Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 21
  • Ескіз
    Документ
    Нетрадиційні алкогольні напої на основі бананової сировини
    (2022) Іпатова, Юлія Володимирівна; Олійник, Світлана Іванівна
    Проведено аналіз та встановлено, що алкогольні напої на основі банану є популярними у світі. Банани широко використовуються для приготування різних видів коктейлів, лікерів, пива та вина. Визначено технології виготовлення алкогольних напоїв із бананів як основної сировини
  • Ескіз
    Документ
    Видобування і перспективи біометану
    (2022) Семенова, Олена Іванівна; Ясінська, Валерія Олександрівна; Онофрієнко, Анатолій Іванович
    Біометан – це майже чистий метан, що видобувається шляхом спеціальної обробки біогазу або методом газифікації твердої біомаси. Вміст метану у ньому становить 95-98%. Оброблений біометан ідентичний природному газу, тому його можна транспортувати та використовувати одними і тими ж способами. Біометан має переваги природного газу, залишаючись при цьому вуглецево нейтральним. Він є одним із найекологічніших та найперспективніших сучасних видів видобутку альтернативної енергії. Biomethane is almost pure methane produced by special treatment of biogas or by gasification of solid biomass. The methane content in it is 95-98%. Treated biomethane is identical to natural gas, so it can be transported and used in the same ways. Biomethane has the advantages of natural gas, while remaining carbon neutral. It is one of the most environmentally friendly and promising modern types of alternative energy production.
  • Ескіз
    Документ
    Зброджування медового сусла для ферментованого напою
    (2017) Чуприна, Наталія Вікторівна; Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович
    Досліджено перебіг біохімічних перетворень компонентів у процесі зброджування медового сусла. Вивчено вплив різного сорту меду на процес бродіння медових ферментованих напоїв. The course of biochemical transformations of components in the process of honey wort. The influence of different types of honey on the fermentation process of honey fermented beverages.
  • Ескіз
    Документ
    Optimizing nitrogen and mineral composition of the highly concentrated mash of raw starch
    (2016) Kuts, Anatoly; Mudrak, Tatiana; Kovalchuk, Svitlana
    For yeast cultivation race used the yeast Saccharomyces cerevisiae DO-11 corn mash with a concentration of 20 and 26% solids, amino nitrogen concentration was adjusted by making the wort amino acids glycine and urea.The use of zinc ions and magnesium in step yeast generation possible to obtain seeding yeast with increased physiological of up to 500m/cm³ and shorten the duration yeast generation to 12 hours. It is proved that the addition of metal nanoparticles in ionic form and should be carried out cyclically at a ratio of 2-3 cycles of metal, and as much without metals.Thus, based on the studies identified the optimal concentration of nitrogen and mineral nutrition by culturing yeast to obtain a large number of physiologically active yeast for fermentation of wort of high concentrations. Для культивування дріжджів використовували расу дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО-11, сусло із кукурудзи концентрацією 20 і 26 % СР, концентрацію амінного азоту коригували шляхом внесення в сусло амінокислоти гліцин та карбаміду. Використання іонів цинку і магнію на стадії дріжджегенерування дозволило отримати засівні дріжджі з підвищеною фізіологічною в кількості до 500 млн/см3 та скоротити тривалість дріжджегенерування до 12 годин. Доведено, що додавання металів у нано- та іонній формі потрібно проводити циклічно у співвідношенні 2-3 цикли з металами, та стільки ж без металів. Таким чином, на основі проведених досліджень визначені оптимальні концентрації азотного та мінерального живлення при культивуванні дріжджів з отриманням великої кількості фізіологічно активних дріжджів для зброджування сусла високих концентрацій.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології зброджування сусла високих концентрацій із крохмалевмісної сировини
    (2019) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Куц, Анатолій Михайлович; Марущак, Герман Русланович; Мартинов, Володимир; Ціолковський, Степан
    Досліджено вплив комплексу ферментних препаратів амілолітичної, протеолітичної та геміцелюлозної дії на якість гідролізу та зброджування сусла високої концентрації при використанні осмофільного і термотолерантного штаму дріжджів Sacch. сerevisiae ДО-16. При зброджуванні сусла із пшениці та кукурудзи початковою концентрацією сухих речовин до 28 % селекціонованою расою дріжджів Sacch. сerevisiae ДО-16, запропоновано використовувати комплекси ферментних препаратів та їх дозування, що забезпечують збільшення концентрації спирту в зрілій бражці до 14,0…14,5 об.%.The effect of a complex of enzyme preparations of amylolytic, proteolytic and hemicellulose action on the quality of hydrolysis and fermentation of a high concentration wort using an osmophilic and thermotolerant strain of Sacch yeast was investigated. cerevisiae K-16. Wheat and corn must be digested with an initial dry matter concentration of up to 28% by Sacch yeastсerevisiae DО-16, it is proposed to use the complexes of enzyme preparations and their dosage, which provide an increase in the concentration of alcohol in the mature broth up to 14.0… 14.5 vol.%.
  • Ескіз
    Документ
    Іноваційна технологія зброджування сусла із крохмалевмісної сировини
    (2018) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна
    Дослідженно та удосконаленно технологію зброджування сусла високої концентрації із крохмалевмісної сировини з використанням нової осмофільної та термотолерантної раси дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО–16 та застосуванням цитратів металів для регулюванням мінерального складу сусла.Експериментально обґрунтована доцільність використання цитратів цинку, магнію, марганцю, міді, заліза, молібдену під час культивування дріжджів та зброджування сусла високої концентрації із крохмалевмісної сировини із використанням осмофільної та термотолерантної раси дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО–16. Найбільш ефективним є застосування цитратів магнію та цинку. За якісним і кількісним складом летких домішок бражних дистилятів контрольні та дослідні зразки практично не відрізнялись. Результати лабораторних досліджень підтверджені промисловою перевіркою.The technology of fermentation of high concentration wort from starch-containing raw materials with the use of a new osmophilic and thermotolerant breed of Saccharomyces cerevisiae DO– 16 yeast, the use of metal citrates to regulate the mineral composition of the wort, experimentally during cultivation of yeast and fermentation of high concentration wort from starch-containing raw materials using osmophilic and thermotolerant Noah races yeast Saccharomyces cerevisiae DO-16. The most effective is the use of magnesium citrate and zinc. The qualitative and quantitative composition of volatile impurities of the distillates of the control distillation and test samples were practically no different. The results of laboratory tests are confirmed by an industrial test.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження синтезу летких домішок спирту при зброджуванні концентрованого зернового сусла
    (2017) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Юрченко, Юлія; Коренчук, Катерина Сергіївна
    Встановлено, що використання підібраних комплексів ферментних препаратів дозволяє збільшити ступінь ферментативної конверсії високомолекулярних полімерів концентрованого сусла, і отримувати сусло, яке за своїм біохімічним складом забезпечує зниження утворення летких речовин, супутніх синтезу етанолу, і збільшення виходу спирту. Found that the use of selected complexes of enzyme preparations allows to increase the degree of enzymatic conversion of high molecular weight polymers of concentrated wort and to obtain a wort, which by its biochemical composition provides a decrease in the formation of volatile substances associated with ethanol synthesis and increase the yield of alcohol.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження та підбір оптимального комплексу ферментних препаратів при зброджуванні сусла високих концентрацій
    (2017) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Ковальчук, Світлана Степанівна
    Глибокий гідроліз ферментами складових речовин сировини, особливо при переробці висококонцентрованих замісів, забезпечує повноту зброджування сусла, зменшує тривалість бродіння, знижує можливість розвитку сторонньої мікрофлори. Метою роботи є дослідження та підбір оптимального комплексу ферментних препаратів для гідролізу складових зерна в умовах термоферментативної обробки та зброджування сусла високих концентрацій. Для підвищення реологічних показників концентрованого зернового сусла і отримання нормативних якісних показників бражки підібрані мультиензимні комплекси цільового призначення та їх концентрації. Deep hydrolysis by enzymes of constituents of raw materials, especially in the processing of highly concentrated mixtures, ensures the complete digestion of the wort, reduces the duration of fermentation, reduces the possibility of the development of foreign microflora. The purpose of this work is to investigate and select the optimal complex of enzyme preparations for hydrolysis of grain constituents under conditions of thermo-enzymatic processing and fermentation of wort of high concentrations.To increase the rheological parameters of concentrated grain must and obtain normative qualitative indicators of the broth, multi-enzyme complexes of the intended purpose and their concentrations were selected.
  • Ескіз
    Документ
    Підбір оптимальної температури зброджування сусла підвищених концентрацій
    (2016) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Ковальчук, Світлана Степанівна; Пахолюк, Анастасія
    Проведено дослідження зброджування сусла в три стадії за таким режимом: 32-33 ºC (0,5-1 доба), 35-36 ºC (1-1,5 доби) та доброджування при 30-32 ºC. Проведення зброджування за таким режимом дозволить забезпечити оптимальну концентрацію дріжджових клітин для зброджування та створити необхідні умови для до оцукрення декстринів, а також підвищити бродильну активність дріжджів та забезпечити регламентований вихід спирту з тони умовного крохмалю. При такому режимі зброджування в бражках накопичувалося більше етанолу, а вміст зброджування вуглеводів знижувався на 7-15 % відносно задіяних температур. Отже, такий прийом є особливо дієвим при зброджуванні сусла високих концентрацій. Встановлено, що досліджуваний штам дріжджів є не тільки осмофільним та стійким до високих концентрацій спирту, а також термотолерантним. Застосуваня розробленої технології зброджування сусла високої концентрації дозволить підвищити концентрацію спирту в зрілих бражках на 25-30 % та збільшити потужність спиртових заводів без додаткових капіталовкладень, знизити на 20-30 % вихід барди та підвищити її концентрацію, а також покращити екологічний стан навколишнього середовища.Wort fermentation studies were performed in three stages according to the following regime: 32-33 ºC (0.5-1 days), 35-36 ºC (1-1.5 days) and fermentation at 30-32 ºC. Conducting fermentation in this mode will allow to provide the optimum concentration of yeast cells for fermentation and to create the necessary conditions for the de-saccharification, as well as to increase the fermentation activity of the yeast and to ensure the regulated yield of alcohol from the tone of conventional starch. In this mode, more ethanol was accumulated in the broth, and carbohydrate digestion content was reduced by 7-15% relative to the temperatures involved. Therefore, this technique is especially effective in fermenting wort at high concentrations. It is established that the studied yeast strain is not only osmophilic and resistant to high concentrations of alcohol, but also thermotolerant. The application of the developed technology of fermentation of high-concentration wort will increase the concentration of alcohol in mature broths by 25-30% and increase the capacity of alcohol factories without additional investment, reduce the output of bards by 20-30% and increase its environmental status, as well as improve the environmental status of the environment.
  • Ескіз
    Документ
    Використання мінералів при підготовці води для виробництва напоїв
    (2015) Дулька, Ольга Степанівна; Нгуен Фіонг Донг; Прибильський, Віталій Леонідович; Олійник, Світлана Іванівна
    Досліджено процес зброджування квасного сусла культурою дріжджів Saccharomyces cerevisiae МП-10 при використанні сорбційних матеріалів на стадії водопідготовки. Вода оброблена сорбційними матеріалами суттєво впливала на тривалість бродіння. Встановлено оптимальну температуру бродіння досліджених зразків при використанні дріжджів раси Saccharomyces cerevisiae МП-10. The process of fermentation of kvass whiskey by yeast culture of Saccharomyces cerevisiae MP-10 was studied with the use of sorption materials at the stage of water treatment. Water treated with sorption materials significantly influenced the duration of fermentation. The optimum fermentation temperature of the investigated samples was determined using yeast of the Saccharomyces cerevisiae MP-10 race.