Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Купажування рослинних олій для використання у технологіях продукції ресторанного господарства
    (2018) Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна; Цирульнікова, Віта Валентинівна; Новікова, Вікторія Владиславівна
    Розглянуто можливість купажування олій оливкової, лляної та виноградних кісточок для використання у технологіях продукції ресторанного господарства. Досліджено жирнокислотний склад і біологічну цінність вихідних олій і змодельованих рецептур купажованих систем. Отримано купажі зі збалансованим складом жирних кислот і поліпшеними органолептичними показниками. The possibility of blending olive oil with linseed and grape seed oils for use in restaurant product technologies was viewed. The fatty acid composition and biological value of the original oils and the modelled blend systems were investigated. Blends with balanced composition of fatty acids and improved organoleptic parameters have been obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Косметична олія для очищення шкіри
    (2015) Носенко, Тамара Тихонівна; Волощенко, Тетяна Олександрівна; Сідоренко, Таїсія Василівна
    Проведені дослідження по створенню косметичної олії для очищення шкіри, зокрема, створення композиції з рослинних олій із урахуванням фізіологічної дії рослинних олій, їх жирнокислотного складу, рекомендованих співвідношень жирних кислот. Розроблено рецептури жирових композицій максимально наближені до рекомендованого співвідношення жирних кислот (олеїнова : лінолева, лінолева : ліноленова) для різних типів шкіри. В рецептурах косметичного засобу використано олію із насіння бузини, одержану в лабораторних умовах, яка є цінним джерелом поліненасичених жирних кислот та каротиноїдів. Визначено вміст каротиноїдів у косметичній олії. Researching for creation of cosmetic oil for skin cleaning was carried out in this work. In particular, vegetable oil compositions were created on the basis of their physiological effect, fatty acids composition and recommended ratio of main fatty acids. Designed formulations of fat compositions maximally approximated to recommended ratios of main fatty acids (oleic : linoleic, linoleic : linolenic). The main oils for dry skin were sunflower higholeic oil, containing about 84 % oleic acid, and rape oil which contains α-linolenic acid. Apricot and grape seed oil, jojoba and almond oils were predominated in fat formulations for normal skin type. The laboratory obtained oil from Sambucus nigra seeds was also included in oil compositions. It was abounded on polyunsaturated fatty acids – linoleic and α-linolenic acid. The content of carotenoids was determined in cosmetic compositions too. These pigments increase the regeneration of skin epithelium due to their antioxidant properties. The sources of carotenoids in designed formulations were Sambucus and rape oils. Thus, the formulations of new cosmetic oils that can be used for skin cleaning were designed in this study.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасний стан вітчизняних підприємств олійно-жирової галузі в Україні
    (2014) Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Швед, Тетяна Володимирівна
    В статті досліджено сучасний стан підприємств олійно-жирової галузі в Україні. Авторами визначено, що серед особливостей розвитку даної галузі економіки основними є: посилення процесів концентрації виробництва та централізації капіталів, зростання ролі у формуванні фонду споживання та підвищенні експортного потенціалу України. In the article reviews the modern state of enterprises of oil-fat industry in Ukraine. Authors defined the features of development of this industry economies basic from that is: strengthening of processes of concentration of production and centralization of capitals, increase of role is in forming of consumption fund and increase of export potential of Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Ідентифікація проблем розвитку підприємств олійно-жирової галузі в Україні
    (2015) Швед, Тетяна Володимирівна; Біла, Ірина Сергіївна
    У статті визначені та проаналізовані основні проблеми розвитку пiдприємств олійно-жирової галузi в Україні. Розгляд та узагальнення деяких аспектів функціонування підприємств олiйно-жирової галузі в Українi дозволили ідентифікувати основні проблеми їх розвитку та визначити напрямки їх вирішення, в тому числі на рівнi держави. In the article describes and analyzes the main problems of development of enterprises of oil-fat industry in Ukraine. Review and synthesis of some aspects of enterprises of oil-fat industry in Ukraine allowed to identify the main challenges of development and to determine the direction of their decision, including at the state level.
  • Ескіз
    Документ
    Здобутки кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів у технології олійно-жирових виробництв
    (2014) Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Строй, І. І.
    Наведено головні результати роботи кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів в рамках студентської науково-дослідної роботи спеціальності «Технології жирів і жирозамінників». Матеріал присвячено 130-річчю від дня заснування Національного університету харчових технології.
  • Ескіз
    Документ
    Использование растительных масел с оптимизированным жирнокислотным составом в производстве чипсов повышенной пищевой ценности
    (2014) Лысогор, Елена Артуровна; Ковбаса, Владимир Николаевич; Радзиевская, Ирина Геронтьевна
    Сделано литературный обзор по возможности создания купажей растительных масел с повышенной пищевой ценностью. Жирнокислотный состав растительных масел не соответствует рекомендациям Украинского научно – исследовательского института питания по соотношению полиненасыщенных жирных кислот ω6 и ω3. Путем купажирования масел получено смесь со сбалансированным жирнокислотным составом жирных кислот ω6 и ω3. Выбрано четыре растительных масла: рафинированное дезодорированное подсолнечное, кукурузное, рапсовое масла и льняное масло. Расчетным методом определено рекомендуемое соотношение жирных кислот ω6 и ω3 в купажированых маслах. It is given a review of literature about the creation blending of the vegetable oils with increased nutritional value. The fatty acid content of the vegetable oils does not answer recommendations of the Ukrainian Research Institute of Nutrition, in the ratio of polyunsaturated fatty acids ω6 and ω3. It is got the mixture with balanced fatty acid content of the fatty acids ω6 and ω3 by blending the oils. It is dealt with four vegetable oils: deodorized refined sunflower oil, corn oil, rape oils and linseed oil. It is determined the recommended ratio of fatty acids ω6 and ω3 in the blended oils by the calculation method.
  • Ескіз
    Документ
    Релаксаційні та фазові переходи рослинного жиру
    (2001) Лазаренко, Микола Миколайович; Дядечко, Олена Володимирівна; Баглюк, Сергій Володимирович; Король, Анатолій Миколайович
    Рослинний жир має розгалужену макромолекулу, яка складається з триацилгліцеринів. Фізичні та технологічні властивості рослинного жиру визначаються аморфно-кристалічним станом. Порівняно з процесами кристалізації є практично не вивченим аморфний стан і зміни термодинамічних і кінетичних параметрів у ньому. У роботі розраховані релаксаційні характеристики процесів склування. Vegetable fat is a branched macromolecule consisting of triacylglycerols. Physical and technological properties of vegetable fat determined amorphous-crystalline state. The amorphous state and changes of the thermodynamic and kinetic parameters hardly have studied compared with the processes of crystallization. In this paper we calculated the relaxation characteristics vitrification processes.
  • Ескіз
    Документ
    Теплофізичні дослідження молекулярної рухливості частково кристалічного олігомера
    (2003) Лазаренко, Михайло Васильович; Баглюк, Сергій Володимирович; Король, Анатолій Миколайович; Носенко, Тамара Тихонівна
    До олігомерів відноситься рослинний жир, який має розгалужену макромолекулу, складену з триацилгліцеринів. Фізичні та технологічні властивості рослинного жиру визначаються аморфно-кристалічним станом. Порівняно з процесами кристалізації є практично не вивченим аморфний стан і зміни термодинамічних і кінетичних параметрів у ньому. The oligomers include vegetable fat, which has a branched macromolecule consisting of a triacylglycerol. Physical and technological properties of vegetable fat determined amorphous-crystalline state. The amorphous state and changes of the thermodynamic and kinetic parameters hardly have studied compared with the processes of crystallization.
  • Ескіз
    Документ
    Методологія нормування паливно-енергетичних ресурсів в олійно-жировій промисловості
    (1998) Масліков, Максим Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович; Василенко, Сергій Михайлович
    Запропоновано методологію нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах олієжирової промисловості. Methodology of fuel rating at the fat-oil plants is developed.
  • Ескіз
    Документ
    Технология растительных масел повышенной биологической ценности с использованием пряно-ароматического сырья
    (2013) Усатюк, Светлана Ивановна; Пелехова, Любовь Сергеевна
    В статье рассматриваются результаты теоретических и экспериментальных исследований по разработке технологии растительных масел высокой биологической ценности с использованием пряно-ароматического сырья, что позволяет получить конечный продукт с высоким содержанием биологически активных веществ и улучшенными органолептическими свойствами. The article deals with the results of theoretical and experimental researches on the development of technology of vegetable oils of high biological value with the use of aromatic raw materials that allows producing a final product with a high content of biologically active substances and improved organoleptic characteristics.