Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Environmental and security aspects wastewater treatment stations of food industry in Ukraine
    (2022) Semenova, Olena; Suleyko, Tetiana; Siryk, Alina; Evtushenko, Olga
    The aim of this article was to determine the optimal parameters of wastewater treatment and to eliminate the certain deficiencies of aerobic fermentation. It was established that continuous fermentation mode of wastewater flows is the most effective to get the additional source of energy - biogas. Investigated ways of intensification of the aerobic fermentation stage can increase the productivity of an aeration tank in the wastewater treatment, reducing respectively the environmental load in the region where a food industry enterprise is situated. Метою даної статті було визначення оптимальних параметрів очищення стічних вод та усунення певних недоліків аеробного бродіння. Встановлено, що безперервний режим бродіння потоків стічних вод є найбільш ефективним для отримання додаткового джерела енергії – біогазу. Досліджені шляхи інтенсифікації стадії аеробного бродіння дозволяють підвищити продуктивність аеротенка при очищенні стічних вод, відповідно знижуючи навантаження на навколишнє середовище в регіоні, де знаходиться підприємство харчової промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of causes, circumstances and consequences of occupational traumatic injuries at the food beverage enterprises
    (2019) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Zomchak, Viktoriya
    The article analyzes the dynamics of occupational injuries in the food industry in the production of beverages for the period from 2010 to 2018. It was found that organizational factors lead to 80% of occupational injuries. Violations were mainly due to employees' poor knowledge of occupational safety rules. В статті проаналізовано динаміку виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості при виробництві напоїв за період з 2010 по 2018 роки. Було встановлено, що організаційні фактори призводять до 80% виробничого травматизму. В основному порушення відбувалися через слабкі знання працівниками правил безпеки праці.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of reasons, circumstances and consequences of manufacturing traumatism during production of main pharmaceutical products and pharmaceutical preparations
    (2020) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Zomchak, Viktoriya
    In the article there is analyzed statistics on the causes, consequences and circumstances of occupational injuries at the pharmaceutical products and pharmaceuticals for the period from 2013 to 2018, and is found that organizational factors lead to 80% of industrial injuries. The results of the study of the accident are presented in distribution by profession, age, general work experience, and experience in the specialty of the victims. Prophylactic measures are proposed to prevent occupational injuries in the production of basic pharmaceutical products and pharmaceuticals. В статті проаналізовано статистичні дані щодо причин, наслідків та обставин виробничого травматизму при виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів за період з 2013 по 2018 роки. Під час проведення дослідження застосовано прикладний статистичний аналіз даних про нещасні випадки, метод головних компонент. Було проведене дослідження трендів часових рядів виробничого травматизму, що базується на даних Державної служби статистики України. Наведено результати дослідження розподілу нещасних випадків за професією, віком, загальним стажем роботи, стажем за спеціальністю потерпілих. Запропоновано профілактичні заходи щодо запобігання виробничого травматизму при виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів.
  • Ескіз
    Документ
    Methods of assessment of operating effectiveness of the Intellectual information and analytical system of Occupational safety management at pharmaceutical іndustry enterprises
    (2019) Siryk, Alina; Evtushenko, Olga; Lych (Tkachenko), Inna; Soloshenko, Kateryna
    The article overlooks methodology for evaluating the effectiveness of the intellectual information-analytical system of labor protection management at the enterprises of the pharmaceutical industry. The introduction of this technique at the enterprises of the pharmaceutical industry in the traditional procedures of internal audit will achieve a new quality of functioning of automated information-analytical systems of labor protection management and significantly increase the efficiency of information processing in decision-making processes due to the efficiency and accuracy of choosing the optimal set of measures for ensuring safety.
  • Ескіз
    Документ
    Formation of intelligent agents of the information and analytical system of enterprise safety management
    (2018) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina
    It is determined that the proposed complex automation system of labor protection management for companies in food industry, can be used to improve project management decisions on operational analysis of working conditions in the food enterprise, definition of areas to prevent occupational injuries and organizational measures for the protection of labor basis.
  • Ескіз
    Документ
    Development of the occupational safety in the food industry with regard for the risk-based approach
    (2016) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Porodko, Petro
    The prediction of occupational risks and making the conditions for the prevention of injuries based on it is one of the promising scientific directions of the workplace safety development in industry, as it is directly connected with the manufacturing process.
  • Ескіз
    Документ
    Oprogramowanie systemuzarządzania ochroną pracy dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
    (2016) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Porodko, Petro; Biloshapka, Alona
    Zaproponowany kompleks środków automatyzacji zarządznia ochroną pracy dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego może zostać wykorzystany do udoskonalenia projektów decyzji kierowniczych dotyczących operatywnej analizy stanu warunków pracy w przedsiębiorstwie, określenia racjonalnych kierunków profilaktyki traumatyzmu przemysłowego i uzasadnienia przedsięwzięć organizacyjnych w zakresie ochrony pracy. Wyniki pracy są wkładem do rozwoju stosowanych podstaw ochrony pracy w części dotyczącej diagnostowania, modelowania sytuacji ekstremalnych i oceny ich skutków. Пропонована програмна система управління охороною праці для підприємств харчової промисловості може бути використана для поліпшення рішень з управління проектами операційного аналізу умов праці на підприємстві, визначення областей щодо попередження виробничого травматизму та організаційних заходів з основ охорони праці. Результати роботи сприяють принципу розробки додатків безпеки праці, діагностики та моделювання надзвичайних ситуацій та оцінки їх наслідків. The proposed software system of labour protection management for companies in food industry can be used to improve project management decisions on operational analysis of working conditions in the enterprise, definition of areas to prevent occupational injuries and organizational measures for the protection of labor basis. The results of work contribute to the principle application development of occupational safety as far as the diagnosis and modeling of extreme situations and evaluate their consequences.
  • Ескіз
    Документ
    Mathematical model of decision-making with account the risk of injuries
    (2015) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Porodko, Petro
    In order to improve the mathematical models of decision making in company's safety management system was found that in the development of methodical maintenance decision support systems it is necessary to create a process of adaptation of decision-making tools.
  • Ескіз
    Документ
    Increase in the Level of occupationl safety in the food industry with regard tof the risk-oriented approach
    (2016) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina; Porodko, Petro
    The investigation was performed on the basis of the following methods: the methods of statistical analysis of accidents that occurred in the food industry within the last decade for the determination of tendencies of traumatism; the method of regression analysis for the evaluation of cause-and-effect relations characteristic of injury processes.
  • Ескіз
    Документ
    Improvement the system of safety management in the food industry enterprises
    (2015) Evtushenko, Olga; Siryk, Alina
    The methods of labor protection management, based on a combination of statistical analysis, expert estimation with ranking factors and combined forecasting the risks of occupational injuries with the implementation of algorithm formation of proposals about improving working conditions in the food industry enterprises, were improved. The results, which can be used in improving the management solutions' projects about providing safe working conditions of employees in the food industry enterprises as well as in the other industries of Ukraine, were received.