Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
45 результатів
Результати пошуку
Документ Забезпечення продовольчої безпеки через реалізацію концепції соціально-етичного маркетингу(2015) Скопенко, Наталія Степанівна; Мостенська, Тетяна ЛеонідівнаУ статті розглянуто концепції маркетингу та представлено їх основні характеристики. Обґрунтовано ролъ концепції соціально-етичного маркетингу у вирішенні питанъ забезпечення продовольчої безпеки в країні на рівні домогос подарств. Проаналізовано формування попиту за рахунок диференціації цінової політики підприємств для сегментів споживачів із різним рівнем доходів. Доведено необхідність створення економічно доступної пропозиції харчових продуктів в умовах зниження рівня доходів населення для формування фізичної достатності харчування на рівні раціональних норм споживання. Такий підхід забезпечить досягнення трьох основних завдань маркетингу: одержання визначеного прибутку підприємства, задоволення потреб споживачів, забезпечення довгострокових інтересів суспільства.Документ Побудова вертикальних організаційних структур при створенні об’єднань підприємств(2015) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Кудіна, Валентина ВолодимирівнаУ статті досліджено особливості побудови вертикальних організаційних структур при створенні об’єднань. Обґрунтовано параметри визначення виділення структурних підрозділів і необхідність включення окремих підрозділів при створенні інтегральних вертикальних об ’єднань. Визначено чинники впливу на вибір типу організаційної структури та можливість зростання ефективності взаємодії з ринком за рахунок покращення організаційної структури. Охарактеризовано організаційну структуру з позиції підсилення конкурентної позиції інтегратора. Зроблено висновок щодо можливості підвищення ринкової стійкості інтегрованої структури за рахунок зростання ефективності управління через зменшення ціни продукції для кінцевого споживача як результату скорочення ланцюга вартості в організаційній структурі вертикального типу.Документ Створення робочих місць у «зеленій» економіці(2015) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Мостенська, Тетяна Геннадіївна; Ралко, Олександра СергіївнаУ статті розглянуто сутність і принципи побудови «зеленої» економіки. Стверджується, що зелена економіка спрямована на зниження ризику для навколишнього середовища — середовища проживання людини і скорочення дефіциту природних ресурсів.Документ Зовнішньоекономічна діяльність агропромислового комплексу в контексті забезпечення продовольчої безпеки України(2013) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Федулова, Ірина ВалентинівнаГоловними елементами зовнішньої складової зовнішньоекономічної стратегії агропромислового комплексу України є: створення потужного експортного сектору, укріплення національної валюти, залучення іноземних інвестицій на основі створення сумісних підприємств, вільних економічних зон господарювання, інших форм підприємництва з іноземним капіталом, лібералізація імпорту, формування фінансової системи зовнішньоекономічної діяльності (банки, біржі, страхові компанії, консалтинг, аудит, лізинг і інше), гнучка податкова, цінова, депозитна, кредитна і фінансова політика, яка симулює експортно-імпортні операції і інтеграцію у світову економічну систему і кадрове забезпечення.Документ Забезпечення екологічного розвитку сільського господарства України(2013) Федулова, Ірина Валентинівна; Мостенська, Тетяна ЛеонідівнаВ статті розглядається стан розвитку сільського господарства і його вплив на екологічний стан країни. Подолання екологічної кризи, зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище, припинення прогресуючих забруднення, деградації та виснаження ресурсів потребують розробки і практичної реалізації широкомасштабних заходів, спрямованих на екологічно безпечну інтенсифікацію та організацію виробництва в національному агропромисловому комплексі.Документ Вплив ціни на конкурентоспроможність продукції на ринку молока(2013) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Сичевський, Микола ПетровичВ статті розглянуто основні методи ціноутворення та розкрито чинники формування ціни на молоко та молочні продукти. Авторами визначено проблеми забезпечення молоком та молочними продуктами населення України та показано вплив цінової політики на обсяги споживання молочних продуктів. Охарактеризовано стан ринку молочних продуктів в Україні та світі. Визначено особливості формування ціни на молоко і молочні продукти в Україні, показано динаміку цін на молоко-сировину та роздрібних цін на окремі види молочних продуктів. Охарактеризовано існуючі тенденції формування ціни на групи молочних продуктів. Зроблено висновок щодо необхідності спрямування державного регулювання на соціальний захист населення для забезпечення споживання молока і молочних продуктів на рівні раціональних норм. The main methods of pricing and factors disclosed pricing are describes for milk and milk products. The authors identified the problem of providing milk and dairy products of the Ukrainian population and shows the impact of price policy of dairy products consumption. The condition of the market of dairy products in Ukraine and the world are haracterized by authors. The paper defines the characteristics of forming prices for milk and dairy products in Ukraine and shows the evolution of the price of raw milk and retail prices for certain dairy products. The current trends in the pricing for dairy products are characterize. The authors concluded that the need for government regulation of the direction of the social protection of the population to ensure the consumption of milk and dairy products at the level of rational norms.Документ Фізична достатність харчових продуктів як чинник забезпечення продовольчої безпеки(2014) Мостенська, Тетяна ЛеонідівнаУ статті розглянуто один із критеріїв, що визначає продовольчу безпеку — фізичну достатність продовольства. Надано визначення фізичної достатності й охарактеризовано показники, які визначають стан фізичної достатності. Проведений аналіз існуючих наукових підходів надав можливість розширити перелік показників, що характеризують фізичну достатність. Розглянуто забезпечення населення України основними харчовими продуктами, проаналізовано баланс по цих продуктах. Представлено динаміку виробництва та споживання основних груп харчових продуктів і визначено тенденції у забезпеченні харчовими продуктами населення України. The article describes one of the criteria defining food security: physical availability of food in sufficient quantities. The definition of physical adequacy is given and factors that determine the state of physical sufficiency are characterized. The analysis of the existing scientific approaches enabled to expand the list of parameters characterizing physical sufficiency. Providing the population of Ukraine with main foodstuff is considered and the balance of these products is analyzed. The dynamics of production and consumption of major food groups is outlined and trends in providing Ukrainian population with food are identified.Документ Проблеми ефективності виробництва хліба i хлібобулочних виробів(2014) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Сичевський, Микола Петрович; Мостенська, Тетяна ГеннадіївнаУ статті розглянуто проблеми ефективності функціонування підприємств хлібопекарської промисловості. Охарактеризовано динаміку зміни ємності ринку хлібу. Визначено основні чинники зниження ефективності виробництва та реалізації хліба і хлібобулочних виробів й обґрунтовано заходи щодо її підвищення. Досліджено динаміку зміни оптових цін на хліб і хлібобулочні вироби та визначено причини формування високого рівня витрат Одним із чинників формування високого рівня витрат визначено владу рітейлорів. Торгові мережі визначають цінову політику, політику управління дебіторською заборгованістю промислових підприємств, відіграють роль активних гравців на ринку хліба. The article considers the problems of efficiency of baking industry functioning. Dynamics of bread market capacity was characterized. The main factors reducing the efficiency of production and sale of bread and bakery products were described. The steps for its improvement have been given. The dynamics of changes in wholesale prices for bread and bakery products and the reasons of the formation of a high level of costs in production and sales were considered. Power of retailers was identified as one of the factors in the formation of highlevel costs. Retailers determine pricing and receivables management; they act as active players of the grain market.Документ Продовольча безпека на рівні домогосподарств(2015) Мостенська, Тетяна ЛеонідівнаУ статті розглянуто стан продовольчої безпеки на рівні домогосподарств. Зазначено, що продовольча безпека на рівні країни не завжди гарантує продовольчу безпеку домогосподарства й окремих осіб у країні. Запропоновано класифікаційні ознаки вразливих груп населення. Проаналізовано динаміку витрат домогосподарств на харчові продукти, визначено структуру харчування домогосподарств, які мають різну кількість членів і дітей у їх складі, та найбільш вразливі категорії домогосподарств. . The article reviewes the status of food security at the house- hold level. Food security at the national level does not always guarantee the food security for households and individuals in the country. Classification features of the most vulnerable groups of population are presented in the article. The dynamics of household expenses for food is analyzed, and the food patterns of households having a different number of members and children and living in different regions of the country are determined.Документ Суспільне здоров'я як об'єкт економічних досліджень(2015) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Кундєєва, Галина ОлексіївнаУ статті досліджено диференціацію рівнів здоров'я як економічної складової розвитку країни, визначено рівні здоров'я та його показники. Розглянуто сучасні концепції типів здоров'я. За статистичними даними охарактеризо-вано здоров'я українського населення за період 1990—2013 pp. та визначено тип здоров'я, притаманний Україні на сучасному етапі. Проблему здоров'я визначено в контексті економічного розвитку країни. Охарактеризовано типи здоров'я з позицій стану продовольчої безпеки. The article describes the differentiation of health levels as an economic component of country development and defines the levels of health and its indicators. The modern concept of types of health is presented. The state of health of Ukrainian population during the period of 1990—2013 is characterized and a type of health common to it at present is determined. The issues of health are defined in the context of economic development. The article describes the types of health in terms of food security.