Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Про доцільність рециркуляції сиропів в плівкових випарних апаратах
    (2021) Петренко, Валентин Петрович; Масліков, Михайло Олександрович; Бойко, Володимир Олександрович; Іващенко, Наталія Вікторівна
    У статті визначено робочі характеристики плівкових випарних апаратів за режимів рециркуляціїї розчинів в умовах дефіциту сиропів на хвостовій частині випарної установки цукрових заводів. Проаналізовано тенденції вдосконалення випарних установок на основі заміни випарних апаратів Роберта на плівкові в цукровій галузі. Виконано аналіз роботи плівкових випарних апаратів під час концентрування густих цукрових розчинів у режимах рециркуляції сиропу на основі співвідношень, отриманих у результаті математичного та фізичного моделювання тепло-гідродинамічних процесів, перебіг яких відбувається в низхідних кільцевих дво-фазних потоках розчинів під час пароутворення. Робочі модельні рідини — дисти-льована вода та цукрові розчини концентрацією до 72%; Діапазон досліджень: об’ємна щільності зрошення — 0,4…6,5∙10–4 м2/с; тиск — 0…0,08 МПа; роз-рідження — 0…0,084 МПа; температурний напір — 2…20°С; тепловий потік — до 60 кВт/м2; швидкість пари — 1…45 м/с; кінематична в’язкість — 0,28…30∙10–6 м2/с. Область витратних і режимних параметрів, в рамках якої коректне співвідношення для розрахунку тепло-гідродинамічних характеристик плівкових випарних апаратів, охоплює весь діапазон, характерний для роботи випарної установки цукрових заводів. Детально проаналізовано роботу останнього корпусу пʼятикорпусної випар-ної установки, який експлуатується в найбільш несприятливих, з точки зору параметрів функціонування, умовах. Результати розрахунків надані графічно у вигляді залежностей зміни теплового потоку, інтенсивності тепловіддачі, концентрації по довжині випаровувального каналу плівкового випарного апарата від кратності рециркуляції для конкретного типу випарного апарата заводу потужністю перероблення сировини 7000 тонн/добу.
  • Ескіз
    Документ
    Тепловіддача при випаровувальному концентруванні розчинів у вертикальних низхідних кільцевих потоках
    (2018) Петренко, Валентин Петрович; Прядко, Микола Олексійович; Рябчук, Олександр Миколайович; Глоба, Олександр Вікторович
    У статті наведено результати моделювання теплообміну в догрітих до температури насичення плівках розчинів, що рухаються по вертикальній поверхні труб як у режимі випаровування з міжфазної поверхні, так і поверхневого кипіння, як в умовах вільного стікання, так і за наявності швидкісного парового ядра в діапазоні зміни режимних параметрів, характерних для роботи випарних установок цукрових заводів та ВУ з концентрування фруктових соків. Фізичне моделювання виконано на експериментальному стенді з незалежним формуванням в кип’ятильному каналі витрат фаз і теплового потоку, а також на установках, що моделюють реальні умови концентрування розчинів у плівкових випарних апаратах. Як модельні рідини використані: вода, цукрові розчини, концентрацією до 72%, яблучний сік, концентрацією до 70%. Об’ємна щільність зрошення змінювалась від 0,05 10-3 до 0,6 10-3 м2/с, швидкість пари — до 40 м/с, розрідження — до 0,85 бар, тепловий потік — до 60 кВт/м2. Геометрія експериментальних каналів охоплює діапазон довжин від 1,8 до 9 м, діаметрів — від 20 до 32 мм. Аналіз отриманих даних, а також даних інших авторів дав змогу виявити вплив на тепловіддачу до плівок і режимних параметрів, і геометричних характеристик труб, а також сформулювати умови переходу до поверхневого кипіння. Критерієм переходу до поверхневого кипіння на теплообмінній поверхні з певним розміром мікротріщин в умовах гравітаційного стікання із супутним рухом парового ядра прийнята величина мінімально допустимого перегріву стінки, за якого розвиваються парові бульбашки, розрахованого на основі співвідношень Лапласа та Клапейрона-Клаузіуса. Виявлено особливості впливу швидкості пари на корисний температурний напір між стінкою труби та плівкою концентрованого розчину. Розраховано співвідношення для коригування корисного температурного напору, розрахунку теплового потоку до кільцевих низхідних парорідинних потоків розчинів, а також узагальнюючі співвідношення для інженерних розрахунків коефіцієнтів тепловіддачі в трубах вертикальних плівкових випарних апаратів. Наведено результати розрахунків за отриманими співвідношеннями розподілу теплового потоку по висоті довгих кип’ятильних труб та зроблено порівняння результатів розрахунку з експериментальними даними для води та яблучних сиропів. The results of modeling heat transfer in liquid films of solutions heated to the saturation temperatures, flowing down over vertical cylindrical surfaces are presented. The experiments deal with the films evaporating from the interphase surface and in the regime of surface nucleate boiling. The films are studied in a regime of free falling and in the presence of co-current steam core. The range of regime parameters covered in the experimentation is characteristic for the working parameters of film evaporators of sugar industry and concentration of fruit juices. Experimental stand allowed an independent phase injection which enabled creation of any possible wavy structure on the falling film surface as well as formation of films with a wide range of film thickness. As modelling solutions are used: water, sugar solutions concentration up to 72%, apple juice concentration up to 70%. The volumetric liquid flux changed from 0,05 10-3 up to 0,6 10-3 m2/s, speed pair — up to 40 km/s, underpressure — up to 0,85 bar, a thermal stream — up to 60 kVt/m2. The geometry of experimental channels covers a range of lengths from 1,8 up to 9 m, diameters — from 20 up to 32 mm. The analysis of data obtained by the authors along with those available in the literature allowed to formulate principal factors affecting mechanism of heat transfer to liquid films in the both patterns of evaporation, formulate the conditions of transition to surface nucleate boiling which occur in pipes of different diameters. The criterion for the transition to surface boiling on a heat exchange surface with a certain size of microcracks in conditions of gravitational flow with a co-current steam flow is the value of the minimal allowable wall overheating at which vapor bubbles develop, calculated on the basis of the Laplace and Clapeyron-Clausius relationships. The peculiarities of the influence of the steam velocity on the useful temperature pressure between the pipe wall and the film of the concentrated solution are revealed, the relationships for the correction of the useful temperature pressure and the calculation of the heat flux to annular down-flowing liquid films of solutions are presented. The results of calculations for the obtained ratios of the distribution of heat flux over the height of long boiling pipes and the comparison of the calculation results with the experimental data for water and apple syrups are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність застосування плівкових випарних апаратів та розрахунок інтенсивності тепловіддачі до киплячих цукрових розчинів в них
    (2013) Петренко, Валентин Петрович; Прядко, Микола Олексійович; Рябчук, Олександр Миколайович
    Надані порівняльні розрахунки випарних установок з плівковими випарними апаратами, апаратами Роберта та змішаної конфігурації. Наведено нове співвідношення для розрахунку інтенсивності тепловіддачі до гравітаційно-стікаючих плівок цукрових розчинів в режимі випаровування з вільної поверхні та поверхневого кипіння.
  • Ескіз
    Документ
    Теплообмен в испарительных каналах пленочных выпарных аппаратов
    (2013) Петренко, Валентин Петрович; Рябчук, Александр Николаевич
    Представлены результаты исследований теплоотдачи к испаряющимся гравитационно-стекающим пленкам сахарных растворов с концентрацией до 72% при низком давлении и вакууме. Приведено обобщающее расчетное уравнение для определения интенсивности теплоотдачи к испаряющимся пленкам, справедливого как в режиме испарения со свободной поверхности, так и в условиях поверхностного кипения для труб с произвольной шероховатостью в широком диапазоне изменения режимных параметров. The researches’ results of heat transfer towards vaporizing gravitationally falling films of the sugar solutions with concentration up to 72% at low pressure and vacuum are represented. The generalizing calculated equation for determining an intensity of the heat transfer towards the evaporating films, as valid for the mode of evaporation from the free surface as under surface boiling for pipes of any roughness, in a wide range of operating parameters is shown.
  • Ескіз
    Документ
    Модернізація кристалізаційного відділення: збільшення виробництва цукру, зменшення витрат палива
    (2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.
    Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.
  • Ескіз
    Документ
    Модернізація кристалізаційного відділення ВАТ “Чортківський цукровий завод” компанією “Техінсервіс”
    (2009) Ровинський, Артем Дем’янович; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Левицький, Я. Г.
    Наведено результати поетапної модернізації випарної установки і продуктового відділення на ВАТ “Чортківський цукровий завод”. Реконструйована теплова схема заводу з заміною IV і V корпусів на плівкові апарати виробництва “Техінсервіс”, що дозволило впровадити низькотемпературний режим уварювання утфелів з використанням сокових парів ІІІ і IV корпусів випарної установки. Впроваджено схему уварювання утфелю І кристалізації з використанням маточного утфелю. У вакуум-апаратах І продукту уварюється сироп до в’язкості затравки і після цього вводиться розрахункова кількість маточного утфелю залежно від заданого кінцевого розміру кристалів. Модернізація продуктового відділення дозволила скоротити тривалість уварювання на 1,5–2 год., збільшити вихід кристалічного цукру із утфелю до 50–52 %, зменшити втрати сахарози в мелясі, за стабільно низьких витратах газу – 3,28–3,19 до маси буряків. In this article results of modernization of evaporator system and crystallization station on JSC “Chertkovskiy sugar plant” by “Techinservice” company are given. Convective thermal coupling of the plant is reconstructed with change of ІV and V frames to film evaporators. Scheme of A-boiling with use of mother massecuite is introduced, that allows to reduce continuance of boiling for 1,5–2 hours, increase sugar recovery from massecuite to 50–52%. Vertically supported mold with moving cooling system is set, which is controlled by microprocessor system, which allows to control the speed of massecuite cooling. Modernization of sugar end allows to increase the sugar recovery and reduce sugar losses in molasses in stable low gas input – 3,28–3,19 % to beet mass.