Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Використання порошків з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у технології майонезу висококалорійного(2019) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаУ статті досліджено можливість використання порошків з пророщеного насіння соняшнику, гірчиці та гречки для розширення асортименту соусів емульсійного типу — майонезу високожирного, з метою підвищення їх харчової цінності та уповільнення в них окисних процесів. Проаналізовано зміни властивостей продукту впродовж зберігання та встановлено граничний його термін. Показано, що найбільш виражений вплив на запобігання окиснення ліпідів у продукті мали порошки соняшнику та гірчиці білої, внесені у кількості 5 та 1,5% відповідно. Використання запропонованих рецептур для створення нового виду соусу сприятиме розширенню асортименту продукції цього виду та дасть змогу отримати продукт з поліпшеними органолептичними характеристиками та покращеним якісним складом. The possibility of using of germinated seeds powders of sunflower, mustard and buckwheat to diversify an assortment of mayonnaises; increasing their nutritional value and slowing down of oxidative processes were explored. The changes of the product properties during storage were analyzed and product limiting terms were established. The studies have shown that the most pronounced effect on the prevention of lipids oxidation in the product was achieved by adding the sunflower and white mustard powders, in quantities of 5 and 1.5%, respectively. The using of the proposed recipes to create a new kind of sauces will diverse products assortment and will allow to get products with improved organoleptic characteristics and an improved qualitative composition.Документ Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фітоекстрактами(2013) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаРозроблено рецептури безалкогольних напоїв з підвищеним вмістом речовин антиоксидантної дії. Як функціональні інгредієнти використано фруктово-овочеві соки та водні екстракти з лікарської рослинної сировини. В отриманих напоях визначено вміст сполук антиоксидантної дії, зокрема суму фенольних сполук, аскорбінової кислоти. Визначено антирадикальну активність розроблених напоїв, яка склала 2,35±0,049 та 1,12±0,032 мМ–екв. аскорбінової кислоти. Напої мають приємні оригінальні органолептичні властивості та можуть бути використані для споживання як додаткове джерело антиоксидантів. The compositions of soft drinks with high content of antioxidants were developed. Fruit and vegetable juices and water extracts from medicinal plants were used as functional ingredients. The content of antioxidant compounds, particularly the amount of phenolic compounds and ascorbic acid in obtained drinks were determined. Antiradical activity of soft drinks was 2,35 ± 0,049 and 1,12 ± 0,032 mM-equivalent of ascorbic acid. The drinks have nice original organoleptic properties and can be used for consumption as an additional source of antioxidants.Документ Безалкогольні напої на основі фітоекстрактів(2011) Іванова, Вікторія ДжанівнаCкладено композиції з лікарської рослинної сировини, одержано екстракти з високим вмістом антиоксидантів. Розроблено рецептури напою на основі фітоекстрактів. Досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники якості експериментальних зразків напою. Показано, що внесення екстрактів сприяє покращенню харчової цінності продукту та обумовлює високий вміст в ньому вітаміну С та біофлавоноїдів. The phytocompositions of several plants with potential antioxidant activity were developed. Оrganoleptic, physicochemical сharacteristics of the experimental samples of soft drinks with the addition of plant extracts were studied.Документ Антитіла до пластівцевоутворюючого фактора Staphylococcus aureus у хворих на кістково-гнійну інфекцію(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, В. К.; Бідненко, С. І.; Лютко, О. Б.; Раєвська, Г. Є.; Пилипенко, В. Г.Проблема стафілококової інфекції до сих пір залишається актуальною у зв‘язку з широким розповсюдженням, можливістю розвитку важких ускладнень, відсутністю надійних засобів діагностики та профілактики. Пошук профілактичних засобів ведеться безперервно та направлений на виявлення протективних видоспецифічних антигенів цих бактерій. Найбільш перспективними в цьому плані представляються поверхневі білки стафілококової клітини, які взаємодіють з різними компонентами зовнішньоклітинного матрикса організму хазяїна, одним з яких є пластівцевоутворюючий фактор. The data of investigations of structure, physico-chemical, antigenic properties and biological activity of staphylococcal fibrinogen-binding proteins are analysed in the present review. The role of surface and extracellular fibrinogen-binding proteins ininitiation and development of staphylococcal diseases is described.Документ Дослідження впливу екстрактів з нетрадиційної рослинної сировини на якісні показники морозива(2011) Іванова, Вікторія Джанівна; Каряка, Н. С.The phytocompositions of several plants with potential antioxidant activity were developed. Оrganoleptic, physicochemical, structural and mechanical сharacteristics of the experimental samples of ice cream with the addition of water and serum extracts from plants were studied. The ice cream samples containing extracts showed better structural, mechanical, organoleptic properties and higher nutritional value than the control. The change of quality of ice cream with plant extracts during their storage for 30 days not deteсted.Розроблено склад композицій з лікарської рослинної сировини, одержано екстракти, що володіють антиоксидантними властивостями. Досліджено органолептичні, фізико-хімічні та структурно-механічні показники якості експериментальних зразків морозива з додаванням водних та сироваткових екстрактів з фітокомпозицій. Встановлено, що внесення екстрактів сприяє покращенню структурно-механічних властивостей та харчової цінності продукту. Дослідженнями показано відсутність змін показників якості морозива з рослинними екстрактами при зберіганні протягом 30 діб.Документ Оптимізація експресії рекомбінантного пластівцевоутворюючого фактора Staphylococcus aureus в клітинах E.coli XLI-blue(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир КостянтиновичЗа допомогою описаних засобів оптимізовано процес культивування штаму-продуцента рекомбінантного пластівцевоутворюючого фактора S.aureus (E.coli XLI-Blue (pCF41)), внаслідок чого досягнутий високий рівень біосинтезу цього білку (30% всіх клітинних білків) в даній експресійній системі. Experiments for optimization of the clfA gene expression in E.coli XLI-Blue cells were conducted. It has been shown the reducing of the strain efficiency and the elimination of the plasmid during the cultivation of a producer. Several methods for raising the amount of plasmid-containing cells and increasing the yield of recombinant protein were proposed. Bacterial growth medium was selected to make this process more efficient.Документ Антигенні властивості фібриногензв‘язуючих білків та їх роль у патогенезі стафілококових інфекцій. Фібриногензв‘язуючі білки клітинної стінки(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир КостянтиновичОписана их роль в процессе инициации и протекания заболеваний, вызванных золотистым стафилококком.Фібриногензв‘язуючі білки є важливими факторами ініціювання та розвитку стафілококових інфекцій. У даному огляді розглянуто структуру, особливості взаємодії з фібриногеном та біологічні властивості поверхневих та зовнішньоклітинних фібриногнезв‘язуючих білків S.aureus. The data of investigations of structure, physico-chemical, antigenic properties and biological activity of staphylococcal fibrinogen-binding proteins are analysed in the present review. The role of surface and extracellular fibrinogen-binding proteins ininitiation and development of staphylococcal diseases is described.Документ Розроблення нових видів фруктово-желейного мармеладу функціонального призначення(НУХТ, 2012) Рібцова, І. В.; Іванова, Вікторія ДжанівнаСучасний етап розвитку харчової промисловості характеризується високим рівнем попиту, як в області якості, так і в області асортименту продукції. Основним пріоритетом є розроблення інноваційних технологій виробництва якісної продукції, що має підвищену харчову цінність. Метою роботи було розроблення рецептур фруктово-желейного мармеладу функціонального призначення з використанням рослинної сировини для розширення асортименту продукції даного виду.The current stage of development of the food industry is characterized by high demand, both in quality and in the range products. The main priority is to develop innovative technologies production of quality products, which has increased nutritional value. The aim of the work was the development of fruit and jelly recipes marmalade functionality using herbal to expand the range of products of this type.Документ Антитіла до пластівцевоутворюючого фактора у дітей з захворюваннями стафілококової етіології(2003) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир Костянтинович; Пилипенко, В. К.; Раєвська, Галина Євгенівна; Марушко, Т. ВРівень антитіл проти злипання фактор (CLF) золотистого стафілокока у здорових (32 зразків сироватки), дітей (у віці від 8 до 16 років) і у пацієнтів з стафілококової інфекції (гайморит) (26 зразків) була вивчена методом імуноферментного аналізу (ІФА ). Рівень антитіл проти CLF у здорових донорів (у віці від 20 до 50 років) були також перевірені. Дослідження показало, що сироватка з 100% хворих, містить анти-CLF-антитіл. Рівня антитіл у здорових дітей відрізняється від рівня у дітей з стафілококової інфекції. Ніякої кореляції віку і анти-CLF-рівні антитіл були знайдені у здорових осіб. Можливість використання даного антигену в діагностиці стафілококової інфекції була продемонстрована. The level of antibodies against the clumping factor (Clf) of Staphylococcus aureus in healthy (32 serum samples) children (aged from 8 to 16 years) and in those with staphylococcal infection (antritis) (26 samples) was studied by immunoenzyme assay (ELISA). Antibody levels against Clf in healthy donors (aged from 20 to 50 years) were also tested. The study revealed that serum of 100% patients contains anti-Clf-antibodies. The antibody levels in healthy children differ from the levels in children with staphylococcal infection. No correlation of age and anti-Clf-antibody levels was found in healthy individuals. The utilization possibility of the given antigen to the diagnostics of staphylococcal infection was demonstrated.Документ Оптимізація експресії рекомбінантного пластівцевоутворюючого фактора Staphylococcus aureus в клітинах Е.coli ХLI-blue(2002) Іванова, Вікторія Джанівна; Позур, Володимир КостянтиновичПідібране середовище культивування, яке дозволяє отримувати високу щільність культури в процесі вирощування та більш ефективний біосинтез продукту. З трьох випробуваних нами середовищ (LB, 2YT, М9 з додаванням гідролізату казеїну (до 1%), дріжджового екстракту (до 0,5%) і глюкози (до 1%) (М9+ГК+ДЕ+Гл)) таким вимогам відповідає середовище М9+ГК+ДЕ+Гл, при культивуванні на якому протягом 4-х годин після індукції ІПТГ вихід цільового білку становить біля 30% відносно інших клітинних білків. Culture medium allows high density culture in the process of growing and more effective product biosynthesis. We tested three mediums LB, 2YT, M9 with the addition of casein hydrolyzate (1%), yeast extract (up 0.5%) and glucose (1%) (M9 + CC + DE + Ch). The last medium M9 + CC + DE + Ch the best because the yield of target protein during the cultured on them within 4 hours after IPTG induction is about 30% relative to other cellular proteins.