Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив порошку базиліку на харчову і біологічну цінність лляних чіпсів(2020) Стеценко, Наталія Олександрівна; Краєвська, Світлана ПетрівнаВ роботі обґрунтовано доцільність створення снекової продукції на основі пророщеного насіння льону. Встановлено, що лляні чіпси мають цінний біохімічний склад, але дуже високу енергетичну цінність. Для поліпшення органолептичних властивостей такого продукту, а також покращення харчової і біологічної цінності варто використовувати у складі чіпсів порошок базиліку. Розрахунковим методом визначено оптимальну дозу його внесення,, а також рекомендовану денну норму споживання збагачених лляних чіпсів. Встановлено, що отриманий продукт можна віднести до категорії функціональних харчових продуктів. The paper substantiates the expediency of creating snack products based on sprouted flax seeds. It has been established that flaxseed chips have a valuable biochemical composition, but a very high energy value. To improve the organoleptic properties of such product, as well as improve the nutritional and biological value, it is worth using basil powder in the chips. The optimal dose of its addition and the recommended daily allowance of fortified flaxseed chips were determined by the calculation method. It has been found that the resulting product can be classified as functional food product.Документ Порівняльна характеристика властивостей насіння льону різних сортів, призначених для виробництва снеків(2020) Стеценко, Наталія Олександрівна; Краєвська, Світлана ПетрівнаВ роботі проведено дослідження органолептичних та фізико-хімічних властивостей насіння льону різних сортів з метою оптимального вибору сировини для створення снеків оздоровчого призначення. Показано, що снекова продукція має стабільний попит на ринку. Створення продукту із натуральної сировини, яка має високу харчову і біологічну цінність, дозволить забезпечити функціональні властивості лляних чіпсів. Запропоновано технологію чіпсів з насіння льону, в якій використані такі технологічні параметри, що забезпечують високий рівень збереження біологічно активних речовин сировини. The work conducted a study of the organoleptic and physico-chemical properties of flax seeds of different varieties with the aim of the optimal choice of raw materials for the production of health snacks. It is shown that snack products are in stable demand in the market. Creating a product from natural raw materials, which has high nutritional and biological value, will ensure the functional properties of flax chips. The technology of flax seed chips is proposed, in which technological parameters are used that provide a high level of preservation of biologically active substances of the raw material.Документ Оцінювання якості білка насіння льону методом DIAAS(2018) Краєвська, Світлана Петрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Бандуренко, Галина МихайлівнаУ статті подано опис нової методики DIAAS, яка рекомендована Продовольчою та Сільськогосподарською Організацією Об’єднаних Націй (ФАО) з 2013 року. Нова методика DIAAS дозволяє кількісно оцінити засвоюваність кожної амінокислоти окремо з білка продукту. Перетравлення незамінної амінокислоти повинно базуватися на справжній засвоюваності ілеї кожної амінокислоти, яка визначається у продукті для людини. Методика може бути корисною при визначенні біологічної цінності нових видів сировини та конструюванні нових функціональних харчових продуктів. The article presents a description of the new DIAAS technique, which has been recommended by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) since 2013. The new DIAAS method allows quantifying the digestibility of each amino acid separately from the protein product. The digestion of an essential amino acid should be based on the true digestibility of the ilea of each amino acid, which is determined in the product for humans. The method can be useful in determining the biological value of new types of raw materials and the design of new functional foods.Документ Формування вітчизняного ринку безглютенових харчових продуктів(2018) Краєвська, Світлана Петрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаПредставлено форми непереносимості білка злакових культур – целіакія та непереносимість глютену, які є розповсюдженими генетичними захворюваннями. Єдиним методом лікування хворих є безглютенова дієта. Ринок безглютенової продукції в Україні перебуває на стадії формування, основну частину його становлять продукти імпортного виробництва. Вітчизняні виробники мають можливість долучитися до розроблення такої категорії продукції за умови готовності відповідати регламенту Європейської асоціації спілок целіакії (AOECS) стосовно безглютенового виробництва. The form of intolerance of the cereal protein is presented - celiac disease and gluten intolerance, which are common in genetic diseases. The only method of treating patients is gluten-free diet. Gluten-free products market in Ukraine is in the stage of formation, the bulk of it is made up of imported products. Domestic producers have the opportunity to engage in the development of such a category of products, subject to being prepared to comply with the rules of the European Association of Celiac Diseases (AOECS) in relation to gluten-free production.Документ Характеристика комплексу слизоутворюючих полісахаридів, екстрагованих з насіння льону(ГО «Європейська наукова платформа», 2018) Стеценко, Наталія Олександрівна; Краєвська, Світлана ПетрівнаУ статті наведено характеристику якісного складу та кількісного вмісту слизу в насінні льону. Визначено вплив температури та тривалості екстрагування на вихід слизоутворюючих полісахаридів у водний розчин. Запропоновано спосіб вилучення та перероблення полісахаридів насіння льону з метою отримання харчової добавки з гелеутворюючими властивостями. В статье приведена характеристика качественного состава и количественного содержания слизи в семенах льна. The article characterizes the qualitative composition and quantitative content of mucus in the flax seeds. The effect of temperature and duration of extraction on the amount of mucus-forming polysaccharides in an aqueous solution is determined. The method of extraction and processing of flax polysaccharides is proposed for the purpose of obtaining a nutritional supplement with gel-forming properties.Документ Зміни жирнокислотного складу насіння льону при зберіганні і пророщуванні(2017) Краєвська, Світлана Петрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаУ статті порівняно жирнокислотний склад до та після пророщування різних сортів насіння льону, а також проаналізовано зміни показників якості олії при зберіганні. Отримані результати свідчать про доцільність використання пророщенного насіння льону для створення функціональних продуктів харчування. The article compares fatty acid composition before and after germination of various types of flax seeds, as well as changes in the quality indices of oil during storage. The obtained results indicate the expediency of using germinated flaxseed seeds to create functional foods.