Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
48 результатів
Результати пошуку
Документ Технологічні рішення щодо підвищення якості спирту з некондиційної сировини(2022) Булій, Юрій Володимирович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Ободович, Олександр Миколайович; Азаров, Сергій ПавловичДля підвищення якості спирту, що отримують при переробці некондиційної сировини, запропоновано інноваційні технологічні рішення, перевірені у виробничих умовах, що поліпшують органолептичні показники.Документ Енергоощадна технологія ректифікації в масообмінних колонних апаратах(2022) Булій, Юрій Володимирович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій ВолодимировичЗапропоновано енергозберігаючу технологію циклічної ректифікації в масообмінних апаратах, оснащених провальними тарілками. Результатом застосування технології стало підвищення ступеня очистки етилового спирту від домішок на 30 %, збільшення концентрації спирту в бражному дистиляті на 28 %, зменшення витрат гріючої пари на 37-40 %.Документ Оптимізація роботи брагоректифікаційних установок(2024) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Целень, Богдан ЯрославовичДосліджено ефективність інноваційної технології ректифікованого спирту, яка передбачає подачу на тарілку живлення розгінної колони спиртовмісних фракцій у вигляді несконденсованої в дефлегматорах основних колон пари в кількості 2 %. Таке рішення дозволяє зменшити витрати води на 0,032 м3/дал (5,1 %), а гріючої пари на 1,2 кг/дал (1,9 %) в перерахунку на безводний спирт. Очікуваний прибуток для заводу потужністю 3000 дал спирту на добу становитиме близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари від 2 до 5 % для живлення колони дозволить зменшити витрату гріючої пари від 10 до 8,8 кг/дал, а прибуток збільшити на 33,3 %Документ Методика перерахунку обсягу спирту етилового на 100-відсотковий спирт, приведений до температури 20 °С(2023) Міщенко, Олексій Семенович; Олійник, Світлана ІванівнаМетодику перерахунку обсягу спирту етилового на 100-відсотковий спирт, приведеного до температури 20 °С розроблено для перерахунку даних щодо обсягу виробленого та/або отриманого та відпущеного у виробництво спирту етилового денатурованого, зокрема біоетанолу (спирт денатурований), у кілограмах, у декалітри 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20 °СДокумент Підвищення якості спирту в умовах переробки некондиційованої сировини(2021) Тарнак, Олександр Володимирович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичПри переробці некондиційованої сировини отримують ректифікований спирт з низькими органолептичними показниками. Для підвищення якості спирту запропоновано інноваційні технологічні рішення, перевірені у виробничих умовах: 1. Забезпечити роботу бражної колони під розрідженням,збільшити число «сухих тарілок» в колоні до 5-8, а частину бражного дистиляту повертати у вигляді флегми на верхню її тарілку. 2. Збільшити кількість тарілок в епюраційній колоні до 60. Для проведення гідроселекції використовувати конденсат пари. 3. Збільшити зону пастеризації в ректифікаційній колоні до 15 тарілок за рахунок встановлення додаткових тарілок. 4. Включити в схему брагоректифікаційної установки колону кінцевого очищення. Забезпечити її роботу в режимі повторної епюрації. 5. Забезпечити закритий обігрів колонного обладнання установки і автоматизований режим регулювання і контролю технологічних параметрів. 6. Стабілізувати рідинні потоки шляхом диференційованої подачі води на охолодження конденсаторів і дефлегматорів, а також встановлення проміжних збірників бражного дистиляту і епюрату. 7. Забезпечити своєчасне періодичне миття і дезінфекцію технологічного обладнання. Запропоновані технологічні рішення дозволяють отримати ректифікований спирт, який відповідає нормативним показникам ДСТУ 4221:2003, за умови переробки некондиційованої сировиниДокумент Перегонка і дистиляція бражки із збереженням життєдіяльності дріжджів(2021) Булій, Юрій Володимирович; Мукоїд, Роман Миколайович; Пархоменко, Анастасія МихайлівнаПроведення перегонки і дистиляції бражки в бражній колоні під вакуумом дозволяє отримати хлібопекарські дріжджі із барди, бражний дистилят з меншим вмістом домішок, підвищити якість спирту і кормову цінність барди. Відомо, що оптимальною для життєдіяльності дріжджів є температура 27-33 °С. При температурі 45-50 °С дріжджі припиняють життєдіяльність. Метою роботи було встановлення оптимальних технологічних параметрів роботи бражної колони, за яких дріжджі зберігають свою життєдіяльність. Для вирішення поставленої задачі у виробничих умовах була змонтована експериментальна бражна колона циклічної дії діаметром 300 мм, яка містила 24 лускаті тарілки. Практично доведено, що для реалізації інноваційного способу в нижній частині бражної колони розрідження повинно становити 695 мм. рт. ст. (93 кПа), у верхній її частині 710 мм. рт. ст. (95 кПа). За таких умов температура в нижній частині колони становить 38 оС, у верхній її частині 28 оС, в колоні призупиняються новоутворення домішок, у тому числі складних естерів, в бражному дистиляті зменшується вміст органічних домішок спирту, в післяспиртовій барді зберігаються цінні амінокислоти і вітаміни, що в значній мірі покращує кормову цінність барди, та залишаються «живими» дріжджіДокумент Оптимізація роботи брагоректифікаційних установок(2024) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Булій, Даніл ЮрійовичДля оптимізації роботи БРУ непрямої дії авторами запропоновано подавати на тарілку живлення розгінної колони (РК) спиртовмісні напівпродукти і побічні продукти у вигляді пари.На першому етапі досліджували ефективність відомого способу ректифікації, згідно з яким на тарілку живлення розгінної колони подавали спиртовмісні фракції із конденсаторів основних колон у вигляді рідини. На другому етапі за способом I в колону подавали несконденсовану в сепараторі вуглекислого газу і дефлегматорах основних колон пару в кількості 2 %. За способом II витрати води на охолодження зменшували таким чином, що в дефлегматорах конденсувалося 95 % пари, а в колону подавали несконденсовану в них пару в кількості 5 %. Досліджено, що використання інноваційного способу дозволяє зменшити загальні витрати води в цілому на установку на 0,032 м3/дал (5,1 %), а пари на 1,2 кг/дал (1,9 %). Очікуваний прибуток для заводу середньої потужності (3000 дал спирту на добу) становить близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах основних колон від 2 до 5 % для живлення розгінної колони дозволяє зменшити витрату пари від 10 до 8,8 кг/дал (на 12 %), а прибуток збільшити на 33,3 % у порівнянні із способом I.Документ Оптимізація процесу перегонки спиртової бражки(2023) Булій, Даніл Юрійович; Куц, Анатолій Михайлович; Булій, Юрій ВолодимировичВідомо, що концентрація спирту в бражному дистиляті (БД) коливається в межах 35…65 об. %, а на перегонку бражки витрачається 40...45 % гріючої пари, яка надходить до брагоректифікаційної установки, що становить 24...25 кг/дал ректифікованого спирту. Актуальність теми. Метою оптимізації процесу перегонки бражки є скорочення енерговитрат в бражній колоні (БК) та підвищення концентрації спирту в БД. Вирішення цієї задачі дозволяє проводити більш глибоку гідроселекцію в епюраційній колоні і підвищити ступінь видалення головних та частини проміжних домішок спирту з головної фракції без істотного зниження міцності епюрату. Результати та обговорення. Результати досліджень показали, що найбільш ефективним є використання циклічного режиму перегонки бражки. Інноваційний спосіб був розроблений співробітниками НУХТ у співпраці з ТОВ «ТІСЕР». Характеристика експериментальної БК: діаметр 1700 мм, тип тарілок – лускоподібні, кількість тарілок – 24, відстань між тарілками – 400 мм, матеріал – нержавіюча сталь марки AISI 304. Всі тарілки були оснащені поворотними сегментами, з’єднаними з пневматичними циліндрами, дія яких відбувалася згідно заданого алгоритму. Вільний переріз тарілки під час перебування бражки на її полотні дорівнював 2,5 %, а в момент відкриття переливного отвору – 51,7 %. Мелясна бражка міцністю 9 % об. безперервно подавалась на 20-ту тарілку БК, рахуючи знизу. На верхню тарілку надходила підсивушна промивна вода міцністю 12 % об. Оптимальні технологічні параметри роботи БК циклічної дії: час затримки бражки на 1…20-й тарілках – 35…40 с; час затримки бражки на 21…24-й тарілках – 390…420 с; рівень бражки на тарілках – 40 мм; час переливу бражки з верхньої тарілки на нижню – 1,7 с; тиск в кубовій частині колони – 2,1…2,2 м. вод. ст.; тиск у верхній частині колони – 0,3…0,4 м. вод. ст.; температура в кубовій частині – 106…106,5 оС; температура над верхньою тарілкою – 91,5…92,0 оС; температура в паровій фазі над тарілкою живлення – 85,5…85,7 оС; витрати бражки – 15000 дм3/год (1350 дм3/год в перерахунку на безводний спирт); концентрація етилового спирту в бражному дистиляті – 57,8 % об.; концентрація етилового спирту в барді – не більше ніж 0,015 % об. Висновок. Робота БК в обраному циклічному режимі дозволяє збільшити пропускну здатність колони по рідині від 15000 до18000 дм3/год, підвищити міцність бражного дистиляту зросла від 45 до 57,8 % і зменшити питому витрату гріючої пари на перегонку від 25 до 10 кг/дал безводного спирту. It is known that the alcohol concentration in the mashing distillate (MD) is in the range 35 ... 65 vol.%, and 40 ... 45 % of the heating steam entering the distillation plant is spent on distillation, which is 24 ... 25 kg/dal of rectified alcohol. The purpose of optimization of the distillation process is reduction of energy consumption in the beer column (BC) and increase of alcohol concentration in the DC. The solution of this problem allows to carry out deeper hydroselection in the ether column and to increase the degree of extraction of head and a part of intermediate impurities of alcohol from the head fraction without essential reduction of strength of epurat. Results and discussion. The results have shown that the most efficient distillation mode is the cyclical distillation mode. The innovative method was developed by NUFT staff in cooperation with TISER Ltd. Characteristics of the experimental BC: diameter 1700 mm, plate type - flake, number of plates - 24, distance between plates - 400 mm, material - stainless steel grade AISI 304. All platess were equipped with pivoting segments connected to pneumatic cylinders, which acted according to a preset algorithm. The free cross-section of the tray was 2.5 % when the broth was on the tray, and 51.7 % when the overflow opening was opened. The mash of 9 % vol. was continuously fed to the 20th plate of the BC, counting from the bottom. The upper plate was fed with 12 % vol. Optimum process parameters for cyclic BC operation: the retention time of the mash at the 1...20 pan is 35...40 s; congee retention time of the mash at the 21...24 plates - 390...420 s; the level of the liquid on the dishes - 40 mm; time for overflow from the top plate to the bottom plate - 1.7 s; pressure in the bottom part of the column - 2,1...2,2 metres of water column; pressure in upper part of column - 0,3...0,4 metres of water column; temperature in final part of column - 106...106,5 oC; temperature above head plate: 91,5...92,0 oC; temperature in steam phase above the feed plate: 85.5...85.7 oC; mash flow - 15000 dm3/hour (1350 dm3/hour in terms of anhydrous alcohol); ethanol concentration in the beer distillate - 57.8% vol; ethanol concentration in bard - not more than 0,015 % vol. Conclusion. The operation of distillation unit in established cyclic mode allows to increase throughput of column for liquid from 15000 to 18000 dm3/h, to increase strength of distillate from 45 to 57,8 % and reduce specific consumption of heating steam for distillation from 25 to 10 kg/dal of anhydrous alcohol.Документ Resource- and energy-saving methods of joint processing of by-products and intermediates in alcohol production(2022) Buliy, Yuri; Kuts, Anatoly; Forsyuk, AndriyIntroduction. The aim of the work was to study and substantiate the effectiveness of energy-saving methods for the joint processing of alcohol-containing fractions in a cyclic action column, to increase the degree of alcohol purification from volatile impurities. Materials and methods. The studys was carried out in a typical impurity concentration column and a experimental cyclic action column. The liquid flow rate was monitored using constant differential pressure flowmeters, the concentration of ethyl alcohol and volatile impurities was determined by areometric and chromatographic methods, the degree of impurity emission and the multiplicity of their concentrating were determined by the calculation method. Results and discussion. The use of the methods proposed by the authors makes it possible to carry out joint processing of by-products and intermediate products of alcohol production (head and fusel fractions) in a cyclic action rectification column equipped with scaly plates with a variable free cross-section, to obtain high-quality rectified alcohol, to increase its yield by 3.8-4.0% from one tonne of notional starch or by 10.8% compared to the known method and to reduce specific vapor consumption by 40% (from 20 to 12 kg/dal of anhydrous alcohol introduced to the feed plate). Extending the contact time of steam and liquid on the column plates to 40 sec allows for complete emission of esters, increasing the degree of aldehyde recovery by 25% and the higher alcohols of fusel oil and methanol by 40%. The proposed technical solutions and selected technological modes make it possible to increase the efficiency of separation of the alcohol-containing mixture in the decanter, increase the multiplicity of concentrating of aldehydes and esters by 26%, higher fusel oil alcohols by 40%, methanol by 37%, reduce the loss of ethyl alcohol with the impurity concentrate, the amount of alcohol-containing waste, the metal consumption of technological equipment and the cost of rectified alcohol. Conclusion. The proposed methods allow the maximum purification of ethyl alcohol from head and intermediate impurities in a cyclic action rectification column, to obtain high-quality rectified alcohol, to reduce energy consumption and loss of alcohol with waste. Вступ. Метою роботи було дослідження і обґрунтування ефективності енергозберігаючих способів сумісної переробки спиртовмісних фракцій в колоні циклічної дії, підвищення ступеню очистки спирту від летких домішок. Maтеріали та методи. Дослідження проводили в типовій розгінній колоні і колоні циклічної дії. Витрати рідини контролювали за допомогою витратомірів постійного перепаду тиску, концентрацію етилового спирту і летких домішок визначали ареометричним і хроматографічним методами, ступінь вилучення домішок і кратність їх концентрування – розрахунковим методом. Результати та обговорення. Використання запропонованих авторами способів дозволяє здійснювати сумісну переробку побічних продуктів і напівпродуктів спиртового виробництва (головної та сивушних фракцій) в розгінній колоні циклічної дії, оснащеної лускоподібними тарілками із змінним вільним перерізом, отримати високоякісний ректифікований спирт, збільшити його вихід на 3,8-4,0 % із однієї тони умовного крохмалю або на 10,8 % в порівнянні з відомим способом і зменшити питому витрату пари на 40 % (від 20 до 12 кг/дал безводного спирту, введеного на тарілку живлення). Подовження часу контакту пари і рідини на тарілках колони до 40 с дозволяє в повній мірі видаляти естери, збільшити ступінь вилучення альдегідів на 25 %, а вищих спиртів сивушного масла і метанолу на 40 %. Запропоновані технічні рішення і обрані технологічні режими дають можливість підвищити ефективність розділення спиртовмісної суміші в декантаторі, збільшити кратність концентрування альдегідів та естерів на 26 %, вищих спиртів сивушного масла на 40 %, метанолу на 37 %, зменшити втрати етилового спирту з концентратом домішок, кількість спиртовмісних відходів, металоємність технологічного обладнання і собівартість ректифікованого спирту. Висновки. Запропоновані способи дозволяють максимально очищати етиловий спирт від головних і проміжних домішок в колоні циклічної дії, отримати високоякісний спирт, зменшити енерговитрати і втрати спирту з відходами.Документ Оптимізація процесу перегонки спиртової бражки(2022) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович