical composition. In addition, industrial waste water can be formed unsystematically, which complicates the problem of their utilization.Документ Очистка сточных вод колбасного производства(2010) Накемпий (Накемпий), Елена КонстантиновнаВ процессе производства мясных продуктов в больших количествах используют воду питьевого качества, большая часть которой сбрасывается в канализацию. Учитывая высокое содержание органических и минеральных веществ в сточных водах мясоперерабатывающих предприятий, сложной задачей является их очистка. Она осуществляется на локальных очистных сооружениях с целью снижения всех показателей до уровня требований. Главной проблемой является загрязнение жировыми отложениями трубопроводов и колодцев канализации на территории предприятия, что приводит к нарушению работы очистных сооружений. Предложена технологическая схема очистки может снизить содержание жира на 97,5 %. In the process of production of meat products in large quantities use drinking water quality, most of which is discharged into the sewer. Given the high content of organic and mineral substances in the waste waters of meat processing enterprises, their challenge is to clean them. It is carried out at local wastewater treatment plants in order to reduce all indicators to the level of requirements. The main problem is the contamination of pipelines and sewage wells with fat deposits in the enterprise, which leads to disruption of the treatment facilities. The proposed cleaning flow chart can reduce the fat content by 97.5%.