Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Проблеми й перспективи відновлення та розвитку підприємств харчової промисловості в сучасних умовах(2024) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Репіч, Тетяна Анатоліївна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Никоненко, Андрій Володимирович; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Тур, Олеся Василівна; Чеснік, Наталія Миколаївна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Тюха, Ірина Володимирівна; П'янкова, Оксана Василівна; Лугова, К. В.; Березянко, Тамара Володимирівна; Мазник, Ліана Валеріївна; Драган, Олена Іванівна; Мишко, Ксенія Дмитрівна; Безпалько, Олена Вікторівна; Гринюк, Юлія Михайлівна; Чугаєва, Наталія Юріївна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Баталова (Понежда), Олена АнатоліївнаВиклики сьогодення: пандемія COVID, стрімке прискорення цифровізації економіки, російсько-українська війна – змінюють середовище функціонування підприємств та систему конкурентних переваг вітчизняних виробників. Дослідження ймовірних траєкторій розвитку економіки України у повоєнний період, розроблення пропозицій щодо найбільш доцільних способів подолання економічних проблем, породжених війною, обґрунтування дієвих алгоритмів економічного відновлення вітчизняних підприємств є актуальним для сьогоденняДокумент Економіко-математичні методи оптимізації бізнес-процесів на підприємствах харчової промисловості(2024) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі представлена актуальність подальшої розробки та удосконалення існуючих методик оптимізації бізнес-процесів планування виробництва готової продукції на підприємствах харчової промисловості. Розглянуто основні положення теорії двоїстості, що дозволяють провести більш глибокий економічний аналіз розв’язків лінійних задач планування виробництва хлібобулочних виробів. Теорія двоїстості дозволяє знаходити розв’язки двоїстої задачі декількома способами, один з яких базується на побудові оберненої матриці. Дану матрицю отримують або з симплекс-таблиці, що містить оптимальний план, або за допомогою алгебраїчних методів із матриці, побудованої на основі базисних векторів, відповідні змінні яким увійшли до базису оптимального розв’язку. В роботі проведено економічний аналіз для задачі трьох змінних, розв’язок якої можливо достатньо швидко та просто можна знайти за допомогою симплекс-методу. Для порівняння представлений розв’язок задачі більшої розмірності за допомогою звітів, що генерує вбудований інструмент «Розв’язувач» електронної таблиці MS Excel. В роботі описаний алгоритм, що дозволяє не розв’язувати задачу лінійного програмування ітераційним алгоритмом симплекс-методу та отримати обернену матрицю, значення якої використовуються для подальшого дослідження виробничого процесу планування. Показані особливості використання алгоритму за умов дефіцитності заданих ресурсів: від одного до декількох, а також для задач оптимізації на максимум та мінімум. Дослідження показали, що побудований алгоритм дозволяє проводити аналіз оптимального плану виробництва для лінійних задач з великим числом найменувань продукції, заданих обмежень виробництва та попиту. В роботі наведені результати використання алгоритму для знаходження загального впливу на знайдений оптимальний розв’язок задачі планування виробництва хлібобулочних виробів одночасної зміни заданих обмежень ресурсів та меж попиту на продукцію.Документ Сучасний менеджмент у вирішенні проблем розвитку підприємств харчової промисловості: моделі, стратегії, технології(2022) Дунда, Світлана Петрівна; Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Кундєєва, Галина Олексіївна; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Пєтухова, Ольга Михайлівна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Скопенко, Наталія Степанівна; Стахурська, Світлана Антонівна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Тур, Олеся Василівна; Турчина (Побережна), Марія Петрівна; Тюха, Ірина ВолодимирівнаУ колективній монографії розглянуті теоретичні і прикладні аспекти функціонування та розвитку підприємств харчової промисловості з урахуванням останніх наукових досліджень та практичного досвіду. Значну увагу приділено питанням формування, впровадження стратегій, моделей та технологій сучасного менеджменту задля вирішення проблем розвитку підприємств. Призначена для викладачів закладів вищої освіти, аспірантів, здобувачів, керівників, менеджерів та всіх, хто цікавиться проблемами розвитку підприємств. The collective monograph examines the theoretical and applied aspects of the functioning and development of food industry enterprises, taking into account the latest scientific research and practical experience. Considerable attention is paid to issues of formation, implementation of strategies, models and technologies of modern management in order to solve the problems of enterprise development. It is intended for teachers of higher education institutions, graduate students, applicants, leaders, managers and everyone who is interested in the problems of enterprise development.Документ Взаємозалежність інноваційної діяльності підприємств і структури галузевого ринку(2019) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі показано, вплив інновацій на рівень конкуренції і, як результат, відбуваються структурні зміни ринку. Проведений аналіз деяких ринків основних продуктів харчування, які мають чітко виражену структуру на споживчому ринку України, і дозволяють узагальнити результати діяльності підприємств харчової промисловості та АПК в цілому. основні галузеві ринки України, суб’єкти господарювання харчової промисловості, можна дійти висновку, що ринки є достатньо конкурентними з ознаками олігополії. Виявлено, що існує прямий зв’язок між розміром підприємства і його рівнем інноваційності. Дослідження галузевих ринків та статистичні дані щодо інноваційної активності промислових підприємств України показали, що стимулюючим фактором інновацій є конкурентний ринок. The paper shows the impact of innovation on the level of competition and, as a result, there are structural changes in the market. An analysis of some markets for basic food products, which have a clear structure in the consumer market of Ukraine, and allow to summarize the results of the food industry and agriculture in general. the main sectoral markets of Ukraine, food business entities, it can be concluded that the markets are quite competitive with the signs of oligopoly. It has been found that there is a direct relationship between the size of an enterprise and its level of innovation. Research of branch markets and statistical data on innovative activity of industrial enterprises of Ukraine have shown that the competitive market is a stimulating factor of innovations.Документ Управління розвитком підприємств в умовах трансформації економічних відносин(2019) Баталова (Понежда), Олена Анатоліївна; Бергер, Аліна Дмитрівна; Березянко, Тамара Володимирівна; Болотіна, Ірина Миколаївна; Драган, Олена Іванівна; Євсєєва, Ірина Василівна; Ємцев, Віктор Іванович; Ємцева, Галина Федорівна; Зєніна-Біліченко, Антоніна Сергіївна; Кутас, Олена Олександрівна; Бутрим (Киричок), Олена Валеріївна; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Майстренко, В. М.; Минко, Лілія Миколаївна; Москаленко (Римаренко), Вікторія Олександрівна; Осадчук, Оксана Павлівна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Скопенко, Наталія Степанівна; Стахурська, Світлана Антонівна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Тюха, Ірина Володимирівна; Шереметинська (Горобець), Оксана ВалеріївнаУ монографії розкрито особливості управління розвитком підприємств в умовах трансформації економічних відносин і глобалізації економіки. Ці процеси привели країну до появи певної економічної деструкції, яка полягає у перетворенні країни у сировинний придаток світової економіки, деформаціях у розвитку галузей економіки та до необхідності пристосування вітчизняних підприємств та всієї економіки країни до різних фрагментів світового господарства. Показано, що деформації на сучасному етапі розвитку економіки країни є наслідком суперечностей між глобалізацією та фінансово-економічними механізмами управління розвитком підприємств країни, що призводять до кризових явищ. Визначено підходи до управління розвитком підприємств в умовах трансформації економічних відносин та необхідності розв’язання існуючих суперечностей в економіці України з метою подолання кризових процесів і забезпечення умов стабільного функціонування підприємств. Для фахівців у галузі економіки, викладачів і студентів економічного спрямування.Документ Розвиток ринку хліба(2015) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі викладені результати досліджень методичних і практичних засад стратегічного розвитку продовольчого ринку хлібу. Досліджено розвиток ринку за показниками попиту і пропозиції. Встановлено, що формування попиту на хліб та хлібобулочні вироби задовольняється не тільки за рахунок збільшення виробництва продукції, а формується в умовах невисокої платоспроможності населення і фактичного споживання продуктів харчування. Розглянуті особливості функціонування ринку хлібу з метою його сталого розвитку та забезпечення продовольчої безпеки. In work results of researches of the methodical and practical principles of strategic development of the food market of bread are stated. Development of the market in indicators of supply and demand is investigated. It is established that formation of demand for bread and bakery products is satisfied not only at the expense of increase in production. It is revealed that demand is formed in the conditions of low solvency of the population and the actual consumption of food. Features of functioning of the market of bread for the purpose of its sustainable development and ensuring food security are considered.Документ Аналіз умов забезпечення гідної праці в Україні: регіональний розріз(2015) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі проведено дослідження структури рейтингу регіонів України, які були об’єднані за географічною ознакою, за результатами розрахунку інтегрального індексу людського розвитку за показниками блоку «Гідна праця» у 2012-2013 рр. Визначено необхідність постійного моніторингу показників розвитку умов праці відповідно до міжнародних стандартів в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів. За допомогою статистичного та графічного методів показані тенденції структурних зрушень в загальноукраїнському рейтингу людського розвитку за показниками блоку «Гідна праця». Виявлено, що існує значний розрив у отриманих зважених каліброваних значеннях результатів вимірювання людського розвитку за показниками блоку «Гідна праця». Встановлено, що різка зміна позиції регіону в рейтингу за окремими показниками не призводить до значних структурних зрушень в загальному рейтингу людського розвитку. Ratings of Ukrainian regions, united geographically, according to the calculation of integral human development index indicators by the block «Decent Work» in 2012-2013 have been studied in the article. The necessity of continuous monitoring of working conditions development indicators in accordance with international standards in the deepening European integration processes has been determined. Using statistical and graphical methods trends of structural changes in the all-Ukrainian ranking of human development according to indicators of block «Decent Work» have been shown. It has been determined that described methodical approach to the analysis of decent work conditions in the regions of Ukraine at the macroeconomic level allows investigating the current state of the labor market of the country. It has been revealed that there is a significant gap in the obtained weighted calibration results of human development measurement indicators of block «Decent Work». It has been established that a sharp change in the position of the region in rating according to individual indicators does not lead to significant structural changes in the overall ranking of human development.Документ Взаємозв’язок показників самозабезпеченості та збалансованості основних продуктів харчування в Україні(2014) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі проведена оцінка продовольчої безпеки за умов забезпеченості та збалансованості основних продуктів харчування в Україні. У дослідженні показників самозабезпеченості та збалансованості використовувався кореляційний аналіз. In work the assessment of food security in the conditions of security and balance of the main food in Ukraine is carried out. In research of indicators of self-reliance and balance the correlation analysis was used.Документ Взаємовплив показників фізичної достатності та економічної доступності основних продуктів харчування в Україні(2014) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі розглянуто характер взаємовпливу кількісних характеристик продовольчої безпеки: показників фізичної достатності та економічної доступності основних продуктів харчування. Проведений порівняльний аналіз на основі коефіцієнтів кореляції. In work nature of interference of quantitative characteristics of food security is considered: indicators of physical sufficiency and economic availability of the main food. The comparative analysis on the basis of correlation coefficients is carried out.Документ Історія розвитку та роль менеджменту в сучасних організаціях(2015) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі наведений кейс для вивчення історії розвитку та ролі менеджменту в сучасних організаціях. Визначені основні цілі та завдання створення кейсу з метою закріплення теоретичних знань з менеджменту організацій. Основний зміст кейсу базується на історії розвитку управління на підприємствах харчової промисловості. In work the case for studying of history of development and a role of management in the modern organizations is given. Main objectives and tasks of creation of a case for the purpose of fixing of theoretical knowledge of management of the organizations are defined. The main contents to a case is based on history of development of management at the enterprises of the food industry.