Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Енергоматеріальні імпульси в газорідинних середовищах
    (2020) Соколенко, Анатолій Іванович; Васильківський, Костянтин Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
    У статті описано особливості енергоматеріальних трансформацій у газорідинних середовищах на прикладі технологій аеробного зброджування цукро- вмісних середовищ. За таких умов система характеризується сукупністю трьох складових матеріальних потоків: живильного середовища, основного рідинного середовища з мікроорганізмами і повітряного потоку для створення режимів аерації. При цьому живильне середовище у формі розчину цукрів є носієм хімічного енергетичного потенціалу, а вхідний повітряний потік — джерелом механічної енергії, визначення співвідношень між якими складає мету дослідження. Наведено математичні формалізації, які стосуються матеріальних і енергетичних трансформацій, що є складовими загальної технології аеробного бродіння, визначення ролі газоутримувальної здатності як рушійного фактора у створенні циркуляційних контурів у газорідинних системах і їх енергетичних характеристик, особливостей утворення диспергованої газової фракції. Показано, що наявність циркуляційних контурів у системах з проявами гідростатичного тиску за насиченості рідинної фракції азотом супроводжується процесами абсорбції і десорбції газової фази з впливом на загальний рівень гідродинамічного стану та інтенсивність масообмінних процесів. Визначено роль диспергованої газової фази як пружної складової газорідинного середовища, що дає змогу оцінювати останнє на рівні квазіпружного. Це стимулювало пошуки таких динамічних параметрів пружних систем, як жорсткість, приведені маси, рушійні фактори зовнішніх впливів і фактори опору. Запропоновано параметр жорсткості квазіпружного середовища визначати у формі відношення силової дії до деформації, яка дією цієї сили викликається. Приведена маса рідинної фази як розподілена визначається за принципом Релея відповідно до положення еквівалентності кінетичних енергій. Математична модель пружної системи у формі рівняння руху Д’Аламбера-Лагранжа приводить до можливості визначення співвідношень між силовими, кінематичними і енергетичними параметрами квазіпружних газорідинних систем. Наявність пропозицій щодо визначення останніх дає змогу перейти до оцінки реакцій газорідинних систем на зовнішні втручання у спробах інтенсифікації масообмінних процесів. Наведено результати щодо деформацій газорідинних систем, швидкостей таких деформацій, оцінок частот власних коливань і енергетичних витрат на їх створення. Теоретичні узагальнення приводять до пропозиції використання ефективного методу інтенсифікації енерго- і масообмінних процесів за рахунок змінних тисків у газових надрідинних об ’ємах середовищ. The article deals with the peculiarities of energy-material transformations in gas-liquid media by the example of technologies of aerobic digestion of sugar-containing media. Under these conditions, the system is characterized by the combination of three components of material flows, namely: the nutrient medium, the main liquid medium with microorganisms and the air flow to create modes of aeration. In this case, the nutrient medium in the form of the solution of sugars is a carrier of chemical energy potential, and the incoming air stream is a source of mechanical energy. Determining the relationships between them is the purpose of the study. Materials and methods. The study presents mathematical formalizations concerning material and energy transformations that are components of general aerobic fermentation technology, determination of the role of gas-holding capacity as a driving factor in the creation of circulating circuits in gas-liquid systems and their energy characteristics, peculiarities of gas formation. Research results. It is shown that the presence of circulating circuits in systems with manifestations of hydrostatic pressure at the saturation of the liquid fraction of nitrogen is accompanied by the processes of absorption and desorption of the gas phase with influence on the overall level of hydrodynamic state and the intensity of mass transfer processes. Conclusions. It is proposed to determine the rigidity parameter of a quasielastic medium in the form of the ratio of force to deformation caused by this force. The given mass of the liquid phase as distributed is determined according to the Rayleigh principle in accordance with the equivalence position of kinetic energies. The mathematical model of the elastic system in the form of the D’Alembert-Lagrange motion equation leads to the possibility of determining the relations between the power, kinematic and energy parameters of quasielastic gas- liquid systems. The presence of proposals to determine the latter allows us to proceed to the evaluation of reactions of gas-liquid systems to external interferences in attempts to intensify mass transfer processes.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості масообміну в газорідинних культуральних середовищах
    (2009) Палаш, Анатолій Анатолійович; Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович
    Наведено інформацію, що стосується взаємозв'язків між геометричними характеристиками апаратів, параметрами масообміну та інтенсивністю аерації. The information relating to the relationship between the geometrical characteristics of devices, parameters of mass transfer and intensity of aeration.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи очищення промислових стічних вод
    (2008) Бондар, O. A.; Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович
    Зростаючі темпи промисловості пов’язанізі збільшенням екологічного тиску на гідросферу Землі і особливо на частину її, що стосується питної води. Аналіз ситуації приводить до висновку про суперактуальну потребу створення повноцінних систем зворотнього водокористування. В статті викладено результати критичного аналізу проблем, що супроводжують очищення стічних вод з характеристиками, що відповідають технологіям харчових виробництв. Розглянуто особливості аеробного біохімічного і біологічного очищення стічних вод. The growing pace of the industry associated with an increased environmental pressure on Earth's hydrosphere and especially that part of it which deals with drinking water. Analysis of the situation leads to the conclusion that the need to create polnotsennyhsistemzamknugogo The cutting water use. The article presents the results of a critical analysis of the problems that accompany the treatment of wastewater with characteristics that otvechayuttehnologiyam food production. The features of the aerobic biochemical and biological treatment stochnyhvod.
  • Ескіз
    Документ
    Енергетичні трансформації матеріальних потоків у виробництві солодів
    (2009) Миколів, Іван Михайлович; Бойко, Олексій Олегович; Соколенко, Анатолій Іванович; Піддубний, Володимир Антонович; Малиновський, Віталій Васильович; Білик, Олена Анатоліївна
    Визначені величини енергетичних та масових перетворень в процесі замочування та пророщення зерна. Досліджено ефективність енергетичних перетворень, що протікають в зерновій масі при аеробному диханні, спиртовому та молочному бродінні. Ці величини дають можливість визначити кількість повітря необхідного для нормального перебігу даних процесів, дослідити можливість рециркуляції використаного повітряної та рекуперації його теплової енергії.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні особливості пророщування зерна та кондиціонування аераційного повітря
    (2011) Соколенко, Анатолій Іванович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Бойко, Олексій Олегович; Білик, Олена Анатоліївна
    Наведено доцільність десорбції діоксиду вуглецю з рециркуляційної частини повітря водою в камері кондиціонування під час солодорощення.
  • Ескіз
    Документ
    Рециркуляційні режими в підготовці повітря в солодорощенні
    (2001) Соколенко, Анатолій Іванович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Леус, Руслан Миколайович; Білик, Олена Анатоліївна
    Викладено доцільність здійснювати енергетичну рециркуляцію безпосереднім змішуванням повітряних потоків або з використанням теплових насосів.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні особливості процесів замочування зерна
    (2011) Соколенко, Анатолій Іванович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Білик, Олена Анатоліївна; Бабіч, Оксана Вікторівна
    Викладено динаміку зміни вологи у процесі замочування зернової маси залежно від температури середовища, розмірів зернівок, рівня екзотермічного виділення теплової енергії.