Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Документ Взаємозв’язок сучасних бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів та COVID-19 in vivo(2021) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаУ статті показаний двонаправлений зв’язок між віссю кишечник-легені, що обумовлюється розчинними мікробними метаболітами, які транспортую-ться кровотоком. Кишкова мікробіота продукує багато дифундуючих метабо-літів з імуномодулюючими властивостями. Потенційний благотворний вплив бактеріотерапевтичних препаратів і продуктів функціонального харчування, збагачених пробіотичною мікрофлорою, під час респіраторно-вірусної інфекції підтверджує можливість їх використання як терапевтичних засобів під час інфекції COVID-19. Оскільки мікробіоту можна підтримувати, застосовуючи адекватні, без-печні та порівняно недорогі бактеріотерапевтичні препарати (про-, пре-, синбіотики, імунобіотики, функціональні продукти харчування, збагачені про-біотичними мікроорганізмами тощо), їх призначення слід розглядати як до-даткове лікування для обмеження прогресування COVID-19 в інфікованих пацієнтів або як профілактичну стратегію для неінфікованих людей, що перебувають у групі ризику під час розширення локалізації COVID-19 або повторних хвиль захворювання.Документ Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю як основи продуктів функціонального харчування і бактеріотерапевтичних препаратів(2016) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаРозглянуто види, джерела видалення та дана характеристика танинів. Проаналізовано шляхи біодеградації основних видів танінів і ферменти, що беруть участь в процесах їх розкладу. Показано можливе використання і значення танінів у різних галузях промисловості, особливо в харчовій і фармацевтичній. Висвітлено перспективи застосування пробіотичних мікроорганізмів з таназною активністю в якості основи фармацевтичних препаратів - пробіотиків і продуктів функціонального харчування. The types of tannins and their sources of selection were considered. The characteristics of the structure and properties of tannins, especially of bacterial origin were given. Positive and negative properties of various tannins, mainly of vegetable origin were reviewed. The ways of biodegradation of the main types of tannins and enzymes involved in the processes of their decomposition were analyzed. The possibility of using tannins and their value in a variety of industries, especially in the food and pharmaceutical was shown. Literature data of many known researchers concerning of bacterial tannase activity and methods of its determining and also isolation bacteria with tannase activity were summarized. The main tannase-producing bacteria, especially with potential probiotic properties and the ability to use in creating bacterial drugs and functional foods were shown. Application perspectives of tannase activity of probiotic microorganisms as a basis for pharmaceutical products - probiotics and functional foods enriched with probiotic microorganisms relevant to the antioxidant and anti-tumor properties were covered. Practical use of tannase still quite limited due to the insufficient study of its properties, the complexity of production and purification were noted.Документ Пробіотики – промотори життя ХХІ століття(2006) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Горчаков, Володимир ЮрійовичВ огляді визначена роль біфідо- та лактобактерій в підтримці нормальної мікрофлори організму господаря. Узагальнені та проаналізовані дані про механізм дії відомих препаратів – про- , пре- та синбіотиків на основі екстраполяції знань про захисну роль окремих представників нормальної мікрофлори макроорганізму та спостережень клініцистів. Наводиться сучасна класифікація пробіотичних препаратів, а також описані запропоновані різними дослідниками критерії відбору потенційно промислових культур з метою вдосконалення пробіотичних препаратів. Наведено основні шляхи вдосконалення існуючих на сьогоднішній день пробіотичних препаратів та перспективні шляхи створення нових препаратів на основі пробіотичних культур. Role of bifido- and lactobacteria in support of normal microflora of organism of owner was defined in the survey. Data about the mechanism of action of the known preparations - pro-, pre- and synbiotics were aggregated and analyzed on the basis of extrapolation of knowledge about the protective role of separate microorganisms representatives of normal microflora of and supervisions of clinicians. The modern classification of the probiotics have been presented. Also criteria of selection potentially industrial cultures with the purpose of perfection probiotics offered by different researches were described. The basic ways of perfection of existing probiotics and creation a new one based on probiotics cultures were presented.Документ Холестеразана активність молочнокислих бактерій in vitro та in vivo(2012) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаДосліджено холестеразная активність бактерій родів Lactobacillus і Bifidobacterium та їх композицій у культуральному середовищі - in vitro і на експериментальній моделі гіперхолестеринемії у мишей - in vivo . Показано, що всі досліджені штами мають високу холестеразной активністю in vitro в межах 7,64-62,37 %. Вивчення холестеразной активності in vivo показало , що всі досліджені культури молочнокислих бактерій , а також їх композиції , крім L. bulgaricus ІМВ В- 7281 : B. bifidum VK -1 , проявляють гіпохестерінеміческую активність в середньому на рівні 14-63 % , що в більшості випадків , вище ніж для сучасних гіпохолестеринемічну препаратів. Cholesteraze activity of probiotic bacteria of genera Lactobacillus and Bifidobacterium and their compositions in the cultural medium – in vitro and on the experimental model of hypercholesterolemia in mice – in vivo was studied. It was shown, that all of the studied strains had high cholesteraze activity in vitro and ranged between 7.64–62.37 %. Study of cholesteraze activity in vivo was shown, that all of the studied lactic acid bacteria and their compositions, except L. bulgaricus ІМВ В-7281:B. bifidum VK-1, had hypocholesterolemic activity on average level 14–63 %, that in some cases higher than for modern hypocholesterolemic drugs.Документ Сучасні аспекти технології іммобілізованих пробіотиків(2012) Старовойтова, Світлана ОлександрівнаУ роботі висвітлено сучасні аспекти технології іммобілізованих препаратів пробіотиків та пока зано переваги іммобілізованих пробіотиків порівняно з іншими лікарськими формами бактеріотера певтичних препаратів. Описано основні методи й особливості іммобілізації пробіотичних культур. Охарактеризовано основні матеріали носії, що їх використовують у сучасній практиці для іммобілізації пробіотичних культур під час створення нових пробіотиків. Розглянуто речовини, що в перспективі можуть стати ефективними матеріалами носіями у процесі іммобілізації пробіотиків. Показано, що матеріали носії можуть застосовуватись як окремо, так і в комбінаціях один з одним, що дає змогу поліпшувати властивості готових лікарських форм іммобілізованих пробіотиків та збільшує термін їх придатності. Охарактеризовано сучасні іммобілізовані пробіотики, що представ лені на ринку лікарських препаратів України, і описано їхні властивості. Проаналізовано позитивні та негативні сторони деяких іммобілізованих пробіотиків. Розглянуто технологічні аспекти отри мання іммобілізованого пробіотика та обґрунтовано його компонентний склад. Modern aspects of technology of immobilized probiotics were illustrated. Advantages of immobilized probiotics in comparison with other drug forms of bacteriatherapeutic medication were pointed out. Principal methods and charac teristics of immobilization of probiotic cultures were analyzed. Basic carrier materials used in modern practice for immobilization of probiotic cultures during creation of new probiotics were characterized. Substances, which could poten tially be effective carrier materials for immobi lization of probiotics were analyzed. It was shown that carrier materials could be used both separately and in combination with each other that improved properties of prepared medicinal forms of immobilized probiotics and let to increase their shelf life. The characteristic of modern immobilized probiotics of the Ukrainian medicines market is given and their properties are described. Positive and negative sides of some immobilized probiotics were analyzed. Technological aspects for receiving of immobi lized preparation were considered and its compo nent ingredients were proved.