Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Визначення триптофану в молоці
    (2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    Tryptophan or L-tryptophan is one of the essential amino acids for the human body. An important component of the human diet, L-tryptophan is not only involved in protein synthesis in the body, but is also crucial for a number of metabolic functions. One of the important sources of tryptophan for the human body are dairy products, and their feature is the fact that milk itself contains the best ratio of tryptophan/competing amino acids, which is necessary for the synthesis of serotonin. Since tryptophan is thermolabile, one of the factors that can affect its content is heat treatment of milk. The standard and certified method for determining tryptophan in milk is high-performance liquid chromatography with fluorescence detection. Tryptophan belongs to fluorophores and fluoresces most strongly among all amino acids. It absorbs electromagnetic radiation with a wavelength of 290 nm and emits in the range of 300–350 nm. In the presented study, tryptophan was determined by the method of fluorescence spectroscopy without chromatographic separation of 18 samples of drinking milk from well-known Ukrainian producers of dairy products, which differed in the method of heat treatment and manufacturing technology. Fluorescence spectra were recorded on a Perkin-Elmer LS-55 fluorescence spectrometer; the content of dry skimmed milk residue and lactose in milk samples was determined on an ultrasonic milk analyzer “Ekomilk-Bond” (Bulgaria). Sample preparation of milk samples for the determination of tryptophan was carried out according to DSTU ISO 13904:2008. Research has shown that the content of tryptophan in milk samples from Ukrainian dairy producers ranges from 189.5 to 515.1 mg/l, which is basically consistent with literature data. Dependence of the method of heat treatment of milk on tryptophan content was not found. Obviously, first of all, the tryptophan content in milk will be influenced by the total protein content in the product.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг основних показників якості молока українських виробників молочної продукції
    (2024) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    На склад та властивості молока значний вплив мають різноманітні фактори, такі як порода корів, стадії лактації, навколишнє середовище, а також його температурна обробка. В дослідженнях, які проводились в 2017–2022 роках, проведено ультразвуковий аналіз 56 зразків різних видів молочної продукції: пастеризованого та ультрапастеризованого молока найбільших українських виробників молочної продукції та молока, виготовленого на невеликих підприємствах, а також виготовленого у лабораторних умовах молочного продукту із сухого молока (відновлене молоко). Методом ультразвукового аналізу визначені такі показники складу молока як вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ), та температуру замерзання. Вмістжиру у зразках був в межах 2,5 – 3,2 %, вміст білку в середньому 3,3 %, при чому спостерігалась чітка закономірність збільшення вмісту білку при збільшенні вмісту жиру. Вміст СЗМЗ був в середньому 8,4 %, а лактози в межах 4,5 – 5,5 г/100 г молока; у виготовленому відновленому молоці вміст лактози був дещо нижчий і в середньому складав 3,5 %. Температура замерзання досліджуваних зразків коливалась від -0,50 ºС (відновлене молоко) до -0,60 ºС (пастеризоване і ультрапастеризоване). Для обробки одержаного масиву даних був використаний метод головних компонент. Застосування методу головних компонент (МГК) дозволило розділити всі досліджувані зразки на дві групи. Перша компактна група складається переважно із зразків пастеризованого та ультрапастеризованого молока відомих виробників молочної продукції. Другу дифузну групу утворюють зразки відновленого молока, причому в цю групу потрапило декілька зразків пастеризованого молока низької цінової категорії від невеликих виробників. Аналіз власних векторів та власних значень МГК вказує на те, що основними факторами, що впливають на групування зразків є вміст лактози, білку та значення температури замерзання. Водночас застосування МГК моделювання не виявило ніякого групування зразків за сезонами та роками. В подальшому на основі даного методу можна зробити дискримінаційну модель, що дозволить швидко виявляти фальсифіковані зразки або зразки, що виготовлені з порушенням технічних умов.
  • Ескіз
    Документ
    Фотометричне визначення етилмальтолу у вигляді різнолігандного комплексу з залізом (ІІІ) та ксиленоловим оранжевим
    (2022) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Іщенко, Віра Миколаївна
    Визначені оптимальні умови визначення етилмальтолу у вигляді комплексу з залізом (ІІІ) та ксиленоловим оранжевим. Розроблена методика фотометричного визначення етилмальтолу в реальних об‛.єктах. The optimal conditions for the determination of ethyl maltol in the form of a complex with iron (III) and xylenol orange were determined. A method of photometric determination of ethyl maltol in real objects has been developed.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні методи визначення фальсифікації молока
    (2022) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    У статті охарактеризовано способи фальсифікації молока, зокрема ті, які є най-складнішими для детектування. Розглянуто сучасні цільові фізико-хімічні методи виявлення фальсифікації молока, такі як високоефективна рідинна хроматогра-фія та газова хроматографія, масова спектрометрія із співвідношенням ізотопів, імуноферментний аналіз, ядерний магнітний резонанс і метод полімеразної реак-ції. Описано нецільові скринінгові методи: методи молекулярної абсорбційної та емісійної спектроскопії, спектроскопія ближньої ІЧ-області. Проведений аналітич-ний огляд розглянутих методів показав, що критеріями вибору того чи іншого методу повинна бути його придатність для досягнення поставленої мети, уні-версальність і чутливість аналізу, а також економічна доцільність використання. Milk is valuable for its special properties of protein, fat, vi-tamins, trace elements and should be included in the daily diet of a certain group of consumers. At the same time, products with a high nutritional value are the most vulnerable to falsification. The article analyzes the problem of falsification of food pro-ducts and, in particular, milk. An overview of the main types of milk falsification and the reasons that lead to it was carried out. Most often, milk adulteration is carried out by adding presserva-tives, diluting milk with water followed by adding substances with a high nitrogen content to compensate for the level of protein content, replacing milk fat with fat of vegetable origin, adding natural or dry whey to some dairy products, replacing one type of milk with another, in particular, reconstituted natural milk. The article notes that the issue of detecting adulteration of milk is extremely difficult, since the composition of milk is influen-ced by many factors: area and breed of livestock, climate and seasons, individual differences between animals, stages of lacta-tion, technological processes, etc. National food safety stan-dards were reviewed and modern physico-chemical methods for detecting milk adulteration were analyzed, in particular, targe-ted ones, such as high-performance liquid chromatography and gas chromatography, isotope ratio mass spectrometry, enzyme immunoassay, nuclear magnetic resonance, and the polymerase chain reaction method. Characterized non-targeted screening methods for detecting milk adulteration: methods of molecular absorption and emission spectroscopy, such as near-IR spectro-scopy, which, in combination with chemometric processing of the obtained data, can reliably establish milk adulteration. The need for the development of fast, inexpensive and effective analytical methods for detecting falsification and authenticity of milk is noted.
  • Ескіз
    Документ
    Співвідношення загального та йонного фосфору у різних видах незбираного і питного коров’ячого молока
    (2019) Гук, Євген Ігорович; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У статті проаналізовано проблему контролю якості харчових продуктів, зокрема молока. Наразі основними методами аналізу молочних продуктів з метою їх ідентифікації є хроматографічний аналіз, спектроскопічні методи, диференціальна скануюча калориметрія (DSC), біосенсорний та імуноферментний (ELISA) аналіз, капілярний електрофорез. Більшість цих методів передбачає використання сучасного аналітичного обладнання, підготовлених спеціалістів і є досить дорогими, тому світова аналітична практика оцінки якості харчової продукції зосереджена на пошуку більш дешевих та експресних методів для скринінгового аналізу. Перспективним методом для ідентифікації молочної продукції є визначення мінерального складу продукту, зокрема вмісту різних форм макро- і мікроелементів, встановлення розподілу їх співіснуючих форм і дискримінація зразків на цій основі. Визначено вміст загального та йонного Фосфору у зразках весняного незбираного молока та питних видах молока, які відрізнялись способом пастеризації й призначенням. Вміст загального Фосфору визначали після проведення сухого озолення зразків молока спектрофотометричним методом. Цим же методом визначали Фосфор у фільтратах, одержаних після осадження за розробленою методикою казеїну. Використовували УФ/Вид спектрофотометр Shimadzu UV2100 PC (Shimadzu, Японія). Встановлено, що у натуральному незбираному молоці концентрація загального Фосфору втричі перевищує концентрацію йонного Фосфору. У пастеризованому, ультрапастеризованому молоці та молоці для дитячого харчування це відношення менше і знаходиться в межах 1,64—1,69. Для пастеризованого органічного молока відношення становило 2,39. Встановлення розподілу співіснуючих форм загального та йонного Фосфору у молоці може бути використано як доповнення до інших аналітичних методів ідентифікації молочних продуктів. In this article, the problems of food quality control, in particular, milk are analyzed. Currently, the main methods used to identify dairy products are chromatographic analysis, spectroscopic methods, differential scanning calorimetry (DSC), biosensor and enzyme immunoassay (ELISA), capillary electrophoresis. Most of these methods involve the use of modern analytical equipment, trained specialists and are quite expensive. Therefore, nowadays the world analytical practice of food products quality assessment is focused on the search for cheaper and rapid methods of screening analysis. One of the most perspective methods to identify dairy products consists of defying a mineral composition of the product, in particular, the content of various forms of macro- and microelements, establishing distribution of their coexisting forms to distinguish samples on this basis. The contents of total and ionic phosphorus in whole milk and drinking milk samples, differ in pasteurization ways and purpose use, were determined. The total phosphorus content was determined by spectrophotometric method after dry ashing of milk samples. Using the same method, phosphorus was determined in the filtrates obtained after precipitation of casein according to the method developed by the authors. UV / V spectrophotometer Shimadzu UV 2100 PC (Shimadzu, Japan) was used in researches. The concentration of total phosphorus in natural whole milk was found to be more than three times higher than concentration of ionic phosphorus. For samples of pasteurized, ultra-pasteurized milk and milk for baby food, this ratio is less and within the value of 1.64-1.69. For pasteurized organic milk the ratio is in the order of about 2.39. Thus, the method of establishing the distribution of coexisting forms of total and ionic phosphorus in milk can be used as an additional method for the qualitative identification of dairy products’ consumption against the background of similar objects of the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення йонного кальцію у вині
    (2020) Іщенко, Віра Миколаївна; Охмакевич, Анастасія Миколаївна; Іщенко, Микола Володимирович; Панчук, Тамара Костянтинівна
    У статті проаналізовано хімічний склад вин та охарактеризовано фактори, які впливають на їхній склад. Детально розглянуто мінеральні речовини вина, зокрема металічні елементи та джерела їх надходження у виноматеріали. Наведено дані щодо кількісного вмісту металічних елементів у винах із зазначенням їхнього впливу на властивості вина й охарактеризовано методики визначення металів у винах, зокрема метод атомно-абсорбційної спектроскопії, який рекомендовано Міжнародною організацією винограду і вина для визначення вмісту металічних елементів. Водночас зазначено, що перспективним методом визначення вмісту йонної форми металів у винах є використання йонселективних електродів. Визначено вміст йонного Кальцію у зразках червоного сухого вина, переважно одержаного із винограду сорту «Каберне Совіньйон». Вино відрізнялось за походженням (різні регіони України, вина Італії, Молдови та Грузії і вино, виготовлене в домашніх умовах, яке на відміну від торговельних марок не містило сульфур діоксиду як консерванту). Кальцій та активну кислотність (рН) визначено на рН-метрі/йономірі марки рН-150МІ (Республіка Білорусь). Електрохімічна комірка складалась з йонселективного електроду Еліс-121 Са (Російська Федерація) та насиченого хлорид-срібного електроду. Описано методику визначення та наводено одержані результати. Встановлено, що вміст Кальцію в досліджуваних винах знаходиться в межах від 1,3410-3 до 3,7510-3 моль/л (відповідно 53,6 та 150 мг/л). Найнижчим вміст Кальцію був у вині, виготовленому в домашніх умовах, найвищим — у купажному вині. Виміряні значення йонного Кальцію в різних зразках вин майже не залежать від їхнього географічного походження, а визначаються технологією та сортом винограду. Показано лінійну залежність вмісту Кальцію від активної кислотності зразків вина. The article discusses the chemical composition of wines and describes the factors that affect their composition. Mineral substances of wine, in particular, metal elements and sources of their receipt in wine materials were considered in detail. Data on the quantitative content of metallic elements in wines, influencing on wine properties, were given and methods for determining metals in wines, in particular, the method of atomic absorption spectroscopy, recommended by the International Organization of Grapes and Wines, were described. At the same time, it was noted that some perspective method for determining the content of the metal ions in wines is the use of ion-selective electrodes. The content of ionic Calcium in dry red wine samples mainly obtained from Cabernet Sauvignon grapes was determined. The wine differed in origin, in particular, wine samples were from different regions of Ukraine, as well as from Italy, Moldova and Georgia and home-made wine, which, unlike brands, did not contain sulfur dioxide as a preservative. Calcium and active acidity (pH) were determined with a pH meter / ionometer pH-150MI (Republic of Belarus). The electrochemical cell consisted of an ion-selective electrode Еlice-121Ca (Russian Federation) and a saturated silver chloride reference electrode. The method of determination was described and the obtained results were given. It was found that the Calcium content in the studied wines ranges from 1.3410-3 to 3.7510-3 mol/l (53.6 and 150 mg/l, respectively). The lowest content of Calcium was found in home-made wine, the highest — in blended wine. The measured values of ionic calcium in different wine samples almost do not depend on their geographical origin, but are determined by the technology and grape variety. The linear dependence of the Calcium content on the active acidity of wine samples was shown.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії для виявлення фальсифікації пастеризованого молока
    (2018) Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Квітковська, Надія Петрівна; Якімінська, А. Г.; Іщенко, Микола Володимирович
    У статті проаналізована проблема фальсифікації харчових продуктів, зокрема молока. Проведено огляд основних видів фальсифікації молока та причин, які призводять до неї. Зазначено, що нині набуває поширення підміна молока його відновленим аналогом, тобто «молоком», одержаним із сухих сумішей. Огляд останніх наукових публікацій показав, що наразі все більшоїпопулярності для виявлення фальсифікації молочної продукції набуває метод молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії (флуоресценція) як скринінговий метод. Автори відмічають, що саме метод флуоресценції надає можли вість детектувати конформаційні зміни білків, що відбуваються в різних умовах виробництва і зберігання молочної продукції, оосередковано визначати ступінь термообробки, не потребує складної пробопідготовки і характеризується високою чут живістю.The article analyzes the problem of falsification of food products, in particular milk. An overview of the main types of milk adulteration and the reasons that lead to it. It is noted that now the replacement of milk with its reconstituted analogue, ie "milk" obtained from dry mixes, is becoming widespread. A review of recent scientific publications has shown that now the method of molecular absorption and emission spectrometry (fluorescence) as a screening method is becoming increasingly popular for detecting falsification of dairy products. The authors note that the fluorescence method makes it possible to detect conformational changes in proteins occurring in different conditions of production and storage of dairy products, indirectly determine the degree of heat treatment, does not require complex sample preparation and is characterized by high audibility.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження хімічних властивостей кальційкарбонатного осаду
    (2015) Перепелиця, Олександр Петрович; Самчук, Анатолій Іванович; Пищай, Іван Якович; Петренко, Тетяна Володимирівна; Іщенко, Віра Миколаївна
    Методами хімічного і гравіметричного аналізу встановлено склад карбонатних осадів та досліджено їх твердофазні реакції з оксидами бору, ванадію, вольфраму, силіцію і молібдену, визначено температурні інтервали такої взаємодії. Показано практичну можливість отримання оксидних матеріалів і біологічно активних сумішей із карбонатного осаду. The composition of carbonate sediments of two different sugar factories and mixtures of these sediments with oxides of boron, silicon, vanadium, molybdenum and tungsten are investigated for methods chemical and thermogravimetric analysis; the temperature intervals of such interaction was determined. It is shown how feasibility of receiving oxide materials and biologically active mixture from carbonate sediment.
  • Ескіз
    Документ
    Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів
    (2017) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Панчук, Тамара Костянтинівна
    Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Ultrasound analysis for more than 30 samples of different kinds of milk has been made: natural whole milk and diluted with water in the amount from 5 to 20 % of mass, drinking kinds of pasteurized, ultra-pasteurized and lactose-free milk and also reconstituted milk. Such indexes of milk content as fat, protein, lactose, non- fat milk solids, water, density and the temperature of freezing have been determined. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to determine the adulteration are envisaged in further research.
  • Ескіз
    Документ
    Пошуки маркерів детектування фальсифікатів питних видів молока поєднанням аналітичних і хемометричних методів
    (2017) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У статті проаналізовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Застосування методу головних компонент для обробки масиву одержаних даних дало змогу провести часткову кластеризацію зразків молока. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока «Екомілк-Бонд». З’ясовано, що необхідні пошуки маркерів на сухе молоко, тому що існує можливість фальсифікації ним інших видів молока. Висунуто припущення, що цими маркерами можуть бути концентрація йонів Са2+ в молоці різної термічної обробки та співвідношення концентрації триптофану до концентрації продуктів реакції Майяра. The possibility of sharing the ultrasonic and chemometric methods for milk analisis followed by their subsequent use for the classification of dairy products was considered. The use of the main components method for processing the array of obtained data allowed carrying out a partial clustering of milk samples. The methodology for determining milk quality using an ultrasonic milk analyzer ‘Ecomilk-Bond’ was validated. The necessarity for determining the markers for milk powder has been substantiated, since the other types of milk can be falsifyed by it. The concentration of calcium ions and the ratio of tryptophan concentrations as well as the products of Maillard reaction in milk samples after different modes of heat treatment can be considered the markers for milk powder.