Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Одоруючі речовини рослинних олій і методи їх вилучення(2021) Демидова, Анастасія Олександрівна; Шеманська, Євгенія ІванівнаВ статті надані сучасні дані щодо складу одоруючих речовин різних типів рослинних олій. Розглянуто особливості спільного для рослинних олій набору одоруючих речовин та виділені різновиди одоруючих, які можуть виступати індивідуальними характеристиками найбільш розповсюджених видів олій. Доведена можливість хімічного дезодорування рослинних олій – принципово нового підходу до видалення одоруючих речовин. Спосіб заснований на взаємодіях між альдегідами та спиртами з утворенням більш летких ацеталей. Одержані повністю дезодоровані зразки соняшникової олії. Доведена можливість контрольованого впливу на органолептичні показники соєвої олії.Документ Влияние концентрации сусла и расы дрожжей на образование продуктов брожения при спиртовом сбраживании мелассы(1982) Куц, Анатолий Михайлович; Суходол, Виктория ФоминичнаИсследовано влияния концентрации сусла и расы дрожжей на образование продуктов брожения при спиртовом сбраживании мелассы гибридными дрожжами Г-75 и Г-112 по сравнению с дрожжами расы В. Доказано, что с повышением концентрации независимо от расы дрожжей в бражке возрастает содержание спирта, глицерина, альдегидов, летучих кислот, сложных эфиров, летучих азотистых веществ и ненасыщенных соединений, а содержание биомассы и высших спиртов – уменьшается. Сахара более полно потребляются при низких концентрациях сусла. Но максимальный выход спирта наблюдается при концентрации 20 %, что обусловлено повышенным расходом сахара на его синтез. При всех концентрациях сусла дрожжи расы В расходовали меньше сахара на синтез биомассы, глицерина и летучих примесей спирта по сравнению с гибридными дрожжами Г-75 и Г-112. Investigated the effect of the concentration of the wort and the race of yeasts on the formation of fermentation products during alcoholic fermentation of molasses hybrid yeast G-75 and G-112 in comparison with the yeast of race V. It is proved that with increasing concentrations regardless of race yeast in the brew increases the content of alcohol, glycerol, aldehydes, volatile acids, esters, volatile nitrogen compounds and unsaturated compounds, and the content of biomass and higher alcohols decreases. Sugar more fully consumed at low concentrations of wort. But the maximum alcohol yield is observed at a concentration of 20 %, due to increased consumption of sugar in its synthesis. At all concentrations of wort yeast race V to use less sugar on the synthesis of biomass, glycerol and volatile impurities alcohol compared with hybrid yeast G-75 and G-112.Документ Адсорбція альдегідів із водно-спиртових розчинів шунгітом(2014) Турчун, Олег Вікторович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено адсорбційну спроможність шунгіта щодо альдегідів водно-спиртових розчинів, концентрацією 40 та 50% об. Встановлена раціональна тривалість взаємодії адсорбент:водно-спиртовий розчин при адсорбції ацетальдегіда і кротонового альдегіда. Доведено, що кротоновий альдегід краще адсорбується шунгітом із розчинів, концентрацією 40 % об, ацетальдегід - із 50% об. спиртових розчинів.Документ Адсорбційне очищення водно-спиртових розчинів від альдегідів вуглецевим та природним сорбентами(2005) Малежик, Іван Федорович; Біла, Галина Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій ВеніаміновичРобота присвячена очищенню водно-спиртових розчинів від альдегідів вуглецевим сорбентом БАВ-4 та природним мінералом палигорськітом. Доведена ефективність дії природного мінерала палигорськіта в адсорбційному очищенні водно-спиртових розчинів та доцільність створення комбінованого сорбенту з оптимальним вмістом активного вугілля в ньому – 10%. The work is dedicated to clean water-alcohol solution of aldehyde carbon sorbent and PAH-4 natural mineral palygorskite. The efficiency of a natural mineral palygorskite in adsorption purification of water-alcohol solutions and the feasibility of establishing a combined sorbent with optimal content of activated carbon in it - 10%.Документ Нові державні стандарти на спирт етиловий ректифікований(2002) Міхненко, Євгеній Олександрович; Кизюн, Григорій Олександрович; Міщенко, Олексій Семенович; Нагурна, Ніна Анатоліївна; Дрeмлюга, Катерина Василівна; Янкова, Н. М.; Мельник, Людмила МиколаївнаОбгрунтовано доцільність створення нових державних стандартів на спирт етиловий ректифікований із урахуванням розвитку теорії і практики ректифікації за останні роки. Запропоновано нові методики інструментального аналізу домішок спирту. Встановлено метрологічні характеристики методик випробувань, які застосовують при визначенні якості спирту. The expediency of creating new state standards for rectified spirit with the development of the theory and practice of distillation in recent years. We propose new methods of instrumental analysis of impurities of alcohol. Established metrological characteristics of test methodologies used in determining the quality of the alcohol.Документ Сорбційно-каталітичні процеси в системах «активне вугілля - водно-спиртові розчини»(2004) Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Людмила Миколаївна; Гоба, Валентина ЄвстафіївнаДосліджено сорбційно-каталітичні властивості активного вугілля щодо альдегідів водно-спиртових розчинів у присутності кисню та аргону. Показано вплив кількості вугілля на ступінь очищення водно-спиртових розчинів від альдегідів у статичних умовах за час контакту 30 хв.Документ Исследование сортового аромата столовых виноматериалов(2002) Билько, Марина Владимировна; Аникина, Надежда Станиславовна; Гержикова, Виктория ГригорьевнаУстановлены различия в формирования аромата столовых белых виноматериалов из винограда сортов Алиготе, Ркацители и Рислинг Рейнский. Составлены мультирегрессионные модели сортового аромата столовых виноматериалов, характеризующие взаимосвязь качественного состава и количественного содержания ароматобразующих компонентов с суммарными числами аромата. The differences in the formation of flavor table white wine from grapes Aligote Rkatsiteli and Rhine Riesling. The mathematical models relating the aroma values to the qualitative and quantitative content of aromaforming compounds were developed for table wines.Документ Некоторые технологические аспекты управления ароматом столовых вин(2008) Билько, Марина Владимировна; Гержикова, Виктория ГригорьевнаРассмотрены этапы формирования аромата столовых вин. Доказано влияние ферментных препаратов пектолитического и гликозидазного действия и сухих «сортовых» дрожжей на управление ароматом столовых вин.Документ Некоторые подходы к оценке сортового аромата столовых виноматериалов(2001) Билько, Марина Владимировна; Аникина, Надежда Станиславовна; Гержикова, Виктория ГригорьевнаПриведены исследования по разработке комплексного подхода для оценки аромата сортовых виноматериалов, в основу которого легло количественное содержание и качественный состав фоновых и основного классов ароматобразующих веществ. Установлены диапазоны их варьирования для сортовых виноматериалов из Алиготе и Ркацители. Разработанная схема оценки аромата столового виноматериала позволяет определить качество аромата сортового виноматериала и использовать полученные результаты для установления подлинности сортовых вин.Документ Спектр веществ, формирующих вкус и аромат пива (часть 2)(2012) Хиврич, Борис Иванович; Роздобудько, Борис ВалериевичВ первой части статьи авторами было рассмотрено влияние основных серосодержащих соединений на вкус и аромат пива. Во второй части внимание уделено вторичным продуктам брожения, которые являются основой в формировании сенсорного профиля пива. К ним относят высшие спирты, эфиры и карбонильные соединения.