Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Антимікробна дія поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на деякі умовно патогенні бактерії(2016) Савенко, Інга Володимирівна; Андрейко, Дарія Володимирівна; Пирог, Тетяна ПавлівнаУ статті експериментально встановлено мінімальну інгібуючу концентрацію (МІК) поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB В-7241 щодо умовно патогенних бактерій (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae AC-22). Показано залежність антимікробних властивостей ПАР від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) і наявності в ньому дріжджового автолізату й певних мікроелементів. Виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Значення МІК поверхнево-активних речовин, отриманих на гліцерині, етанолі та н-гексадекані за наявності дріжджового автолізату і мікроелементів, становило 34,0—67,5, 37,5—75,0 і 27,0—108,0 мкг/мл відповідно. The minimum inhibitory concentration (MIC) ofAcinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surfactants relatively to conditionally pathogenic bacteria (Proteus vulgaris БТ-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas aeruginosa П-55, Enterobacter cloacae AC-22) was established. The dependence of antimicrobial properties of surfactants on the nature of carbon source in the cultivation medium (ethanol, glycerol, n-hexadecane) and the presence of a yeast autolysate and certain microelements were determined. The elimination of yeast autolysate and microelements mix from the medium was accompanied by the decrease of antimicrobial properties of synthesized surfactants. The MIC value of surfactants synthesized on glycerol, ethanol and nhexadecane over yeast autolysate and microelements relatively to the test-cultures was 34.0—67.5, 37.5—75.0 and 27.0—108.0 Lig/ml, respectively.Документ Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин, синтезованих в різних умовах культивування Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241(2016) Пирог, Тетяна Павлівна; Савенко, Інга Володимирівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Крутоус, Надія Володимирівна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВиключення із складу середовища культивування A. calcoaceticus IMB B-7241 дріжджового автолізату і суміші мікроелементів та заміна їх на сульфат міді і сульфат заліза у середовищі з етанолом та н-гексадеканом, а у середовищі з гліцерином – на хлорид калію, сульфат цинку і сульфат міді супроводжувалися зниженням антимікробних властивостей ПАР. Найефективнішими антимікробними агентами виявилися ПАР, синтезовані на етанолі за наявності дріжджового автолізату і мікроелементів (МІК 9–20 мкг/мл), у той час як ПАР, отримані в аналогічних умовах культивування на гліцерині і н-гексадекані, інгібували ріст досліджуваних бактерій та дріжджів у вищих (9–68 і 27–54 мкг/мл відповідно) концентраціях. Показник мінімальної інгібуючої концентрації ПАР, синтезованих у середовищі з етанолом (гліцерином, н-гексадеканом), дріжджовим автолізатом і мікроелементами, корелював з активністю НАДФ+-залежної глутаматдегідрогенази − ключового ферменту біосинтезу аміноліпідів (610±30, 395±24, 397±24 нмоль•хв-1•мг-1 білку відповідно). The removal from cultivation medium yeast autolysate and trace element mix and replacing them by copper sulfate and iron sulphate in the medium with ethanol and n-hexadecane, and in the medium with glycerol – by potassium chloride, zinc sulfate and copper sulfate accompanied by decreasing antimicrobial properties of surfactants. The most effective antimicrobial agents were surfactant synthesized on ethanol in the presence of yeast autolysate and trace elements (MIC 9−20 μ/ml), whereas the surfactant obtained under similar cultivation conditions on glycerol and n-hexadecane, inhibited growth of tested bacteria and yeast at higher (9−68 and 27−54 μ/ml, respectively) concentrations. The minimum inhibitory concentration of surfactant, synthesized in a medium with ethanol (glycerol, n-hexadecane), yeast autolysate and trace elements, correlated with the activity of NADP+-dependent glutamate dehydrogenase − a key enzyme of aminolipids biosynthesis (610 ± 30, 395 ± 24, 397 ± 24 nM min-1•mg-1 protein, respectively).Документ Вплив умов культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241(2015) Савенко, Інга Володимирівна; Андрейко, Дарія ВолодимирівнаЕкспериментально встановлено залежність антимікробних властивостей поверхнево- активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) та від наявності в ньому дріжджового автолізату і певних мікроелементів. За умов росту штаму IMB B- 7241 на всіх досліджуваних субстратах виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Мінімальна інгібуюча концентрація (МІК) поверхнево-активних речовин, синтезованих на етанолі за присутності дріжджового автолізату і мікроелементів щодо бактерій (Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia сoli ІЕМ-1 ) і дріжджів (Candida albicans Д-6) була нижчою і становила 9—20 мкг/мл, порівняно з МІК ПАР, синтезованих на гліцерині (9—68 мкг/мл) та н-гексадекані (27—54 мкг/мл). The dependence of antimicrobial properties of Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surface-active agents (surfactants,SAS) on the nature of the carbon source in the cultivation medium (ethanol, glycerol, n-hexadecane), and the presence of a yeast autolysate and certain microelements was established. Exception of yeast autolysate and microelements mixtures from the medium with all substrates accompanied by decreasing antimicrobial properties of SAS synthesized by strain IMV B-7241. The minimum inhibitory concentration (MIC) of surfactants synthesized on ethanol in presence of yeast autolysate and microelements against bacteria (Bacillus subtilis Б^2, Escherichia coli IEM-1) and yeast (Candida albicans Д-6) was lower and was 9—20 (^g/ml) than MIC of SAS, obtained on glycerol (9— 68 ^g/ml) and n-hexadecane (27—54 |xg/ml)Документ Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2015) Пирог, Тетяна Павлівна; Берегова (Покора), Христина Андріївна; Савенко, Інга Володимирівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВстановлено, що антимікробні властивості ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 залежали від ступеня очищення (супернатант, розчин ПАР), концентрації та експозиції. Виживання Escherichia coli ІЕМ-1 і Bacillus subtilis БТ-2 (як вегетативних клітин, так і спор) після обробки упродовж 1−2 год розчином поверхнево-активних речовин і супернатантом (концентрація ПАР 21 мкг/мл) становило 3−28 %. Мінімальні інгібуючі концентрації (МІК) ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 щодо досліджуваних бактерій, дріжджів і мікроміцетів становили 11,5–85,0; 11,5–22,5 і 165,0–325,0 мкг/мл відповідно. It is shown that the antimicrobial properties of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactant depended on the degree of purification (supernatant, solution of surfactant), concentration and exposure. Survival of Escherichia coli ІEM-1 and Bacillus subtilis BT-2 (both vegetative cells and spores) after treatment for 1−2 hours with surfactants solution and the supernatant (the surfactant concentration 21 μg/ml) was 3−28%. Minimum inhibitory concentrations of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactants on studied bacteria, yeast and micromycetes were 11,5−85,0; 11,5−22,5 and 165,0−325,0 μ/ml respectively.Документ Перспективи використання мікробних поверхнево-активних речовин у сільському господарстві і медицині(2015) Савенко, Інга ВолодимирівнаУ статті наведено сучасні літературні дані про загальноприйняті методи боротьби з бактеріозами сільськогосподарських рослин (агротехнічні, фізико-механічні методи, застосування пестицидів і антибіотиків). Одним із можливих варіантів вирішення наведених вище проблем є використання екологічно безпечних мікробних поверхнево-активних речовин (ПАР), яким притаманні антимікробні й антиадгезивні властивості, завдяки чому вони можуть бути застосовані у сільському господарстві для контролю чисельності фітопатогенних мікроорганізмів і в медицині для унеможливленим виникнення антибіотикорезистентних збудників захворювань. The current literature data about the generally accepted methods dealing with bacterioses of crops (agronomic, physical and mechanical methods, the use of pesticides and antibiotics) and their disadvantages have been analyzed in the article. One of the possible solutions of the abovementioned problems is the use of environmentally safe microbial surface-active substances (SAS) having antimicrobial and antiadhesive properties due to which they can be used in agriculture to control the pathogenic microorganisms quantity and in medical industry to prevent the emergence of antibiotic resistant pathogens diseases.