Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг основних показників якості молока українських виробників молочної продукції
    (2024) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    На склад та властивості молока значний вплив мають різноманітні фактори, такі як порода корів, стадії лактації, навколишнє середовище, а також його температурна обробка. В дослідженнях, які проводились в 2017–2022 роках, проведено ультразвуковий аналіз 56 зразків різних видів молочної продукції: пастеризованого та ультрапастеризованого молока найбільших українських виробників молочної продукції та молока, виготовленого на невеликих підприємствах, а також виготовленого у лабораторних умовах молочного продукту із сухого молока (відновлене молоко). Методом ультразвукового аналізу визначені такі показники складу молока як вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ), та температуру замерзання. Вмістжиру у зразках був в межах 2,5 – 3,2 %, вміст білку в середньому 3,3 %, при чому спостерігалась чітка закономірність збільшення вмісту білку при збільшенні вмісту жиру. Вміст СЗМЗ був в середньому 8,4 %, а лактози в межах 4,5 – 5,5 г/100 г молока; у виготовленому відновленому молоці вміст лактози був дещо нижчий і в середньому складав 3,5 %. Температура замерзання досліджуваних зразків коливалась від -0,50 ºС (відновлене молоко) до -0,60 ºС (пастеризоване і ультрапастеризоване). Для обробки одержаного масиву даних був використаний метод головних компонент. Застосування методу головних компонент (МГК) дозволило розділити всі досліджувані зразки на дві групи. Перша компактна група складається переважно із зразків пастеризованого та ультрапастеризованого молока відомих виробників молочної продукції. Другу дифузну групу утворюють зразки відновленого молока, причому в цю групу потрапило декілька зразків пастеризованого молока низької цінової категорії від невеликих виробників. Аналіз власних векторів та власних значень МГК вказує на те, що основними факторами, що впливають на групування зразків є вміст лактози, білку та значення температури замерзання. Водночас застосування МГК моделювання не виявило ніякого групування зразків за сезонами та роками. В подальшому на основі даного методу можна зробити дискримінаційну модель, що дозволить швидко виявляти фальсифіковані зразки або зразки, що виготовлені з порушенням технічних умов.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні методи визначення фальсифікації молока
    (2022) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    У статті охарактеризовано способи фальсифікації молока, зокрема ті, які є най-складнішими для детектування. Розглянуто сучасні цільові фізико-хімічні методи виявлення фальсифікації молока, такі як високоефективна рідинна хроматогра-фія та газова хроматографія, масова спектрометрія із співвідношенням ізотопів, імуноферментний аналіз, ядерний магнітний резонанс і метод полімеразної реак-ції. Описано нецільові скринінгові методи: методи молекулярної абсорбційної та емісійної спектроскопії, спектроскопія ближньої ІЧ-області. Проведений аналітич-ний огляд розглянутих методів показав, що критеріями вибору того чи іншого методу повинна бути його придатність для досягнення поставленої мети, уні-версальність і чутливість аналізу, а також економічна доцільність використання. Milk is valuable for its special properties of protein, fat, vi-tamins, trace elements and should be included in the daily diet of a certain group of consumers. At the same time, products with a high nutritional value are the most vulnerable to falsification. The article analyzes the problem of falsification of food pro-ducts and, in particular, milk. An overview of the main types of milk falsification and the reasons that lead to it was carried out. Most often, milk adulteration is carried out by adding presserva-tives, diluting milk with water followed by adding substances with a high nitrogen content to compensate for the level of protein content, replacing milk fat with fat of vegetable origin, adding natural or dry whey to some dairy products, replacing one type of milk with another, in particular, reconstituted natural milk. The article notes that the issue of detecting adulteration of milk is extremely difficult, since the composition of milk is influen-ced by many factors: area and breed of livestock, climate and seasons, individual differences between animals, stages of lacta-tion, technological processes, etc. National food safety stan-dards were reviewed and modern physico-chemical methods for detecting milk adulteration were analyzed, in particular, targe-ted ones, such as high-performance liquid chromatography and gas chromatography, isotope ratio mass spectrometry, enzyme immunoassay, nuclear magnetic resonance, and the polymerase chain reaction method. Characterized non-targeted screening methods for detecting milk adulteration: methods of molecular absorption and emission spectroscopy, such as near-IR spectro-scopy, which, in combination with chemometric processing of the obtained data, can reliably establish milk adulteration. The need for the development of fast, inexpensive and effective analytical methods for detecting falsification and authenticity of milk is noted.
  • Ескіз
    Документ
    Співвідношення загального та йонного фосфору у різних видах незбираного і питного коров’ячого молока
    (2019) Гук, Євген Ігорович; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У статті проаналізовано проблему контролю якості харчових продуктів, зокрема молока. Наразі основними методами аналізу молочних продуктів з метою їх ідентифікації є хроматографічний аналіз, спектроскопічні методи, диференціальна скануюча калориметрія (DSC), біосенсорний та імуноферментний (ELISA) аналіз, капілярний електрофорез. Більшість цих методів передбачає використання сучасного аналітичного обладнання, підготовлених спеціалістів і є досить дорогими, тому світова аналітична практика оцінки якості харчової продукції зосереджена на пошуку більш дешевих та експресних методів для скринінгового аналізу. Перспективним методом для ідентифікації молочної продукції є визначення мінерального складу продукту, зокрема вмісту різних форм макро- і мікроелементів, встановлення розподілу їх співіснуючих форм і дискримінація зразків на цій основі. Визначено вміст загального та йонного Фосфору у зразках весняного незбираного молока та питних видах молока, які відрізнялись способом пастеризації й призначенням. Вміст загального Фосфору визначали після проведення сухого озолення зразків молока спектрофотометричним методом. Цим же методом визначали Фосфор у фільтратах, одержаних після осадження за розробленою методикою казеїну. Використовували УФ/Вид спектрофотометр Shimadzu UV2100 PC (Shimadzu, Японія). Встановлено, що у натуральному незбираному молоці концентрація загального Фосфору втричі перевищує концентрацію йонного Фосфору. У пастеризованому, ультрапастеризованому молоці та молоці для дитячого харчування це відношення менше і знаходиться в межах 1,64—1,69. Для пастеризованого органічного молока відношення становило 2,39. Встановлення розподілу співіснуючих форм загального та йонного Фосфору у молоці може бути використано як доповнення до інших аналітичних методів ідентифікації молочних продуктів. In this article, the problems of food quality control, in particular, milk are analyzed. Currently, the main methods used to identify dairy products are chromatographic analysis, spectroscopic methods, differential scanning calorimetry (DSC), biosensor and enzyme immunoassay (ELISA), capillary electrophoresis. Most of these methods involve the use of modern analytical equipment, trained specialists and are quite expensive. Therefore, nowadays the world analytical practice of food products quality assessment is focused on the search for cheaper and rapid methods of screening analysis. One of the most perspective methods to identify dairy products consists of defying a mineral composition of the product, in particular, the content of various forms of macro- and microelements, establishing distribution of their coexisting forms to distinguish samples on this basis. The contents of total and ionic phosphorus in whole milk and drinking milk samples, differ in pasteurization ways and purpose use, were determined. The total phosphorus content was determined by spectrophotometric method after dry ashing of milk samples. Using the same method, phosphorus was determined in the filtrates obtained after precipitation of casein according to the method developed by the authors. UV / V spectrophotometer Shimadzu UV 2100 PC (Shimadzu, Japan) was used in researches. The concentration of total phosphorus in natural whole milk was found to be more than three times higher than concentration of ionic phosphorus. For samples of pasteurized, ultra-pasteurized milk and milk for baby food, this ratio is less and within the value of 1.64-1.69. For pasteurized organic milk the ratio is in the order of about 2.39. Thus, the method of establishing the distribution of coexisting forms of total and ionic phosphorus in milk can be used as an additional method for the qualitative identification of dairy products’ consumption against the background of similar objects of the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії для виявлення фальсифікації пастеризованого молока
    (2018) Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Квітковська, Надія Петрівна; Якімінська, А. Г.; Іщенко, Микола Володимирович
    У статті проаналізована проблема фальсифікації харчових продуктів, зокрема молока. Проведено огляд основних видів фальсифікації молока та причин, які призводять до неї. Зазначено, що нині набуває поширення підміна молока його відновленим аналогом, тобто «молоком», одержаним із сухих сумішей. Огляд останніх наукових публікацій показав, що наразі все більшоїпопулярності для виявлення фальсифікації молочної продукції набуває метод молекулярної абсорбційної та емісійної спектрометрії (флуоресценція) як скринінговий метод. Автори відмічають, що саме метод флуоресценції надає можли вість детектувати конформаційні зміни білків, що відбуваються в різних умовах виробництва і зберігання молочної продукції, оосередковано визначати ступінь термообробки, не потребує складної пробопідготовки і характеризується високою чут живістю.The article analyzes the problem of falsification of food products, in particular milk. An overview of the main types of milk adulteration and the reasons that lead to it. It is noted that now the replacement of milk with its reconstituted analogue, ie "milk" obtained from dry mixes, is becoming widespread. A review of recent scientific publications has shown that now the method of molecular absorption and emission spectrometry (fluorescence) as a screening method is becoming increasingly popular for detecting falsification of dairy products. The authors note that the fluorescence method makes it possible to detect conformational changes in proteins occurring in different conditions of production and storage of dairy products, indirectly determine the degree of heat treatment, does not require complex sample preparation and is characterized by high audibility.
  • Ескіз
    Документ
    Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів
    (2017) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Панчук, Тамара Костянтинівна
    Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Ultrasound analysis for more than 30 samples of different kinds of milk has been made: natural whole milk and diluted with water in the amount from 5 to 20 % of mass, drinking kinds of pasteurized, ultra-pasteurized and lactose-free milk and also reconstituted milk. Such indexes of milk content as fat, protein, lactose, non- fat milk solids, water, density and the temperature of freezing have been determined. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to determine the adulteration are envisaged in further research.
  • Ескіз
    Документ
    Пошуки маркерів детектування фальсифікатів питних видів молока поєднанням аналітичних і хемометричних методів
    (2017) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У статті проаналізовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Застосування методу головних компонент для обробки масиву одержаних даних дало змогу провести часткову кластеризацію зразків молока. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока «Екомілк-Бонд». З’ясовано, що необхідні пошуки маркерів на сухе молоко, тому що існує можливість фальсифікації ним інших видів молока. Висунуто припущення, що цими маркерами можуть бути концентрація йонів Са2+ в молоці різної термічної обробки та співвідношення концентрації триптофану до концентрації продуктів реакції Майяра. The possibility of sharing the ultrasonic and chemometric methods for milk analisis followed by their subsequent use for the classification of dairy products was considered. The use of the main components method for processing the array of obtained data allowed carrying out a partial clustering of milk samples. The methodology for determining milk quality using an ultrasonic milk analyzer ‘Ecomilk-Bond’ was validated. The necessarity for determining the markers for milk powder has been substantiated, since the other types of milk can be falsifyed by it. The concentration of calcium ions and the ratio of tryptophan concentrations as well as the products of Maillard reaction in milk samples after different modes of heat treatment can be considered the markers for milk powder.
  • Ескіз
    Документ
    Використання фізико-хімічного аналізу в поєднанні з хемометричним методом обробки даних для якісної оцінки різних видів молока
    (2017) Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Маринін, Андрій Іванович; Іщенко, Микола Володимирович
    У статті оцінено можливість поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока "Екомілк-Бонд". Встановлено, що прецизійність визначення показників якості молока цим методом є достатньою для вирішення поставлених завдань. The article provides the analysis of the main kinds of milk falsification and the methods for their determining. The assessment of possibility to combine ultrasound method of analysis with chemometric methods with their further use for dairy products classification is characterized. The validation of the method for determining the milk quality indicators using the ultrasound milk analyzer "Ecomilk- Bond" was carried out. The application of the method of principal components for processing an array of the obtained data made it possible to carry out a partial clustering of milk samples. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to the determine the adulteration are envisaged in further research.
  • Ескіз
    Документ
    Термізація молока як спосіб поліпшення його технологічних властивостей
    (2004) Фещенко, Галина Петрівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    Доведено доцільність використання первинної термообробки вихідного молока – термізації, з метою підвищення його термостійкості, поліпшення якісних характеристик молока та стійкості до зберігання. Вивчено характер змін фізико-хімічних показників молока після термізації і протягом зберігання. Встановлено оптимальний режим термізації при виробництві молочних продуктів. One substantiated appropriateness (feasibility) of the primary heat treatment – thermization – of original milk, aimed to improve its thermal stability, quality properties and storage stability. Change patterns in physical and chemical indicators of milk after thermization and during storage were studied. Optimal thermization conditions for dairy products were determined.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив первинної термообробки на якість кисломолочних напоїв
    (2002) Фещенко, Галина Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    Досліджено вплив термізації, проведеної за різних температур, на кислотність та термостійкість вихідного молока. Встановлено раціональний режим термізації при виробництві молочних продуктів, зокрема кисломолочних напоїв. Наведено фізико-хімічні показники кисломолочних напоїв, виготовлених з термізованої сировини (в’язкість, синерезис, титрована кислотність). Виявлено позитивний вплив термізації на якість кисломолочних напоїв та їх здатність до тривалого зберігання. Subject of the research is a thermization impact carried out at different temperatures on acidity and thermal stability of the original milk. It is determined the efficient thermization conditions for the dairy products manufacturing in particular for fermented milk drinks. One presented physical and chemical features of the fermented milk drinks produced from thermized raw materials (viscosity, syneresis, titratable acidity). Positive impact of thermization on the quality of fermented milk drinks and their ability for long-term storage was revealed.
  • Ескіз
    Документ
    Електрометричне визначення якості
    (1998) Ромоданова, Валентина Олександрівна; Смірнов, Вадим Семенович; Гуляєв-Зайцев, Сергій Сергійович; Мазуренко, Олександр Григорович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Пухляк, Анастасія Григорівна
    Розроблено спосіб визначення ступеня розведення молока водою шляхом вимірювання його електропровідності.