Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Інтенсифікація процесів анаеробного бродіння та утилізація біологічної теплоти(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Васильківський, Костянтин ВікторовичУ статті досліджено особливості перебігу та можливості інтенсифікації процесів анаеробного бродіння й утилізації їх теплових ресурсів. Мета дослідження визначена як пошук умов і реалізації апаратурного забезпечення новітніх пропозицій. Показано граничні обмеження, що стосуються осмотичних тисків розчинів С2Н5ОН і СО2, оцінено можливості обмежень їх впливів з урахуванням досвіду пивоварів у технологіях виробництва безалкогольного пива. Запропоновано заходи щодо створення локальних зон у середовищах бродильних апаратів насичених, ненасичених і перенасичених на СО2. Існування таких зон може штучно підсилюватись і використовуватись для інтенсифікації масо- і енергообміну. Запропоновано до використання розробки щодо утилізації біологічної теплоти бродіння на основі використання теплових насосів з поєднанням у паралельних технологіях бродіння і перегонки. Наведено інформацію, що стосується обмежень поєднання в одному процесі бродіння і вакуумної перегонки у зв ’язку з гідростатичними тисками. The article deals with the peculiarities of the flow and possibilities of intensification of processes of anaerobic fermentation and utilization of their thermal resources. The purpose of the study is defined as the search for conditions and the implementation of the hardware support of the latest proposals. The article shows the limitations concerning the osmotic pressures of solutions of C2N5OH and CO2, and the possibilities of limiting their effects, taking into account the experience of brewers in the technologies of production of non-alcoholic beer, are estimated. Measures for the creation of local zones in the media of saturated, unsaturated and saturated with CO2 fermentation vehicles are proposed. The existence of such zones can be artificially strengthened and used to intensify mass and energy exchanges. It is proposed to use the development of the utilization of biological heat of fermentation based on the use of heat pumps with a combination of fermentation and distillation technologies. Information is given on the limitations of the combination in one process of fermentation and vacuum distillation due to hydrostatic pressures.Документ Інтенсифікація масопередачі в газорідинних системах(2020) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Костюк, Володимир Степанович; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаСтаття стосується матеріалів, пов ’язаних з вирішенням задач інтенсифікації масопередачі в газорідинних середовищах на прикладі системи з повітряною аерацією рідинних фаз. В оцінках систем і співвідношень їх параметрів ураховані особливості перехідних процесів відповідно до принципів Ле Шательє та найбільш імовірного стану. Набір факторів впливу на інтенсифікацію масопередачі включає рушійні сили та сили опору, які представлені на рівнях макро- і мікрофізичних процесів. До макропроцесів віднесено формування дискретної газової фази і сукупності газових масивів, тобто йдеться про поняття газоутримувальноїздатності середовища. Згідно із законом Архімеда газоутримувальна здатність визначена як рушійний фактор у створенні об ’ємного напруженого стану й енергетичного потенціалу циркуляційних контурів. Аналіз сполучень параметрів у складі критеріїв гідродинамічної подібності Рейнольдса, Фруда та Ейлера визначив перелік сил тяжіння, інерції, тертя і тиску. Оцінка можливостей їх використання як регулятивних факторів дає змогу стверджувати, що найбільш імовірним фактором є сила інерції, яка є відгуком на змінні кінематичні параметри в русі газорідинних потоків. Встановлені співвідношення між силовими показниками і газоутримувальною здатністю середовища показують можливості генерування сил інерції. Існуючий фізичний з в ’язок між гідростатичними тисками і силовими проявами на рівні закону Архімеда в сукупності з третім законом Ньютона підтвердив перспективи використання пульсаційних та інших впливів у формі лінійних або відцентрових сил інерції. Наведені узагальнення і формалізації доповнені прикладами можливостей їх застосувань у прикладних розробках. The article concerns materials related to solving problems of mass transfer intensification in gas-liquid media on the example of a system with air aeration of liquid phases. The estimates of systems and the ratios of their parameters take into account the peculiarities of transients in accordance with the principles of Le Chatelier and the most probable state. The set of factors influencing the intensification of mass transmission includes driving forces and resistance forces, which are represented at the levels of macro- and microphysical processes. Macroprocesses include the formation of a discrete gas phase and a set of gas arrays that lead to the concept of gas holding capacity of the medium. Taking into account Archimedes’ law, the gas holding capacity is defined as a driving factor in creating the volumetric stress state and energy potential of the circulation circuits. The analysis of combinations of parameters as a part of criteria of hydrodynamic similarity of Reynolds, Frood and Euler has led to the list of forces: gravity, inertia, friction and pressure. The assessment of the possibilities of their use as regulatory factors led to the conclusion that the most probable factor is the force of inertia, because it is a response to variable kinematics parameters in the movement of gas-liquid flows. The established relations between force indicators and gas holding capacity of the environment show possibilities of generation of forces of inertia. The existing physical connection between hydrostatic pressures and force manifestations at the level of Archimedes’ law in conjunction with Newton’'s third law led to the confirmation of the prospects of using pulsating and other influences in the form of linear or centrifugal forces of inertia. The given generalizations and formalizations are supplemented by examples of possibilities of their applications in applied developments.Документ Інтенсифікація теплообміну при ротаційній стерилізації(2008) Соколенко, Анатолій Іванович; Васильківський, Костянтин Вікторович; Ступак, Юлія Олександрівна; Семенов, Олександр МихайловичЗапропоновано аналітичний апарат щодо оцінки силових впливів для ротаційних стерилізаційних апаратів. Знайдено можливість інтенсифікаціїтепло- та масообмінних процесів за рахунок використання потенціальних полів сил тяжіння, інерції та відцентрових сил. An analytical apparatus for estimating power factors for rotary sterilizer. Find a way to intensify the heat and massoobmennyhprotsessovza through the use of potential fields of gravity, inertia and centrifugal forces.Документ Інновації в сучасних харчових технологіях(2013) Соколенко, Анатолій Іванович; Піддубний, Володимир Антонович; Білик, Олена Анатоліївна; Максименко, Ірина ФаддеївнаВ статті наведено інформацію про інноваційні розробки Національного університету харчових технологій, які стосуються напрямків впливів на перероблювані середовища концентрованими енергетичними потоками, імпульсними впливами розчинених газів за рахунок змін умов термодинамічної рівноваги в газорідинних системах, гідродинаміки газорідинних систем з обмеженням дисипативних явищ та використання внутрішніх енергетичних потенціалів середовищ у формі рекуперації, регенерації або трансформації потоків. The article provides information on innovative design of the National University of Food Technologies related areas of environmental impacts of processed concentrated energy flows, pulse influence of dissolved gases due to changes in the conditions of thermodynamic equilibrium in the gas-liquid systems, hydrodynamics of gas-liquid systems with limited dissipative phenomena and using domestic energy potential environments in the form of recovery, regeneration or transformation flows.Документ Вибір геометрії упаковок(2006) Семенов, Олександр Михайлович; Соколенко, Анатолій Іванович; Піддубний, Володимир АнтоновичОдним із важливих методів інтенсифікації перехідних процесів нагрівання і охолодження упаковок за режимів пастеризації та стерилізації продукції є збільшення питомої площі поверхні за рахунок їх форми та геометричних розмірів. Одним из важних методов интенсификации переходных процессов нагревания и охлаждения упаковок в режимах пастеризации и стерилизации продукции есть увеличение удельной площади поверхности за сет их формы и геометрических размеров. One of the important methods connecting intensification processes of the heating and cooling the packing in mode of the pasteurizings and sterilisations to product there is increases pecific area to surfaces to account of their form and geometric sizes.