Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення надійності експлуатації електротехнічного перетворювача
    (2013) Мазуренко, Ольга Олександрівна; Самсонов, Валерій Васильович; Хлобистова, Ольга Андріївна; Угляренко, В. П.
    У статті показано, що для забезпечення надійності електротехнічних перетворювачів шляхом запобігання відмов варто використовувати діагностичний комплекс, в програмному забезпеченні якого враховані дані попередніх досліджень конкретного електротехнічного перетворювача. Використання такого діагностичного комплексу дозволить суттєво зменшити збитки від перебоїв в електропостачанні. The paper shows that, to ensure reliable operation of electrical converters require the use of a diagnostic facility to prevent the emergence and development analysis failures. Because of the complexity of the design, every single electrical converter is an individual, so this diagnostic system must use basically correct standard, compiled individually for each individual machine on the basis of tests and studies of changes in states machine since its introduction into service. individuality standard plays a key role in determining the true technical state of the machine, which will significantly improve the performance reliability characteristics of electrical transformers and significantly reduce the damage caused by power outages and population sectors of the economy.
  • Ескіз
    Документ
    Вибір методу захисту інформації в системах документообігу
    (2013) Хлобистова, Ольга Андріївна; Гладка, Мирослава Вікторівна
    Використання новітніх методик у виробництві – основне питання у час зростання конкуренції за частку ринку та споживача. Безпека інформаційного захисту дозволяє забезпечити збереження та захист інформації на різних рівнях доступу. Використання методів захисту завжди залежить від цінності інформації, яку необхідно захистити та зберегти. Use of the newest techniques the main issue in a competition for significant market share. Security information security ensures the preservation and protection of information at different levels of access. Use protection methods always depend on the value of information that must be protected and maintained
  • Ескіз
    Документ
    Процесно-орієнтоване управління якістю харчових виробів
    (2012) Гладка, Мирослава Вікторівна; Хлобистова, Ольга Андріївна
    В епоху комп'ютеризації та автоматизації виробничі процеси у харчової промисловості вимагають особливої якості кінцевого продукту. Розкривається сучасна концепція контролю якості харчових продуктів з процесно-орієнтованого підходу . При такому підході , якість контролюється на всіх етапах життєвого циклу виробництва продукції та виборі необхідної кількості контрольних точок ( реперні точки ) . Описано необхідність процесно-орієнтованого підходу для опису управління бізнес -процесами. Це є опис функцій, визначених точок входу та виходу бізнес-процесів управління. Ці особливості повинні бути описані не тільки для процесів але і для управління процесом, як для кожного з підрозділів так і підприємства в цілому. Контроль у кожному з процесів, при визначенні необхідних його межі , призведе до збільшення відповідальність за контроль якості вхідних і вихідних параметрів кожної функції. In the age of computerization and automation of manufacturing processes in the food industry require special attention quality of the final product. The article deals modern concept of quality control of food products with process-oriented approach. In this approach, quality controlled at all stages of product life cycle is considered the product selected the necessary control points (fixed point). The necessity of process-oriented approach to describe business process management. This is the description of the functions defined business process point of control for one function that will be output, and for another entrance. These features should be described not only processes but also for process control, as each of the departments and enterprises in general. In each of the processes necessary to identify its limits, will increase the responsibility for quality control of input and output parameters of each function.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексна оцінка якості молочних пудінгів
    (2001) Скорченко, Татьяна Анатольевна; Хлобистова, Ольга Андріївна; Бублик, О.
    Об`єктивна оцінка якості молочних виробів залежить від багатьох характеристик. На нашу думку, стандартні нормативи дещо застаріли й не гарантують новим молочним виробам тривалого терміну зберігання. Пропоновані нами рецептури молочних пудінгів, які передбачають підвищений вміст масової частки сухих речовин у молочній суміші – близько 21,12%, спрямовані на подовження стабільності якісних показників молочних десертів. The objective evaluation of the quality of dairy products depends on many characteristics. In our opinion, the standard norms somewhat outdated and does not guarantee a new dairy products a long shelf life. We offer milk pudding recipes that involve high content mass fraction of solids in the milk mixture - about 21.12%, aimed at extending the stability of quality indicators dairy desserts.
  • Ескіз
    Документ
    Процесно-орієнтований підхід до розроблення моделі управління бізнес-процесами
    (2012) Гладка, Мирослава Вікторівна; Хлобистова, Ольга Андріївна
    В статті розглянуто сучасну концепцію розроблення моделі бізнес-процесів при процесно-орієнтованому підході. Доведено необхідність процесно-орієнтованого підходу при описі бізнес-процесу управління. Саме при описі функцій бізнес-процесу визначаються точки контролю, які для однієї функції будуть виходом, а для іншої входом. Такі функції мають бути описані не лише для технологічних процесів, а й для процесів управління, як кожного з підрозділів, так і підприємства в цілому. The paper deals with the development of the modern concept of business process models with process-oriented approach. The necessity of process-oriented approach in describing the business process management. That is the description of the functions of business process defined control points, which for one function will be output, and for another entrance. Such functions should be described not only processes, but also for management processes, as each of the units and the whole enterprise. Each of the processes necessary to distinguish its boundaries that will strengthen the responsibility for quality control of input and output parameters of each function process.
  • Ескіз
    Документ
    Система технічного діагностування АСУ ТП
    (2011) Хлобистова, Ольга Андріївна; Мазуренко, Ольга Олександрівна
    В роботі запропоновано в основу побудови системи діагностування АСУ ТП покласти надійнісно-функціональні схеми (НФС) системи, які будуються для кожної функції АСУ ТП. НФС складається з усіх елементів, від роботоздатності яких залежить виконання даної функції. Система діагностування має складатися з двох підсистем: 1) підсистема контролю роботоздатності окремих функцій за кількостю роботоздатних елементів; 2) планування і проведення технічного обслуговування елементів з поступовими відмовами компонентів. Ефективність системи діагностування залежить від її надійності. Можливі два види відмов системи діагностування: нерозпізнавання відмови і помилкове розпізнавання. Проаналізовано наслідки цих видів відмов і запропоновані методи підвищення надійності по відношенню до цих відмов. The work proposed in the framework of building a system diagnostic control system put nadezhnostnogo function chart (NSF), which are created for each function control system. NSF made up of all the elements of which depends on the health of this function. Diagnostic system should consist of two subsystems: 1) The control subsystem performance of certain functions on the number of functional elements; 2) planning and execution of maintenance items to the gradual failure of components. The effectiveness of the diagnostic system on its reliability. There are two types of system failures diagnosis: not recognize failure and false detection of failure. Proanalyzovany consequences of these kinds of failures and propose methods to improve reliability for these two Vido failures.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка плану проектних робіт
    (2013) Гладка, Мирослава Вікторівна; Хлобистова, Ольга Андріївна
    У даній статті обґрунтовано необхідність розроблення плану проектних робіт при проведенні автоматизації організації. Виокремлено основні складові проекту, що впливають на якість його реалізації. Розглянуто методи удосконалення процедури виконання плану проектних робіт, та управління ресурсами на усіх етапах автоматизації підприємства. Доведено що використання плану при автоматизації позитивно впливає на результат впровадження. Approaches used in the development of project plans. But the necessity of the situational approach in developing a plan for the implementation of information system. Singled out the main elements of the project that affect the quality of its implementation. Application of the method PERT - when planning the timing of the project, Gantt charts - the construction sequence schedule performance. Methods of improving the procedures of the plan project work and resource management in all phases of enterprise automation. During the planning of the project focused on the development schedule in which work performed on a scale of one implementation consistent over time together with the ability to support different kinds of logistical and manpower. When planning the use of resources for the project considered that the construction of the project structure projected expenditure data for each of the works detailed restrictions in the form of general (common) plans, with lower resource planning stage is the initiation amended refinements and adjustments to the overall plan. It is shown that the use of the plan for automating positively affect the outcome of implementation.
  • Ескіз
    Документ
    Створення бази знань з методів конторолю якості харчових продуктів
    (2001) Хлобистова, Ольга Андріївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна
    Описано створювану на кафедрі інформатики УДУХТ інформаційно-довідкову систему «Якість», яка містить докладну інформацію про чинні в Україні стандарти якості, про методики організації суцільного контролю продукції, сертифікацію продукції і систем якості, а також про вибір плану випробувань для контролю якості й програми для оброблення результатів випробувань. Described are created in the department of computer science UGUPT information-reference system "Quality", which contains detailed information about the current quality standards in Ukraine, about the methods of the organization complete control products, product certification and quality systems, as well as about the choice of test plans for quality control and program processing the test results.
  • Ескіз
    Документ
    Проблема сертифікації Автоматизованих систем керування
    (2000) Грабовський, Георгій Геннадійович; Грудін, Михайло Генадійович; Хлобистова, Ольга Андріївна
    Автоматизовані системи керування підвищують ефективність об`єктів керування, однак в той же час можуть створювати потенційну загрозу для життя і здоров`я людей і для персоналу. Тому використання таких систем керування повинно супроводжуватися їх сертифікацією. Computerized control system influence on effectivity of objects to be controlled, that are potentially dangerous for human life and health and for environment. In this connection the problem of control of these systems quality based on the production certification methods arises.
  • Ескіз
    Документ
    До проблеми безпечності підприємств харчової промисловості України
    (2001) Лаптєва, Валентина Олексіївна; Хлобистова, Ольга Андріївна
    В даній статті запропоновано новий підхід до проблеми безпечності харчових і переробних підприємств. Наведено аналіз чинників, які являють собою загрозу не тільки для персоналу цих підприємств, але і для навколишнього середовища. Запропоновано створення «Програми забезпечення безпечності промислового підприємства» і наведено перелік основних заходів, які повинні бути відображені у цій програмі. В данной статье предложено новый подход к проблеме безопасности пищевых и перерабатывающих предприятий. In article proposals New Approach to safety food and processing enterprises. The analysis of the factors which pose a threat not only to the personnel of these companies , but also for the environment. Proposed " Program to ensure the safety of industrial enterprise " and lists the basic steps that should.