Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Development of a procedure for determining the basic parameter of aquatic ecosystems functioning – environmental capacity
    (2019) Isaienko, Volodymyr; Madzhd, Svitlana; Pysanko, Yana; Nikolaiev, Kyrylo; Bovsunovskyi, Yevhen; Cherniak, Larysa
    Дослiджено основний параметр функцiонування гiдроекосистем – екологiчну ємнiсть. Параметр є ефективним показником порушення структурно-функцiональних змiн техногенно трансформованого водного об’єкту. Застосована адаптована концептуальна модель системи iндикаторiв: “Дiї – Стану – Наслiдкiв”. Вiдповiдно до розробленої класифiкацiї системи iндикаторiв, баланс екологiчної ємностi гiдроекосистеми виступає частиною iнтегрального показника стану водної екосистеми, як наслiдок дiї екзогенних факторiв антропогенного походження. Завдяки застосуванню iнтегральних систем iндикаторiв стало можливим надати не лише якiсну, а й кiлькiсну характеристику екологiчної ємностi. В якостi об’єкта дослiджень обрано гирлову дiлянку середньої рiвнинної рiчки, яка виступає найбiльш репрезентативною її складовою, та вiддзеркалює наслiдки антропогенного впливу якi вiдбуваються в басейнi рiчки. Враховуючи iєрархiчнiсть рiвнiв розвитку водних систем, дослiдження стану середнiх рiчок на локально- му рiвнi дозволить розробити водоохороннi заходи, якi сприятимуть покращенню якостi великих рiчок. Розроблена методика може бути успішно адаптована для iнших техногенно змiнених рiчок рiвнинних територiй. Результати проведених математичних роз рахункiв представленi у виглядi графiкiв залежностi екологiчної ємностi та техноємностi вiд численних параметрiв функцiонування гiдроекосистеми. Показано динамiки змiн цих параметрiв за 2009–2017 роки. Результати дослiдження свiдчать, що бiота адаптувалась до певного рiвня техногенного забруднення i в перiод 2012–2016 року екологiчна ємнiсть була стабiльною (27–37), що є оптимальними умовами iснування гiдроекосистеми. Узагальнена оцiнка змiн за весь дослiджуваний перiод дає пiдстави стверджувати, що вiдбулася втрата екологiчної ємностi (знижується до 13,3) внаслiдок понаднормативного техногенного впливу на рiчкову гiдроекосистему, i це створює передумови для формування техноємностi. Як наслiдок, фiксується зниження рiвня залишкового екологiчного резерву, необхiдного для вiдновлення техногенно змiненої гiдроекосистеми рiчки The main parameter of hydroecosystems functioning - ecological capacity - is investigated. This parameter is an effective indicator of disturbance of structural and functional changes in a technogenically transformed water body. An adapted conceptual model of the indicator system was used: ‘Action - State - Consequences’. According to the developed classification of the indicator system, the balance of the ecological capacity of the hydroecosystem is part of the integrated indicator of the aquatic ecosystem state as a result of the action of exogenous factors of anthropogenic origin. The use of integrated indicator systems makes it possible to provide not only a qualitative but also a quantitative description of the ecological capacity. The research object was the mouth section of a medium-sized lowland river, which is the most representative of its components and reflects the effects of anthropogenic impacts in the river basin. Given the hierarchy of levels of development of water systems, the study of the state of medium-sized rivers at the local level will allow the development of water protection measures that will improve the quality of large rivers. The developed methodology can be successfully adapted for other technologically modified rivers in the plains. The results of the mathematical calculations are presented in the form of graphs of dependence of ecological capacity and technological capacity on numerous parameters of hydroecosystem functioning. The dynamics of changes in these parameters for 2009-2017 are shown. The results of the study indicate that the biota has adapted to a certain level of temperature
  • Ескіз
    Документ
    Reducing ability of infusions from waste of spicy-aromatic raw materials in the technology of alcoholic beverages
    (2020) Kuzmin, Oleg; Isaienko, Volodymyr; Koretska, Iryna; Rakhmetov, Dzhamal; Guts, Viktor; Oliynyk, Svitlana
    Метою дослідження є вивчення відновної здатності водно-спиртових настоїв з відходів пряно-ароматичної сировини у технології алкогольних напоїв. The aim of the research is to study the reducing ability of aqueous-alcoholic infusions from waste of aromatic raw materials in the technology of alcoholic beverages.
  • Ескіз
    Документ
    Development of effective technologies for waste processing of the food industry
    (2020) Kuzmin, Oleg; Isaienko, Volodymyr
    The aim of the work is to determine the prospects of pyrolyzed wood waste for the production of alcoholic beverages, as well as in the production of porous carbon materials and activated carbon. Метою роботи є визначення перспективності піролізованих відходів деревини для виробництва алкогольних напоїв, а також у виробництві пористих вуглецевих матеріалів та активованого вугілля.
  • Ескіз
    Документ
    Antioxidant capacity of alcoholic beverages based on infusions from non-traditional spicy-aromatic vegetable raw materials
    (2020) Kuzmin, Oleg; Kucherenko, Volodymyr; Sylka, Iryna; Isaienko, Volodymyr; Furmanova, Yuliia; Pavliuchenko, Elena; Hubenia, Vyacheslav
    Antioxidant ability of infusions of spicy-aromatic plants: Perilla frutescens; Elsholtzia stauntonii Benth; Artemisia abrotanum; Monarda didyma; Agastache foeniculum; Satureja hortensis; Ruta graveolens; Nepeta transcaucasica Grossch was determined by redoxmetry and pHmetry; sensory evaluation – by expert method; the results of mathematical and statistical processing – by the method of linear Pearson correlation. Results and discussion. The minimum theoretical value of redox potential (RP) for plant aqueous-alcoholic infusions was obtained, which has a value from 228.0 mV (Satureja hortensis) to 260.4 mV (Agastache foeniculum). The actual measured RP of infusions was established – from 117 mV (Elsholtzia stauntonii Benth) to 134 mV (Nepeta transcaucasica Grossch). The hydrogen index for aqueous-alcoholic infusions from spicy-aromatic raw materials has a value of 6.66 units pH (Agastache foeniculum) to 7.20 units pH (Satureja hortensis). Aqueous-alcoholic infusions from vegetable raw materials and a volume fraction of ethanol of 40% have the value of recovery energy (RE) in the range from 100.0 mV (Nepeta transcaucasica Grossch) to 138.2 mV (Ruta graveolens). Aqueous-alcoholic infusions from spicy-aromatic raw materials have values of sensory evaluation (S.e.) from 9.50 to 9.69 points. The highest value of S.e. 9.69 points is characteristic of Nepeta transcaucasica Grossch: color – light brown; taste – mint; aroma – soft, pleasant, sweet. Conclusion. It is proposed for the technology of alcoholic beverages the use of aqueous-alcoholic infusions from Ruta Gravelens and Nepeta transcaucasica Grossch, which received increased antioxidant characteristics RE 138.2 mV and RE 100.0 mV, respectively, and positive S.e. 9.57 and S.e. 9.69 points on a 10-point scale.Антиоксидантну здатність настоїв з пряно-ароматичних рослин: Perilla frutescens; Elsholtzia stauntonii Benth; Artemisia abrotanum; Monarda didyma; Agastache foeniculum; Satureja hortensis; Ruta graveolens; Nepeta transcaucasica Grossch визначали за методом редоксметрії та рН-метрії; сенсорні показники – за експертним методом; результати математико-статистичної обробки – за методом лінійної кореляції Пірсона. Результати. Отримано мінімальне теоретичне значення окисно-відновного потенціалу для рослинних водно-спиртових настоїв, яке змінюється від 228.0 мВ (Satureja hortensis) до 260.4 мВ (Agastache foeniculum). Встановлено фактичний виміряний окисно-відновний потенціал настоїв – від 117.0 мВ (Elsholtzia stauntonii Benth) до 134.0 мВ (Nepeta transcaucasica Grossch). Водневий показник для водно-спиртових настоїв з пряно-ароматичної сировини має значення від 6.66 од. рН (Agastache foeniculum) до 7.20 од. рН (Satureja hortensis). Водно-спиртові настої з рослинної сировини та об’ємною часткою етанолу 40% мають величину енергії відновлення (ЕВ) в межах від 100.0 мВ (Nepeta transcaucasica Grossch) до 138.2 мВ (Ruta graveolens). Водно-спиртові настої з пряно-ароматичної сировини мають значення сенсорних показників (S.e.) від 9.50 до 9.69 балів. Найбільше значення S.e. – 9,69 балів характерне для Nepeta transcaucasica Grossch: колір – світло-коричневий; смак – м'ятний; аромат – м'який, приємний, солодкуватий Висновки. Запропоновано для технології алкогольних напоїв застосування водноспиртових настоїв з Ruta graveolens та Nepeta transcaucasica Grossch, які отримали підвищені антиоксидантні характеристики ЕВ – 138.2 мВ та ЕВ – 100.0 мВ відповідно, та позитивні сенсорні показники S.e. – 9.57 та S.e. – 9.69 балів за 10-бальною шкалою.