Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Підбір розчинника для екстрагування цільових компонентів з бурштину
    (2021) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович
    Бурштин (сукциніт) є потенційним джерелом комплексу натуральних біологічно активних компонентів, які перспективно використовувати за цільовим призначенням у різних галузях промисловості. У представленій роботі досліджується широкий спектр різнополярних розчинників для екстрагування цільових компонентів з бурштину Волинського видобутку (Україна), відзначається їх вплив на ефективність даного процесу та якісні характеристики отриманого екстракту. Для ряду органічних розчинників досліджено ефективність вилучення розчинних сухих речовин як кількісної характеристики розчинника. За таким показником встановлено, що найкращими екстрагентами є уайт спірит, етанол, ацетон та петролейний етер . Як показник кількісної ефективності вилучення забарвлених речовин, що представлені в сировині фракцією смоли, можна використовувати величину оптичної густини екстрактів, при цьому найбільш високі її значення отримано у випадку ацетону та етанолу. Величина окисно-відновного потенціалу одержаних екстрактів збільшується в процесі екстрагування усіма розчинниками окрім води, з якою цей показник не змінювався. Зміну кольору та структури отриманого шроту ілюстровано фотографями зовнішнього вигляду бурштину після екстрагування. Встановлено, що найбільш ефективними для екстрагування цільових компонентів з бурштину є малополярні розчинники, такі як ацетон та етанол, які в змозі вилучати як гідрофільні, так і гідрофобні речовини. У галузях, що працюють з технологіями та продуктами з високими вимог ами до безпечності, для екстрагування цільових компонентів з бурштину доцільно використовувати етанол.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація екстрагування за допомогою циклічного віджиму рослинної сировини
    (2015) Марценюк, Олександр Степанович; Чернелевський, Ігор Володимирович; Зав'ялов, Володимир Леонідович
    У статті розглянуто віджим як перспективний метод інтенсифікації процесу екстрагування в системі тверде тіло-рідина. Показано доцільність використання кількаразового віджиму як найбільш ефективного. Наведено приклади й узагальнено відомості одно- і багаторазового застосування віджиму в екстракторах харчової промисловості. Розроблено принципову схему та запропоновано конструкцію протитечійного шнекового екстрак тора безперервної дії з проміжним віджимом рослинної сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу екстрагування виннокислих сполук із виноградних вичавок субкритичною водою
    (2017) Сукманов, Валерій Олександрович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Маринін, Андрій Іванович
    У статті описано розроблений спосіб отримання виннокислих сполук з виноградних вичавок. Характерною особливістю запропонованого способу є екстрагування виноградних вичавок у середовищі субкритичної води. Представлені результати експериментальних досліджень загальної кислотності в перерахунку на винну кислоту екстрактів виноградних вичавок, отриманих у середовищі субкритичної води. Екстрагування проводили в умовах діапазону температур t= (100° С—160° С), тиску Р = 12 МПа, експозиції т від 30 до 90 хв, співвідношеннях фаз 1:5 і 1:10. Результати досліджень показали високу титровану кислотність отриманих екстрактів. Для більшості експериментальних точок велика кислотність в екстрактів, отриманих при співвідношеннях фаз 1:5. Вихід кислот при низьких температурах екстракції (100—120° С) субкритичною водою можна порівняти з кількістю кислот у вихідному шроті, одержуваних промиванням солодких вичавок гарячою водою. При більш високих температурах (> 120° С) органічних кислот утворювалося до 2—3 разів більше, ніж при кислотному гідролізі деревини при 160—180° С. Designed method of receiving wine-acids compounds from the grape pomace is provided in the article. A distinctive feature of the proposed method is extraction of grapes pomace in a subcritical water environment. The results of experimental studies total acidity in recount to tartaric acid of extracts of grape pomace, obtained in a subcritical water environment are presented. Extraction was carried out under conditions of temperature range t = (100° С—160° С), pressure Р=12 МPа, exposure from 30 to 90 minutes and hydromodules that are 1:5 and 1:10. The results of the studies showed a high titratable acidity of the extracts obtained. For most experimental points, high acidity in the extracts is obtained with a hydromodule of 1:5. Acid generation at low extraction temperatures (100— 120° С) with subcritical water can be compared with the amount of acid in the original pomace that is obtained by washing out sweet pomace with hot water. At higher temperatures (> 120° С) organic acids formation is up to 2—3 times more than during the acid hydrolysis of wood at 160—180° С.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики процеса екстрагування з листової чайної сировини в апаратах періодичної дії із різними вібраційними системами перемішування
    (2007) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович
    Наведено результати дослідження масообмінних характеристик віброекстракторів періодичної дії для системи тверде тіло – рідина, що використовують новий принцип створення в робочому об’ємі апарата потужних вібротурбулізуючих потоків за допомогою віброперемішувальних пристроїв спеціальної конструкції. Порівняння віброефекту при екстрагуванні з іншими способами подано з використанням просторово-часових співвідношень. The research results of mass transfer characteristics vibroekstraktoriv batch system for solid - liquid, using a new principle in the creation of the working volume of the device powerful vibroturbulizuyuchyh flows through vibroperemishuvalnyh devices special design. Comparison vibroefektu by extraction with other methods presented using a spatial-temporal correlations.
  • Ескіз
    Документ
    Ієрархічна структурна схема процесно-апаратурних ефектів в робочому об’ємі колонного віброекстрактора безперервної дії
    (2009) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна
    Проведено системні аналізи стосовно колонних віброекстракторів безперервної дії. Розглянута узагальнена диференціація ефектів для двофазної системи "тверде тіло – рідина" може бути корисною при застосуванні принципу інваріантності складових процесу до масштабу на даному рівні (ступеню) моделі системи. The systems analysis regarding columnar vibroekstraktoriv continuous. Considered generalized differentiation effects for two-phase systems "solid - liquid" may be useful in the application of the principle of invariance of the components of the process to the scale at this level (degree) of the model system.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технологічних режимів одержання екстракту з пряно-ароматичної рослинної сировини
    (2006) Попова, Наталія Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Косоголова, Людмила Олексіївна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Малежик, Іван Федорович
    Досліджувались біохімічні властивості висушеного листя петрушки сорту Врожайна і режимні параметри процесу екстрагування цільових компонентів методом мацерації в умовах лабораторії кафедри процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування НУХТ. На основі отриманого екстракту розроблено напій, основними інгрідієнтами якого е ще яблучний сік, екстракти прянощів (м'яти перцевої, гвоздики та кориці) та водний екстракт стевії як цукрозаміннчк. На цей напій отримано патент України на винахід. Investigated the biochemical properties of dried parsley leaves yielding varieties and regime parameters of target components extracted by maceration in a laboratory of processes and devices of food production and preservation of our library technology. Based on the obtained extract developed the drink, the main ingredient of which is still apple juice, spices extracts (peppermint, clove and cinnamon) and aqueous extract of stevia as tsukrozaminnchk. This drink is obtained patent of Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу віброекстрагування із рослинної сировини та перспективи його використання в промисловості
    (2012) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Деканський, Вадим Євгенійович
    Представлені узагальнені результати досліджень впливу низькочастотних механічних коливань, як джерела створення пульсуючих вібротурбулізуючих знакозмінних потоків в системі тверде тіло-рідина, на інтенсифікацію масообміну при періодичному та безперервному віброекстрагуванні цільових компонентів із рослинної сировини та її відходів, що виконані за останній час на кафедрі процесів і апаратів НУХТ. The results of studies of low-frequency mechanical vibrations as a source of pulsating vibroturbulizuyuchyh alternating flow in the system solid-liquid mass transfer in the intensification of periodic and continuous vibroekstrahuvanni of plant material,choosing the most efficient designs vibroperemishuvalnyh devices and using them to create new vibroekstraktoriv for rational processing plant material or wastethat performed the last decade, the department processes and apparatus Bi-bliographic resources.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження екстрагування флавоноїдних сполук з лофанту і гісопу у віброекстракторі
    (2007) Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія Владиславівна
    Наведено результати дослідження екстрагування флавоноїдних сполук з лофанта і гісопу в вібраційному екстракторі періодичної дії, який використовує принцип створення в робочому об'ємі апарату потужних вібротурбулізірющіх потоків за допомогою віброперемешівающего пристрої спеціальної конструкції. Представлена ​​порівняльна характеристика віброекстрагірованія і настоювання. Розроблено математичну модель процесу.