Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Перспективні матеріали для фільтраційних мембран харчової промисловості(Київ: НУХТ, 2016) Пащенко, Богдан Сергійович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Штефан, Євгеній ВасильовичУ статті наведено результати експериментальних досліджень зносостійкості керамічних матеріалів для виготовлення мембран для харчової та переробної промисловості. Проведено експерименти з визначення механічної стійкості перспективних конструкційних матеріалів для виготовлення мембранних фільтрувальних елементів. Встановлено, що високі міцністні характеристикизабезпечують динамічну стійкість мембран і тривалий термін їх експлуатації.Документ Розроблення заходів операційного вдосконалення технологічних процесів для операторів ринку харчової продукції(2023) Шинкарюк, Крістіна Валеріївна; Пащенко, Богдан Сергійович; Арсеньєва, Лариса ЮріївнаОщадливе виробництво – це концепція менеджменту виробництва, що спрямована на усунення втрат і оптимізацію бізнес-процесів. Вона охоплює увесь життєвий цикл харчового продукту: від етапу розробки та його виробництва, до взаємодії з постачальниками та клієнтами. Його елементом є концепція «операційного вдосконалення», яка базується на створенні ефективних бізнес-процесів та залученні кожного співробітника у процес безперервних покращень. Вона включає у себе широкий набір інструментів, що призначений підвищити ефективність операційної та управлінської діяльності виробництва. Особливість даної концепції полягає у легкому застосуванні до будь-якого технологічного процесу виробництва харчових продуктів, що є беззаперечною перевагою в сучасних складних умовах. Саме тому її було обрано авторами для подальшого дослідження та впровадження. У роботі авторами було проведено оптимізацію технологічного процесу підготовки арахісу на етапах пакування та зберігання його у складському приміщенні. Для досягнення мети були використані наступні інструменти ощадливого виробництва: концепція «операційного вдосконалення», карта потоку створення цінностей, система 5S, карта стандартних операцій, звіт А3. Також було розроблено схематичні плани виробництва із демонстрацією потоків виробничого руху продукту та схемою руху працівників з метою уточнення та деталізації отриманої інформації. Аналіз та обробка отриманої інформація дозволив виявити підпроцеси, що не становлять виробничої цінності. Ряд запропонованих авторами заходів та покращень дозволив зменшити їх тривалість на 38%. Запропоновані заходи операційного вдосконалення призвели до таких покращень: швидкої ідентифікації та вивантаження необхідної сировини та пакувальних матеріалів робітниками; зменшення повторюваності підпроцесів етапу пакування; усунуто проблему зайвого транспортування сировини, допоміжних матеріалів та переміщення персоналу; звільнення 50% площі складського приміщення під додаткові потреби; збільшення ефективності етапу пакування до 68%; зменшення загального часу обробки однієї фасованої порції сировини та тривалості виконання замовленняДокумент Дослідження властивостей керамічних матеріалів для харчової промисловості(2020) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан Сергійович; Штефан, Євгеній ВасильовичУ статті наведено результати досліджень зносостійкості технічної кераміки для деталей і вузлів обладнання харчової промисловості. На основі математичного моделювання деформації керамічних матеріалів показано, що на їх зносостійкість впливає схема деформації, мікроструктура, пластичність та ударна в’язкість. Це дає змогу отримувати практично непористий матеріал з раціональною орієнтацією зерен і текстурою деформацій. З урахуванням результатів моделювання проведені дослідження порівняльної зносостійкості технічної кераміки різних типів. Показано, що зношування керамічних матеріалів є складним процесом руйнування їх окремих складових з подальшою втратою маси. Встановлено, що найбільш ефективним напрямком підвищення зносостійкості керамічних матеріалів є збільшення вмісту оксиду алюмінію. Дослідження з використанням чисельних методів задовільно узгоджуються з результатами фізичних експериментів.Документ Комп’ютерне моделювання деформації керамічної мембрани в процесі ультрафільтрації харчових середовищ(2019) Пащенко, Богдан Сергійович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Штефан, Євгеній ВасильовичУ статті наведено результати імітаційного математичного моделювання фільтрування через керамічні ультрафільтраційні мембрани трубчастого типу. Модель ураховує структурно-механічні параметри та умови оброблення дисперсної мультикомпонентної системи. Цифрова модель РйАБТ-РОИ-М, запропонована авторами, імітує процес деформування порожнистого каркасу мембрани. Отримано графічні залежності та числові значення напружень деформації в часі, розподіл пористості від величини дотичних напружень та еквівалентної деформації частини фільтрувального елемента у вигляді окремого сегмента, так і повного каркасу мембранного елемента. Встановлено, що зміна пористості при цьому має лінійну залежність під дією еквівалентної деформації та логарифмічну під дією дотичних напружень. Показано, що запропонована модель є адекватною при перенесенні результатів від квазіпласких елементарних частин елемента до повної його площі або об’ємуДокумент Диспергування емульсій у багатоступеневих кавітаційних апаратах(2018) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан Сергійович; Кадомський, Сергій ВіталійовичУ статті представлено експериментальні результати обробки емульсій у гідродинамічних кавітаційних апаратах. Встановлено, що використання багатоступеневих апаратів сприяє спрощенню технологічної схеми і забезпечує необхідну якість готового продукту. Отримані результати дають підставу зробити висновки, що вибір багатоступінчастої обробки обумовлений необхід ністю відмови від циркуляційної схеми. Реалізація циркуляційної обробки призводить до погіршення якості кінцевого продукту. З’ясовано, що використання одноступінчатих кавітаційних апаратів для обробки емульсій неефективне, оскільки отриманий продукт не відповідає необхідним параметрам. Робочі режими відповідають бульбашковій формі кавітації, коли колапс кавітаційних буль башок супроводжується «жорсткою» ударно-хвильовою дією на компоненти середовища. Порівняльний аналіз одержаних результатів дає підстави ствер джувати, що при обробленні в одноступеневому апараті емульсія не досягає високих показників дисперсності. Використання апаратів з послідовними зонами кавітаційної обробки дає змогу одержувати емульсію з потрібними дисперсійними характеристиками.Документ Сучасна проблематика та взаємозв’язок філософії свідомості з нейронаукою та сучасними інформаційними технологіями(2016) Пащенко, Богдан Сергійович; Никитюк, Тарас ВолодимировичФілософія свідомості — філософська дисципліна, предметом вивчення якої є природа свідомості, а також співвідношення свідомості та фізичної реальності. У X IX ст. Шопенгауер назвав свідомість «загадкою Всесвіту», натякаючи на те, що таємниця свідомості залишається темним місцем у всій сукупності людського знання. У XX ст. філософія свідомості стає однією з найпопулярніших тем для обговорення та дискусій.Документ Інструментальний програмний комплекс для імітаційного моделювання процесів мембранного розділення рідких дисперсних систем(2021) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан СергійовичПроведена апробація розробленого програмного комплексу та цифрової моделі процесу мембранного розділення дисперсних систем на прикладі розділення модельного розчину за допомогою керамічної трубчастої мембрани «Inopor ultra». Отримані результати та розробки можуть бути використані у проектувальних розрахунках при вдосконаленні апаратурно-технологічних схем очищення стоків харчових виробництв, у технологіях водопідготовки, тощо. Використання інструментального програмного комплексу дозволить підвищити ефективність роботи відповідного технологічного обладнання харчових підприємств на 10…15%.Документ Інтенсифікація технології водоочищення для харчових підприємств(2016) Некоз, Олександр Іванович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан СергійовичУ статті досліджено і запропоновано спосіб знезараження питної води від патогенних мікроорганізмів з її подальшим доочищенням за допомогою мембранного фільтрувального модуля. Показана доцільність використання даного способу у харчовій та інших галузях промисловості.Документ Визначення концентрацій фаз при мембранному фільтруванні рідких середовищ(2016) Пащенко, Богдан Сергійович; Штефан, Євгеній ВасильовичУ роботі запропоновано математичну модель процесу фільтрації рідких середовищ у мембранних технологіях. Модель побудована на основі положень механіки дисперсних середовищ. Тому вона дозволяє дослідити основні закономірності фільтрування рідких середовищ з врахуванням структури пористого каркасу мембрани, а також накопичення шару твердих відкладень при заданих експлуатаційних умовах. Запропоновано методику визначення концентрації твердої фази та газорідинного дисперсійного середовища у межах дисперсної системи «мембрана-рідина», а також продуктивності мембранного фільтрування. В основу методики покладено розв'язання задач деформування вологонасиченої дисперсної системи у динамічній постановці. При цьому використовувався програмний комплекс PLAST-02. Для спрощення аналізу процесу відокремлення рідкої фази, розроблений алгоритм по визначенню кількості рідкої, яка вийшла за межі дисперсної системи. Дана методика застосовувалася для дослідження процесу тупикової фільтрації, який побудований так, що через стінки зайнятого дисперсною системою об’єму виходить тільки одна фаза, а інша повністю залишається у її складі. В результаті визначається, як закон змінення у часі маси рідини, що вийшла за межі дисперсної системи, так і закон змінення у часі концентрацій фаз. Результати даного дослідження можуть бути використані для розрахунку та проектування фільтрувальних установок на основі мембранних елементів, а також для аналізу зміни властивостей технологічного процесу розділення дисперсних систем.Документ Методика розрахунку оптимальних параметрів валкового розкачування(2018) Стадник, І. Я.; Федак, С. І.; Пащенко, Богдан Сергійович; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаУ статті проведено аналітичний аналіз дії валків на середовище при деформаційних впливах. Запропоновано шляхи вибору оптимального варіанта процесу для забезпечення максимального або мінімального значення параметрів (критерію). Розглянуто фізичну сутність рівняння енергетичних потоків інтенсивності деформації маси середовища, що залежить від способу прикладання механічних сил, ступеня його попередньої дисперсності (рецептура) і фізико-механічних властивостей. Для більшої наглядності і розуміння загального виконання досліджень запропоновано схему причинно-наслідкових зв ’язків між середовищем і валком, що визначають зміну температури процесу нагнітання тіста. Відмічено, що визначення температурних потоків при проходженні процесу нагнітання середовища валковими робочими органами відіграє важливу роль для розрахунків конструювання формувального, розкочувального, змішувального обладнання. Одержані дані дають відповідь на ряд запитань про можливість терморегулювання процесу дії робочих органів на середовище.