Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу сушіння ніжок печериці
    (2015) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Кубайчук, Оксана Олексіївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна
    Вивчається задача сушіння грибів печериць. Оптимальною температурою для сушіння вважається температура, за якої кінцевий продукт має найкращі смакові якості і зберігає максимум поживних речовин. Дослі дження проводилися за методом синхронного теплового аналізу. Експериментально встановлено, що оптимальні температури для ніжки та шапинки суттєво відрізняються. Побудовано моделі процесу сушіння ніжок грибів печериць при різних фіксованих температурах. Змодельовано процес сушіння ніжок грибів за оптимальної температури.
  • Ескіз
    Документ
    Кількісна оцінка якості раціонів харчування з позиції норм фізіологічної потреби людини
    (2018) Кузьмін, Олег Володимирович; Суярко, Мар’я Андріївна; Скоробреха, Тетяна Валентинівна; Собуцька, Олександра Сергіївна; Роман, Тетяна Олександрівна
    Проведено оцінку якості раціонів харчування в закладах ресторанного господарства. An assessment of the quality of rations of feed are considered in establishments of restaurant economy.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка методу комплексно-кількісної оцінки якості безглютенового меню
    (2018) Федоренко, Юлія Олександрівна; Кузьмін, Олег Володимирович; Комарницький, Роман Вікторович; Горзей (Пасічник), Олена Володимирівна; Роман, Тетяна Олександрівна
    Для кількісної характеристики запропоновано комплексний показник якості, що базується на принципах кваліметрії та дозволяє оцінити якість продукції одним числом. Розроблено ієрархічні структури комплексного показника якості досліджуваного у роботі об’єкта – безглютенового меню. For a quantitative description, a complex quality index is proposed based on the principles of qualimetry and allows one to estimate the quality of products. The hierarchical structures of the complex index of quality of the investigated object work – gluten-free menu are developed.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження якості раціонів харчування
    (2018) Кузьмін, Олег Володимирович; Вовк, Ганна Михайлівна; Гребонос, Катерина Ігорівна; Радькевич, Світлана Миколаївна; Роман, Тетяна Олександрівна
    Проведено оцінку якості раціонів харчування в закладах ресторанного господарства. An assessment of the quality of rations of feed are considered in establishments of restaurant economy.
  • Ескіз
    Документ
    Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньйона
    (2016) Єщенко, Оксана Анатоліївна; Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович
    У статті наведено узагальнені експериментально-статистичні моделі процесу сушіння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйон, які можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового грибного напівфабрикату і енерговитрат на його утримання. Моделі побудовано за результатами активних експериментів з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба на підставі яких були визначені коефіцієнти регресійних рівнянь і встановлено зв'язок між цими коефіцієнтами і теплофізичними характеристиками води. Поверхні відгуку, отримані на основі моделей, показали, що процеси сушіння ніжки та шапинки мають між собою суттєві відмінності у перебігу процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження відмінностей теплових і хімічних властивостей шапинки й ніжки шампіньона
    (2016) Роман, Тетяна Олександрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Іванченко, Михайло Георгійович; Мазуренко, Олександр Григорович
    У статті приведено повний хімічний склад, а також вміст вітамінів, макро- і мікроелементів, вітамінів у свіжому культивованому грибі шампіньон. Для збереження максимуму корисних речовин, в сушеному грибному напівфабрикаті, за допомогою сканувальної колориметрії і термогравиметрии, при різних температурах було проведено досліди з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки і шапинки гриба, яка була порівняна з теплотою випаровування чистої води. Визначено різницю в часі при сушінні ніжки і шапинки до кінцевої вологості 12.5 % і представлено всі результати експериментальних досліджень. The article present the complete chemical composition and content of vitamins, macro- and micronutrients in fresh cultivated champignon mushrooms. To save the maximum amount of nutrients in dried mushroom semi-product, scanning calorimetry and thermogravimetry at different temperatures were applied and the experiments were conducted to determine the head of moisture evaporation from the tissues of mushroom caps and stems, which was compared to the head of pure water evaporation. The timing difference in drying caps and stems to the final moisture content of 12.5 % in determined and all the results of experimental studies are represented.
  • Ескіз
    Документ
    Фізико-біохімічні зміни при старінні клітин шампіньона
    (2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Дубівко, Анастасія Сергіївна; Бибич, О. Г.; Захаров, Володимир Володимирович
    Метою даної роботи було встановлення оптимальних умов зберігання свіжих грибів до процесу їх подальшої переробки. У якості дослідної сировини було вибрано білі шампіньйони вищого сорту. Дослідження проводились в науковій лабораторії за допомогою цифрового мікроскопа МИКМЕД-1 та хімічного реагенту-індикатора метиленової сині. This article is dedicated to the topic in order to establish the optimum storage conditions of storage of fresh mushrooms in the process of further processing. As the research materials were selected premium grade white mushrooms.
  • Ескіз
    Документ
    Установка синхронного термічного аналізу на базі термоелектричних перетворювачів теплового потоку
    (2012) Дубовікова, Наталія Сергіївна; Роман, Тетяна Олександрівна; Декуша, Леонід Васильович; Мазуренко, Олександр Григорович
    Описана установка синхронного термічного аналізу, яка призначена для визначення питомої теплоти випаровування чистих рідин і рідин у складі матеріалів та розчинів в процесі ізотермічного сушіння. Важливою складовою є система контролю та підтримки температури теплового блоку. Установка побудована на базі термоелектричних перетворювачів теплового потоку. The described simultaneous installation of thermal analysis that is designed to determine the specific heat of vaporization of pure liquids and liquids in composite materials and solutions in the isothermal drying. An important component is the system of monitoring and maintaining the temperature of the thermal block. Installation is based on thermoelectric heat flow meters.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження випаровування води з тканини гриба печериця звичайна в процесі сушіння
    (2014) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Дмитренко, Н. В.; Декуша, Леонід Васильович
    У статті описано результати визначення стану води в тканинах плодового тіла гриба печериця звичайна різного ступеня зневоднення за допомогою сканувальної калориметрії та визначення теплоти випаровування вологи за допомогою синхронної калориметрії і термогравіметрії. The paper describes the results of determining the state of water in tissues of fruiting body of Champignon Campestris having varying degrees of dehydration by scanning calorimetry and determines the heat of moisture evaporation using synchronous calorimetry and thermogravimetry. Detailed description of the methodology and laboratory facilities used for investigation is presented in this paper.