Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Functional nutrition to support the health of the population of Ukraine under wartime conditions
    (2023) Stetsenko, Natalia; Simahina, Galina; Goyko, Iryna; Bashta (Sheremet), Alla
    The population of Ukraine has been living in conditions of Russian aggression for more than a year and is in a state of stress due to shelling, uncertainty of the future, risks of loss of life and property, worries for the lives of relatives who are in the ranks of the defense forces or found themselves in territories temporarily not controlled by Ukraine. Under these conditions, the quality of food, drinking water, and the environment deteriorate, with complex negative impacts on people's health. They need particular special nutrition with a full set of necessary essential nutrients, capable of providing physical and psychological endurance, preventing the occurrence and development of somatic, nervous and other types of various diseases. For this, health and functional food products and drinks are needed, which will include a scientifically based selection of physiologically functional ingredients with the necessary medical and biological indicators and directed therapeutic and preventive properties. The research analyses the positive effects of micronutrients that affect physiological processes in the human body during periods of stress and poststress. It is known that in such conditions the metabolism takes place more actively, the consumption of some vitamins and minerals increases, therefore the need for antioxidant vitamins and vitamin cofactors of the body's enzymatic systems increases. There are a number of factors that increase the impact of stress on the human body and, as a result, should be excluded. These include food toxins, alcohol, oxidants, and free radicals. One of the most promising ways to prevent stress and reduce its consequences is to include functional foods and beverages as part of the diet. Their composition should include these functional ingredients, the deficiency of which disrupts the body's adaptive capabilities.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення системи стрес менеджменту підприємства в умовах невизначеності
    (2023) Драган, Олена Іванівна; Рудова, Анастасія Ярославівна
    У статті обґрунтовується актуальність удосконалення системи стрес менеджменту підприємства у невизначених умовах, які сприяють збільшенню кількості стресорів та підвищенню рівня стресу. Незважаючи на значні наукові дослідження в цій сфері, питання удосконалення стрес менеджменту залишається недостатньо методично обґрунтованим. Найбільший вклад у розвиток стресостійкості повинен вкладати роботодавець, розвиваючи систему стрес-менеджменту на підприємстві, оскільки робота для більшості респондентів стає основним стрес-фактором. Сучасні системи стрес-менеджменту на підприємстві повинні передбачати профілактику стресорів та розробляти заходи, які мінімізують їхні негативні наслідки для працівників. Запропоновано методичний підхід, який передбачає ранжування чинників покращення системи стрес менеджменту на підприємстві з апробацією на автотранспортному підприємстві. Actuality of stress management improvement of the enterprises in uncertain terms that assist the increase of the amount of stressors and increase the level of professional stress is described in the article. Without regard to considerable scientific researches in this sphere, questions of stress management improvement remains methodically not enough reasonable. The greatest contribution on the development of stress resistance must inlay the employer, developing the stress management system on the enterprise, as work for most respondents is becoming the basic stress factor. The modern system of stress management on the enterprise must envisage the prophylaxis of stressors and develop events that minimize their negative consequences for workers. Methodical approach that envisages ranging of improving factors of management stress system on the enterprise with approbation on motor transport enterprise is offered. The survey where were determined and ranked the stressors from the most to the least for truck drivers was conducted. The survey showed that the main stressors in their professional activities include a long stay in a sitting position – 71,4%, a long wait for loading / unloading – 57,1% and a breakdown on the road – 57,1%. By means of certain stressors, guidance of motor transport enterprise to distinguish next criteria that can be used for the improvement of stress management system: improvement of workplace ergonomics (driver’s seat); the use of the systems of GPS-tracking in order to carry out monitoring of drivers in real-time; sport competitions into a collective, so with companies with what they cooperate; sessions with a specialist, psychotherapy and training; fight against the professional chronic workers’ diseases; stay with home animal in voyage; material reward for the display of physical activity; conduct of video-diary; development of workers with providing different training; increase of the level of automation processes of loading and unloading of cargo is offered. The results of survey testify that the best event for the improvement of stress management system of motor transport enterprise is establishment of the modern system GPS-tracking.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення стресових чинників у роботі працівників за допомогою нормування праці
    (2022) Драган, Олена Іванівна; Рудова, Анастасія Ярославівна; Бергер, Аліна Дмитрівна
    У статті досліджуються питання, пов’язані з попередженням посилення стресових чинників на робочому місці за допомогою нормування праці. Згідно опитувань компанії «Deloitte» понад 70% працівників перебувають у постійному стресі та найбільш стресовими виробничими чинниками для них є обсяг робіт (перенавантаження) та невизначеність із пандемією Covid-19 ‒ реорганізація виробництва, перехід до віддаленої роботи або зміни умов роботи. Фотографія робочого часу як метод нормування праці дозволяє відстежити виконання виробничої операції і встановити чинники, що впливають на працівника, зміну його поведінки та трудової дисципліни. Хронометраж як метод нормування праці дозволяє продіагностувати рівень працездатності працівника, його емоційне ставлення до різних типів завдань, відстежити піки перенавантаження та втоми. Запропоновані заходи щодо розвитку системи стрес-менеджменту та впровадження wellbeing-програм на підприємствах. The questions related to warning of stress factors’ strengthening in the workplace by means of rationing of labor s are investigated in the article. Realization of the sociological questioning by the Ukrainian platform of Gradus Research and Advisory Board, set that over 70% polled are in permanent stress. The ponderable factor of stress are professional difficulties in the workplace. It is considered to distribute professional stress on six categories by factors: personal, physical, social, description tasks, structural, role-play. In accordance with the questioning of “Deloitte” company the most stressful factors for respondents are the amount of work (overload, overstrain) and vagueness with the pandemic of Covid-19 ‒ production reorganization, passing to remote work or change of work terms. The least stress for the workers of the enterprise is the relationship with colleagues, organization management, using of out-of-date technique and technologies of decision making indicators. The research of different generations’ answers (Y, Z) in relation to mental health in working environment in the edge of the whole world and Ukraine is analyzed. By means of application of the methods of rationing of labor of business hours’ photo and time-study it is possible to discover or warn the stress factors’ strengthening in workers at the workplace. The photo of business hours allows watching the implementation of productive operation and setting the factors that influence on the worker, worsening of his behavior and labour discipline, his emotional attitude of different types of production tasks, to watch lances of overload and tiredness during the working day. The factors of direct and indirect influence on forming and use of stress management systems was offered by M.F. Honchar are analyzed. It is considered that the stress management system of the enterprise needed to be equated to management of pessimistic variant that will take into account possible problems and threats, and how to follow them for the removal of unfavorable consequences. Events in relation to the development of stress management system and introduction of wellbeing- programs in activity of the enterprise are offered.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics as a remedy against stress
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    The functional connection between the gastrointestinal tract and the central nervous system of the host organism was considered. The relationship between the intestinal microbiome and the central nervous system had been analyzed. The main mechanisms of the influence of microbiota on the functions of the central nervous system were shown. The literature data on the role of the intestinal microbiome in disorders of the central nervous system were summarized. The main factors linking the intestinal microbiota and the central nervous system were given. The prospects of using bacteriotherapeutic drugs and functional food products enriched with appropriate probiotic microorganisms for the prevention and treatment of neurological disorders, as well as for maintaining the functionality of the immune system in stress subjects were highlighted. Розглянуто функціональний зв'язок між шлунково-кишкового тракту та центральною нервовою системою організму господаря. Проаналізовано взаємозв'язок між мікробіоом кишечника та центральною нервовою системою. Показані основні механізми впливу мікробіоти на функції центральної нервової системи. Узагальнено дані літератури про роль мікробіома кишечнику при порушеннях центральної нервової системи. Вказані основні фактори, що пов'язують мікробату кишечнику та центральну нервову систему. Висвітлено перспективи застосування бактеріотерапевтичних лікарських засобів та функціональних харчових продуктів, збагачених відповідними пробіотичними мікроорганізмами для профілактики та лікування неврологічних розладів, а також для підтримки функціональності імунної системи у випробуваних.
  • Ескіз
    Документ
    Формування системи стрес-менеджменту на підприємствах м’ясопереробної галузі
    (2018) Драган, Олена Іванівна
    У статті розглянуто сутність поняття «стрес». Особливу увагу приділено різновиду стресу ‒ професійному стресу. Обґрунтовано важливість проблеми професійного стресу як об’єкту Всесвітньої організації охорони здоров’я у сфері охорони психічного здоров’я та трудової діяльності. Розглянута модель створення стресової ситуації. Досліджено класифікацію стресорів, їх розподіл на внутрішні та організаційні. З’ясовані особливості організаційних стресорів, що виникають на підприємствах м’ясопереробної галузі. Обґрунтовані причини сильного нервового перенапруження на виробництві. Досліджено низький рівень санітарно-гігієнічних умов на підприємствах м’ясопереробної галузі. Досліджено поняття «стрес менеджмент» на підприємстві. Розроблено систему стрес менеджменту на підприємстві, яка складається з трьох основних підсистем: виявлення стресогенних факторів на підприємств; атестації працівників на виявлення рівня стерсостійкості; розроблення організаційних заходів стрес менеджменту. Доповнено обов’язки інспектора кадрів за рахунок виявлення передумов стресових явищ та їх наслідків при веденні основних кадрових функцій (атестації кадрів, атестації посад, адаптації працівників, вивченні умов праці, аналізу особистості працівника, контролю за станом психологічного клімату в колективі, з’ясування причин звільнення працівників тощо). Запропоновані організаційні заходи стрес менеджменту для підприємства м’ясопереробної галузі. The article deals with the essence of the concept of "stress". Particular attention is paid to the kind of stress - professional stress. The importance of the problem of professional stress as the object of the World Health Organization in the field of mental health and work activity is substantiated. The model of the stress situation is considered. The classification of stressors, their distribution into internal and organizational structures is investigated. The peculiarities of organizational stressors arising in meat processing industry enterprises are revealed. The reasons of strong nervous strain on the work are substantiated. The low level of sanitary-hygienic conditions at meat processing enterprises is investigated. The concept of "stress management" at the enterprise is explored. The stress management system in the enterprise is developed, which consists of three main subsystems: the identification of stress factors on enterprises; attestation of employees to determine the level of stability; development of organizational measures for stress management. Added duties of the inspector of personnel by identifying the prerequisites of stress phenomena and their consequences in the management of the main personnel functions (certification of personnel, certification of positions, adaptation of employees, study of working conditions, analysis of the personality of the employee, control of the state of the psychological climate in the team, clarification of the reasons dismissal of workers, etc.). Proposed organizational measures of stress management for the meat processing industry.
  • Ескіз
    Документ
    Роль бактериотерапевтических препаратов при стрессе
    (2018) Старовойтова, Светлана Александровна
    Цель данного исследования - выявить взаимосвязь между кишечной микробиотой хозяина и последствиями нарушения гомеостаза организма под влиянием стрессовых факторов, а также возможные способы предотвращения негативного влияния стрессовых воздействий на макроорганизм. The purpose of this study is to reveal the relationship between the intestinal microbiota of the host and the consequences of disturbance of the body's homeostasis under the influence of stress factors, as well as possible ways of preventing the negative impact of stress effects on the macroorganism.
  • Ескіз
    Документ
    Самогубства на виробництві
    (2017) Романенко, Наталія Володимирівна
    Обґрунтовано проблему суїциду у світі та в Україні. Проаналізовано випадки самогубства на виробництвах України за 2012-2015 рр. Визначено основні способи суїциду. Проведено розподіл самогубців за віком, статтю, сімейним станом, професією. Розглянуто виробничі ситуації пов’язані з випадками самогубства. Розроблено рекомендації щодо недопущення суїциду на виробництві та подолання стресу на робочих місцях. The problem of suicide in the world and in Ukraine is substantiated. The cases of suicide on the Ukrainian enterprises during 2012-2015 are analyzed. The basic methods of suicide are determined. The distribution of suicides by age, marital status, and occupation is carried out. The production situations related to suicide cases are considered. Recommendations on the prevention of suicide in the workplace and stress management in the workplace have been developed.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення напруженого стану навколо отворів у циліндричній оболонці
    (2017) Богатирчук, Анатолій Степанович; Гузенко, Світлана Володимирівна
    Подана методика визначення напружень в циліндричній оболонці, послабленої двома круговими отворами на одній напрямній. Використано модель оболонок типу Тимошенка. Застосовано метод скінчених елементів. Досліджено розподіл напружень навколо отворів від зміни зсувної жорсткості матеріалу оболонки. The method of determination of stresses in cylindrical shell with two holes on one guide was given. The shells model of Timoshenko was used. The method of finite elements was used. The strain distribution around the holes on changed of shear stiffness of shell material was investigated.
  • Ескіз
    Документ
    Растворимость СО2 в пиве, осмотические и температурные стрессы в действии на дрожжевые клетки
    (2016) Коваль, Ольга Владимировна
    В статье приведены результаты обобщений оценки различных факторов воздействия на микроорганизмы в условиях анаэробного сбраживания пивного сусла и возможностей динамики насыщения сред диоксидом углерода. Показана целесообразность и необходимость учета динамики осмотических давлений сред и ограничений, налагаемых на них в связи с изменениями концентраций сахаров и этилового спирта и температур сред. In the article results of generalizations of an estimation of various factors of influence on microorganisms in the conditions of anaerobic fermentation of beer wort and possibilities of dynamics of saturation of mediums with a carbon dioxide are resulted. The expediency and necessity of taking into account the dynamics of osmotic pressures of media and the constraints imposed on them in connection with changes in the concentrations of sugars and ethyl alcohol and media temperatures is shown.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення концентрації напружень навколо отвору в оболонці
    (2016) Богатирчук, Анатолій Степанович; Гузенко, Світлана Володимирівна
    Подано розв’язок задачі про розподіл напружень в оболонці із композитного матеріалу з отвором. Використано метод скінченних елементів. Досліджено вплив поперечного зсуву на концентрацію напружень в циліндричній трансверсально-ізотропній оболонці з круговим отвором. The solution of the problem of stresses distribution in shells made of composite material with opening is given. The finite elements method was used. The influence of transversal shear on the stress concentration in the cylindrical transversely isotropic shell with circular opening was investigated.