Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Фінансові аспекти продовольчої безпеки України
    (2015) Багацька, Катерина Володимирівна; Розіна, Яна Едуардівна
    В статті поставлене завдання оцінки загроз і можливостей фінансового забезпечення підприємств харчової промисловості в кризовий період на основі даних попередніх років. Наведено динаміку, стан та рівень споживання населенням продуктів харчування протягом останніх років. Підкреслено негативну динаміку у витратах домогосподарств на харчування, що стає викликом для продовольчої безпеки. Окреслено основні проблеми фінансового забезпечення виробників харчових продуктів в умовах кризи і наведено варіанти їх подолання. На основі аналізу структурних змін у джерелах фінансування інвестицій, динаміці капітальних інвестицій і прямих іноземних інвестицій у харчову промисловість зроблено висновок про пріоритетність власного капіталу як головного інвестиційного ресурсу. Оцінка частки його складових у зведеному балансі галузі та наведені дані щодо фінансових результатів свідчать про нестачу власних джерел фінансування для покриття втрат, спричинених кризою. Підкреслено, що основною стратегією виживання виробників харчових продуктів стає стратегія скорочення витрат, що вимагатиме від державних органів посилення контролю за якістю продукції. The aim of the article is to assess the status, opportunities and prospects for external and internal financing of manufacturers of food products in the context of economic realities. The dynamics, the state and the level of human consumption of food in recent years are described. It emphases negative trend in household spending on food, that becomes a challenge to food security. The article reveals the main problems of financial support of food producers in crisis, and given the options to overcome them.Based on the analysis of structural changes in the sources of financing the investments, the dynamics of capital investment and foreign direct investment in the food industry it is concluded the priority of equity capital as the main resource of investment. Defined assessment pf the portion of its components in the consolidated balance sheet of the branch and shown financial results indicate a lack of own sources of financing to cover the losses caused by the crisis. It was emphasized that the main strategy of survival for food manufacturers becomes a strategy to reduce costs, wich will require from the public authorities greater control over the quality of products
  • Ескіз
    Документ
    Формування власного капіталу підприємств харчової промисловості: оптимізаційний підхід
    (2015) Багацька, Катерина Володимирівна; Розіна, Яна Едуардівна
    Досліджено джерела формування власного капіталу підприємств харчової промисловості. Проведено порівняльний аналіз структури власного капіталу вибірки середніх та великих підприємств зі структурою по харчовій галузі в цілому. Розглянуто вибірку підприємств харчової промисловості у вигляді умовного інвестиційного портфеля та запропоновано оптимізацію його структури на основі обмежень за допустимим рівнем ризику і та дохідності. Розроблено пропозиції щодо можливості використання запропонованого оптимізаційного підходу при виборі потенційних об’єктів для інвестування, а також при формуванні цільової структури капіталу відповідно до еталону, отриманого в результаті оптимізації. The sources of the food industry equity capital formation investigated. A comparative analysis of equity structure for sample medium and large enterprises and for the food industry structure was held. A sample of the food industry enterprises was considered. This sample is reviewed as provisional investment portfolio. We optimized its proposed structure that was based on restrictions of acceptable risk levels and return. We developed suggestions about possibility to use this proposed optimization approach in the choice of potential investment object, as well as the formation of the target capital structure according to the standard, derived from the optimization.
  • Ескіз
    Документ
    Тенденції і перспективи капіталізації підприємств харчової промисловості України
    (2013) Говорушко, Тамара Андріївна; Багацька, Катерина Володимирівна
    Стаття присвячена дослідженню тенденцій капіталізації підприємств харчової промисловості України в контексті оцінки перспектив впровадження вартісно-орієнтованого підходу управління підприємствами галузі. Наведено економічну сутність і основні характеристики капіталізації. Обґрунтовано її значення як ключового фактору створення ринкової вартості підприємства. На підставі статистичних даних проведено аналіз динаміки і структури власного капіталу підприємств харчової промисловості України. За даними аналізу виявлено позитивні тенденції зростання власного капіталу галузі за рахунок різних джерел, що вказує на зростання капіталізації галузі у різних формах. Встановлено, що незважаючи на позитивну динаміку, частка власного капіталу в структурі джерел фінансування залишається низькою, що свідчить про значні ризики фінансування підприємств галузі, але водночас створює резерви для підвищення капіталізації в майбутньому. Виявлено тенденцію скорочення прибутковості, що є негативним фактором впливу на капіталізацію. Обґрунтовані майбутні перспективи капіталізації галузі. The article is devoted to the study of tendences of capitalisation of the food industry in Ukraine in the context of assessment of the prospects of introduction of the value-based approach to industry enterprise's management. It describe economic essence of capitalisation and justifies its importance as a key factor of creation enterprise's market value. On the basis of statistical data the article conducts analysis od dynamic and structure of enterprise's equity of the ukrainian food industry. On the basis of the analysis the article reveals positive tendencies of equity growth of the industry by means of various sources, which points at growth of capitalisation in various forms. The article establishes that despite the positive dynamics, the share of euity in the structure of sources of financing is low, which testifies to presence of significant risks of financing enterprises of the industry, but, at the same time, it creates reserves for increase of capitalisation in future. The article reveals a tendency of profitability reduction, which negative influences to capitalisation. It justifies future prospects of industry's capitalisation