Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Вакуумна ректифікація ефірної олії шавлії мускатної
    (2014) Чепель, Наталія Василівна
    Представлено комплексний підхід щодо визначення параметрів вакуумної ректифікації ефірних олій з одержання заздалегідь запланованих її фракцій як окремих складових ароматичних композицій для харчової промисловості. Визначено робочі режимів запланованих фракцій з ефірної олії шавлії мускатної та встановлено зміну аромату її фракцій в залежності від меж їх кількісного відбору. Presents a comprehensive approach to determining the parameters of the vacuum distillation of essential oils of receipt in advance of planned its fractions as separate components of aromatic compounds for the food industry. Defined operating modes planned fractions of essential oil clary installed and change its flavor fractions depending on the extent of their quantitative selection.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження пектинових речовин як адсорбентів ароматичних речовин ефірних олій
    (2014) Чепель, Наталія Василівна; Грек, Олена Вікторівна
    Дослідження пектинових речовин як адсорбентів ароматичних речовин ефірних олій Обґрунтовано перспективність використання гуміарабіку як адсорбенту ароматичних речовин ефірних олій. Його адсорбційні властивості порівнювались з яблучним та буряковим пектинами, які довели високу селективність гуміарабіку. Встановлено динаміку адсорбції ароматичних речовин, що вказує на стабілізацію хімічного складу ефірної олії при нанесенні на гуміарабік без проведення їх попередньої детерпенізації та полегшує процес інкапсулювання. Studies of pectin substrates as the adsorbents of aromatic compounds of essential oils This article presents the perspective of gum arabic as an adsorbent of aromatic compounds of essential oils. Its adsorption properties were compared with apple pectin and beet pectin which were more selective. The stabilization of chemical content of essential oils has been proven in applying the gum arabic.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу ароматичних речовин різних органічних класів на подовження терміну зберігання вершкового масла
    (2014) Чепель, Наталія Василівна; Костенко, Ю. А.; Кушнір, Таїсія Володимирівна
    Дослідження впливу ароматичних речовин різних органічних класів на подовження терміну зберігання вершкового масла У статті наведено технологічні етапи виробництва солодковершкового масла з додаванням ефірних олій. Розглянуто вплив ароматичних речовин різних класів органічних сполук на термін зберігання масла солодковершкового. Перспективність використання ефірних олій для виділення ароматичних речовин різних органічних класів оцінювалась за певними вимогами, зокрема: поширеність, вартість, доступність та досвід використання в харчових технологіях, широкий компонентний склад за ароматичними речовинами. Предметом досліджень обрано ефірні олії лимону,коріандру та кмину, які відповідали вищезазначеним вимогам. Для оцінки впливу ароматичних речовин різних класів органічних сполук на термін зберігання солодковершкового масла та встановлення їх антиоксидантних властивостей проводили виділення лімонену із ефірної олії лимону (органічний клас – терпени), ліналоолу та гераніолу (органічний клас –спирти)– із ефірної олії коріандру, карвону (органічний клас –кетони) – із ефірної олії кмину. У експериментальних дослідженнях було використано препаративний хроматограф «Хром–31». Результати розділення ефірних олій на індивідуальні речовини фіксувались на хроматографі у вигляді піків Ідентифікація проводилась за газохромотографічною методикою аналітичного дослідження компонентів ефірної олії. На наступній стадії вносили виділені ароматичні речовини ефірних олій у солодковершкове масло з подальшою оцінкою їх якості та інтенсивність запаху. Шляхом підбору було встановлено гармонійне співвідношення ароматичних речовин та масла. Було одержано чотири зразки солодковершкового масла з додаванням лімонену, ліналоолу, гераніолу та карвону. Суть методу оцінки інтенсивності запаху солодковершкового масла з різними ароматичними речовинами полягала у порівнянні дослідних зразків з різною кількістю ароматизатора з базовим зразком солодковершкового масла без ароматизаторів. У лабораторних умовах були розроблена рецептура натурального ароматизатору «Квітучий кмин», який характеризувався гармонійністю та злагодженістю. Досліджуючи різну кількість внесення ароматизатора, сенсорним методом були визначені інтенсивність запаху готового продукту та його якість. Study of aromatic compounds in various classes of organic extension of shelf life of butter The article presents technological stages of butter with essential oils. The influence of aromatic substances of different classes of organic compounds on the shelf butter. The promise of using essential oils for flavoring selection of different organic classes evaluated according to certain requirements, including: prevalence, cost, availability and experience of use in food technology, broad component composition for flavoring substances. The subject of study chosen essential oils of lemon, coriander and cumin that meet the above requirements. To assess the impact of aromatics different classes of organic compounds on the shelf life of butter and establish their antioxidant properties held limonene selection of lemon essential oil (organic class - terpenes), linalool and geraniol (organic-grade alcohol) - with essential oil of coriander, carvone ( organic class-ketone) - with essential oil of cumin. In experimental studies, we used preparative chromatography "Chromium-31." The results of the separation of essential oils for individual substances fixed on chromatography as peak identification was performed by the method hazohromotohrafichnoyu analytical study of essential oil components. The next stage brought isolated flavoring substances essential oils in butter, followed by an assessment of their quality and intensity of the odor. Adjusting found a harmonious relationship aromatics and oils. It received four samples of butter plus limonene, linalool, geraniol and carvone. The method estimates the intensity of the smell of butter with various aromatic substances was compared prototypes with different number of flavor to the base model with butter flavors. Under laboratory conditions were developed formulation of natural flavoring "Blooming thyme", which was characterized by harmony and coherence. Exploring different amounts of introducing flavor, touch by using the intensity of the odor of the finished product and its quality.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування з одержання вузьких фракцій ефірних олій
    (2013) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
    Вакуумного фракціонування з одержання вузьких фракцій ефірних олій Для досягнення одержання запланованих вузьких фракцій ефірних олій, що використовуються в технології натуральних ароматизаторів, було запропоновано удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування ефірних олій. Проведено розрахунки основних характеристик, конструкції та розмірів установки вакуумної ректифікації. Оцінку правильності удосконалення установки проводили з застосуванням газової хроматографії, що дала змогу визначити компонентний склад одержаних фракцій на прикладі ефірної олії кропу. Ключові слова: вакуумне фракціонування, установка, ефірні олії, фракції. The improvement of the automated setting of a vacuum fractionating for narrow fractions of essential oils For achievement of receipt of the planned narrow fractions of essential oils which are used in technology of natural flavors, the improvement of the automated setting of a vacuum fractionating of essential oils was offered. The calculations of basic descriptions, construction and sizes of setting of a vacuum rectification are conducted, in particular: a number of theoretical piatis of rectification colon must be 10; a type of rectification colon is attachment; a diameter of rectification colon is 5 see, and a height is 80 see. An apparatus improvement consisted in editing another attachment which enables to get the necessary height of rectification column. There was the best satiation of pair by the set component and division on planned narrow fractions of essential oils. Estimation the rightness of improvement of setting was conducted with the use of gas chromatography which enabled to define component composition of the got fractions on the example of the essential oil of the dill. Keywords: a vacuum fractionating,an narrow automated setting, essential oils, fractions.
  • Ескіз
    Документ
    Нові підходи до ароматизації спредів
    (2010) Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Грек, Олена Вікторівна; Чепель, Наталія Василівна
    Нові підходи до ароматизації спредів. На сучасному споживчому ринку спреди позиціонуються як комбіновані масложирові продукти нової якості. Розроблені харчові натуральні ароматизатори з малопоширеної ефіроолійної сировини та встановлені норми їх внесення до спредів, що дозволяє розширити асортимент даної продукції та підвищити їх споживчу якість. New approaches to the aromatization of spreads. In today's consumer market spreads are positioned as combined oil and fat products of new quality. Designed natural flavors with lesser essential oils of raw materials. and established rules to make flavors in spreads can widen the range of these products and increase their consumer quality.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій
    (2012) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Силка, Ірина Миколаївна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
    При визначенні компонентного складу ефірних олій газовою хроматографією, в більшості випадків, ідентифікуються тільки ключові компоненти, відповідні за основний аромат олії, а десятки інших компонентів, відповідних за відтінки аромату, залишаються, як правило, маловивченими. Для визначення приналежності оптично активних ізомерів ефірних олій до відповідного оптичного ряду необхідно їх виділити у чистому вигляді. Отже, вирішене актуальне питання – розроблено спосіб концентрування оптично активних ізомерів ефірних олій як складових композиційних ароматизаторів на основі вакуумної ректифікації. Optically active isomers of essential oils are important components of composite flavors Method concentration of optically active isomers of essential oils with the allocation of narrow fractions of essential oils is vacuum rectification. It determines the affiliation of optically active isomers of essential oils to the corresponding optical range needed their selection in a pure form. Scientists elected and grounded that required the calculation of the theoretical parameters of the vacuum rectification of essential oils and apparatus improve the automated installation of vacuum fractionation essential oils.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання композиційних харчових натуральних ароматизаторів із ефірної олії кропу
    (2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович
    В статті запропоновано підхід отриманням харчових натуральних ароматизаторів із однієї ефірної олії з використанням симплекс-методу математичного моделювання, що дозволить одержати нові аромати із поширених ароматичних джерел. It difficult process of reception food flavor which demands carrying out of researches physical and chemical processes of manufacture as their compound, and It is direct additives. The important technological process of manufacture flavor is the combination of fractions of essence. The simplex-method of mathematical modeling has been applied to optimization of process of drawing up of aromatic compositions. It has been developed a modeling simplex-matrix a sensory mage of the aroma-standard and it is received the criterion function equations. The criterion of criterion function considers componential structure of the aroma-standard, and values of mass parities of fractions of vacuum distillation essence oils were the decision of system of the equations. Five aroma compositions is received from fractions of it.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування принципових основ способу розділення і виділення домішкових оптично активних ізомерів ефірних олій як ароматоформуючих складових натуральних ароматизаторів
    (2011) Фролова, Наталія Епінетівна; Науменко, Ксенія Андріївна; Усенко, Віталій Олександрович; Силка, Ірина Миколаївна; Чепель, Наталія Василівна
    У статті представлено результати теоретичних досліджень з розроблення способу розділення та виділення оптичних ізомерів ефірних олій з метою дослідження їхніх органолептичних та фізико-хімічних показників та використання у технологіях натуральних ароматизаторів. The article presents the theoretical research results on developing of separation and isolation method for essential oil optical isomers in order to investigate their organoleptic, physical and chemical parameters and use in natural flavourings technology.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій
    (2012) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Силка, Ірина Миколаївна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
    Обґрунтовано вибір способу концентрування оптично активних ізомерів ефірних олій як складових композиційних ароматизаторів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій вакуумною ректифікацією, проведення якої вимагає здійснення розрахунку теоретичних параметрів вакуумної ректифікації ефірних олій та апаратурного удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування ефірних олій. The choice of concentration method for optically active isomers of essential oils with the allocation of their narrow fractions by vacuum rectification, which requires calculation of the theoretical parameters of vacuum rectification of essential oils and hardware improvement of automated installation of the vacuum fractionation of essential oils, is substantiated.