Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Актуальные проблемы сыроделия
    (2017) Раманаускас, Римгаудас; Полищук, Галина Евгеньевна
    Молочной промышленности различных стран можно отметить ежегодное увеличение объемов производства сычужных сыров. Эта тенденция сохраняет свои направленность и динамичность с середины прошлого столетия до настоящего времени. In the dairy industry of different countries, an annual increase in Production of rennet cheeses. This trend keeps its focus and dynamism From the middle of the last century to the present.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування вибору стратегій управління фінансово-економічними результатами діяльності підприємств на основі концепції Six Sigma
    (2016) Арич, Михайло Іванович
    Визначено особливості та умови необхідні для обґрунтування стратегій управління фінансово-економічними результатами підприємств відповідно до концепції вдосконалення управління Six Sigma. Розглянуто специфіку змін законодавчо-нормативних актів, які регулюють фінансову та бухгалтерську звітність підприємств України щодо визначення фінансово-економічних результатів. Рекомендовано визначати та обґрунтовувати запропоновані основні та триступеневі стратегії управління фінансово-економічними результатами згідно із критерієм концепції Six Sigma. The features and conditions necessary to justify the management strategies of financial and economic results of enterprises according to the concept of improving the management of Six Sigma. The specificity changes in legislation and regulations governing financial and accounting records of enterprises Ukraine to determine the financial and economic results. Recommended identify and justify the proposed basic and trystupenevi management strategy of financial and economic results according to the criterion of the concept of Six Sigma.
  • Ескіз
    Документ
    Реалізація основних та триступеневих стратегій управління фінансово-економічними результатами підприємств молочної промисловості України
    (2016) Арич, Михайло Іванович
    У статті проведено аналіз реалізації запропонованих автором основних та триступеневих стратегій управління фінансово-економічними результатами діяльності підприємств на прикладі молочної промисловості України. Визначення та обґрунтування запропонованих стратегій управління фінансово-економічними результатами здійснювалося на основі таких критеріїв, як інтегральний показник оцінки ефективності управління результатами; коефіцієнт рангової кореляції Спірмена; рівень ефективності управління фінансово-економічними результатами відповідно до концепції Six Sigma; максимальне відхилення показників стратегії від своїх нормативних значень. The article analyzes the main author of the proposed three-tier management strategies and financial and economic performance of the enterprise by the example of the dairy industry of Ukraine. Identification and justification for the proposed management strategies of financial and economic results was carried out on the basis of criteria such as the integral index evaluating the effectiveness of performance management; coefficient Spearman's rank correlation; the efficiency of management of financial and economic results according to the concept of Six Sigma; maximum deviation indicators strategy of their normative values.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні аспекти і передумови створення кластеру молочної промисловості
    (2015) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна
    Україна — потужна аграрна країна, з віковими традиціями рослинництва і тваринництва. Саме такі передумови і стали підґрунтям для розвитку харчової промисловості через формування й ефективне функціонування кластерних структур. При створенні кластеру виникає проблема ідентифікації самого кластеру як певного утворення, об’єднання, так і підприємств, що можуть стати повноправними учасниками кластеру та скористатися всіма перевагами участі в ньому. В роботі визначені основні методичні підходи ідентифікації кластерного утворення. Автором були визначені теоретичні підходи ідентифікації кластерів молочної промисловості, проаналізовані основні статистичні показники спроможності підприємств до кластерних утворень. Були визначені та проаналізовані КЛОК та КДВ молочної промисловості по Київській області за всіма варіантами розрахунків (за чистим доходом, кількістю підприємств та чисельністю працівників). В результаті розрахунку даних коефіцієнтів була визначена спеціалізація району та визначені перспективні галузі для розвитку кластерів. Ukraine is a powerful agrarian country with ancient traditions of crop and livestock farming. Such preconditions became the ground for the development of food industry by way of formation and effective operation of cluster structures. The process of cluster forming brings out a problem of cluster identification, concerning not only certain formation or association, but also enterprises that can become full members of the cluster and experience all the benefits of the membership. This research defines the main methodological approaches to cluster identification. The author determines theoretical approaches to identify dairy industry clusters, and analyses the main statistical indicators of enterprises towards capability of forming clusters. There were identified and analyzed coefficient of localization and coefficient of per capita production of dairy industry through Kiev region following all calculating options (net income, number of enterprises and quantity of employees). As a result of coefficient figure calculations, region specialization was determined and perspective fields for cluster development were defined
  • Ескіз
    Документ
    Treatment of dairy effluent model solutions by nanofiltration and reverse osmosis
    (2014) Kirichuk, Ivanna; Zmievskiy, Yuriy; Mironchuk, Valeriy
    Dairy industry generates a large amount of wastewaters that have high concentrations and contain milk components. Membrane processes have been shown to be convenient for wastewater treatment recovering milk components present in wastewaters and producing treated water. Materials and methods. The experiments were carried out in an unstirred batch sell using nanofiltration membranes OPMN-P (ZAO STC “Vladipor”, Russian Federation) and reverse osmosis membranes NanoRo, ZAO (“RM Nanotech”, Russian Federation). The model solutions of dairy effluents – diluted skim and whole milk were used. The nanofiltration and reverse osmosis membranes showed the same permeate flux during the concentration of model solutions of dairy effluents. The reason of this was likely membrane fouling with feed components. The fouling indexes indicated the fouling factor that was higher for RO. The higher permeate quality was obtained with RO membranes. The NF permeate containing up to 0.4 g/L of lactose and 0.75 g/L of mineral salts can be discharged or after finishing trеatment (e.g. RO or other) can be reused. The obtained NF and RO retentate corresponds to milk in composition and can be used for non-food applications or as feed supplement for animals.The studied RO and NF membranes can be used for concentration of dairy effluents at low pressure. They showed better performance and separation characteristics comparing with data of other membranes available in the literature.
  • Ескіз
    Документ
    Financial and economic performance of the dairy industry of Ukraine
    (2014) Arych, Mykhailo; Gnatenko, Elena
    Analysis of financial and economic performance of dairy enterprises is important to determine the overall status and quality of their operations and predict trends.
  • Ескіз
    Документ
    Методологічні принципи формування економічного механізму регулювання розвитку молочної промисловості в умовах ринку
    (1999) Мостенська, Тетяна Леонідівна
    На думку більшості економістів, одним із провідних механізмів відкритого типу є механізм рівноваги між споживанням і виробництвом. Не заперечуючи значущості цього механізму, слід звернути увагу на те, що хоча виробництво та споживання і взаємозв'язані у відтворювальних процесах, але вони різняться між собою як за своїми характеристиками, так і за умовами, в яких відбуваються. According to most economists, one of the key mechanisms to open the mechanism of balance between consumption and production. Without denying the importance of this mechanism, one should note that while production and consumption and interconnected in the reproduction process, but they differ both in their characteristics, and on the circumstances in which occur.