Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
21 результатів
Результати пошуку
Документ Use of chia seeds in non-alcoholic beverage technology(2024) Dulka, Olha; Prybylskyi, Vitalii; Fedosov, Oleksii; Kyrpichenkova, Oksana; Kuts, Anatoly; Shydlovska, Olena; Ishchenko, Tetiana; Tsyrulnikova, Vita; Bondar, NataliiaСтаття містить результати досліджень розробки рецептур біологічно активних безалкогольних напоїв оздоровчої дії з оригінальними органолептичними властивостями. Сировину, напівпродукти та готову продукцію аналізували загальноприйнятими у пиво-безалкогольній галузі харчової промисловості хроматографічним та спектрофотометричним методами. В дослідженнях використовували підготовлену воду із зaгaльною жoрсткiстю 0.3 ммoль/дм3, зaгaльною лужнiстю 1.0 ммoль/дм3, сухим зaлишком 450 мг/дм3, рН 6.5 та вмістом сульфaтів 25 мг/дм3.Досліджено органолептичні та мікробіологічні показники насіння чіа. Кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів не перевищувала гранично допустимих значень, патогенних мікроорганізмів не виявлено. Встановлена висока поживна та біологічна цінність насіння чіа. Вміст жирних кислот, які представлені поліненасиченими, насиченими і моно-ненасиченими формами становила близько 30 %. З поліненасичених жирних кислот вміст ліноленової (ω-3 кислота) становила 59.51 %, лінолевої (ω-6 кислота) – 18.83 %. Для надання напою необхідної в’язкості і забезпечення насіння чіа у зваженому стані не менше 30 діб запропоновано використання ксантанової камеді у кількості 3.0...3.2 г на 1 дм3 напою, що відповідало кінематичній в’язкості 5.04...5.51 мм²/с. Розроблено рецептури шести дослідних зразків напоїв. Наведено їх оргaнoлептичні показники. Для промислового виробництва рекомендовано напої «Пoлуничний», «Лимoн-м’ятa» та «Медoвий». Охарактеризовано їх органолептичний профіль, наведено результати сенсорного аналізу за кoльором, прозорістю, зoвнiшнiм виглядом, арoмaтом та смaком. Напої отримали відмінні дегустаційні оцінки. Результати досліджень забезпечують отримання оригінальних безалкогольних напоїв з викокимисмакоароматичними властивостями та вмiстомбioлoгiчнoaктивнихречoвинiмунoмoделюючoї, aнтиoксидaнтнoїдiї.Документ Technology of lager and dark beers with chicory roots(2024) Buliy, Yuri; Mukoid, Roman; Parkhomenko, Anastasia; Kuts, AnatolyChicory root (Cichorium intybus L.) contains valuable components such as inulin, inulides, bitter substances, pectin, and fibers and is a promising non-traditional raw materia The technology for light beer production was proposed, according to which light malt and dried crushed chicory roots taken in the amount of 4% of malt are used as raw materials, and at the stage of mashing the enzyme preparation inulinase with activity of 14 units/g was introduced into the mixture. For the hydrolysis of inulin at the mashing stage, an inulase pause was provided at a temperature of 55–56 °C for 20–30 minutes. The method allows increasing the content of reducing substances in the wort by 1.6%, the apparent and actual fermentation degree by 3.9%, the content of alcohol and carbon dioxide in the beer by 3.2 and 10%, respectively. The finished beer had increased foam resistance and higher foam height, while the introduction of chicory did not impart excessive and extraneous bitterness. The innovative technology of dark beer provides mixing of aqueous extract of roasted chicory with malt wort cooled to the temperature of 85–90 °С. It was found that the optimal mode of the extraction process was the temperature 85–90 °С, hydromodule 1:6, and duration 90 min. Beer with chicory content of 3% was the best in terms of physical, chemical, and sensory properties. The improved method allows to increase the content of reducing substances in wort by 1.5%, apparent and actual fermentation degree by 2.2 and 3%, respectively, to increase the content of alcohol in beer by 2.3%, and carbon dioxide by 3.2%. It was proved that partial replacement of malt by chicory allows to reduce consumption of bitter hops for light beers by 20% (from 14.8 to 12.0 g/dal) and for dark beers by 10% (from 10.3 to 9.3 g/dal).Документ The micronutrient profile of medicinal plant extracts(2021) Zheplinska, Mariia; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Kuts, Anatoly; Slobodyanyuk, Natalia; Bal-Prylypko, Larysa; Nikolaenko, Mykola; Kokhan, Olena M.; Reznichenko, Yuriy; Salavor, OksanaМетою даної роботи є встановлення мікроелементного складу екстрактів і настоїв з лікарської сировини – календули лікарської та меліси лікарської. Встановлений мікроелементний профіль включає дані щодо вмісту таких макро- та мікроелементів, як кальцій, калій, натрій, залізо, цинк, мідь в екстрактах і настоях з меліси лікарської та календули лікарської. Серед макроелементів переважає натрій, перевага якого проявляється в календулі лікарській при настоюванні. Велика кількість кальцію також переходить у водно-спиртовий настій з календули лікарської. Переважаючими мікроелементами у водних екстрактах календули лікарської є мідь і цинк. Порівнюючи отримані результати кількості мікро- і макроелементів, які перейшли в екстракти, можна ствердно сказати, що календула лікарська більш багата цими речовинами. Оскільки настої та екстракти рекомендовано додавати як додатковий інгредієнт до овочевих та фруктових соків, відмічено їх позитивний вплив у напрямку забезпечення організму людини у рекомендованій добовій потребі калію та натрію. За результатами проведеного дослідження екстракти та настої меліси лікарської та календули лікарської можна розглядати як незамінне джерело мікроелементів для збагачення фруктово-овочевих соків серед консерв оздоровчого призначення. The purpose of this work is to determine the trace element composition of extracts and infusions from medicinal raw materials - medicinal calendula and medicinal lemon balm.The established micronutrient profile includes data on the content of such macro- and microelements as calcium, potassium, sodium, iron, zinc, and copper in extracts and infusions from Melissa officinalis L officinalis L and Сalendula officinalis. Sodium predominates from certain macronutrients, the superiority of which is manifested in Сalendula officinalis when infused. A large amount of calcium also passes into the aqueous-alcoholic infusion from Сalendula officinalis. Copper and zinc prevail among the determined microelements in water extracts of Сalendula officinalis. Comparing the results obtained, we can say in the affirmative about the micro- and macro elements that have passed into extracts that Сalendula officinalis is richer in these substances. Because infusions and extracts are recommended to be added as an additional ingredient to vegetable and fruit juices, their positive infusion on the human body will increase the recommended daily requirement of potassium and sodium. Based on the results of this study, extracts and infusions of Melissa officinalis L and Сalendula officinalis can be considered as an essential source of micronutrients for enriching fruit and vegetable juices in canned food for health purposes.Документ The use of poliheksamethyleneguanidine (phmg) salts in alcohol production from starch-containing raw materials(2021) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyДоцільність використання солей полігексаметиленгуанідину (ПГМГ) як антисептика при виробництві спирту з крохмалевмісної сировини. У виробничих умовах досліджено його вплив на перебіг мікробіологічних і біохімічних процесів, якість напівфабрикатів і спирту та підтверджено ефективність препарату «ПГМГ» для пригнічення росту контамінативної мікрофлори. Expediency of the use of poliheksamethyleneguanidine (PHMG) salts is reasonable as the antiseptic in alcohol production from starch-containing raw materials. In working environment its influence on the course of microbiological and biochemical processes, quality of semiproducts and alcohol was investigated and efficiency of the preparation «PHMG» for inhibition of contaminating microflora growth was confirmed.Документ The biorefinery of second generation - new resourses, technologies and ideas(2020) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyУ цій статті ми описуємо перспективи виробництва біоетанолу НПЗ ІІ генерації, в тому числі з целюлози як сировини.In this artical we describe the perspectives of bioethanol production by the refinery of second generation, including from cellulose as a raw material.Документ The technology of the second generation of bioethanol(2018) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyУ цій статті ми описуємо практичне виконання другої та заключної частини технологія газифікації біомаси у виробництві біоетанолу (паливного етанолу). Ця частина є перетворення синтез-газу в етанол за допомогою мікроорганізмів. Умови життя мікроорганізмів залежить від багатьох умов: температури, pH, впливу інгібіторів та/або активаторів. Це все умови дають змогу реалізувати промислове виробництво біоетанолу з целюлози. In this article we describe the practilal realazing of the second and final part of the technology of biomass gasification in the bioethanol (fuel ethanol) production. This part is the conversion of syngas to ethanol using the microorganisms. The living conditions of microorganisms depends from meny conditions: temperature, pH, ingibitors and/or activators influence. This all conditions give as realize the industrial volume production of bioethanol from cellulose.Документ Innovative technologies of bioconvertion of renewable raw materials in etanol(2022) Babich, Irina; Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyУ статті розглядається інноваційна технологія біоконверсії відновлюваної сировини в етанол. The article discusses an innovative technology for the bioconversion of reducible raw materials into ethanol.Документ Dehydration to bioethanol (fuel ethanol)(2017) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyУ цій статті ми описуємо технологію зневоднення біоетанолу (палива етанол). In this artical we describe the technology of degydration of bioethanol (fuel ethanol).Документ Distillation of ethanol in the bioethanol production(2017) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyВ работе рассматриваются технологические аспекти выделения этилового спирта из бражки при производстве топливного спирта. The paper considers technological aspects extraction of alcohol from mash in the production of fuel alcohol.Документ Aspects of ethanol manufacture. Different purpose – different technological and economic solutions(2022) Babich, Irina; Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyThe article analyzes the reasons that led to the almost catastrophic situation in the ethanol industry of the country. The existing structure of consumption of ethanol in the domestic market, when the lion's share of ethanol is used to produce alcoholic beverages, together with the actual monopolization of pricing policies, have led to the fact that spirits can produce significantly more volumes of ethanol than the market needs, while exports make high ethanol prices impossible. When considering the effectiveness of the introduction of new technological and technical solutions, almost never paid attention to their impact on the cost of finished products. So, domestic alcoholic beverages are capable of producing high quality rectified ethanol, but the need for it both within the country and in the world is limited. The main volumes of alcohol sales on world markets are formed at the expense of bioethanol and technical ethanol (ethanol for technical needs). At the same time, prices for them are formed taking into account competition with products of the same purpose, offered by producers of other branches of the economy. Therefore, the development of the ethanol industry is possible only by changing the main directions of its use in the production of beverages for technical and transport needs and taking into account the economic results of the implementation of technological and technical solutions.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »