Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
13 результатів
Результати пошуку
Документ Methods of correcting errors during the operation of the drive of valves(2016) Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Kryvoplias-Volodina, LiudmylaTo ensure reliable operation of the valves it is necessary to lay the conditions for management at the stage of selecting and designing. Control system electric pneumatic (EPC) ensure smooth and reliable operation of mechanisms in many areas of technology today. Functional capabilities of modern EPP are determined by the characteristics of the applied management systems in many ways, as well as the parameters of the power part.Документ The functionality of industrial control valves in the station of defecosaturation(2017) Mironchuk, Valeriy; Volodin, SergiyThe use of automatic industrial control valves allows you to withstand in a given mowed the maintenance of the process that takes place at the defecation station. With the help of the follower drive, the valves support the automatic control circuit: the ratio of diffusion juice to lime milk with milk density correction; the ratio of diffusion juice - the return of the juice I (II) of saturation or suspension of carbonation I (II) juice; first and second carbonation; process of purging from the sand preddefektora, defecator. The technology of control valve choice based on the analysis of static characteristics of the control object where it is shown that the dimension valve for the expenditure equations, and flow characteristics, valve operation is considered separately from the regulatory framework. The flow characteristic of the valve takes into account the change of fluid flow. When operating the process facility was investigate, the results of the automatic control system with the selected valve, in particular, the static characteristic of the control channel. With the help of the experiment examined the behavior of the object with a particular regulatory authority to determine the size of the valve. To assess the applicability of a particular valve size, it is propose to use the integral variability characteristic. Such an assessment is a quantitative assessment of information contained in a deterministic process. The work of control valves allows you to maintain parameters of technological processes and to increase the cleaning effect of the juice and sugar yield, reducing sugar content in the molasses, reduce fuel consumption and milk of lime. Використання автоматичних промислових регулюючих клапанів дозволяє витримувати в заданому скошеному режимі підтримку процесу, який відбувається на станції дефекації. За допомогою слідкуючого приводу клапани підтримують контур автоматичного регулювання: співвідношення дифузійного соку до вапняного молока з корекцією густини молока; співвідношення дифузійний сік - повернення соку I (II) ступеня насичення або суспензія соку I (II) ступеня карбонізації; перша і друга карбонізація; процес очищення від піску переддефекатора, дефекатора. Запропоновано технологію вибору регулюючого клапана на основі аналізу статичних характеристик об'єкта керування, де показано, що розмірність клапана для рівнянь витрат, а також витратні характеристики, режим роботи клапана розглядаються окремо від нормативної бази. Витратна характеристика клапана враховує зміну витрати рідини. При експлуатації технологічного об'єкта досліджувалися результати роботи системи автоматичного керування з обраним клапаном, зокрема, статична характеристика каналу керування. За допомогою експерименту досліджено поведінку об'єкта з певним регулюючим органом для визначення типорозміру клапана. Для оцінки застосовності того чи іншого типорозміру клапана пропонується використовувати інтегральну характеристику варіабельності. Така оцінка є кількісною оцінкою інформації, що міститься в детермінованому процесі. Робота регулюючих клапанів дозволяє підтримувати параметри технологічних процесів і підвищувати ефект очищення соку та вихід цукру, зменшуючи вміст цукру в мелясі, зменшити витрати палива та вапняного молока.Документ Practical aspects of modeling hydrodynamic characteristics in the system of pipeline valves(2020) Volodin, Sergiy; Mironchuk, ValeriyProper operation of control valves allows you to maintain the parameters of technological processes and increase the effect of juice purification and sugar yield, reduce the sugar content in molasses, reduce fuel consumption and milk of lime. Search for rational parameters. The technology of the control valve selection is offered in the work, on the basis of the analysis of the static characteristic of the working object. It is shown that when choosing the standard size of the valve according to the equations of flow and throughput characteristics, the operation of the valve is considered separately from the operation of the control system of flowing of modern sugar production. The technology of the control valve selection is offered in the work, on the basis of the analysis of the static characteristic of the working object. Empirical methods have been used to calculate the cost characteristics for evaluating the operation of control valves and shut-off elements. Models of the object of regulation on the experimental stand are investigated. The study of the transient process when emptying the working chambers proved the following - the time of the transient process depends on the initial pressure in the chamber, the volume and type of muffler installed on the exhaust of the regulator (creates additional resistance to working air during discharge). At an initial pressure of 5 bar, for V = 4 l at step change of a control signal, time of transient process at use of the muffler on an exhaust to 1,8s is accurately fixed. When reproducing the operation of the regulator without a muffler - the transient time is twice less. Правильна робота регулюючої арматури дозволяє підтримувати параметри технологічних процесів і підвищити ефект очищення соку і вихід цукру, знизити вміст цукру в мелясі, зменшити витрати палива витрати палива та вапняного молока. Пошук раціональних параметрів. Запропоновано технологію вибору регулюючого клапана в роботі на основі аналізу статичної характеристики робочого об'єкта. Показано, що при виборі типорозміру клапана за рівняннями витратних і пропускних характеристик, робота клапана розглядається окремо від клапана розглядається окремо від роботи системи керування потоком сучасного цукрового виробництва. В роботі запропоновано технологію вибору регулюючого клапана на основі аналізу статичної характеристики робочого об'єкта. Емпіричні методи були використані для розрахунку вартісних характеристик для оцінки роботи регулюючих клапанів та запірних елементів. Досліджено моделі об'єкта регулювання на експериментальному стенді. Проведено дослідження перехідного процесу при спорожненні робочих камер показало наступне - час перехідного процесу залежить від початкового тиску в камері, об'єму та типу глушника, встановленого на виході з регулятора (створює додатковий опір робочому повітрю при нагнітанні). При початковому тиску 5 бар, для V = 4 л при кроці зміни керуючого сигналу, час перехідного процесу при використанні глушника на виході до 1,8 с точно фіксується. Привідтворенні роботи регулятора без глушника - час перехідного процесу вдвічі менший.Документ Intensification of the inverted sugar syrup production using the rotor-pulsation processing(2021) Obodovych, Oleksandr; Shevchenko, Oleksandr; Mironchuk, Valeriy; Lymar, Valerii; Sydorenko, Vitalii; Yakobchuk, RomanThe aim of the work is to intensify the process of inverted sugar syrup production using the treatment of water-sugar solution in a rotor-pulsation apparatus. Materials and methods. The aqueous solutions of chemically pure sucrose were used. The studies were conducted using a rotor-pulsation apparatus in the range of flow shear rates from 20×103 s-1 to 50×103 s-1. Determination of carbohydrate content was carried out by high-performance liquid chromatography (HPLC). Results and discussion. The increase in temperature, processing time, and decrease in pH value at a constant flow shear rate led to an increase of the amount of inverted sugar formed. Complete inversion of sucrose occured at a treatment of sugar solution at temperature of 80 °C, pH 3.0, and a flow shear rate of 20×103 s-1 for 30 minutes. At a flow rate of 50×103 s-1 almost all sucrose was hydrolyzed at pH 3.5, and the duration of the process was just 5 minutes under conditions of five-time processing in the rotor-pulsation apparatus in the circulating mode. In the syrup prepared by the proposed technology at a temperature of 70 °C and the duration of treatment 5 minutes, all sucrose in the solution was inverted, and no traces of hydroxymethylfurfural were detected. It is assumed that critical stresses occur at the site of the sucrose chain, and the chemical covalent bonds are broken. The break of these bonds during the process of mechano-chemical destruction occurs on the weakest in terms of energy bonds. As a result of mechano-chemical influence on the section of the sucrose chain (C – O – C), there are critical stresses and the connection is broken. This leads to the formation of free radicals. One radical attaches to the OH- ion and another to the H+ ion forming glucose and fructose. Conclusions. The use of treatment of water-sugar solution in a rotor-pulsation apparatus by the proposed technology allows to intensify process of sugar inversion, namely, reduces the duration of the inversion from 120 to 5 minutes, and ensures almost complete inversion of sucrose excluding the formation of hydroxymethylfurfural.Документ Comparative analysis of beet cossettes extraction of different profiles on the industrial extractors(2015) Lulka, Alexander; Liulka, Dmytro; Mironchuk, Valeriy; Bulah, EugenThe process extraction of sucrose conducted from the beet cossettes of different cross-sections. Quality and mechanical characteristics, sucrose loss in pulp, raw juice quality and energy cost depends on the profile shape beet cossettes.Документ Deep processing of permeate after nano-filtration (nf) of milky whey(2018) Zakharov, Volodymyr; Zmievskiy, Yuriy; Ustinov, Olexandr; Dzyazko, Yulia; Mironchuk, ValeriyThe method of deep processing of nano-filtration permeate of milk whey is proposed and scientifically substantiated, using ozonation and electrodialysis processes. The ozonation station can remove up to 96 % of organic compounds of NF permeate, and the amount of dissolved ozone in this case should be 20...28 mg/dm3. This treatment allows us to fully utilize NF permeate in the future. It has been established that in order to achieve the posteffect of the impossibility of microflora in the ozone-treated nanofiltration permeate, the minimum amount of dissolved ozone should not be less than 2,5 mg/dm3.Документ Eduction of equilibrium state in vodkas by means of 1H NMR spectroscopy(2014) Kuzmin, Oleg; Topol’nik, Vera; Mironchuk, ValeriyEduction of equilibrium state of hydroxyl proton of ethanol and water in various samples of vodkas and flavored vodkas produced in Ukraine, using 1H NMR-spectroscopy.Документ Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation(2016) Zmievskiy, Yuriy; Mironchuk, ValeriyPreliminary experiments of concentrationof sugar beet juice after the second carbonation were carried out. A dead-end cell with a reverse osmosis membrane was used. The dependence of the permeate flux vs pressure, which was varied from 0 to 6 MPa,has been obtained. Duringjuice concentration, a linear decrease of the flux was observed. It means no fouling of the membrane surface. Preliminary calculations show that the use of reverse osmosis provides at least 30% of energy consumption. Проведено попередні дослідження процесу концентрування дифузійного соку після другої сатурації. Застосовували непроточну мембранну комірку із зворотноосмотичною мембраною, робоча температура становила 20±3 °С. Отримано залежність питомої продуктивності від тиску, який змінювали в діапазоні від 0 до 6 МПа. Під час концентрування дифузійного соку спостерігалось лінійне зниження продуктивності мембран, що вказує на відсутність забруднення поверхні розділення. Попередні розрахунки показують, що впровадження результатів досліджень у виробництво дозволить знизити споживання енергоносіїв мінімум на 30 %.Документ Treatment of dairy effluent model solutions by nanofiltration and reverse osmosis(2014) Kirichuk, Ivanna; Zmievskiy, Yuriy; Mironchuk, ValeriyDairy industry generates a large amount of wastewaters that have high concentrations and contain milk components. Membrane processes have been shown to be convenient for wastewater treatment recovering milk components present in wastewaters and producing treated water. Materials and methods. The experiments were carried out in an unstirred batch sell using nanofiltration membranes OPMN-P (ZAO STC “Vladipor”, Russian Federation) and reverse osmosis membranes NanoRo, ZAO (“RM Nanotech”, Russian Federation). The model solutions of dairy effluents – diluted skim and whole milk were used. The nanofiltration and reverse osmosis membranes showed the same permeate flux during the concentration of model solutions of dairy effluents. The reason of this was likely membrane fouling with feed components. The fouling indexes indicated the fouling factor that was higher for RO. The higher permeate quality was obtained with RO membranes. The NF permeate containing up to 0.4 g/L of lactose and 0.75 g/L of mineral salts can be discharged or after finishing trеatment (e.g. RO or other) can be reused. The obtained NF and RO retentate corresponds to milk in composition and can be used for non-food applications or as feed supplement for animals.The studied RO and NF membranes can be used for concentration of dairy effluents at low pressure. They showed better performance and separation characteristics comparing with data of other membranes available in the literature.Документ Forecasting of performance parameters of the sugar house in the sugar factory(1999) Mironchuk, Valeriy; Gulyy, Ivan; Shtangeeva, Nadiya; Yeshchenko, OksanaThe universal model of the multistage sugar crystallization has been developed which permits to simulate the multistage crystallization process with the help of the computer with the sufficient degree of detail and sequence sharply corresponding to the real industrial process. The proposed universal model of the sugar crystallization process allows to forecast the parameters of the performance of the sugar house in the sugar factory. The investigations carried out have demonstrated the advantage of the sugar crystallization schemes with the recirculation.