Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
40 результатів
Результати пошуку
Документ Моделювання процесу сушіння ніжок печериці(2015) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Кубайчук, Оксана Олексіївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаВивчається задача сушіння грибів печериць. Оптимальною температурою для сушіння вважається температура, за якої кінцевий продукт має найкращі смакові якості і зберігає максимум поживних речовин. Дослі дження проводилися за методом синхронного теплового аналізу. Експериментально встановлено, що оптимальні температури для ніжки та шапинки суттєво відрізняються. Побудовано моделі процесу сушіння ніжок грибів печериць при різних фіксованих температурах. Змодельовано процес сушіння ніжок грибів за оптимальної температури.Документ Дослідження теплофізичних властивостей тонких енергоефективних покриттів теплометричним и методами(2014) Мазуренко, Олександр Григорович; Бурова, Зінаїда Андріївна; Воробйов, Леонід Йосипович; Декуша, Леонід ВасильовичУ статті розглянуто методики вимірювання теплопровідності, коефіцієнта емісії й коефіцієнта поглинання сонячного випромінення тонких енергоефективних покриттів і запропоновано використовувати для цього засоби вимірювань, що випускаються в Україні, — установку ИТ-7С для вимірювання теплопровідності, перетворювачі теплового потоку та радіометр РАП12СР. Приведено результати досліджень теплофізичних властивостей деяких покриттів — теплоізоляційних фарб та енергоефективних стекол. The measurement techniques of heat conductivity, emission coefficient and coefficient of solar radiation absorption of thin energy-effective coverings are considered and it is offered to use measurement instrumentation for this purpose, produced in Ukraine — device ГГ-7С for heat conductivity measurement, heat flow transducers and the RAP-12SR radiometer. Results of measurement of thermophysical properties of some coverings, such as heat-insulating paints and energy-efficient glasses are given.Документ Спосіб спільного визначення теплофізичних характеристик матеріалів і метрологічних характеристик теплометричного приладу(2019) Мазуренко, Ольга Олександрівна; Харченко, Лілія Леонідівна; Коломієць, Дмитро Петрович; Мазуренко, Олександр ГригоровичУ статті розроблено спосіб вимірювання, за яким ТФХ дослідного матеріалу і метрологічні характеристики (МХ) ТФХ-приладу визначаються за результатами експериментів з цим же матеріалом, який, інакше кажучи, одночасно є дослідним і еталонним матеріалом. Встановлено, що незалежно від виду теплового режиму (стаціонарний, перехідний, регулярний або будь-який інший), а також будови приладу, всі способи комплексного теплометричного визначення ТФХ матеріалів зво дяться до отримання систем рівнянь, складених з рівнянь, що враховують термічний Rx та ємнісний Px баластні опори зразка матеріалу. Для визна чення цих опорів та подальшого розрахунку Хх і (ср)х дослідного матеріалу потрібно попередньо визначати М Х ТФХ-приладу, а саме: баластні терміч ний Rb і ємнісний опори Pb, а також робочі коефіцієнти термоелектричних перетворювачів температури (ПТ) Kt і теплового потоку (ПТП) Kq, ТФХ приладу. Найбільш поширеним і, одночасно, одним з найпростіших у реалізації для визначення М Х ТФХ-приладів є спосіб, де характеристики приладу визна чаються за результатами дослідів з еталонними матеріалами, причому саме використання еталонного матеріалу є основним недоліком цього способу. Оскільки за результатами дослідів з еталонними матеріалами неможливо одночасно визначати робочі коефіцієнти П ТП і ПТ ТФХ-приладу, введено поняття узагальнюючого робочого коефіцієнту термоелектричних перетво рювачів Ке ТФХ-приладу, що дало можливість, використовуючи аналітично графічні методи, розробити принципово новий спосіб комплексного визначе ння ТФХ матеріалу, за яким ТФХ матеріалу та М Х приладу визначаються одночасно за результатами експерименту зі зразками дослідного матеріалуДокумент Фізико-біохімічні зміни при старінні клітин шампіньона(2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Дубівко, Анастасія Сергіївна; Бибич, О. Г.; Захаров, Володимир ВолодимировичМетою даної роботи було встановлення оптимальних умов зберігання свіжих грибів до процесу їх подальшої переробки. У якості дослідної сировини було вибрано білі шампіньйони вищого сорту. Дослідження проводились в науковій лабораторії за допомогою цифрового мікроскопа МИКМЕД-1 та хімічного реагенту-індикатора метиленової сині. This article is dedicated to the topic in order to establish the optimum storage conditions of storage of fresh mushrooms in the process of further processing. As the research materials were selected premium grade white mushrooms.Документ Термоелектричні перетворювачі теплового потоку на основі константан-нікелевих і копель-нікелевих термоелементів(2012) Шмаров, Є. В.; Декуша, Леонід Васильович; Коломієць, Дмитро Петрович; Мазуренко, Олександр ГригоровичОписано клас термоелектричних перетворювачів теплового потоку виду допоміжної стінки, проаналізовано використання різних гальванічних пар. Проаналізовано лінійність індивідуальних функцій перетворення пар термоелементів. We describe a class of thermoelectric heat flow meters type auxiliary walls are analyzed using different galvanic couples. Analyzed linearity individual functions convert pairs of thermocouples.Документ Установка синхронного термічного аналізу на базі термоелектричних перетворювачів теплового потоку(2012) Дубовікова, Наталія Сергіївна; Роман, Тетяна Олександрівна; Декуша, Леонід Васильович; Мазуренко, Олександр ГригоровичОписана установка синхронного термічного аналізу, яка призначена для визначення питомої теплоти випаровування чистих рідин і рідин у складі матеріалів та розчинів в процесі ізотермічного сушіння. Важливою складовою є система контролю та підтримки температури теплового блоку. Установка побудована на базі термоелектричних перетворювачів теплового потоку. The described simultaneous installation of thermal analysis that is designed to determine the specific heat of vaporization of pure liquids and liquids in composite materials and solutions in the isothermal drying. An important component is the system of monitoring and maintaining the temperature of the thermal block. Installation is based on thermoelectric heat flow meters.Документ Режим роботи - ощадливий(1999) Смірнов, Вадим Семенович; Мазуренко, Олександр Григорович; Черниш, В.; Марченко, B. C.Аналіз роботи переробних підприємств свідчить: правильне витрачання енергоресурсів сприяє їх екологічній стабільності. Враховуючи це, в УДУХТ розроблено методику та створено пакет программ комп'ютерного розрахунку енергозаощаджуючих режимів функціонування технологічного обладнання. The analysis of the processing plants suggests that the proper expenditure of energy contributes to their environmental sustainability. considering This, in UDUHT the technique and created a package of computer programs calculating the energy saving modes of operation technological equipment.Документ Дослідження випаровування води з тканини гриба печериця звичайна в процесі сушіння(2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Дмитренко, Н. В.; Декуша, Леонід ВасильовичУ статті описано результати визначення стану води в тканинах плодового тіла гриба печериця звичайна різного ступеня зневоднення за допомогою сканувальної калориметрії та визначення теплоти випаровування вологи за допомогою синхронної калориметрії і термогравіметрії. The paper describes the results of determining the state of water in tissues of fruiting body of Champignon Campestris having varying degrees of dehydration by scanning calorimetry and determines the heat of moisture evaporation using synchronous calorimetry and thermogravimetry. Detailed description of the methodology and laboratory facilities used for investigation is presented in this paper.Документ Виготовлення теплометричних калориметрів(2001) Мазуренко, Олександр Григорович; Декуша, Леонід Васильович; Воробйов, Леонід ЙосиповичДля контролю різноманітних біохімічних і мікробіологічних процесів на підприємствах харчової промисловості, теплоти згоряння палив на підприємствах енергетичного комплексу та інших цілей, використовують застарілі за конструкцією, або поодинокі сучасні зразки калориметричних установок. For the control of various biochemical and microbiological processes in the food industry, heat of combustion of fuels for energy industry and other purposes, use outdated in design, or a single modern designs calorimetric systems.Документ Адаптивна система управління температурою як підсистема АСУ пташником(2001) Мазуренко, Олександр Григорович; Лисенко, В. П.Характерні особливості сільськогосподарського виробництва визначають специфічні вимоги щодо використання методів і засобів автоматизації. Обладнання, за умов його використання в сільськогосподарському виробництві, працює в агресивному середовищі (зміни вологості і температури, на-явність пилу, агресивних газів, вібрація, тощо).