Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Determination of ejection coefficient of liquid-gas ejector with combined mixing chamber
    (2023) Ponomarenko, Vitalii; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Yakobchuk, Roman
    Introduction. The aim of the research was to develop a method for determining the actual ejection coefficient of a liquid-gas ejector with a combined mixing chamber. Theoretical calculation methods were used (balance equations of mass and energy in the form of the Bernoulli equation and the laws of hydrodynamics), experimental methods (ejection coefficients of an ejector with a combined mixing chamber were experimentally determined on a hydraulic bench in order to determine the experimental constant). The Sokolov-Zinger graph-analytical method was used to compare the ejection coefficients. Метою досліджень була розробка методики визначення фактичного коефіцієнта ежекції рідинно-газового ежектора з комбінованою камерою змішування. Використовували теоретичні методи розрахунку (рівняння балансу маси та енергії у формі рівняння Бернуллі та закони гідродинаміки), експериментальні методи (коефіцієнти ежекції ежектора з комбінованою камерою змішування експериментально визначали на гідравлічному стенді з метою визначення експериментальна константа). Для порівняння коефіцієнтів викиду використовували графоаналітичний метод Соколова-Зінгера.
  • Ескіз
    Документ
    Process of sugar solutions sulfitation in terms of hygienic requirements for equipment operation
    (2022) Ponomarenko, Vitaliy; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Lementar, Sviatoslav; Forostiuk, Inna; Yakymchuk, Nikolai
    Робота станції сульфітації на цукровому заводі пов'язана з порушенням санітарних вимог до виробничих приміщень через нестабільність обладнання. Виправити ситуацію можна комплексним рішенням: стабілізацією потоків і вдосконаленням конструкції струминного апарату. Метою дослідження є вивчення гідродинаміки реактивних апаратів. Матеріалом для дослідження є струминні апарати з дисперсним струменем рідини та гідродинамічні процеси, що відбуваються в камері змішування. Використовуються теоретичні (теорія доданої маси), експериментальні (загальноприйняті методи дослідження гідродинаміки течій), аналітичні (статистична обробка результатів) методи дослідження. Розроблено конструкції струминних апаратів з дисперсним струменем рідини та покращених експлуатаційних характеристик. На їх основі запропоновано обладнання для здійснення тепломасообмінних процесів у цукровій промисловості (сульфітатори). Показано можливість використання теорії доданої маси при розрахунку такого апарату, зазначено основні причини, чому розрахунок цим методом призводить до неточностей, знайдено коефіцієнт передачі енергії. Зроблено висновок, що складні взаємозв’язки між елементами ежектора та фізичними явищами в камері змішування та неможливість їх кількісного обліку не дозволяють на даний момент створити точну математичну модель його роботи. Наведено можливість застосування теорії доданої маси для розрахунку струминних апаратів з диспергованими струменями рідини та запропоновано нові конструкції струминних апаратів для використання в харчовій промисловості. Operation of the sulfitation station at a sugar factory involves violations of sanitary requirements for production facilities due to instability of the equipment. It is possible to correct the situation with an integrated solution: by stabilizing flows and improving the design of the jet apparatus. The aim of the research is to study the hydrodynamics of jet apparatus. Material for the study is the jet apparatus with a dispersed liquid jet and hydrodynamic processes occurring in the mixing chamber. Theoretical (the theory of added mass), experimental (generally accepted methods of studying the hydrodynamics of flows), analytical (statistical processing of results) research methods are used. Designs of jet apparatus with a dispersed liquid jet and improved performance characteristics are developed. On their basis, the equipment for carrying out heat and mass transfer processes in sugar industry (sulfitators) is proposed. The possibility of using the theory of added mass in the calculation of such apparatus is shown, the main reasons why the calculation by this method leads to inaccuracies are noted, and the energy transfer coefficient is found. It is concluded that complex relationships between the elements of the ejector and physical phenomena in the mixing chamber, and the impossibility of their quantitative accounting do not allow creating an accurate mathematical model of its operation so far. The possibility of applying the theory of added mass to the calculation of jet apparatus with dispersed liquid jets is presented, and new designs of jet apparatus for using in food industry are proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Research of operation of liquid-gas ejectors with compact and dispersed jets of liquid
    (2017) Ponomarenko, Vitaliy; Pushanko, Mykola; Khitriy, Yaroslav; Liulka, Dmytro; Babko, Evhen
    The work of the jet sulphitator ejector of sugar production is analyzed. The tests of a gas-liquid ejector with a compact and dispersed liquid jet in a wide range of changes in geometric characteristics (1.3 ... 11.25) were tested on the test-bench at the laboratory and the range of their optimal values (4 ... 7), which allowed to reach the maximum ejection coefficient, was found experimentally. The ejection coefficient for an ejector with a compact liquid jet is 15 ... 20% lower than for an ejector with a dispersed jet at the same flow rates.The design of a new two-stage ejector with improved expendable characteristics is offered, the basic geometric dimensions are justified. An increase of the ejection coefficient without additional energy penalties is experimentally proved. The field of application of the offered design ejector is not limited to food industry and it is recommended to use in those cases where heat-mass transfer processes take place.
  • Ескіз
    Документ
    Comparative analysis of beet cossettes extraction of different profiles on the industrial extractors
    (2015) Lulka, Alexander; Liulka, Dmytro; Mironchuk, Valeriy; Bulah, Eugen
    The process extraction of sucrose conducted from the beet cossettes of different cross-sections. Quality and mechanical characteristics, sucrose loss in pulp, raw juice quality and energy cost depends on the profile shape beet cossettes.