Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Альгінат натрію як основа для іммобілізації та концентрування бактерій роду Clostridium(2019) Скроцький, Сергій Олександрович; Хоменко, Людмила Анатоліївна; Підгорський, Валентин СтепановичОдним із пріоритетних напрямків розвитку технології біопалив є отримання біобутилового спирту. Основною проблемою при отриманні цього біопалива є токсичність кінцевих продуктів для самих мікроорганізмів, що обмежує можливості його мікробного синтезу. Сьогодні використовуються різні підходи для розв’язання цієї проблеми та інтенсифікації процесу АБЕ- ферментації. Зокрема, за рахунок пошуку нових надактивних штамів бакте- рій-продуцентів, отриманих методами генної інженерії, а також за рахунок оптимізації виробництва, через використання більш досконалих систем накопичення і відведення кінцевих продуктів. У статті визначено технологічні параметри іммобілізації мікроорганізмів у «решітку» альгінатного гелю (біодеградація альгінату кальцію штамами мікроорганізмів). Підібрано співвідношення концентрацій альгінату натрію та хлориду кальцію для оптимізації складу гранул. Досліджено основні властивості іммобілізованих мікроорганізмів (встановлення часу початку бродіння, титру клітин в альгінатних гранулах, кількість спожитої глюкози та синтезованого бутанолу), що входять до складу комплексного активатора ацетоно-бутилового бродіння (КААББ). Встановлено, що мінімальна концентрація альгінату натрію для геле- утворення та наступної іммобілізації мікроорганізмів становить 20 г/л, а концентрація солей кальцію має бути не менша ніж 5 г/л. Оптимальний розмір вологих гранул як ефективної форми випуску активатора бродіння має становити 1,5—2 мм. Загальна втрата життєздатних клітин КУО від культуральноїрідини до отримання сухого гранульованого препарату становить близько 20—25%. При зброджуванні глюкози методом дробного внесення КААББ було досягнуто отримання 14,2 г/л біобутанолу за 42 год.Документ Високоефективні раси дріжджів і молочнокислих бактерій для виробництва безалкогольних ферментованих напоїв(2011) Прибильський, Віталій Леонідович; Коваленко, Надія Констянтинівна; Підгорський, Валентин Степанович; Григоров, Юрій Григорович; Цед, Олена ОлексіївнаПри дослідженні технологічних властивостей виділених штамів дріжджів встановлені їх значні переваги над виробничими культурами, зокрема генеративної здатності, бродильної активності, здатності обумовлювати відмінні органолептичні показники напоїв та ін. In the study of technological properties of selected strains of yeast are set to their significant advantages over industrial crops, including generative capacity, fermentation activity, the ability to specify different organoleptic and other beverages. The use of innovative cultures for fermented beverages lactic acid bacteria, including Streptococcus diacetilactisheterofermentatyvny haromato utvoryuyuchyh homofermentatyvnyh and Enterococcus faecium K- 77D and Lactobacillus plantarum AN 11/16.Provedeni in a production environment research and industrial production developed soft fermented beverages confirmed the high efficiency of the proposed technology races microorganisms.Документ Нові штами мікроогранізмів(2003) Прибильський, Віталій Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Коваленко, Надія Констянтинівна; Підгорський, Валентин Степанович; Григоров, Юрій ГригоровичПитання підбору, виділення й дослідження штамів мікроорганізмів для виробництва ферментованих напоїв – основні в створені нових біотехнологій. У результаті проведених досліджень визначено технологічну придатність нових штамів мікроорганізмів до використання в технології ферментованих напоїв та оптимальні умови їх культивування.Документ Ферментовані напої з оздоровчою дією(2002) Прибильський, Віталій Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мисан, Г. Ф.; Коваленко, Надія Констянтинівна; Підгорський, Валентин Степанович; Григоров, Юрій ГригоровичВчені Українського державного університету харчових технологій разом з АТ «Укрпиво», Інститутом мікробіології і вірусології НАНУ, Науково-дослідним інститутом геронтології АМН України та іншими установами провели комплексні дослідження щодо розробки сучасних технологій ферментованих напоїв. На підставі проведених у виробничих умовах науково-дослідних робіт можна також значно оптимізувати роботу відділень чистих культур мікроорганізмів, інтенсифікувати процес зброджування сусла, поліпшити санітарно-гігієнічні умови виробництва тощо. Крім того, використаний у дослідженнях системний аналіз технологічних процесів, дав змогу розробити математичні моделі окремих технологічних ділянок і за допомогою сучасної комп'ютерної техніки їх оптимізувати. Впроваджені заходи істотно поліпшують економічні показники роботи підприємств у цілому. Scientists Ukrainian State University of Food Technologies, together with JSC "Ukrpivo", Institute of Microbiology and Virology, National Academy of Sciences, Research Institute of Gerontology of Ukraine and other agencies conducted a comprehensive study on the development of modern technologies fermented beverages. Based on the results in a production environment research can significantly optimize branch of pure cultures of microorganisms to intensify the process of fermentation of wort, improve sanitary conditions of production and so on. Also used in studies of systems analysis processes, allowed to develop mathematical models of individual process areas and with the help of modern computer technology to optimize them. Implemented measures di ¬ substantially improve economic performance of the enterprise as a whole.